Sijoitusstrategiasi

firman osakkeen hinnalla ei ole merkitystä.

Usein luulee että halpa hinta on mahdollisuus isoon nousuun.

Sijoittajan vinkkelistä asia oikeasti on päinvastoin ja
“kaalliimmat” yhtiöt usein paljon stabiilimbia liikkeissään
kuin halpa sarjan osakkeet.

Ja se on ihan sama ostatko 3kpl 300 e hintaisia osakkeita
tai 300kpl 3e hintaisia.

esim apple maksaa 316 dollaria ja nousi 70% viimekin vuonna.
Se millä on kiinni osakessa on euromäärä joka ratkaiseee, ei osakeiden määrä.
Omistamalla 1000 eurolla applea eli 3kpl osakkeita olisi voittanut 70% eli 700e

3 tykkäystä

Paitsi, jos uskoo, että menneisyys on tae tulevaisuudesta (edes ihan pikkasen) :slight_smile:

Masse-setä, FA, kauan eläköön tukitaso, le resistance, josta voi vain nousta :zzz: :zzz: :zzz:

1 tykkäys

Mitä olette siitä mieltä, että kopioisi Inderesin mallisalkun itselleen ja se olisi koko strategia suorissa Suomi osakkeissa? Onko tästä vielä keskusteltu täällä?

Mallisalkulla on näyttöä indeksin voittamisesta jo kohtuulliselta ajalta. Olisi tosi helppo ja vaivaton strategia. Ilmoitukset sähköpostiin saa Sharevillestä jos mallisalkkuun tehdään muutoksia.

Tämä on ihan vakava kysymys, koska työssä käyvällä ja mahdollisesti perheellisellä aikaa osakkeisiin perehtymiseen on rajallisesti ja tuon salkun tuottoja hyvin harva lyö. Tuotto on kuitenkin ainakin itsellä sijoittamisen ytimessä, ja mikäs sen parempaa jos käytetty aika (työ) pysyy myös kohtuullisena.

Tuotto aloituksesta näyttää nyt olevan noin 23% p.a. Täyttää @Juha_Kinnunen : kin tuottovaatinuksen. :slightly_smiling_face:

3 tykkäystä

Tästä on keskusteltu foorumilla mutta en nyt muista missä ketjussa. Yksi asia ainakin on, että joutuu tekemään liikkeet mallisalkun liikkeiden jälkeen eli inderes efektin jälkeen ja näin tuotto ei ole sama. Eikä mallisalkun historia ole tae tulevasta, vaikka loistavia yhtiöitä salkussa.:wink:

1 tykkäys

Ei se ole tae tulevasta tai tuotosta mutta eipä mikään strategia sitä turvaa :slightly_smiling_face: suurempi riski mielestäni on sijoittaa itse huonommin ja menettää tuottoja. Tuotosta ei kyllä menetä juuri mitään pitkässä juoksussa, vaikka ostaisi 5-10% kalliimmalla, koska salkkua päivitetään aniharvoin.

Mutta jos asiaa on jo puitu, niin ei toki tarvitse uusintaa ottaa. Tämä tuli kuitenkin mieleeni ja ajattelin postata sitä kysymyksen. Ehkä testaan vielä joskus jos kyllästyn itse poimimaan osakkeita ja nostan jalat pöydälle :slightly_smiling_face:

2 tykkäystä

Mallisalkut sijoittamisen inspiraationa ketjussa ainakin mainitsin omat näkemykseni strategiasta :smile:

Tuotto mallisalkulla 23% p.a. mutta todennäköisesti oma tuottosi olisi varmasti vaatimattomampi juurikin tuon inderes-efektin takia. Ilmaisia lounaita harvoin on tarjolla, se täytyy muistaa.

Esimerkki: Inderes ostaa Talenomia mallisalkkuun 12 eurolla. Inderes-efekti seuraa tästä ja Talenom nousee 8% 13 euroon. Ostat Talenomia 13 eurolla, koska eihän 8% jäljessä tuleminen ole paha. Tällä hetkellä Talenomin osake maksaa 40e, Inderes on saanut tästä tuottoa 233%. Sinun tuottosi on 200%. No, tuottoa sekin, mutta tämä sama matematiikka toistuu joka oston/myynnin kohdalla. Tämä kun toistuu useita kertoja, se alkaa näkyä. Tämä on sitä “korkoa korolle” ilmiötä, tosin sillä tavalla mihin sijoittajat eivät usein ole tottuneet. Mutta tämä kannattaa tosiaan huomioida.

Mallisalkun peesaaminen on eri kuin rahastoon sijoittaminen. Joudut tekemään itse ostot/myynnit. Tämä on vähän henkilökohtainen tapa, miten kukin hoitaa sijoituksiaan esim loman aikana, tiedät että et pääse esim nettiin viikkoon. Teetkö joitain suunnitelmia sitä ennen, asettamalla stoppareita tms.? Niin tai näin, nämä täytyy unohtaa jos peesaat mallisalkkua, ja toivoa ettei viikon aikana ole tapahtunut mitään mallisalkun sisällä eikä tule negareita salkkuun. Entä jos et pääse nettiin pariin päivään sairastumisen takia, ja Inderes on ostanut Talenomia 12 eurolla ja nyt kurssi on jo 14e. 1000 euron sijoitus on tuottanut Inderesillä tähän päivään mennessä 3333e, sinulla taas 2856e. Näiden erotus on puolet alkuperäisestä summasta.

Pieniä, merkityksettömän tuntuisia ja ehkä jopa epätodennäköisiä juttuja, mutta näitä voi olla hyvä pohtia. Helppous tottakai houkuttelisi samalla kun pitäisi tehdä hyviä sijoituksia, kieltämättä. Mutta kukin tekee miten parhaakseen näkee

3 tykkäystä

Hyviä pointteja. Jos asiaa taas ajatellaan vuotuisten sijoitustuottojen kannalta, esimerkissäsi (talenom) sijoittaja menettää ensimmäisen vuoden noususta tuon 8%. Seuraavien vuosien nousut tulevat täsmälleen samana.

Osinkotuotto hankintahintaa kohden jää 8% alhaisemmaksi ja se tekee pienen loven kokonaistuottoon joka vuosi verrattuna 12 euron hankintahintaan.

Mitä pidempään osake on salkussa, sitä lähemmäs vuotuinen tuotto p.a. lähestyy edullisemman ostohinnan tuottoa. Lyhyessä treidaussalkussa tuo 8% tasoitus olisi ihan liikaa.

Mielestäni tämä strategia voisi edelleen olla ihan hyvä ja huokea lounas tästä inde efektistä huolimatta, koska hyvin pienellä vaivannäöllä voi peesata ammattilaisten ylläpitämää ja menestynyttä salkkua.

21% tuotto p.a. on mielestäni edelleen ihan ok vaikka onkin hieman alempi verrattuna 23,4% tuottoon p.a. (Tämän lauseen vertailutuotot ei perustu mihinkään laskelmaan vaan on enemmänkin vertauskuvallinen :slightly_smiling_face: )

Niin ei kopioiva sijoittaja häviä ostossa vaan myös myydessään.

Ideres myy oman osuuden ja ilmoittaa osake on nyt myy,
myöhästyit ja huomaat että 5% on hinnasta huvennut.

Toiseksikaan et opi mitään sijoittamisesta vain kopioimalla liikkeitä.
Entä jos mallisalkku loppuu joskus?

2 tykkäystä

Tämä on aina ihmetyttänyt. Millä tavalla hankintahinta on relevantti osinkotuotoissa?

Jos olet ostanut osaketta jossa on 8% osinko 10e hankintahinnalla ja viisivuotta myöhemmin saman osakkeen osinko on edelleen 8% mutta markkinahinta 20e, niin karrikoiden saat 16% osinkoa vrt. Hankintahintaasi. Tälläin kaljaksi ja makkaraksi käännettynä.:sweat_smile:

Oletko rahastoja katsellut?

Tuossa olikin asiallista keskustelua jo aiheesta, joten kommmentoin osittain noitakin muutamalla lyhyellä pointilla. Olihan minut kuitenkin tägätty tähän, vaikkakin vain tuottovaatimuksen kautta.

  1. Vaikka luottoni mallisalkkuun on vahva ja se on tosiaan läpinäkyvä, en suosittele “ulkoistamaan” päätöksentekoa kenellekään. En mallisalkulle, yhdellekään analyytikolle tai muulle asiantuntijalle. Varainhoito ja (rahastoissa) salkunhoitaja on tässä poikkeus, mutta siinä sinun tehtäväsi onkin valita oikea henkilö ja sinulle sopiva sijoitusstrategia. Ja ainakin itse varmistaisin, että tämä luottohenkilöni on kanssani samassa veneessä - eli hänen omaisuudestaan on merkittävä osa kiinni esimerkiksi omassa rahastossa.

  2. Mallisalkku toimii minusta hyvin ideoiden generoinnissa ja toivottavasti sieltä saa hyviä yleisluontoisia vinkkejä myös pitkäaikaisesta osakesijoittamisesta. Ideoista voi poimia ne, jotka sopivat omaan salkkuun ja ajatusmaailmaan. Lisäksi se on esimerkki mahdollisesta sijoitustyylistä, josta voi ottaa itselle sopivat osat.

  3. Tässä puhuttiinkin jo “Inderes-efektistä”, joka mallisalkulla monesti on. Sitä ei todettu, että aika montaa mallisalkun ostosta on saanut myöhemmin ostettua selvästi halvemmallakin eli paremmalla tuotto-odotuksella. Viime vuodelta hyvä esimerkki oli Kamux, jossa parhaat ostopaikat olivat kuukausia myöhemmin. Eikä ne mallisalkun myynnitkään niin optimaalisesti ole ajoitettuja, ettei parempia paikkoja olisi tullut. Yleisesti mallisalkun vahvuus ei ole ollut ajoittaminen, vaan hyvät osakepoiminnat. Mallisalkun “orjallinen” seuraaminen ja ensireaktion toteuduttua ostaminen / myyminen ei olisi siis johtanut optimaaliseen lopputulokseen.

Yhteenvetona: en suosittele mallisalkun orjallista seuraamista, vaan käyttämään sitä oman sijoitustoiminnan tukena. Elä ulkoista ajattelua kenellekään, vaan opi kaikilta joilta voit. Samalla kasvatat varallisuutesi mukana myös osaamistasi, ja se on pitkällä aikavälillä todella arvokasta :slight_smile:

22 tykkäystä

Eli pystyyn inderes mallisalkku rahasto :grin:

1 tykkäys

Kyllä! Olen kanssanne samaa mieltä että suurimmalle osalle sijoittajia 100% peesaus ei ole mielekästä vaan poimia ideoita omaan salkkuun ja sijoitustyyliin sopivat yhtiöt.

Tämä on aina ihmetyttänyt. Millä tavalla hankintahinta on relevantti osinkotuotoissa?

Osingon merkityksestä ostohintaan: osakkeen kokonaistuotto on osinko+osingon kasvu (osakkeen hinnan nousu) . Siten sillä on merkitystä kokonaistuottoon, onko osinko lähdössä esim. 4 tai 5%, kasvukertoimen ollessa molemmissa tapaukssa sama. Osinkotuotto on ikäänkuin pohjatuotto ja sen päälle tulee osakkeen arvostuksen nousu ( tai lasku ).

Mielenkiintoinen viikko viruksen takia. Katsotaan, tuleeko uusia mahdollisuuksia. Oman salkun kova ydin on joka tapauksessa ennallaan (Sampo, Intel, Brembo, Berkshire, FFP, Nordea Nordic Small Cap & Nordea Maailmaindeksi), vaikka pörssi menisi kiinni kymmenen vuotta :slight_smile:

Idea ! :face_with_monocle:

“The little book that beat the market”

Mielenkiintoinen tradegia sijoittamiseen. 3 videota

ja luento samasta

yksinkertainen selostus

ja scanneri millä ostettavat osakkeet voi arvioida

vaati reg mutta on ilmainen.

tuolla voit USA osakkeita arvioida

Tämä on siis tehty sinulle joka et tiedä markkinoista
mitään. Näin vanhat jermut ovat valinneet juuri osakkeet salkkuun PE ja ROI ja sen
mukaan kivijalkoja salkuun.

Kuulet toisinaan että osakkeet ovat kalliita ja ei oikein
löydy ostettavaa. Tällöin juuri puhutaa kohonneista PE luvuista ja
yritykset alkavat olla GREED puolella ollen yli laskennallisen avostuksen ,vähän liikaa.

jatko video ja mimmi näyttää porfolionsa

Koikeilen tradegiaa jossa noudatan maailman johtavien finassitalojen ja anlyytikkojen suosituksia.

So so good :kissing:

esimerkki

ostin aikaisemmin remedy Entaiment oyj tä
ja onhan se ollut aika kiidossa.

Tämän ostin maailman johtavien analyytikkojen suosituksesta
vaikka aiemmin en tiennyt edes firmaa olevan olemassa… toki hieman tutkin ennen
kuin painoin osta. mutta tarkoitan en tiennut ennekuin luin vinkin.

tätä olen omistanut 4 päivää


Wirecard (GER: WDI) is one of the world’s fastest growing digital platforms in the area of financial commerce

tämä on kuin seurata indesiä suomen osalta mutta steoideilla uk ger usa ja saada tietoa
kaikista osakeista ei vain tunnetuista.

Rohkea sälli. Itse olen tullut siihen johtopäätökseen, että kontratessa esim. Goldmania, Morgania ym pääsee parhaaseen tulokseen.

Ei muuten, mutta näillä tuntuu olevan omat suositukset bulleroille ja sitten niille paremmille asiakkaille

2 tykkäystä

vertailen suositukset joko useampi päätyy samaa tai ns 5 tänden lafkojen suositukset.

Jotka on anettu suositusten osumatarkuudella. siis noi tähdet.

kuten tossa yllä Barclays suositus on paljon painvampi kuin esim
Kepler Capital Marketin

käytän palvelua ja saan kaikki suositukset nopesti
ja voin helposti rankata mihin roponi laitan.

Nään jopa mitä muilla on salkussa joilla on esm tota wilcardia
ja voin punnita ovatko järki sijoittajia vai tuulimyllyjen kalastajia.
Tai voin jopa tutkia jos päädyin samaan, mitäs noi muut yhtiöt ja
tutkia onko niissä täkyjä.

Saan heti oudostakin firmasta paljon selkee tietoa
kun avaan vain ao frirman sivun ja 5 minuutissa saan näkemyksen
kannataako ao lafkaan sijoittaa.

Sen minkä kahlaamiseen menisi päiviä saan koottuna
silmieni eteen.

Toki maksan palvelusta riihikuivaa rahaa.

Ei tuo yleensä hirveästi aikaa vie tietää haluaako sijoittaa johonkin yhtiöön vai ei. Toki pitkä kokemus ja markkinoiden seuranta auttaa tekemään johtopäätöksen nopeammin

Yleensä ei itsellä mene varttia pitempään tietää onko yhtiö sijoituskelpoinen vai ei. Mitä pitempään kestää niin sitä heikommalla pohjalla sijoitus on tai sitten kyseessä bisnes/toimiala josta ei hirveästi kokemusta

Mutta parasta tässä hommassa on juuri se, että aina oppii ja koskaan ei tule valmista. Voi pysyä sanaristikoista erosta :smile:

2 tykkäystä