Mitä sinulla on salkussa?

Ensimmäinen postaus foorumille :smiley: Tänä vuonna aloittanut sijoittamisen ja tämmöiseksi salkku on muodostunut kun vuosi lähenee loppuaan.

Vähän jäänyt harmittamaan sillä salkku on sisältänyt mm: QT, Kamux, Marimekko, Smart Eye eli kaikki kuumimmat osakkeet, mutta menin myymään kaikki pois ajatuksella “ei voi nousta enää” :smiley: No, oppirahoja on maksettava. Plussan puolella sentään ja sijoitus kärpänen on puraissut todella lujaa. Inderesin foorumia on selailtu liiaksikin, Seppo Saarion pörssiraamattu ahmittu ja rahapodeja kuunneltu. Tsemppiä ja mukavaa loppuvuotta foorumilaisille!

31 tykkäystä

No huh, nyt on lappua kertynyt😳 Kun sanotaan, että hajautus tappaa tuoton, niin pystytkö valaisemaan onko tuolla määrällä ollut näin tänä vuonna?

8 tykkäystä

Moi,

Mahtava hajautus ja mielenkiintoinen salkku! Mihin perustuen olet poiminnat tehnyt, oletko onnistunut päihittämään pörssin keskimääräisen tuoton? Millaisella aikajänteellä tikanheitto on suoritettu? :face_with_monocle:

2 tykkäystä

Osakeveivaustili tänään:

Neste 10,51%
Plug 27,1%
Qt Group 13,07%
Smart Eye 14,57%

Käteinen 34,75%

1 tykkäys

Edellisestä päivityksestä on 6 viikkoa, joten muutosten takia laitan uuden piirakan esiin.

Olen karsinut salkusta pois Carasentin, TietoEvryn, Swedish Matchin sekä ETF:t ja yhden rahaston. Näistä Carasent on noussut viime aikoina merkittävästi, mutta myynti ei harmita ollenkaan. ETF:ien ja rahastojen kohdalla otin saman periaatteen kuin osakkeissa. Keskitän niihin parhaimpiin ja laatu korvaa määrän.

Mukaan salkun tukipilariosastolle on ilmestynyt Kamux ja Marimekko. Molemmat ovat käyneet lihottamassa salkkua ennenkin. Viime aikojen hyvien uutisten siivittämänä oli helppo hypätä kyytiin uudelleen varsinkin kun kurssit eivät mielestäni karanneet mihinkään. Uskon molempien takovan kovaa tulosta lähivuosina. Samaa odotan tietysti salkun vanhemmalta osastolta eli: Evo, Smart, QT ja Harvia. Kaupankäynti vähenee merkittävästi kun runko on kunnossa.

Tokmanni pyöri jonkin aikaa salkun viimeisenä positiona. Salkku on takonut tasaista tuottoa jo muutaman kuukauden, joten päätin ottaa hieman spekulatiivisempaakin firmaa kehiin. Jaoin Tokmannin osuuden ArcticZymesin ja BoneSupportin kesken. Mielestäni molemmilla on kova tulevaisuuden potentiaali. Ensiksi mainitusta löytyy täältä ketju, jossa on hyvin tietoa. Toinen taas löytyy esimerkiksi Red Eyen:n mallisalkusta hyvällä painolla, eikä kurssi ole karannut lapasesta. Molemmat ovat toki huomattavasti mielenkiintoisempiakin kuin Tokmannin halpakauppa. Uskon Tokmannin porskuttamiseen erityisesti joulusesongissa, mutta en uskaltanut jättää näiden kahden hankintaa myöhemmäksi. Molempien kohdallla on vähän sama ongelma. Kurssi voi pompsahtaa hyvästä uutisesta todella paljon. Nyt se ei haittaa kun ne ovat salkussa.

Näillä mennään kohti seuraavaa vuotta :slight_smile:

14 tykkäystä

Avataan taas hieman salkkua näin joulun alla. Nyt kun kiireet alkavat helpottaa ja vuoden loppu häämöttää, tarjoutuu sijoittajalle oivallinen paikka reflektoida kuluneen vuoden onnistumisia ja epäonnistumisia.


(Paradox, Franco Nevada, Alibaba ja Herantis ovat edelleen mukana, ne ovat vain niin niin pienin osuuksin mukana etteivät tahdo erottua piirakasta.)

Erona viime päivitykseen päädyin keventämään Admicomia, joka aiheuttaa omistajassa koko ajan harmaita hiuksia kun arvostus nousee jatkuvasti, eikä yhtiön kasvunopeus ole kiihtymään päin.
Melkoinen first world problem: osu puolivahingossa multibaggeriin, ja stressaa koko ajan sen paisuneesta arvostuksesta. On sitä helpompiakin osakkeita ollut holdata! :smiley:

Ostopuolella ostin “kohuosake” Sieviä pienen position salkkuun. Sen lisäksi olen tankannut lisää Incapia. Kaikki kaupat kerron ajantasaisesti Ostin myin -ketjussa. :slight_smile: Olen hakenut Incapista, Sievistä ja Nintendosta jonkinlaista arvokulmaa salkkuun. Tottakai varsinkin Incapissa ja Nintendossa on myös paljon kasvupotentiaalia eikä Sievinkään mahdollisuuksia konsolidoida omistamiensa yhtiöiden toimialoja pidä väheksyä. Silti, muodikkaiden kasvu- ja tekno-osakkeiden vain paisuessa arvostus mielessä olen koittanut pitää mieltä avoinna taas perinteisemmälle arvosijoittamiselle. Tässä liikkessä on ollut enemmän kyse Howard Marksin sanoin “kalibroinnista”: salkun runkohan koostuu edelleen täysverisistä kasvuyhtiöistä erinomaisin kilpailueduin.

Jos jostain on vuosien varrella oppinut, niin sellaisia dramaattisia liikkeitä salkussa kannattaa yleensä välttää. Hiljaa hyvä tulee.


Suurimpien omistusten eli Remedy ja Qt kurssinousut ovat vieneet osakkeiden arvostuksen uudelle tasolle. Käytännössä molempien kohdalla täytyy heittää tämän hetken kaikki tunnusluvut romukoppaan ja sen sijaan maalata jokin skenaario esimerkiksi markkinaosuuksista vuonna 2025 tai 2030. Esimerkiksi Remedy on onnistunut rakentamaan itselleen melkoisen hyvän kasvualustan (erinomainen johto + sitoutunut tyytyväinen henkilöstö + personaalliset ideat + rahoitus) pelialla. Toisaalta osakkeen nykyhintakin edellyttää liikevaihdon moninkertaistumista seuraavan kymmenen vuoden aikana. Luottoa löytyy, mutta samalla pitää miettiä riskejä. Yksikin isompi epäonnistuminen puhkoisi osakkeesta ilmataskuja reilusti. Myöskään omat puheeni tunnuslukujen heittämisestä romukoppaan aiheuttaa allergiaa, koska tällaiset mölinät ovat tyypillisiä nousumarkkinan huumassa.

Qt:ssa tilanne on samankaltainen, vaikka yhtiön räjähtävää kasvua voi projisoida kuin viivottimella paperille helpommin, kuin Remedyn (Remedyn kasvu on todennäköisesti punktuaalista, sysäyksittäin tapahtuvaa).

Molemmissa on myös tällä hetkellä positiivinen suositus, mikä estää keventelyn jos edes haluaisi.


Vuosi 2020 on ollut tähän asti sijoittelijaurani paras. +100 % YTD-tuotto meni rikki, joskin onhan tässä vielä kaupankäyntipäiviä jäljellä ennen kuin voi juhlia. Tuotot ovat tulleet pääosin Remedysta ja Qt:sta sekä muista salkun suurimmista sijoituksista kaikkien tuottaessa tänä vuonna 80-250 %, ja oikeastaan kaikkia ostin myös lisää kevään dipistä tai myöhemmin kesällä.

Mutta, kuten tvitterissä tokaisin, jos on sijoittanut teknosektorille ei tänä vuonna voi kauheasti tuotoillaan leveillä (se on aina vaarallista), koska koko sektori on noussut. Nasdaq on noussut noin +40 %, mutta pienemmissä tekno- ja pelifirmoissa on nähty paljon rajumpia nousuja. Ennen kuin lähtisin tästä hirveästi vetämään johtopäätöksiä omista osakepoiminnan taidoista, huomioisin tämän kontekstin. Ei kukaan osannut odottaa tekno- ja pelisektorille tällaista vuotta, koska ei kukaan osannut odottaa koronaakaan. Korona käytännössä toi viiden vuoden päässä olevaa tulevaisuutta kerta heitolla tähän päivään, mikä reflektoitui rajusti näiden osakkeiden hintoihin. Toki useat noista sijoituksista, kuten Remedy, Qt, Admicom tai Revenio, on tehty jo paljon aiemmin vaikka olenkin tankannut kaikkina vuosina lisää esimerkiksi Remedya ja Qt:ta keskihintaa nostaen.


Vuodessa on myös paljon parannettavaakin. Ensinnäkin, alkuvuodesta bulleroin ja ostin paria hyvää jenkkiosaketta. Niiden kurssit ovat nyt palautuneet niille tasoille, mistä minä niitä tammi/helmikuussa ostin, mutta minä myin ne ~40 % duffella maaliskuun pohjiin koska en tuntenut niitä tarpeeksi hyvin. Eli, ei pidä bulleroida etenkään silloin, kun sentimentti on railakas kuten se oli 2020 alussa (ja nyt…).

Luovuin myös NoHosta, joka oli salkun yksiä suurimpia sijoituksia, tappiolla. Se oli mielestäni edelleen oikein tehty, koska yhtiön näkymät ovat todellakin muuttuneet pitkälle tulevaisuuteen kun korona jättää ison velkalastin yhtiön harteille.

Sen sijaan Efecten roippeista luopuminen oli virhe: olisi pitänyt luottaa Niilo Fredkriksonin villapaidan voimaan (meillä oli toimiston sisällä läppä, koska Niilosta oli kuultu pelkkää hyvää että pelkästään hänen villapaidan arvo olisi 5 EUR per osake :smiley: ). Tosin jumahtaneen Saas-yhtiön kuoriutuminen seksikkääksi Euroopan valloittajaksi on tainnut tänä vuonna olla hieman yllätys kaikille, kun osake pinkoi 3 eurosta yli 10 euroon. Noh, nämä on näitä. Eikä tämä tarkoita, ettenkö voisi pyrkiä uudelleen kyytiiin joskus. :smiley:

Tottakai sijoitin uudelleen nämäkin roposet, mm. Berkshireen (tuotto +16 % sijoitukselle tänä vuonna, kun dollari on heikentynyt) ja Microsoftiin (tuotto +34 %) mutta nuo sijoituksethan ovat jääneet kauas indeksistä (+70 % melkein maaliskuun pohjista jos katsoo MSCI Worldia, tai vrt. oma salkku +160 % maaliskuun pohjista).

Kivoja yhtiöitä ja tottakai sijoitan niihin vuosien jänteellä, mutta silti alustavasti kehnoja tuottoja ottaen huomioon mitä mahdollisuuksia vuosi odottamatta tarjosikaan.

Tämän vuoden sijoituksista Herantis Pharma on tuottanut duffea mehukkaat -50 %, joskin painon ollessa 0,0xxx % portfoliosta ei tuo paina missään, mutta eihän se rivinä kaunis ole. :smiley:


Olen jo henkisesti varautunut, ettei vuodesta 2021 tule oman salkun osalta kummoinen. Tottakai siellä on paljon potentiaalisia kasvajia edullisin arvostuksin (Kamux, Incap, Nintendo yms.) mutta samalla suurimman painon kaverit ovat superkalliita. Hapenotto voisi olla paikallaan. Jos nousu jatkuu näin railakkaana, voi olla että kalibrointi tulee jatkumaan. Nythän on päässyt kiertämään omia kommenttejaan kuukauden välein, kun osakkeet ovat laukanneet +10 % viikossa välillä. :open_mouth:

En luonnollisestikaan mieti salkun sijoituksia vuoden jänteellä. Lyhyellä välillä kilpailee kaikki: analyytikot, salkunhoitajat, suurin osa sijoittajista, treidaajat jne. Minulla ei ole erikoistaitoja sijoittamisessa, joten yritän operoida siellä missä on vähemmän ruuhkaa ja se tontti on tällä hetkellä kauas tulevaisuuteen katsominen. Hahmottelen omistamieni yhtiöiden tulevaisuutta tälle vuosikymmenelle, joka matemaattisessa mielessä taitaa vasta alkaakin 2021 (2021-2030). Salkun nykyisillä yhtiöillä melkeinpä kaikilla on erinomaiset mahdollisuudet luoda paljon arvoa asiakkailleen, yhteiskunnalle, yhteisöilleen sekä myös meillä kyydissä istuville otuksille, joita sijoittajiksi kutsutaan seuraavan kymmenen vuoden aikana. Siinä tarinassa yritän pitää katseen, vaikka pörssin seireenit yrittää temmata huomiota hetkellisiin hurahduksiin ja hullutteluihin pikavoittojen muodossa.

151 tykkäystä

Kiitos @Verneri_Pulkkinen salkun avaamisesta ja avoimesta pohdinnasta - näitä on aina mukava lukea ja ei voi muuta kuin hattua nostaa miten syvällisesti pohdit näitä :slight_smile: pienistä omistuksista heräsi kysymys, oletko Paradoxista irtaantunut jossain vaiheessa syksyä?

9 tykkäystä

Kiva että näistä on muillekin iloa :slight_smile: Tekee itselleenkin hyvää pohtia näitä “ääneen” täällä.

Kiitos muistutuksesta, Paradox on edelleen kyydissä! :smiley: Lisäsin sen tuonne tekstiin.

7 tykkäystä

@markansalkku kyselit tuosta salkusta… alla se :slight_smile:

Tässä ei isossa kuvassa muutoksia. Noin 95% on muutamassa parhaaksi katsomassani keississä longina:

  • Qt, koska 100m€ ebit ja 100€ osakkeen hinta on omissa arvioissani realismia vuonna 2025. Erittäin pitkän tähtäimen sijoitus. Ensimmäinen ostoerä oli 6,16€:lla 11.5.2018 :smiley: Jäätävän hyvät fundamentit.
  • Evo, koska odotan 30-40% tuloskasvua aika pitkään (eli tuotto-odotus tuota luokkaa CAGR). Erittäin pitkän tähtäimen sijoitus. Aivan jäätävän hyvät fundamentit pitkälle.
  • Smart, koska minikuutilla on jäätävän kova riski-tuottosuhde (tuotto-odotus 40% luokkaa CAGR). Erittäin pitkän tähtäimen sijoitus. Jäätävän hyvät fundamentit.
  • Kamux, koska tuotto-odotus luokkaa 20% CAGR ja näkymät hyvät niin ikään erittäin pitkälle. Erittäin hyvät fundamentit.
  • Efecte, koska omalla ostohinnallani tuotto-odotus kova ja edelleen omissa arvioissani 20% luokkaa CAGR. Erittäin pitkän tähtäimen sijoitus. Erittäin hyvät fundamentit.
  • Remedy, edelleenkin erittäin pitkän tähtäimen sijoitus. Erittäin hyvät fundamentit. Tässäkin mukana 2017 vuodesta lähtien.

Em. keisseihin ei ole mitään tarvetta ropeltaa tai kevennellä salkussa niin kauan kuin fundamentit ja tuotto-odotukset säilyvät kiitettävinä. Omasta mielestä iso työ on jo tehty näiden tutkimisessa, nyt vain seuraillaan tilannetta päivittäin ja nautitaan kyydistä. Uskon että tulee hyvät kyydit näillä valinnoilla.

Noin 5% salkusta on ollut pientä aktiivisempaa pelailua ja swingailua ajatellen. Usein tykkään allokoida näitä niihin, jossa mielestäni hyvin lyhyellä aikavälillä katalyyttiä nousulle. Tällä hetkellä siis:

  • Embracer (ostin keskiviikkona, nyt 9.6% plussalla). Viimeksi embracer-positio lähti pikkuturskalla pois n. 1kk sitten. Mitä enemmän tähän perehtyy niin on sitä suurempi vaara, että tekee mieli jättää salkkuun pitkäksi ajaksi. Otetaan sikahalpaa lainaa ja ostellaan pelistudioita ja -IP:tä “pois kuleksimasta”. Jos studioiden ja pelien laatu on “riittävä” niin mahdollisuudet on vaikka mihin. Huom. “riittävän hyvien” peli-IP:den asema pelialan arvoketjussa on ihan huikean hyvä.
  • Bonesupport (katalyytti FDA lupa Q1:lle). Tästä keissistä on todella vaikea maallikon saada yhtään mitää infoetua, mutta Redi on perehtynyt syvällisesti ja haastatellut johtoa ennen kuin juuri nosti top picks -salkkuunsa 10% painolla. Tässä siis “roikun mukana” ja katson vähintään Q1:n ja FDA-luvan. Vielä isompi katalyytti on kyllä odotettavissa 2021 vuoden loppuun, joten katsotaan. Potentiaalinen multibagger.
  • Maininta: Kolmas joka oli viikko sitten hhetken salkussa oli Taaleri. Taaleri vaihtui tuohon Embraceriin pikkuvoitolla. Mielestäni Taalerissa on selkeää katalyyttia nousulle Q1:lla. Osittain tuota on näköjään vähän tapahtunut… Taaleri saattaisi hyvinkin palata alkuvuodesta jos päätän vaihtaa näiden hevosten välillä alkuvuonna tms.

YTD-tuottoihin ei voi olla muuta kuin tyytyväinen.

OST1:

OST2, puoliso (Tämän suhteen graafi näyttää vähän vähemmän kuin euroista laskettuna (+110,4%):

AOT:
Danske ei tarjoile kunnon tuottograafia mutta samassa haarukassa mennään, eli jossain +100-150%.

Lapsi:

Vertailun vuoksi viime vuonna tuotot olivat 90% molemmin puolin neljässä salkussa.

Sitten ettei mopo lähde ihan keulimaan niin totean vielä seuraavaa:

  • 30 vuodelle laatimani eläkesuunnitelma on laskettu tietylle kuukausittaiselle säästösummalle ja 5% tuotto-odotukselle. Tuo Helsingin pitkän aikavälin keskituotto on se, johon näinkin aktiivisesti markkinoihin perehtyvän osakepoimijan on turvallista nojata pitkällä tähtäimellä (“turvamarginaali”).
  • Osakepoimintaa teen kuitenkin 15% tuotto-odotuksella. Tästä syntyy taas lisää turvamarginaalia suhteessa varsinaiseen eläkesuunnitelmaani. Tämän linjauksen johdosta esim joitain kevään korona-alesta isolla painolla poimittuja omistuksia on kevennetty alkusyksystä (Fortza 13€ → 18€ ja Sampo 26€ → 36€) ja uusia tullut tilalle (Kamux, Evo, Smart, Efecte jne).
  • Pidän näitä paria vuotta erittäin poikkeuksellisena. En odota pääseväni tällaiseen kuin erittäin harvoin, todennäköisesti tämä oli ainutkertainen ajanjakso minun sijoitushistoriassani :slight_smile: Onhan se nyt aika selvää, että jos kahtena vuotena peräkkäin enemmän kuin tuplaa kahdesti kaikki salkkunsa, niin ei olla kestävällä pohjalla. Hyvä puoli on se, että on tullut vauhtia suhteessa eläkesuunnitelmaani (tämän päivän saldon toteuma on suurempi kuin 30v suunnitelmassani tavoite vuoden 2029 lopussa).
  • Sijoittajana olen vielä juniori, vasta reilu 5 vuotta takana josta pari vuotta alkuun harjoittelua. Eli pitkää trackia ei löydy ja markkinoita pitää kunnioittaa joka päivä.

Toivottavasti vastasin kysymykseesi kattavasti. Yritin myös ihan “one-linereilla” avata miksi omistan näitä tiettyjä keissejä…

Mukavaa viikonloppua

Ps. Vielä voisi vuoden onnistumiseksi lisätä ns. koronaswingin kaikissa salkuissa, eli myin ~95% osakkeistani helmikuun lopulla ja menin all-in maalis-huhtikuusta alkaen… oksennusämpärin kanssa. Samassa yhteydessä sain myös OST:t täysipainoisesti käyttöön ja täytettyä tulevaisuuden multibaggereilla pitkin vuotta. Henkisesti helmikuun myynti oli vaikeampaa kuin ostaminen oksennusämpärin kanssa. Tätä pitää pohtia muuten tänä jouluna vielä tarkemmin. :smiley:

179 tykkäystä

Sulla on ollu kyllä nappisuoritus viimeiset kaksi vuotta. Ton päälle kelpaa rakentaa salkkua.

35 tykkäystä

Mainitaan tähän samaan myös se, että juuri tuon ajanjakson välin olit aktiivisin koronatilastojen päivittäjä palstalla. :+1: Kunniamerkki siitäkin.

8 tykkäystä

Ihailtavan rohkean keskitetty salkku. Alla omani, joka on hajautuksen puolesta vähän toisesta äärilaidasta. Minäkin olen valinnut pääosin kasvuhakuisia pienyhtiöitä. En listannut rahastoja.

Karkeasti voi sanoa, että jako on 1/3 Inderesin parhaat ideat, 1/3 Red Eyen parhaat ideat ja 1/3 omat parhaat valinnat sisältäen vähän green techiä mausteena. Omista valinnoista sen verran, että suosin usein kohtuullisesti arvostettuja yhtiöitä kuitenkin vähintään kohtuullisella kasvupotentiaalilla. Yhteensä kaikkineen 36 kohdetta.

Salkun tyhjennys ennen koronaa jäi tekemättä, mutta kuopan pohjalta, 18.3, on noustu 97%. Nyt ytd on 49%.

Jään mielenkiinnolla seuraamaan, paljonko hajautettu salkku häviää ensi vuonna keskitetylle. :smiley: Omaan sisältöön kyllä tällä hetkellä tyytyväinen - paljon omasta mielestä potentiaalisia yhtiöitä ja riskitaso sopiva mulle.

PS.
Mika Hyttinen käytti hiljan termiä vapaamatkustaja sijoittajasta, joka pienen position kautta rajaa oman riskinsä hyvin maltilliseksi yksittäisessä osakkeessa. Pieni positio mahdollistaa osallistumisen osakkeisiin joissa on riskiä vastaan merkittävä upside. Yrittäjä tai pääomistaja kantaa aina paljon isompaa riskiä, “vapaamatkustaja” on kiinnittänyt itsensä köydellä vetokoukkuun ja nukkuu yönsä hyvin. Mielenkiintoinen näkökulma.

YHTIÖ PAINO
Better Collective A/S 1,5%
BONESUPPORT HOLDING AB 1,3%
Carasent 1,8%
Clear Blue Technologies International Inc. 0,5%
Cargotec Oyj 1,4%
Efecte Plc 2,2%
Embracer Group AB ser. B 4,2%
Enea AB 1,0%
Fodelia Oyj 2,2%
Fortnox 1,3%
Genovis AB 2,6%
Greenlane Renewables Inc 2,1%
Harvia Plc 3,3%
Hexatronic Group AB 1,2%
I-Tech AB 0,8%
Investor AB ser. A 1,0%
INVISIO AB 1,3%
iShares Global Clean Energy UCITS ETF USD (Dist) 2,0%
Intervacc AB 0,9%
Kamux Corporation 5,2%
Konecranes Plc 4,5%
Nixu Oyj 1,0%
QleanAir Holding AB 1,7%
Quantafuel 0,8%
Revenio Group Corporation 2,2%
Relais Group Oyj 1,8%
Sampo Plc A 9,8%
Sensys Gatso Group AB 1,5%
Smart Eye AB 12,1%
Sievi Capital plc 3,9%
Svolder AB ser. B 5,4%
Taaleri Oyj 3,4%
Titanium Oyj 3,4%
Viafin Service Oyj 5,6%
Xebec Adsorbtion Inc 1,4%
Wärtsilä Corporation 3,9%
28 tykkäystä

Täällä myös meikäläisen ensimmäinen postaus foorumille näin muutaman kuukauden selailun jälkeen!

Oma “sijoittajatarina” lyhyesti samalla:

ASP-säästäminen päättyi asuntohankintaan tammikuussa. ASP-säästämisen rinnalla olin kuukausisäästänyt pankin omaan yhdistelmärahastoon kaikin puolin hölmösti.

Syksyllä koronadipistä toivuttuessa (rahasto vähän plussalla) realisoin yhdistelmärahaston ja päätin avata OST:n, kun huomasin että päädyin kokoajan syvemmälle finanssi-Twitterin/Inderesin selailussa ja Rahapodin kuuntelussa… → Uusi kuukausisäästösopimus AOT:lle muutamaan indeksirahastoon (globaali hajautus) + pesämuna niihin. Loput rahat OST:lle.

Vaikka myönnettäköön, jonkun verran on tullut veivailtua eri osakkeita ympäriinsä, tarkoituksena on löytää pidempiaikaisia holdauksia (ainakin 10-15 v), joita tankata sitten rauhallisin mielin matkan varrella. Ikää on nyt 28.

  • Pihlajalinna on vielä epävarma (katsotaan keväällä tilanne), mutta muuten firmat miellyttävät
  • Wärtsilä ja/tai Metso-Outotec houkuttelee juuri nyt eniten, napataan jos tulee hyviä dippejä
  • Tokmanni, Suominen, Kamux muita seurantalistalla Suomesta
  • IT-firmat vaativat enemmän perehtymistä, mutta sieltäkin on tarkoitus napata myös jotain

salkku 19.12.2020

OST tuotto (3 kk tuli juuri täyteen) on nyt 24,42 %, mutta iso osa siitä tulee pienen position Palantir-arpalapusta (ostin 10 USD, kevensin 20 USD, myin loput pois 29 USD) ja Smart Eye -peesailusta :smile:

Yritän kuitenkin pitää malttia vauhtisokeuden välttämiseksi, koska tuskinpa meno jatkuu tällaisena pidemmällä aikavälillä. Kiitos Inderesille ja foorumilaisille kipinästä kiinnostavan harrastuksen aloittamiseksi!

36 tykkäystä

Olen lukenut mielenkiinnolla muiden päivityksiä laitanpa myös ensimmäisen puheenvuoron tänne. Sijoitushistoriaa on pidemmällä ajalla kiinteistöjen ja pienesti rahastojen kautta, mutta osakkeista viime kevät sai kiinnostumaan. Kuten monen muunkin.

Olen tiputellut muutamaan rahastoon jo 13 vuotta säännöllisesti pienen kk-potin. Tämä osuus on reilu puolet tämän hetken sijoituspotista. 7kk aikana olen sijoittanut liikenevän käteiskassan osakkeisiin, samalla menee rahastoonkin se pieni osuus.

Kiinnostus osakesijoittamiseen vahvistuu tietoa lisäämällä. Suuri kiitos kuuluu foorumin asiantuntijoille, joiden avustamana on yhtiötietoa karttunut ja myös omat sijoituskohteet ovat löytyneet.

Kokonaisuus on tällä hetkellä rahastojen ja osakkeiden suhteen seuraava:

Rahastopuoli on ollut täysin laita sivuun ja unohda mentaliteetilla tehtyä ja sen osalta täytyy jatkossa miettiä paremmin indeksiä haastavia rahastoja. Näin jälkeenpäin asiaa tutkittuna.

Osakepoiminta lähti liikkeelle lyhyesti sillä periaatteella, että parinkymmenen vuoden päästä voisi olla apuja osinkotuloista. Ostoissa on hajauttamisen tavoite - salkun seuraaminen ei ole päivittäistä - hankinnat on ajateltu vuosiksi eteenpäin tai jopa pysyviksi (jos tilanteet pysyy) osinkoja ajatellen. Osingot on tarkoitus sijoittaa uudelleen tässä vaiheessa. Heti alussa megatrendit olivat osa suunnitelmaa ja niistä uusiutuva energia ja vety ovat kiinnostavia - niihin asetan kasvuodotusta.

Ja tottakai olisi mukava huomata jonkun osakkeen kasvavan kiihtyvästi. Enemmän kuitenkin tarkoitus ajaa pitkää junaa ja pitää 10-20 eri osaketta. Osakesalkkua olen rakentanut ihan näihin päiviin ja tuotto alusta 24%, toki suurimmat kevätkesän hankintojen nousijat reippaammin. Ainoa myynti on ollut Finnairin pieni positio, josta kotiutin reilu 60% voitolla - kasvunäkymät hämärässä ja osinkoa ei näköpiirissä.

Ja iso kumarrus tälle foorumin inspiroivalle keskustelijaporukalle. Ilman tätä päätöksenteko olisi ollut paljon vaikeampaa ja riskit huonommin tiedossa. Vielä euromääräisesti ei olla kovin kaukana, mutta matkalla sinne 15-20 vuoden tavoitteisiin kyllä. Ja tämä vuosi ei tunnu lainkaan huonolta.

26 tykkäystä

Ensimmäinen postaus omasta salkusta. Noin 10v sijoitin kuukausisäästämisellä yhdistelmärahastoihin + S-rahastoihin pankin joskus tehdyn ehdotelman mukaan. Korona rytinässä myin kaikki yhdistelmärahastot ja rakensin uuden sijoitussuunniteman. Strategiana laittaa 20% asuntorahastoon, 40% osakerahastoihin ja 40% suoriin osakkeisiin. Tavoite voittaa keskimääräinen pörssin 7-8% vuosituotto. Piirakan alla lyhyt kommentti valinnoista.
Heti ensimmäisenä vuonna luistin strategiasta, ja poimin enemmän osakkeita. Ensi vuonna jatketaan kuitenkin suunnitelman mukaisesti rahastoihin

salkku2020

  • Kamux: Ei merkittävää kilpailuetua, mutta hyvää tekemistä ja euroopan valloitus lähtenyt hyvin etenemään. Ehkä pientä etumatkaa tietyillä osa-alueilla, kuten digitalisaatio

  • Nordnet Suomi: OMXH25, ei suurempaa esittelyä kaipaa. Haetaan pörssin keskituottoa

  • Gofore: Minun valinta olla digitalisaation kehityksessä mukana. Helposti skaalattavaa konsultaatiopalvelua. Hyvät näytöt onnistuneesta kasvusta yritysostoin.

  • Sampo: Hyvä yhtiö. Onnistuin nappaamaan koronadipistä. Mieltä lämmitti myöhemmin tiedotus Hastings kaupasta ja osoitus että yritys pystyy tekemään tarvittaessa isompiakin strategia muutoksia

  • Olvi: Laadukas yhtiö laadukkaalla johdolla. Tehnyt historiassa hyviä yrityskauppoja.

  • Fortum: Nykyään Uniperin kautta vahva myös kaasussa, pohjoismaissa jo paljon uusiutuvaa energiaa. Jos vedyn aika tulee, Fortum tulee olemaan yksi voittajista, kun taas lukuisat hypeosakkeet tippuvat jossain välissä pois leikistä.

  • Lähitapiola USA: Aktiivisesti hoidettu pienen kulun rahasto. Uskon että voittaa S&P500 indeksirahastot. Haetaan pörssin keskituottoa

  • S-asuntorahasto: Sijoittaa kasvukeskusten asuntoihin. Pieniriskinen rahasto. Tuotto ollut asuntorahastoksi hyvä, vaikkei taaskaan historia ole tae tulevasta (perustamisesta n. 7%/vuosi). Ei ole kärsinyt koronasta. Miinuksen korkeat kulut.

  • Nordnet Kehittyvät Markkinat: Taas haetaan pörssin keskituottoa. Rahastossa iso paino mm Alibaba, Tencent ja Samsung

  • Käteinen: Tarkoitus olla lähes koko ajan all-in. Uutta pääomaa tuon säännöllisesti

  • S- metsärahasto: Tästä luovun salkun siistimisen mielessä, heti kun lunastuspalkkion osuus häviää muutaman vuoden päästä. Sijoituspolitiikka muuttunut ja mennyt hankalammaksi ymmärtää. Tehnyt kuitenkin ok tuottoa.

Tämä oli enemmän selventämään omia ajatuksia ja kertauksena itselle, kuinka olen salkun kasannut. Osakevalinnat mielestäni onnistunut hyvin pitempää horisonttia silmällä pitäen. Tarkoitus pitää salkussa 5-10 yritystä, jotta rahkeet riittävät näiden seurantaan riittävän tarkasti. Rahastojen määrästä pieni epäillys, riittäisikö harvempikin?

Kiitos ja kumarrus lukijoille, jos pääsitte tänne saakka :clap:

15 tykkäystä

Tässä haluaisin hieman haastaa. Sinulla on Suomalaisissa osakkeissa kiinni 75%. Tässä indeksissä on isolla painolla(n. 10%) Sampoa ja Fortumia eli tulee päällekkäisyyttä ja Suomi keskittymää. Päällekäisyyksissä ei välttämättä ongelmaa mutta ne tulisi tiedostaa. Esimerkiksi vaihtamalla tässä Suomen Ruotsiin pysyisivät kulut edelleen nollissa ja tulisi hajautusta länsinaapuriin. Eri firmat, eri valuutta ja historialliseti hieman parempi performanssi. Muutaman vuoden päästä voi olla että Kamuxkin löytää tiensä tuohon omx25:seen. Ei sijoitussuositus.

Omassa salkussa puolet painosta on rahastoissa mutta ne kattavat vain alueet mihin en itse suoria sijoituksia pääsääntöisesti tee.

19 tykkäystä

Kiitoksia huomioista, itseasiassa painin saman asian kanssa keväällä, että haluanko ottaa salkkuun samoja osakkeita kuin indeksisissä. Lopputulema oli, että uskon Fortumin ja Sampon sijoituskeissiin, joten päätyivät salkkuun. Katsotaan pidänkö niiden painon jatkossa hieman maltillisempana.

Suorat osakepoiminnat teen toistaiseksi suoraan kotimaasta, koska informaation saaminen on niin paljon vaivattomampaa.

Suomen Indeksirahaston muuttaminen Ruotsiin on hyvä nosto. Pitää ottaa tuo vakavasti harkintaan, vaikkakin iso osa suomalaisten liikevaihdosta tulee kansainvälisesti.

2 tykkäystä

Täytyy kehaista, hyvä salkku! Enpä itsekään noiden joukosta kovin helposti montaa lappua keksi mistä luopuisin :blush:

2 tykkäystä

Tikkurilaa noin 70% salkusta.

7 tykkäystä


Salkun päivitys. Aletaan olemaan jo äärirajoilla yhtiöiden määrässä omaan makuuni. Strategia on ostaa kasvuosakkeita ja pitää niitä pitemmän aikaa. Mieluiten vuosia. En usko osaavani veivausta joten jätän sen muille.

23 tykkäystä