Nightingale Health - Uutta verta pörssiin

Ei P/S ja P/E oikein voi vielä edes tietää, kun ensimmäinen kaupallinen palvelu on lanseerattu syksyllä, eikä sen jälkeen ole vielä raportoitu lukuja.

Lupausten ja tekojen suhdetta voi tässä vaiheessa mitata, ei paljon muuta.

Tietty P/B voi haarukoida, kun kassa on täynnä antirahaa ja kulutasosta on jotain julkaistukin.

5 tykkäystä

Tämä tätä laskua väkisinkin pian, ellei jo, jarruttaa. Nyt siis tasesubstanssi on noin 2/3 osakekurssista, käteistä. Burn lienee jossain vajaassa 10M / annum. Tällä setupilla on sitten myös vipua mukavasti ylöspäin jos liiketoiminta vilkuttaa positiivista ja sen arvoa diskontataan osakkeeseen.

7 tykkäystä

Se geenianalyysi on paljon veriarvoja merkittävämpää. Sieltä näkee vaikka mitä. Jopa taipumuksen avioeroihin tai väkivaltaan. Geeneistä näkee myös hyvin miten oma ruumis on luotu toimimaan. Miten vaikka elämälle keskeinen metylaatiokiertosi toimii. Millaiset MTR, MTRR, MTHFR, CBS jne. geenit sinulla on. Ne koodaavat vastaavat entsyymit kehossasi, joka vaikuttaa koko ajan satoihin asioihin kehossasi jopa itse DNAn toimiseen. Ongelma vaan, et siihen tietoon reagoiminen menee aika kompleksiksi. Käytännössä noiden geenien yhteisvaikutus sanelee pitkälti B2, osin B3, B6, folaatti, B12 ja TMG (betaiini) tarpeesi. Vaatii vaan aika paljon syventymistä. Sellanen 20v asioiden tutkimuksen aktiivista seuraamista auttaa alkuun. Yleispäteviä ohjeita vaikea antaa, koska tutkimus osin ristiriitaista ja uutta tulee koko ajan. Meidän biohakkerien skeneä. Geenianalyysissä on vaan se ongelma, että joku 23andme.com 20v edellä. DNA täydestä sekvennoinnista puhumattakaan. Mitä tulee veriarvojen mittaamiseen pari kertaa vuodessa, niin sillä on roolinsa, muttei sen analyysipatterin tarvitse kovin kummoinen olla. Reaaliaikainen data olis ihan eri asia, koska sais suoran tarkan vasteen tekoihinsa.

2 tykkäystä

Varmasti olisi kiva tietää reaaliaikaisesti kaikenlaista, mutta se ei taida vielä ihan olla mahdollista. Suomalainen start up www.veri.co tarjoaa diabetes tarran näköistä sensoria, joka lukee hyvinkin reaaliaikasta dataa, mutta melko ohuesti.
Itseäni ei NG asiakkaana juuri kiinnosta reaaliaikaisuus. En itse esim käytä urheilukelloa tai Oura sormusta, mutta koen että käymällä kerran vuodessa testissä, olen kärryillä isosta kuvasta ja sen kehittymisestä.

2 tykkäystä

Nightingalen perusajatus on monen tiedon yhdistelmä. Genetiikka kertoo perusriskin (johon ei voi vaikuttaa), veriarvot summaavat elintapojen vaikutuksen (näihin voi vaikuttaa). Esimerkkinä vaikka geneettisellä diabetestaipumuksella samoilla elintavoilla riski on suurempi, elintapojen muutos tärkeämpi. Asia ei ole kuitenkaan näin simppeli vaan genetiikka vaikuttaa siihen millaisilla elintapojen muutoksilla kenenkin kannattaa riskiä pienentää. Tähän tietoon kun tekoäly pääsee kiinni niin ollaan ytimessä.

Tässä NGH:n omin sanoin asia selitteynä:
”On olemassa yrityksiä, jotka tarjoavat geenitestausta ja yrityksiä, jotka tarjoavat veritestausta. Me yhdistämme nämä kaksi ennennäkemättömällä tavalla ymmärrettäväksi ennaltaehkäiseväksi analyysiksi, joiden perusteella ihmiset voivat tehdä parempia terveyspäätöksiä. Kehittämämme veritesti havaitsee elintapoihin liittyvät tekijät kokonaisvaltaisemmin kuin muut veritestit ja Negen yrityskaupan sekä oman huippuyksikkömme myötä voimme nopeasti tuoda markkinoille myös geenitiedon analyysin. Mikään muu yhtiö maailmassa ei tarjoa vastaavaa yhdistelmää”, sanoo Teemu Suna, Nightingalen toimitusjohtaja ja yksi perustajista.

”Vaikka geenitieto yksin voi auttaa ymmärtämään yksilön sairastumisriskiä joukkoon sairauksia, sillä voidaan havaita vain pieni osuus kokonaisriskistä, ja siitä saatava sairastumisriskiä koskeva tieto ei muutu ajan myötä. Perimästä saatava tieto voi johtaa epämotivoivaan johtopäätökseen siitä, että mitään ei ole tehtävissä. Näen todellisen mahdollisuuden geenitiedon yhdistämisessä Nightingalen teknologialla saataviin dynaamisiin verianalyysin tuloksiin. Näin voimme tarjota vielä kokonaisvaltaisempaa tietoa, joka auttaa ihmisiä ymmärtämään ja parantamaan terveyttään”, sanoo Jeffrey Barrett, Nightingalen tieteellinen johtaja.

Realiaikaisuudesta, sellaistakin ehkä tulossa, tästä geenifirman oston tiedotteen lopusta kopioidusta tekstinpätkästä voi päätellä että integrointeja ouroihin ym. on tulossa kertomaan elintavoista realiaikaisesti.

”Geenitiedon analyysin tuominen osaksi ennaltaehkäisevän terveyden alustaamme on merkittävä edistysaskel matkalla kohti missiotamme. Tulevaisuudessa odotamme integroivamme vielä enemmän tietovarantoja alustaamme, ja uskomme vahvasti, että bioteknologian sekä digitaalisen terveyden ja puettavien laitteiden alueilla on edessä uudenlaisia mahdollisuuksia. Olemme ainutlaatuisessa asemassa, koska Nightingalen alusta voi toimia moottorina parantaen lukuisten terveystietovarantojen merkitystä yhdistämällä niitä terveydessä tapahtuvien muutosten ennakointiin, auttaen ihmisiä maailmanlaajuisesti elämään terveenä pidempään”, sanoo Suna.

11 tykkäystä

Niin siis on veriarvojen tutkituttamisella säännöllisesti arvonsa. Ei vaan riitä eikä tartte tehdä NGHn tavalla. Toinen juttu mitä mä en tajua on näiden go to market ja skaalautuminen. En vaan ymmärrä miten tästä voisi tulla “se iso juttu”. Olen ollut HC biohakkeri pian 30v.

2 tykkäystä

Varmaan et ole kohderyhmää. Bisnes tässä on saada biohäkkäyksen hyötyjä taviksille ilman että pitää biohäkätä.

15 tykkäystä

Näin voin olla. Oma kokemukseni kuitenkin on, että massat seuraa perässä. Seuraako NGH, siitä en ole varma.

Muistelisin että myös aiemmin olen täällä todennut samaa, mutta toistan itseäni uudestaan.

Kannattaa muistaa, että vaikka Nightingalen tuote onkin kotitesti on jopa hyvin oletettavaa, että pieni osa tulevaisuuden mahdollisesta liikevaihdosta tulee tuosta. Oikeastaan voisin vielä tarkentaa, että suoraan kuluttajille myytävästä kotitestistä. Vaikka ihmisiä toki nykyään kiinnostaa oma terveys enemmän kuin aiemmin ja ihmiset tykkäävät tutkia ja käydä erinäisissä testeissä joissa mitataan omaa terveyttä.

Sen sijaan itse näkisin että tulevaisuuden mahdollisesta liikevaihdosta enemmistö tulee nimenomaan muilta terveysalan toimijoilta (kuten nyt yhteistyö Terveystalon kansssa) tai jopa suoraan yritysten tai jopa valtioiden kanssa tehtävistä sopimuksista. Nightingalen datan ja verentutkinta metodien avulla kuitenkin pystyttäisiin estämään valtava määrä esimerkiksi diabetes tapauksia. Siitä voi jokainen huvikseen esimerkiksi laskea paljonko Suomen valtio säästäisi, jos jokainen suomalainen testattaisiin ja estettäisiin usean henkilön sairastuminen diabetekseen. Se uskonko näin tapahtuvan on toki ei, mutta lähinnä noin esimerkin kautta, että yrityksellä on valtavaa potentiaalia ja asiakaskunta ei ole vain kuluttajat.

Nightingale on myös saanut vähän jalkaa jo Japanissa nimenomaan terveyspalveluita tarjoavien yritysten keskuudessa.

Mitä sitten tulee spekulaatioon tavoitehinnasta niin en oikein itse näe mikä olisi muuttunut ainakaan huonompaan suuntaan sitten viimeisimmän asetetun tavoitehinnan. Se, että kurssi on ollut laskusuunnassa ei kai sinällään pitäisi olla syy laskea tavoitehintaa vaikka toisinaan kyllä tälläinen vaikutelma tuleekin.

9 tykkäystä

Tavoitehinta perustuu oletuksiin tulevaisuuden kassavirroista ja hyväksyttävistä arvostuskertoimista sitten ajan päästä sen hetkinen tulevaisuudennäkymä huomioiden. Vaikka analyytikko onnistuisi ennustamaan tulevaisuuden täysin oikein, markkinoiden kulloinenkin suhtautuminen hyväksyttävään arvostukseen vaihtelee paljon. Lisäksi analyytikko on joskus erehtyväinen ennustettavanakin pidettävien yhtiöiden kanssa.

Erikseen on tällainen NGH jonka tulevaisuuden kassavirroista kukaan ei tiedä mitään. Yhtiölle ei käytännössä ole mahdollista asettaa pitävää tavoitehintaa, koska tulevaisuuden kassavirtojen jakaumaa ei voi tietää melkein millään varmuudella. Edes kirja-arvoon ei voi tukevasti pohjata, koska tarkoitus on polttaa kassa ja sillä saadaan kysymysmerkkiä vastineeksi. Kassaa ei siis palauteta omistajille ja sen arvo on vain mahdolliset tulevaisuuden tuotot. Analyytikko voi tehdä paperille jonkinlaisen DCF-mallin, mutta lopputulos tuskin on hataraa arvelua kummempi.

Tämä yhtiö siten ei näkökulmastani täytä pitkäjänteisen sijoituksen kriteereitä laisinkaan. Perusteltua on ainoastaan spekulointi ajatuksella, että voi tehdä exitin korkeammalla hinnalla kuin mitä osti position.

Kritiikin ei mielestäni muutenkaan pitäisi kohdistua tavoitehinnan pettämiseen tai sen laskuun sinänsä. Joskus lähtökohdat huomioiden optimaalisellakin strategialla kärsii tappion, eli kannattavankin vedon voi hävitä. Kurssilasku taas on usein syy laskea tavoitehintaa, koska suurta eroa on vaikea kuroa umpeen. Ei kannata pitää vaikka 5 euron tavoitehintaa, jos osake on laskenut 2.5 euroon ja ajureita ylöspäin ei ole. Tuollaista ennustava analyytikko kaivaisi vain verta nenästään.

(Kts. edeltävä virke, @Nalle_Karhu. Vaikka uskoisi yhtiön olevan arvokkaampi kuin 2.5e ja se oli aiemmin 5e, kannattaa ennustaa vaikka 3e eikä 5e koska se on todennäköisemmin oikein. Siihen on vain helpompi yltää.)

Samalla hyvä muistutus, että analyytikot lähes aina toimivat markkinan ohjaamana. Eteenpäin katsoessaan he lähinnä mittaavat minne markkina ehtii tavoitehinnan aikavälillä juosta ekstrapoloiden kehitystä “kuten tähän asti”. Se on suurimman osan ajasta oikeaan ennusteeseen johtava strategia, joka ei toimi ainoastaan juuri silloin kun asialla on eniten väliä.

Kritiikkiä voisi pohjata niin, että tavoitehinnan näkemystä olisi pidettävä selvästi ylimitoitettuna senhetkisen tiedon ja todennäköisyyksien valossa. Usein ei edes maksa vaivaa karhuilla tai oikoa toisten erehdyksiä eli käytännössä sparrata potentiaalisia kilpailijoita. Lisäksi kokemukseni mukaan analyytikot muutenkin harvoin myöntävät olleensa väärässä omasta syystään silloinkin, kun selvästi ovat.

12 tykkäystä

Vahvasti samaa mieltä, @Nabusteri .

Tässä samalla myös allekirjoittaneen vajakkia kommentointia @Helel :in juuri lähettämään loistavaan kirjoitukseen.

Olisi varsin hassua (IMHO), jos analyytikko alkaisi nostaa / tiputella tavoitehintojaan sen vuoksi, että muu markkina vetää kaasu pohjassa seinään / ruikkii pöksyihinsä yleisen taustahälinän pelottamana. Sehän olisi täsmälleen samanlaista hosumista ja muiden peesaamista, kuin minun kaltaisellani lökäpöksy-piensijoittajalla.

Juuri oman osaamiseni puutteista johtuen seuraan analyysitalojen kirjoittamia raportteja. Ja siten myös tavoitehintoja.

Nightingalen kohdalla erityisesti tavoitehinnan pudottaminen olisi kovin erikoista. Yhtiö on tehnyt kaiken, mitä lupasi listautuessaan ja sen jälkeen. Joka kerta ainoastaan lupaamaansa nopeammin. Ja lisäksi tehnyt uusia lupaavia avauksia, joista ei ole ennakkoon uhonnut yhtään mitään.

Mielestäni Nightingalen tavoitehintaa pitäisi nostaa=).

UGH.

6 tykkäystä

“paljonko Suomen valtio säästäisi, jos jokainen suomalainen testattaisiin ja estettäisiin usean henkilön sairastuminen diabetekseen. Se uskonko näin tapahtuvan on toki ei”
Pakko kysyä koskeeko epäuskosi, että sairastuminen ei estyisi vai vaikka estettäisiin usean henkilön sairastuminen, niin Suomen valtion poliitokot eivät tee tätä?
Jos uskosi mukaan joukkotestauksella pystyisi estämään usean henkilön sairastuminen diabetekseen, niin millä perusteilla se pystyttäisiin todistamaan poliitikoille, kun ainakaan vielä sitä ei ole pystytty todistamaan markkinoille. Perusteet tietenkin muuta kuin NGH:n itsensä esittämät.

1 tykkäys

Missä on näyttö tästä? Korrelaatio, että firman labrat tunnistaa tilastollisen riskin sairastua diabetekseen ei tarkoita sitä että Nightingalen sovelluksen avulla niitä pystyttäisiin estämään. Nimenomaan Nightingalelta puuttuu ainakin vielä sellainen näyttö, jolla se saisi julkisen sektorin (valtioiden) sopimuksia ja isoja jatkuvia tulovirtoja.

Yksityiset firmat (kuten Terveystalo) voivat ottaa jo tällaisen tuotteen käyttöön, mutta kyse on edelleen enemmän “wellness” -bisneksestä jossa ihminen haluaa seurata veriarvojaan.

EDIT: Selvästi huomaa, että monet ei ymmärrä minkälaista terveysalan tutkimus on ja minkälaisella näytöllä voidaan sanoa noin kuin tuossa lainauksessani sanotaan.

16 tykkäystä

Ei ihme, että Nightingale jakaa mielipiteitä. Pörssistä ei ehkä Spinnovan lisäksi löydy toista firmaa, jossa olisi ladattu yhtä kovia tulevaisuuden odotuksia ilman merkittävää liikevaihtoa. Hyvä muistaa, että Nightingalen markkina-arvo nykyiselläänkin 150 miljoonaa ja sillä jää taakse useita potentiaalisesti erinomaisesti skaalautuvia megatrendifirmoja, kuten SSH, Next Games, Nexstim tai LeadDesk. Nämä kaikki esimerkit tarjoavat tarinan globaalista markkinasta ja skaalautuvasta tuotteesta. Nightingalen tarinaan markkina uskoo näistä selvästi eniten ja myös Inderes niiden osalta, mitä Inderes seuraa. Minun on pakko myöntää, että en ymmärrä miksi.

Minulla ei ole lainkaan vaikeuksia uskoa sitä, että Nightingale pystyy tekemään tuotteen, jonka avulla asiakas voi seurata erilaisia verikokeella mitattavia markkereita ja appin avulla saada tiedon silmää mielyttävässä muodossa, sekä seurata muutoksia. Eli juuri tätä wellness-tyyppistä bisnestä, mistä @JNivala maininnut. Loppujen lopuksi siis samantapaista tietoa, mitä nyt jo älykelloilla ja -sormuksilla ihmiset saavat, mutta mittaustapa on erilainen ja epämukavuuden vastapainoksi tulee hieman tarkempaa tietoa. Hypoteesi siitä, että tällä saavutettaisiin väestötasolla merkittävää vähenemistä diabeetteksessa tai vaikka sydän- ja verisuonisairauksissa on kuitenkin hataralla pohjalla. Mitä Nightingale sovellus sitten ihmisille kertoo jos veriarvot huolestuttavalla tasolla?

Niitä tylsiä geneerisiä ohjeita, jotka nyt jo kaikki tietävät, vaikkakin paketoituna hieman yksilöllisempään pakettiin. Tarkoitan, että mitään ihmelääkettä tai taikapilleriä ei ole. Väestötasolla tylsä totuus on, että suurin osa ihmisistä ei tarvitse mitään yksilöllisiä ohjeita liikuntaan tai ravintoon vaan riittää toteuttaa niitä yleisiä ohjeita. Moni kuitenkin niitä yksilöllisiä ohjeita jokatapauksessa kaipaa ja siinä ainakin on Nightingalella markkinarakoa.

Nightingalella on kuitenkin rahoitus kunnossa ja innovatiivisuutta riittää. Toivon todella, että tämä alku saadaan lentämään niin, että liikeidea ja strategia terveysteknologian alalla jalostuu johonkin toimivaan. Ja voin varmasti olla väärässä nykyisenkin idean tulevaisuuden suhteen, eikä ihme sillä niin moni merkittävä taho uskoo tähänkin ideaan 150 miljoonan edestä.

Inderes pudottanut markkinan perässä monien muiden kasvuyritysten tavoitehintoja, vaikka suositus saattanut pysyä osta/lisää tasolla, mutta Nightingale tässä jonkinlainen outolintu. Ihmettelen kyllä, mikä saa analyytikon pitämään kiinni 6 eurosta Nightingalen kanssa, kun niin monen muun firman suhteen on “turvallisesti” päivitetty tavoitehinta tuntuvasti alemmas ja kuitenkin ylläpidetty lisää/osta suositus.

22 tykkäystä

@Smuriola hyvä viesti, juuri tätä olen itsekin tarkoittanut :slight_smile:

Minun mielestäni Nightigalen pitäisi panostaa tuohon appinsa kehittämiseen ja siihen, mitä se app sanoo asiakkaalle kun ne verikokeet on analysoitu. Ei voi antaa tosiaan mitään geneerisiä ohjeita liikunnasta ja ruokavaliosta, pitää pystyä parempaan jotta tuote lyö läpi. Tuon suhteen toivon huomattavaa kehitystä ja innovointia.

Toinen vaihtoehto olisi panostaa isosti tutkimukseen, joka antaisi oikeasti näyttöä apin terveyshyödyistä. Tämä tosin olisi hyvin pitkä ja kivinen (ja kallis) tie, joten minun mielestä tuon apin kehittäminen on sen tie kannattavaksi yritykseksi.

6 tykkäystä

Noh siitä 150 miljoonasta on 100 miljoonaa cashia. Jos markkina-arvo laskisi alle 100m joku ostaisi teuraaksi.

11 tykkäystä

Myönnetään, etten muistanut kassan olevan näin pullea eli se varmastikin tasaaa tuota arvostustasoa suhteessa joihinkin muihin tarinaosakkeisiin. Kassasta puhdistettuna arvostus jo järkevämpi vaikkakin edelleen korkea. Kassan burn ratea toki tärkeä pitää silmällä myös arvostuksen tulevaisuuden osalta.

2 tykkäystä

Ongelmahan Nightingalessa on se IPO:a edeltävä tavoitehinta alunperinkin, kun se oltiin asetettu tälläisen hypefirman arvostusasteikon aivan ylälaitaan. Se sai kovaa kritiikkiä jo silloin.

4 tykkäystä

Nimenomaan. Itse vasta hypännyt mukaan lähinnä inderesin tpn takia todella pienellä panoksella. Omasta mielestä mahdollisuus parin vuoden sisällä sukeltaa vielä -30% alkaa olla epätodennäköistä ja tarinan onnistuttua mahdollisuus hyvään tuottoon.

Edit: en edes odota nousua tuohon inderesin kuuteen euroon vaan neljäkin olisi jo omille ostoksille hyvä tuotto.

1 tykkäys

Vähän ehkä vertaisin tätä vaikkapa kehon mittauksiin. Miksi tavalliset ihmiset haluavat tietää lihas/rasva suhteet yms, jos kerran peili kertoo aika paljon ja tarvittaviin muutoksiin riittää ne perussetit? Koska se on motivoivaa, ja kiinnostusta omaa kehoa kohtaan on nykyään enemmän. Iso etu on jos ei tarvitse lähteä mihinkään ja varata aikoja. Näin ajatellen idea on hyvä, mutta vaikea tätä tietty on ennustaa.

3 tykkäystä