Nikola Corporation

Estimates for green hydrogen costs vary more. In the best circumstances, the International Renewable Energy Agency (Irena) estimates cost at c.$3/kg, while Bloomberg New Energy Finance (BNEF) has them even lower at $2.5/kg.

https://www.petroleum-economist.com/articles/low-carbon-energy/renewables/2020/green-hydrogen-can-be-cost-competitive

Kannattaisi lukea viestejä, täällä kritisoidaan Nikolaa ja Miltonia usein ja ihan syystä.

Odotan Nikolan vastinetta ennenkuin teen johtopäätökset.

3 tykkäystä

Lisäyksenä vielä tuosta sun linkistä:

At worst, both suggest costs of c.$7/kg

Kyllä, vaihtelee paljon mutta fakta on se että hinta tulee koko ajan alas.

HCCH lupaa 1.5 usd 3v sisään, mielenkiintoista nähdä toteutuuko.

1 tykkäys

Itse olen todella huolissani, jos koko bisnesmallin kannattavuus rakentuu sellaiselle vetyhinnoittelulle, joka on vielä nyt ehkä.

2 tykkäystä

Netflix rakensi koko bisneksensä aikana jolloin jenkeissä ei ollut edes 3gtä ja himanetin keskinopeus oli jotain 1mbps. Idea perustui siihen että ehkä netti nopeutuu ja halpenee jolloin kaikilla mahdollisuus katsoa netin kautta leffoja.

Miten kävi? Edelläkävijät joutuvat ottamaan riskejä.

13 tykkäystä

Ei siinä mitään. Sitä tässä lähinnä ihmettelen, että jos koko Nikolan menestyminen on vedyn tulevan ja vielä epävarman hinnan varassa, niin joko olen missannut jotain, tai sitten tämä seikka on saanut suhteellisesti varsin vähän huomiota.

1 tykkäys

Kyllä se on ollut se suurin juttu koko ajan koska koko biz malli perustuu taala per maili ajatteluun, tässäkin ketjussa on ollut vääntöä siitä saako Nikola oikeasti sitä halpaa sähköä suoraan tuottajilta kuormantasaukseen.

Koko vetyskenaario ylipäätänsä energian suhteen perustuu tulevaisuuden vedyn halpaan hintaan.

5 tykkäystä

@Aston_Livingstone En saa kiinni, mikä asiantuntija Juha Varis mahtaa olla Nikolan suhteen. Tai miten hyvin tuntee Hindenburgin työskentelytavat ja raporttien rakenteet. Tai lakitoimistokäytännöt jenkeissä.
Näitä lakijuttuja kun syntyy jokaisesta isommasta dipistä, jossa yritetään saada mukaan yksityisiä ihmisiä maksamaan lakitoimistolle usein täysin tyhjästä keissistä. Olisi kiva, jos mukaan liittyisi edes vähän asiaa.
Mutta saahan tuollaisella tweetillä Suomessa varmaan huomiota = failed

15 tykkäystä

Olisiko tähän jotain enemmän fakta- kuin twitterpitoista lähdettä / viitettä? Missä ja kuka myy vihreää vetyä 09/2020 4 USD tai edullisemmin?

En yritä olla hyökkäävä, vaan kysyn vilpittömin mielin. “Mutta kun se lupasi ja tuo arvioi” juttuja on netti pullollaan. Mikäli vihreä vety on oikeasti, nyt, reaalimaailmassa eikä haaveissa, tuon hintaista, allekirjoittaneen pitää miettiä salkkunsa jakoja vakavasti uudestaan ja sassiin :thinking:

3 tykkäystä

Katso linkit ylempää

https://www.petroleum-economist.com/articles/low-carbon-energy/renewables/2020/green-hydrogen-can-be-cost-competitive

Minusta tämä on, mihin @Seinakadun_Keisari viittasi aikaisemmin

4 tykkäystä

Artikkeli alkaa “By the time…may have become…” jonka jälkeen esitetään 2,5 - 7 USD hinta-arvioita, jotka sijoittuvat jonnekin tulevaisuuteen.

@Seinakadun_Keisari totesi, että vihreän vedyn hinta -nykyään- on 2,5 - 4 USD luokassa. Ei siis liene tuo artikkeli.

Tarttee kaivaa myöhemmin illalla muut linkit läpi, josko löytyisi faktaa pöytään, eikä jäisi fanituksen (joka voi ilmetä vaikka siten, että otetaan tahon X heitot tulevasta faktoina) asteelle.

Itsekin siis vahvasti mukana vedyssä (en Teslassa enkä Nikolassa) ja toivon, että keskustelussa ei lähdettäisi, suuntaan eikä toiseen, sekoittamaan arvioita / haaveita / lupauksia ja faktoja keskenään, eikä ainakaan levittämään edellämainittuja jälkimmäisinä.

Jos vihreää myydään tällä hetkellä tuohon hintaan, niin pari öljylappua saattaa saada pikavauhdilla kenkää salkusta heti maanantaina :laughing:

2 tykkäystä

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://data.bloomberglp.com/professional/sites/24/BNEF-Hydrogen-Economy-Outlook-Key-Messages-30-Mar-2020.pdf&ved=2ahUKEwjDhbCi_ePrAhUPxosKHaqxBwEQFjABegQIARAB&usg=AOvVaw2UBCLOGgCZnhuYzxsY6WfL

Sivu 3

Ja se kohta jota lainasin ei alkanut noin. Toistan

Estimates for green hydrogen costs vary more. In the best circumstances, the International Renewable Energy Agency (Irena) estimates cost at c.$3/kg, while Bloomberg New Energy Finance (BNEF) has them even lower at $2.5/kg. At worst, both suggest costs of c.$7/kg. This range stems mostly from renewable electricity price variations from country to country; those with excellent solar and wind resources can produce the cheapest hydrogen.

6 tykkäystä

Minusta on aika vaikea määritellä ylipäätänsä markkinahintaa vielä tällä hetkellä, enkä tiedä, onko sillä vielä mitään merkitystä. Tuotantokustannukset alkaa kuitenkin tuuli/aurinkoenergian kautta tulla koko ajan alaspäin, joten kyllä toi elektrolyysituotanto on kilpailukykyistä. Vai mitä ajat takaa?
Eiköhän @Seinakadun_Keisari yrittänyt lähinnä luoda mielikuvaa, missä suuruusluokissa liikutaan jo tällä hetkellä, mutta hän varmaan kommentoi itse.

  • edit: There remains the question of prices. Today, hydrogen made from fossil fuels costs between $1-$1.8/kg. Green hydrogen can cost around $3-$6/kg, making it significantly more expensive than the fossil fuel alternatives.
6 tykkäystä

Nikolan seuraaminen on kyllä erinomaista sijoitusviihdettä.

$VTIQ oli 10-vuotisen sijoitustaipaleeni tuottoisin sijoitus; nappasin maaliskuun alusta 11 taalan paikkeilta ja irrotin kesäkuun puolessa välissä. Kolmessa kuukaudessa tuli vuoden nettopalkan verran hyvää salkkuun. Sittemmin oon seurannut kehitystä sivusta.

Itse oon pitänyt jokseenkin hullunkurisena koko Badgerin ympärillä olevaa hälinää ja siihen liittyvän uutisoinnin massiivista vaikutusta Nikolan markkina-arvoon.

Ensimmäisestä investor presestä kävi jo ilmi, että Badger on “marketing gimmick”, joka tuotantoon mennessään tuo Nikolalle “Branding halo, Brand awareness & possible R&D synergies”, taloudellisen kontribuution jäädessä ± $0. Tätä kättä Trevor on sit mielestäni paremman puutteessa ylipelannut rankasti. Ei niitä varauslukuja ole taidettu jakaa ulos heinäkuun alun jälkeen.

En sit tiedä miten merkittävästi GM tuominen mukaan ajaa synergioita tässä multi-partner asetelmassa sen todellisen liiketoiminnallisen pihvin kanssa.

Ketjussa myös mainittu, että Badger tilauskanta kiihdyttää tankkausasemien pystytystä, mutta raskaan liikenteen tankkausasemat ei välttämättä kansallisesti Badgerin elinympäristölle hirveän hyvää peittoa tarjoa? Ainakin ovat asemien pystytyksen näin kommentoineet core businekseen viitatessa:

“Initial methodical roll-out of targeted station development along dedicated routes”

Itselle Trevorin Twitter kommentit Q2 rapsan yhteydessä oli jotenkin niin absurdeja, että en oo sen jälkeen tosissani vielä miettinyt palaamista osakkeenomistajaksi. Mies turhaan tuhoaa omistaja-arvoa erilaisten lillukanvarsien kanssa.

Edulliseen vihreään vetyyn liittyen, mulla on iso osa noista Nikolan tuomista voitoista nyt vetämässä $HCCH, joilla target production cost $2/kg :cowboy_hat_face: :control_knobs:

10 tykkäystä

Juttu Salkunrakentajassa.

1 tykkäys

Iso osa vihreään vetyyn liittyvistä uutisista mainitsevat tämän hetken hinnaksi noita 6-7$/kg hintoja, jotka tietääkseni ovat kalliimmasta päästä. Irena tosiaan mainitsee, että parhaimmillaan vihreän vedyn hinta on nykypäivänä 3$/kg. Tämän lisäksi kun huomioi:

  • miten uusiutuvalla energialla tuotetun sähkön hinta on tullut lähivuosina reilusti alas
  • teknologia jatkaa aina kehittymistään
  • koko maailma kilpailee vihreän vedyn hinnan saamisessa alas

En tiedä onko tässä oikeasti kuinka iso uhka ettei vihreän vedyn hintaa tulla saamaan reilusti alemmas?

Ylläoleva artikkelikin havainnollistaa, että reippaasti ollaan saatu korjata arvioita alaspäin, kun vuosien saatossa ollaan opittu lisää.

In 2013, the UK government estimated that an offshore windfarm opening in 2025 would generate electricity for £140/MWh. By 2016, this was revised down by 24%, to £107/MWh. The latest estimate puts the cost at just £57/MWh, another 47% reduction

8 tykkäystä