Mandatum - Nallen yritysjärjestelyperinnön jatkaja?

“Hallitus ehdottaa, että varsinainen yhtiökokous valtuuttaa hallituksen päättämään, yhdessä tai useammassa erässä, enintään 50000 000 Mandatum Oyj:n omanosakkeen hankkimisesta ja/tai pantiksi ottamisesta. Ehdotettu osakkeiden enimmäismäärä vastaa noin 9,96 prosenttia yhtiön kaikista liikkeeseen lasketuista osakkeista.”

48 tykkäystä

Hyvä jos näin tekevät. Toisaalta näitä varauksia laitetaan myös vain varmuuden vuoksi yhtiökokouksen hyväksyttäväksi.

5 tykkäystä

Taitaa olla aika klassinen boilerplate-ehdotus. Lski sallii 10 prosentin omistuksen ja valtuutuksella vain varmistetaan että omia osakkeita voidaan ostaa jos siihen halutaan ryhtyä. Todennäköisesti mitään ohjelmaa ei kuitenkaan tule

2 tykkäystä

Osto-ohjelma tulee varmasti, mutta missä laajudessa - jää nähtäväksi.

16 tykkäystä

Omien ostot voisivat tavallaan sopia Mandatumin kaltaiselle firmalle hyvin. Tietenkin tämä sotii täysin firman osinkolinjausta vastaan, joten suuren mittaluokan ostoja jatkuvalla syötöllä lienee turhan optimistista odottaa?

Firmahan on oikea osinkopuolueen ideologinen linnake, kun virallinen tavoitekin on siirtää omistajien rahaa suoraan omistajien taskuun 500 MEUR edestä 3 vuoden aikana.

Omien ostoissa ei ole veroseuraamuksia ja osakkeen arvostuksen näyttäessä huokealta voisivat omistajat olla nettohyötyjien puolella.

Nykytasolla 165 MEUR osingon muuttaminen omien ostoiksi söisi osakekannasta karkeasti 40 miljoonaa osaketta joka vuosi pois, tai päälle 8 %. Osakekanta puolittuisi noin seitsemässä vuodessa, ceteris paribus.

83 tykkäystä

Eli mutkat suoriksi vetäen ja väärillä oletuksilla operoiden; kurssi 8€ v. 2031 ja joka vuosi 10% osinkoa. Got it.

47 tykkäystä

Run-off henkivakuutusyhtiö ostelee omia osakkeitaan pörssistä?
Menee jo monimutkaiseksi :slight_smile:

…parempi kai näin kun isoja yrityskauppoja, kun niistä ei johdolla kokemusta ole.

Tuli pohdittua että onko Mandatumin nouseminen OMXH25-indeksiin näkynyt merkittävästi rahastoissa tai pörssikurssissa?

Suurimmat omistajat myyntikannalla, -853 353 kpl. Suurin lisääjä OP henkivakuutus ja Nordea.
Hallintarekisteröidyissä pieni +0.25% omistuslisäys

11 tykkäystä

Tammikuun 2024 lopussa yli 1 000 000 osaketta omistavia osakkeenomistajia oli 24. Näistä suurimmat osakkaat listalla näkyi 19 kpl eli 5 kpl hallintarekisterin suojissa “piilossa”. Yhteensä hallintarekisterin alla 11 osakasta. Helmikuun lopussa samat 24 kpl, mutta hallintarekisterin alla osakemäärä kasvoi 21 437 913 kpl, josta leijonanosan selittää Altorin - Solidium kauppa, joka oli yli 33 miljoonaan osaketta. Jokin taho siis hallintarekisterin alla kevensi aika reilusti helmikuussa, kun nettona määrä kasvoi vain tuon 21,4 miljoonaa kappaletta.

Tästä päästään maaliksuun raportille eli julkisissa osakkaissa on enää 17 tahoa, joilla vähintään miljoona osaketta ja yhteensä yli miljoona osaketta omistavia tahoja on 22 kappaletta. Julkisella listalla -2 kpl ja hallintarekisteri mukaan luettuna -2 kpl eli rekisterin alla kukaan ei ole keventänyt alle miljoonan osakkeen tasoon. Myöskään uusia nimiä ei ole tullut hallintarekisteriin eli samat 11 kpl kuin edellisinä kuukausina.

Mikä viestin pointti? Eipä sitä juuri ole mitään puhtaana faktana. Faktana nuo 11 nimeä tai niistä pieni ryhmä on laidasta kasvattanut omistustaan 1 216 758 lappua tai 0,55 %-yksikköä. Helmikuun puolivälissä kirjoitin Solidium kaupan jälkeen “Nyt yhteenlaskettu osuus rahastonsa kanssa 16,62 % eli voi osteskella taas osakkeita laidasta tuonne 19,9 % saakka ilman liputusta.”. Mikäli tuo ostoja tekevä taho olisi Altor, vielä on noin 2,7 % tai noin 6 miljoonaa osaketta matkaa sinne, että täytyy liputtaa.

13 tykkäystä

Muistattehan aina referoida jutut ja myös tarvittaessa mainita, jos juttu on maksumuurin takana. Tämä juttu on vielä ruotsinkielellä, mitä harvempi taitaa osata ymmärtääkseen hyvin, mistä jutussa puhutaan. :slight_smile:

Koetin tekoälyä käyttämällä ymmärtää, mistä jutussa puhutaan:

Jutussa kerrottiin, että Sammon hyvistä voittoennusteista ja vastaavasti siitä, miten Mandatum houkuttelee 8 prosentin “suorilla tuotoillaan”. Molempien osakkeiden riskiä pidetään alhaisensa ja niistä oletetaan tulevan hyvää tuottoa.

Mandatumissa osalta on mahdollisuus ostotarjoukseen.

38 tykkäystä

Ostotarjous on kyllä mielenkiintoinen kortti, mitä vilautellaan markkinalla tämän tästä. Mutta johdon puheet on päinvastaisia. Esim. Niemisvirta Karon Grillissä puhui Mandatumista yhtä houkuttelevana yrityskohteena, kuin myrkyllinen kasvi mausteena keitossa. Systeemit ei rimmaa eurooppalaisten henkivakuuttajien kanssa, osaaminen on spesifiä, synergiat rajallisia yms. Toisaalta jos yhtiö haluaa jatkaa itsenäisenä, on loogista että sen edustajat vähättelee sen sopivuutta osana jotain isompaa kokonaisuutta.

Toinen, missä on dissonanssia, on yritysostot. Usein Mandatumin päälle sovitetaan yritysjärjestelijän viittaa. Mutta, yhtiön omassa esittelytilaisuudessa ja meidän haastiksissa huokuu omaan korvaani nihkeys yritysostoja kohtaan, koska varainhoidossa arvo on osaajissa ja heillä on tapana liukkaasti luistella paikalta (miettikää esim. Aktian Taalerin varainhoidon osto ja miten Heikkilät ja Viitikot eivät kauaa uudessa paikassa viihtyneet vaan veivät osaamisen pienen sapatin jälkeen omaan firmaan).

Tietysti puhe on aina puhetta ja teot sitten lopulta ratkaisee. Aika näyttää.

Lisäys: Yritysostoissa, mitä tehdään, ei tietysti aina ole mitään järkeä tai sitä on hyvin vähän, ja siksi niiden pohtiminen järkysyitä etsien ei valaise asiaa täydellisesti :smiley:

60 tykkäystä

Tuli myös heti tuo haastattelu mieleen ja kai Mandatum olisi ostettu kuleksimasta jo Sammolta, jos se olisi ollut järkevää. En kyllä oikein itse usko tuohon ennen kuin se korkokantahimmeli on purettu.

17 tykkäystä

Ohessa vielä DI:n tänään julkaisema videoesittely Mandatumista ja Sammosta osakeostokohteena. Molempien todetaan olevan pulskassa kunnossa ja kiinnostavia sijoituskohteita. Esitetään myös arvio Mandatumin ja Carnegien yhdistymisestä.

“Korkokantahimmelin” purkaminen varmasti edesauttaisi tilannetta, mutta tähdellistä myös miten Mantan muu liiketoiminta kasvaa ml. sen Tukholman ja Kööpenhaminan konttoreissa. Helpoin ja turvallisin tie olisi orgaaninen muheva kasvu ml. muissa Pohjoismaissa. Mutta mitä jos himmeli on purkautunut ja muut toiminnat eivät ole lähteneet isoon liitoon?

Tämä riski on Mandatumiin sijoittaessa ja voi olla myös yritysjärjestelyjen laukaisija jossain vaiheessa.

Kysyttäessä Sampo vai Manta sijoituskohteeksi DI:n analyytikko vastaa hyviä olevan kumpienkin, mutta valittaessa Mandatum sen rakennejärjestelyoption takia.

Muuten olen muistavinani, että @Verneri_Pulkkinen kysyi foorumilla @Kasper_Mellas’lta voisiko hän jossain välissä arvioida Carnegie-Manta-kihlausoptiota, kun on jo yhteinen sama pääomistaja kummallakin. En muista arviota nähneeni ja olisikin hatunnoston arvoista, jos edes joku raapaisu asiasta saataisiin analyytikolta:)

Täydennys: @samamies kirjoittaa, että eikö Mandatum olisi ostettu pois kuleksimista jo Sammon aikana, jos se olisi järkevää. Mantastahan saatiin Sammon aikana ostotarjous, mutta ilmeisesti hinta ei riittänyt tai jotain vastaavaa.

11 tykkäystä

Oon samoilla linjoilla, mutta mulla on käynyt mielessä että Mandatum ja OmaSP (tai joku muu pankki) voisivat jollain aikavälillä yhdistyä. OmaSP:ltä puuttuu varainhoitoa ja vakuutusta, Mandatumilta pienet ja keskisuuret asiakkaat. Tämä ollut puhdasta spekulaatiota ja täysin itse keksimää, mutta molemmat löytyy salkusta ja en pahastuisi kummankaan omistajana jos näin kävisi. Mistä moinen ajatus on kummunnut, on käytännössä OP Pohjola. Mitäs mielipiteitä valistuneemmilla?

10 tykkäystä

Kahvihuoneen puolella on pieni äänestys kurssikehityksestä. Mahdolliset kommentit sinne.

Seuraan itse kurssikehitystä tarkkaan. Kohta nähdään saavutetaanko kurssille uusi taso ja se, että onko Mandatum sijoittajien silmissä vain osinkolappu. Itse olen Mandatumissa mukana pitkässä juoksussa ja uskon yhtiön orgaaniseen kehitykseen. Hallintarekisteröityjä on yhä n. 44% joten isoon kurssinousuun puhtaasti osingon takia en usko.
Moni varmasti myös ajattelee että Mandatum on osingonmaksun jälkeen astetta arvottomampi yhtiö. Se pitää paikkansa, koska yhtiö jakaa nyt tuloksen verran pääomia pihalle. Kun laskuperustekorkokanta vähenee, pienenee myös siitä saavutettu tulos, eli yhtiö on nyt periaatteessa parhaassa tuloskunnossa. Tästä johtuen voitaisiin myös nähdä astetta rajumpi osinkodippi.
Varainhoidon suuret nettorahavirrat ovat hyvä tae tulevasta. Ja vielä kun saadaan pohjoismaiden varainhoitomyynti käyntiin!
Lukaisin myös hallituksen toimintakertomuksen ja se oli hyvää luettavaa.

12 tykkäystä

Voisin linkata tähän koko vuoskarin, vilkaisin sen myös itse perjantaina. Auttaa varmasti hahmottamaan kohtuullisen vaikeaa sijoituskohdetta. :smiley:

16 tykkäystä

Oliko tässä kesäkuussa edessä se että tää menisi OMX25 indeksin ESG versioon?

Eli se mikä nähtiin myyntipaineena spin offin jälkeen olisi nyt ainakin jonkinasteisena ostopaineena?

8 tykkäystä

OMXH25 indeksit päivittyy kaksi kertaa vuodessa, helmikuussa ja elokuussa. Saat sitä ESG ostopainetta odottaa ainakin vielä tovin.
Eikä sekään ole 100% varmaa, että Mandatum täyttää ESG-indeksin kriteerit, koska ko. tiedot eivät ole julkisia. Itse kyllä uskon, että täyttää

5 tykkäystä