Neles Oyj - defensiivinen venttiilibisnes

Mielenkiintoista seurata, mitä AL tekee. Heillä kuitenkin varaa tarjota osakkeesta yli 14e.

Jos Valmet tarjoaa vaihtosuhteeksi 3:2 (siis 3 Neleksellä saa 2 Valmetin osaketta), niin sitten AL olisi ehkä ulkona.

1 tykkäys

Pohdintaani ostan myyn -ketjusta:

Toisaalta taas Alfan tarjous edelleen voimassa. Nelesin hallitus tuskin voi suositella sellaista tarjousta osakkeenomistajille jossa osakevaihdolla saisikin alle 12€ edestä Valmettia (vai mikä oli Alfan ostotarjoustaso). Eli kyllä kai tuossa Nelestä omistamalla voisi saada yritysjärjestelyn toteutuessa ennemminkin Valmettia edullisesti? Pitääkö tässä nyt siirtyä longiksi?

Tuon alkuperäisen shorttinäkemyksen toteutuminen vaatisis Alfan ostotarjouksen loppumista.

Lisäksi edellyttäisi huonoa vaihtotarjousta tyyliin 2:1. Tässä on kuitenkin nyt kaksi tahoa, jotka haluaa määräysvallan, joten todennäköisesti Neleksen osakkeenomistajalle se tarkoittaa, että kyydissä kannattaa pysyä.

1 tykkäys

Oletko pohtinut shorttisi suhteen, jos Alfa vaikka nokittaisi valmettia ja nostaisi omaa tarjoustansa?

1 tykkäys

Jep tämä myös riskinä.

Suljin jo shortit

OP:n kommentti eilisestä :point_down:

Lisäys: @AntsaDaMan olikin linkittänyt tämän jo Valmet -ketjuun. Kiitos siitä.

4 tykkäystä

Hämmennys Neleksen ympärillä saa myös jokseenkin hupaisia piirteitä. Alfa Lavalin toimitusjohtaja aamun Kauppalehdessä:

”Suunnittelin tulevani Helsinkiin viime keväänä. Olisin keskustellut Solidiumin kanssa rauhassa suunnitelmistamme ja kenties tehneet tarjouksen muutama kuukausi listautumisen jälkeen. Kevään koronakriisi sekoitti kaiken ja esti myös matkani Helsinkiin.”

Muutoinkin tuo Kauppalehden juttu on… no, mielenkiintoinen.

Tuoreessa Talouselämässä (34/2020) Neleksen hallituksen puheenjohtaja kertoo hallituksen yrityskauppakomitean jo kokoontuneen käsittelemään Valmetin fuusioehdotusta, mutta varsinaisen päätöksen tekee koko hallitus. Jatkoksi kuvateksti:

Pikakokous edessä. ”Tiedustelut aikatauluista ovat jo lähteneet hallitusen jäsenille”, kertoo Neleksen puheenjohtaja Jukka Moisio.

Melkoista komediaa.

2 tykkäystä

Millä aikavälillä Valmet tuo konkreettisen ehdotuksen sulautumisen ehdoista? Mielestäni on erikoista että Neles arvostetaan nyt tuohon Alfa Lavalin tarjoushintaan. Maalaisjärjellä ajateltuna Valmetin tarjous tulee olla parempi.

1 tykkäys

Usein nuissa on erikseen mainittu, että kilpailevan tarjouksen pitäisi olla vähintään 15 prosenttia parempi, jotta tarjouksen hyväksynyt hallitus ottaa sen käsittelyyn. Muutenhan tarjouskierroksia voisi joissain tapauksissa olla lukemattomia, kun tulisi viikoittain 2 prossan nokituksia.

2 tykkäystä

Kuten oli nähtävissä, Neleksen hallitus ei lämpene Valmetin ehdotukselle; Neleksen hallitus suosittelee osakkeenomistajia tarttumaan Alfa Lavalin tarjoukseen.

3 tykkäystä

Perin kummallista peliä nyt Laineelta ja Valmetilta. Miksi he eivät tuo esille julkisesti selkeää ehdotusta sulautumisesta? Aikaa on kulunut pari viikkoa eikä konkretiaa olla saatu asialle. Vai onko Laineen tavoite karkottaa AL ja sitä kautta ostaa Neles halvemmalla? Tällä viikolla ehdotus lienee pakko tulla, koska ensi viikon to loppuu AL:n julkinen ostotarjous.

2 tykkäystä

Samaa mieltä. Luulisi että Valmet olisi miettinyt jo asian valmiiksi.

Edelleen käsittämätöntä toimintaa Neleksen hallitukselta ajaa väkisin Alfa Lavalin ostotarjousta läpi. Eikö tässä tilanteessa olisi ihan perusteltua ottaa aikalisä ja jatkaa toistaiseksi ihan omana yhtiönään ja tutkia eri vaihtoehtoja.

Valmet ja Laine vaikuttavat pelaavan vain aikaa.

8 tykkäystä

Nelesin kannalta tämä ajan peluu on pahin mahdollinen skenaario. Hallitus keskittyy ostotarjouksiin eikä firman kehittämiseen ja näin kallisarvoista aikaa tärvellään aivan turhaan. Toivottavasti Laine avaa sanaisen arkkunsa tällä viikolla.

4 tykkäystä

Itse en näe asiaa tuolla tavalla. Ainoa ostotarjous on tullut Alfa Lavalilta ja hallitus katsoi sen riittävän hyväksi osakkeenomistajille. Valmet ja Laine pelailee omaa peliään, mikä ei todellakaan näytä osakkeenomistajan edun mukaiselta.

Valmetilta rehellistä tarjousta pöytään, jos/kun Neles kiinnostaa, niin päästään tässä joskus maaliinkin.

2 tykkäystä

Ei Valmetia välttämättä kiinnosta ostaa koko Nelestä. Tai vaikka kiinnostaisi, niin ei ole taloudellista muskelia lähteä huutokauppaan kisailemaan Alfa Lavalia vastaan.

Sen sijaan Valmetin osakkeenomistajien edun mukaista on torpedoida Alfa Lavalin ostotarjous ja sitä Valmet on tehnyt lisäämällä omistustaan ja hämmentämällä soppaa sulautumisspekulaatiolla ilman konkreettista tarjousta.

Tällä hetkellä näyttäisi, että Laine on onnistumassa ja pakottaa Alfa Lavalin vähintään maksamaan kovemman hinnan jos Nelesin haluavat.

Valmet omistaa Nelesistä ison siivun, jos AL joutuu korottamaan tarjoustaan reilusti niin riittävän kovaan hintaan Valmetin jo kannattaakin Nelesistä luopua ja kääriä samalla hyvät voitot.

7 tykkäystä

Ymmärtääkseni Valmetin “temppusalkku” ammottaa nyt tyhjyyttään. Jos 30% omistus ylittyy olisi Valmetin ymmärtääkseni pakko tehdä ostotarjous. Toisaalta, AL ei ole vetäytynyt omasta tarjouksestaan Valmetin omistuksen noustessa 30 prosenttiin, mikä taisi kuitenkin olla Laineen toiveissa.

Ei Lainetta tai Valmettia voi omissa silmissäni miksikään Neles-osakkeenomistajan hyväntekijäksi taikoa. Päinvastoin. Mitä syytä Alfa Lavalilla olisi nostaa tarjoustaan sen jälkeeen, kun Valmet kasvatti aggressiivisesti Neles-omistustaan? Valmet on tehnyt selväksi, että se ei osakkeistaan luovu, mutta käyttää asemaansa suurimpana osakkeenomistajana sitäkin varmemmin.

Kaikesta huolimatta pidän tärkeänä, että Neles pysyisi Suomessa. Keinot vain pännivät.

1 tykkäys

Täällä ei ilmeisesti uskota oikein millään todennäköisyydellä pattitilanneskenaarioon, jossa AL ei saa kahta kolmannesta ja perääntyy, eikä Valmetilla ole aikomusta nostaa omistustaan yli 30% kilpaillakseen AL:n kanssa.

Lopputulemana mikään ostotarjous ei jää voimaan ja hinta palaa takaisin tasoille, joissa se oli ennen AL:n tarjousta.

Osa omistajista aina kuitenkin nukkuu, eli 100% kakusta ei ole jaossa ensinkään. Valmetilla on 29.54% ja tämä yhdessä nukkuvien kanssa voi jo hyvin riittää kolmannekseen. Toisekseen ei tarvita kuin yksi samanmielinen tai sellaiseksi taivuteltavissa oleva omistaja, vaikka joku suomalainen työeläkevakuutusyhtiö, niin AL:n kaksi kolmannesta on mahdottomuus.

Minustakin! :smiley:

Kommenttina lähinnä, koska täällä spekuloidaan että Valmet itse asiassa tarjoaisi AL:ää enemmän tmv. Voi tulla palaneiden näppien syksy, jos ensin kariutuu Pihlajalinnan ostotarjous ja sitten Neleksen.

13 tykkäystä

Kyllähän tuo on mielestäni ihan mahdollinen skenario, tosin kuvittelisin että kurssi jää killumaan kuitenkin jonkin verran korkeamalle kuin ne 8,5€ hinnat, kun tämä ostospekulaatio on kuitenkin jatkuvasti taustalla.

1 tykkäys

Minusta tämä on se lopputulos, tästä jo kauan sitten spekuloin, tosin en uskonut Valmetin ostavan näin paljon osuuttaan.

3 tykkäystä