Mitä osaketta aiot holdata pitkään?

[quote=“palse, post:71, topic:24059”]
Onko tässä logiikka, että odotat kurssien laskevan alemmas jotta et joudu maksamaan niin paljon veroja?
Jos odotat kasvun jatkuvan niin sittenhän joudut maksamaan veroja vielä enemmän.
Toki jos ei myy ikinä niin se on kai se ja sama mitä kurssi on.
[/quote

Ei ole. Maksan veroni mieluusti :blush: Siksi, että voitoistahan sitä vain maksetaan ja siksi, että olen hyvinvointiyhteiskuntafani :heart_eyes: En kuitenkaan tieten tahtoen halua lisätä verosiivuani. Noissa kahdessa tulee hankintameno-olettama vastaan kohtuu ajassa, ei kannata syyttä suotta veivailla sitä ennen. Lisäksi molemmat performoi mukavasti, enkä näe fundasyytä heittää myyntiin.

7 tykkäystä

Ostoslista on pitkä, mutta kaikkia ei ole saanut ostettua nykyhinnoilla. Holdattavia olisi helposti toistakymmentä jos vaan saisi salkkuun. Salkussa olevista holdissa on ainakin:
-Sampo
-Fortum
-Capman
-Algonquin
-Abbvie
-WPCarey
-Gentex
-Essex property trust

Alennuksia odotellesssa.

5 tykkäystä

Neste, Spinnova, Agronomics

Yrityksiä, jotka ovat valmiita muuttuvan maailman realiteetteihin tai fundamentaalisti rakentavat sitä uutta maailmaa.

3 tykkäystä

Tämä on äärimmäisen hyvä kysymys! Se pistää miettimään asioita hieman eri kantilta, ja paremmalla sellaisella. Pitkässä juoksussa korostuu bisneksen laatu ylivoimaisesti eniten, arvostus vähemmän ja lyhyen aikavälin tuulenpauke ei ollenkaan.

Mutta 5-10 kymmenen vuoden aikana ehtii myös tapahtua paljon.

Olen itse sijoittanut vasta reilu 12 vuotta, mutta pisin yhtäjaksoinen holdiperiodi taitaa olla Reveniossa vuodesta 2013 alkaen (joskin noita osakkeita ei enää ole kun tykkäsin varsinkin ennen tehdä sen virheen että myy hyvää firmaa “kun se on vähän kallis”. Nykyisistä osakkeista 2016 hankitut on vanhimpia).

Tällä hetkellä mehukkaimpia 10 vuoden tapauksia salkussa on mm. Qt, Remedy tai juuri Revenio.

Monesti hyvät yhtiöt on myös helppo “pitchata” simppelisti:

Qt = Graafisten käyttöliittymien koodareiden pullonkaulan ratkaisija.

Remedy = Jäätävä osaaminen paisuvalla pelimarkkinalla, jossa sisällöntuottajan asema vain paranee.

Revenio = Revenio.

Mutta paljon nämäkin yhtiöt ovat muuttuneet kymmenessä vuodessa? Ja miltähän ne näyttää kymmenen vuoden päästä?

Qt oli unohdettu osa Nokiaa muistaakseni vielä tuolloin. Vielä kolme vuotta sitten se oli hasardi osake, sillä oli vielä epäselvää oliko se asemoitunut oikein tulevaisuuteen.

Remedyn kanssa samoin. Kymmenen vuotta sitten yhtiö julkaisi juuri Alan Waken ja oli pienehkö studio joka teki yhden pelin kerrallaan. Pari vuotta sitten vielä siirtymä moniprojektimalliin oli kesken ja sen toimivuus oli todistamatta.

Revenio oli kymmenen vuotta sitten vielä sekava kumipaattileditalo, jonka seassa oli sattumalta Helsingin pörssin lukratiivisin silmänpainemittaribisnes. :smiley:

On vaikea sanoa, missä nämä kolme ovat kymmenen vuoden päästä. Toivottavasti isompia ja vahvempia kuin koskaan ennen. Mutta ne ovat voineet myös muuttua tyystin toiseen suuntaan. Ehkä niiden sijoitusprofiili muuttuu niin, että en tykkää enää omistaa niitä vuosien päästä? Ei voi tietää. Ehkä kilpailutilanne, sisäiset haasteet tai jokin muu tekijä on saattanut ne kriisin partaalle? Ei voi tietää.

Voisi olettaa, ja oletan nyt, että kaikille menee pitkään hyvin mutta kuten todettua niiden viimeiset kymmenenkin vuotta on ollut ison muutoksen aikaa. Ei liene syytä olettaa, etteikö suuria muutoksia tapahdu myös seuraavan 10v säteellä.

58 tykkäystä

Tällähetkellä näyttäis siltä että olen ottanut holdiin seuraavat:

Fortum OST (haluja lisätä, mutta suurin osa rahoista kiinni Tecnotreessä :smiley:)
Energiayhtiö, mitä kaikkea Fortum saakaan aikaan vielä tulevaisuudessa tällä rintamalla? Ostettu 2021 @22,87

Sampo AOT (haluja lisätä, mutta rahat kiinni Harviassa :sweat_smile:)
Sampon varmaan kaikki tietää, tulevaisuuden vakuutus “mörnijä” osingoilla maustettuna Ostettu 2021 @38,88

3 tykkäystä

Toronton Venturesta yhtiö nimeltään Thunderbird Entertainment. Omassa salkussa ollut vasta 1,5 vuotta.

Thunderbird on sisällöntuottaja ja -jakelija suoratoistopalveluille sekä televisioyhtiöille. Asiakkaina mm. Netflix, Disney+ ym. jne. Suurin osa sisällöstä tuotetaan sopimuspalveluna tilaajalle, mutta oman IP:n osuus on kasvussa myös. Tästä esimerkkinä mm. Last Kids On Earth Netflixillä.

Oheistuotebisnes on vastikään käynnistelty.

Yhtiön hallituksessa istuu muuan Frank Giustra, joka perusti aikoinaan Lionsgate Entertainmentin. Sisäpiiri omistaa 35% osakkeista ja toimitusjohtaja on “kasvatettu” talon sisällä.

Kanadan Disney, siksi.

14 tykkäystä

Elisa mainittiin jo pariin kertaan perintöosakkeena, mutta tässä ilmoittautuu alkuperäinen HPY:n osuustodistuksen haltija. Merkkasin muistaakseni silloin 90-luvun lopulla maksimit mitä pystyi ja tällä hetkellä tuo tarkoittaa n. 15k€ sijoitusta. 90-luvulla se osuustodistus oli “pelkkä paperi” ja maksimisumma, minkä pystyi lisäksi merkkaamaan oli aika vaatimaton. Tuo on siis tullut “melkein tyhjästä”, jonka tosin joku laskutaitoinen osoittanee helposti vääräksi mielikuvaksi laskemalla korkoa korolle, huomioimalla inflaation yms. mutta joka tapauksessa oma mielikuvani on, että sijoitukseni oli vain pieni osa kk-palkasta.

Hommasin tuon aikoinaan osinkopaperiksi puhelinlaskujen kattamiseen ja se on toiminut siinä tarkoituksessa muutamaa huonompaa vuotta lukuunottamatta ihan kohtuullisesti. Myyntiä voisi harkita joskus ensi vuosikymmenellä, jos eläke ei riitä kohtuulliseen elintasoon.

5 tykkäystä

Komppaan, hyvä kysymys ja pakotti miettimään. Salkkuni jakauma nyt:

Harvia 24 %
Indeksirahastot 17 %
Käteinen 10 %
Kamux 8 %
QT 7 %
Tecnotree 7 %
Oroco 6 %
Sampo 6 %
Voxtur 5 %
Solteq 4 %
Modulight 4 %
Deep South 1 %
Inderes 0 %

Lähtökohtaisesti salkku on nyt sellainen, etten etsi sinne uusia yrityksiä ja tarkoitus on pitää nämä laput vuosia, positioita kasvatellen (Orocoa ja DSM:ää lukuunottamatta, ne odottaa vain hillotolppaa). Toki tarinan muuttuessa reagoidaan, kuten yllä on mainittu.

Mutta otsikon kysymyksen hengessä yritin miettiä, mihin satsaisin jos joutuisin karsimaan yritysten määrää. Jotenkin minulla on sellainen kutina että pisimpään salkustani tulee löytymään näistä Harvia, Sampo, Tecnotree ja Modulight (ja Inderesin kannatusosake :smiley: ). Varsinkin Sammon osuutta salkussa on tarkoitus kasvattaa. Harvian kasvuun uskon olevan kasvuajureita edelleen ja toivon, että jossain vaiheessa sekin alkaa jauhamaan osinkoja. Tecnotreestä ja Modulightista taas toivon matkansa alkutaipaleella olevia “uusia kuutteja”.

11 tykkäystä

kiitos, pitkään kärvistelin tän kanssa, että kehtaako tästä valittaa :sweat_smile:

Exor: Ferrari, Stellantis, Juventus, CNH Industrial, Economist jne holdataan. Hyvä valmis salkku edullisella hinnalla.

3 tykkäystä

Yhtiöillä on tietty elinkaari ja moni päätyy ostetuksi tai konkurssiin. Kriisejä ja kuplia tulee ja omat sijoitusstrategiat muuttuvat sitä muka, kun maailma muuttuu ja itse lukee ja oppii lisää. En pidä kypsään ikään ehtineitä yhtiöitä välttämättä kovin kiinnostavina sijoituskohteina. Tässäkin ketjussa on mainittu monta suomalaista suuryritystä, joiden ainoa funktio on maksaa koko tulos ulos osinkoina ja vähitellen näivettyä pystyyn.

Kun en osaa ennustaa tulevaa, niin en uskalla vannoa, että yksikään yhtiö olisi sen arvoinen, että siitä kannattaisi pitää ikuisesti kiinni. Aina se ei ole mahdollistakaan.

Kierrän siis ketjun aihetta ja sanon, että osakesäästötililtä en todennäköisesti nosta koskaan euroakaan. Kasvakoot tilin sisällä korkoa korolle perinnönjakoon asti. (Eikä minulla todennäköisesti tule koskaan edes olemaan omaa jälkikasvua.) Uskon ja toivon, että osakesäästötilin ulkopuoliset varat riittävät kattamaan menoni loppuelämäni, vaikka joskus toteuttaisinkin haaveeni pelkkien pääomatulojen varaan heittäytymisestä. Turvamarginaalini on ollut liian pieni ja sijoitusten tuotto kaukana toivotusta, jos joudun joskus koskemaan OST varoihin.

(Tiedostan ironian, että OST nimiin vannoessa panen uskoni suomalaisiin politikkoihin, jotka ovat paljon epäluotettavampi taho kuin yhtiöt ja niiden toiminnasta viime kädessä vastaavat kanssaomistajat.)

3 tykkäystä

Ja se OST on sit mitä varten?
Teetkö siis työtä josta saamaasi palkkaa
sijoitat OSTlle, joka kasvaa siellä korkoa ei kenellekkään?
Vai mitä en tajua?

Tämä menee jo pahasti ohi ketjun aiheen, mutta eihän mahdollisista seurauksista selvitä.

OST 50000€ rajan laitoin täyteen heti, kun perustin tilin. OST:n ainoa virka on toimia viimeisenä vararahastona, johon ei kosketa ennen kuin AOT ja mahdollisesti tulevaisuudessa perustettava sijoitusyhtiö* on pumpattu tyhjäksi, koska niiden korkoa korolle efekti on heikompi. Täten ne kannattaa tyhjentää ennen osakesäästötiliä.

Tavoite on, että “eläkkeelle**” jäädessä menoni ovat pienemmät kuin sijoitusteni tuotot. Tällöin pääomaan ei tarvitsisi koskea ollenkaan, vaan se kasvaisi hiljelleen tulojen ja menojen erotuksen verran. Huonoina vuosina pääomaa joutuisi syömään, mutta oletettavasti AOT varoissakin riittää syötävää vuosikymmeneksi tai pariksi, vaikka tuotot olisivatkin vaisuja.

OST on nykyisin kolmasosan sijoitusvarallisuudestani ja AOT:lle säästän jatkuvasti lisää varoja palkasta. Lisäksi tulen todennäköisesti saamaan suht merkittävät perinnöt vanhemmiltani. En siis usko, että OST:hen koskemiseen tulee koskaan tarvetta.

Omia jälkeläisiä minulle ei todennäköisesti tule, mutta joku uusioperhehässäkkä voi olla edessä ja veljen lapsia ajattelen omina perillisinä, joten perintöä jätän mielelläni ja varsinkin vanhemmilta joskus saatava kuuluukin minusta jättää eteenpäin seuraavalle sukupolvelle (mielellään korkoineen). Perintöä voi testamentata tai lahjoittaa muillekin tahoille niin halutessaan. OST ei silti kannata purkaa elinaikana, ettei siitä mene turhia veroja, joten se menköön vasta perintönä.

*Sijoitusyhtiön perustamista todennäköisesti harkitsen, kun vanhemmista aika jättää tai jos muuten päädyn tilanteeeseen, jossa on useita satojatuhansia käteisenä tai varat ovat sellaiseksi muutettavissa ilman suuria veroseuraamuksia. Toki tuota mahdollista sijoitusyhtiötäkin olen miettinyt verosuunnittelun työkaluna ja keinona siirtää vanhempien perintöä seuraavalle sukupolvelle. (Yhtiön omistus pääosin veljen lapsille, varat sisään korottomana pitkäaikaisena lainana. Itselle vain äänivaltainen osakesarja, jolla hallita varojen sijoittamista ja jakoa osakkaille.) Jos sellaiseen ratkaisuun päädyn, niin OST syöminen ennen yhtiön varoja on todennäköisesti järkevää. Tuolle on tietysti vaihtoehtona sekin, että luopuu kokonaan perinnöistä veljen ja hänen lasten hyväksi.

Edit: **Eläkkeen tulen mitoittamaan 4% sääntöä mukaillen (googlaa 4% rule), mutta uskon ja toivon, että täysipäiväisenä sijoittajana pystyn keskimäärin yli 4% vuosituottoon. Tämä mahdollistaa elintasoinflaation salkun paisuessa.

Edit2: Nykysalkun pitkäaikaisin omistus Sampo saavutti täysi-ikäisyyden tänä vuonna. Moni tämän ketjun kirjoittaja, voi tulla kertomaan, kun heidän tässä ketjussa mainitsemat omistukset pääsevät samaan. Ketjun teemaa mukaillen minulla ei kuitenkaan ole kauheasti intressejä säilyttää tuota omistusta, vaan pikemminkin päin vastoin. Tekisi mieli myydä loputkib pois ja polttaa kyseiseltä ajalta säilötyt paperitositteet ostosta. (Oikeasti säästäisin paperit muistona, mutta olisi henkisesti mukava, jos tietäisi säilömisen tarpeen poistuneen.)

11 tykkäystä

Hyvin harvaa osaketta aion holdata pitkään (yli 10v), mutta Teleste on pysynyt salkussa yli 11v. Nokia, Outokumpu Rautaruukki (SSAB), Nordea ovat myös 10v pyörineet, mutta en ole niitä kuitenkaan täysin yhtäjaksoisesti omistanut. Käytännössä kaikki muut kuin Teleste ovat oikealla hinnalla myytävissä. Teleste häviää salkusta vain kahdella tapaa: Yrityskauppa tai konkurssi.

Olen kiintynyt myös Aspoon, mutta katsotaan tuleeko näkemään 10v paalua, joitain vuosia pitäisi vielä jaksaa. Salkuissa on toki paljon muitakin aina kansan suosikeista lähtien: Telia, Sampo, Fortum + 30 muuta. Yli 5v olleitakin on jo laaja joukko.

1 tykkäys

Harvia, Remedy ja tottakai Inderes pitkässä holdissa. Anneista asti oltu kyydissä mukana, ja tarina on kaikissa vasta alussa. :heart:

7 tykkäystä

Täällä on kovin Suomi-painotteisia holdauksia muilla :sweat_smile:. Itselle salkun pitkäaikaisemmat suunnitelmat ovat isoja teknologiafirmoja joiden uskon jatkavan vahvaa suorittamista:

Sony, Alphabet, Amazon, Apple, Tencent

Sony salkun yksittäinen isoin osake, firmahan on käytännössä holding-yhtiö jolla on paljon erilaisia toimialoja joten se itsessään on epäsuorasti toimialoittain hajautettu.

5 tykkäystä

Lähtökohtaisesti en pääsalkkuuni mitään lyhytaikaisia sijoituksia edes etsi vaan tasaisia, varmoja ja jo tuloksentekokykynsä osoittaneita firmoja.

Itselläni varmaan ikiholdissa(tarkoittaa tässä ainakin kymmentä vuotta, tosin siinä vaiheessa alan nauttimaan sijoitustuotoista eli osingoista, joten en oikein näe syytä myydä silloinkaan, jollei nyt yhtiöiden liiketoiminnassa tapahdu dramaattista heikentymistä), Fortum, Sampo ja Tokmanni. Kaikki hankittu varsin matalilla keskihinnoila eli osinkoprosentti ainakin sijoitetulle pääomalle varsin hyvä.

Euroopan energiamurrosta on mukava seurata Fortumin kyydissä, Sammolta lienee tulevaisuudessakin odotettavissa tasaista osinkovirtaa ja Tokmanni tullee laajentumaan myös Pohjoismaihin jossakin vaiheessa. Varsinaista jännitystä en ole hakemassa osakemarkkinoilla, toki tämä kolmikko tarjoaa minulle sitä ihan riittävästi🙂.

Inderesin tässä toki olisi voinut myös mainita, eiköhän se salkussa pysy ainakin niin kauan kuin into päivittäiseen osakemarkkinoiden seuraamiseen pysyy yllä eli uskoisin, että aika pitkään.

7 tykkäystä

Salkun sisältö vaihtuu keskimäärin kerran vuodessa , tällä hetkellä pisimpään ollut Apple (6 v) ja se pysyy vielä kauan. Nesteet tuli myytyä pois viime vuonna reilut 10 v omistuksen jälkeen. Tällä hetkellä salkussa koronadipistä ostettuja, joista tuskin ihan äkkiä luovun:

Sampo
Nordea
OmaSP (olen asiakas, nämä ovat pienellä positiolla kannatuksen vuoksi)
Telia

Erikoisuutena Valoe, jonka satakertaistumista odotan 1000 kappaleen voimin. :smiley:

3 tykkäystä

Itse päätin aloittelevana sijoittajana maustaa indeksisijoittamiseen perustuvaa strategiaani avaamalla OST:n. Tavoitteena löytää juurikin yhtiöitä, joiden kyydissä näkisin itseni vielä vuosienkin päästä.

Ensimmäiseksi kohteeksi valikoitui Remedy: vakuuttava johto, hyvä positio kasvavalla markkinalla ja omaan IP-portfolioon nojaava moniprojektimalli, jossa realisoimattomia skaalaetuja. Vaikka +5v kasvutarina osin epäonnistuisikin, uskon yhtiön herättävän kiinnostusta konsolidoituvan alan ostokohteena.

Sitten pohdintaani. Näettekö, että ketjussa mainittuihin yhtiöihin on houkuttelevaa lähteä long hold -mentaliteetilla mukaan myös uutena sijoittajana? Kansanosakkeista (Sampo, Fortum yms.) en itse ole niin huolissani, mutta kuulisin mielelläni näkemyksiä esimerkiksi usein mainitun Harvian tuottopotentiaalista nykyhinnalla.

Aiheena tämä taitaa olla melko perinteinen (onko viime aikojen nousija jo liian kallis), mutta koitetaan kuitenkin tiivistää se kysymykseen: pitäisitkö vastauksesi holdattavista yhtiöistä samana, vaikka keskihintasi ei olisikaan tämän hetken markkinahintaa alempi?

Kiitos vielä loppuun mainiosta ketjusta, paljon hyviä kommentteja ja uusia näkökulmia!

14 tykkäystä

Nostat hyvän pointin esiin. Mainitsemalla osakkeiden lisäksi keskihinnan niin holdauksen syy saattaisi olla “helpommin” ymmärrettävissä.

2 tykkäystä