Osakesijoittaminen

Nintendo Co., Ltd

Nindentosta heräsi mielenkiintoista keskustelua toisessa ketjussa, joten avataan tälle pelialan jätille ihka oma ketjunsa.

Japanilainen Nintendo on yksi maailman suurimmista pelitaloista noin 15 miljardin dollarin myynnillä ja yli 60 miljardin markkina-arvolla. Nintendo on yksi pelialan vanhimmista toimijoista, osoittaen kykynsä jatkuvaan muutokseen ja mukautumiseen. Monella saralla Nintendoa voi pitää pelialan yhtenä pioneereista. Yhtiön historia juontaa vuoteen 1889 asti pelikorttien valmistajana.

Yhtiö on siitä hieman erikoinen toimija, että se yhdistää raudan ja softan voimakkaasti: Nintendo tekee itse rautansa ja pääosin myy omia pelejään tällä raudalla.

Nintendo_bisnes

Itse sijoitustapauksen esitti @Visukinttu sen verran ytimekkäästi, että en lähde enempää alustamaan:

Yhtiöllä on tosiaan kassassa yli kymmenen miljardia dollaria, tehden siitä Japanin käteisrikkaimman yrityksen. Japanissa on tosin muutenkin tapana kasata valtavia sotakassoja ilman kummempaa käyttöä. :smiley:

Arvostuksesta sen verran, että P/E on nyt 15x mikä tuntuu matalalta suhteessa yhtiön brändeihin sekä tuloksentekopotentiaaliin. Lähivuosina P/E nousee kuitenkin 18x maastoon, mikä ei tosin sekään ole mahdottomasti näin laadukkaalle yhtiölle.

Nettokassan huomioivat mittarit, erityisesti lempparini EV/Sales, on vajaa 4x tasolla lähivuosina.

Tässä vielä Matthew Ballin hyvä kirjoitus Nintendon kulttuurista Nintendo, Disney, and Cultural Determinism — MatthewBall.vc

Aten ja minun pelipodissa yhtiö vilahti myös https://www.inderes.fi/fi/videot/inderespodi-81-sukellus-peliyhtioihin


Käytännönasioita: Nintendoa saa ADR:na PINK SHEETeiltä. Nordnetin kautta osto onnistuu nykyään normaalisti, kun tekee vain tietämystestin. Onnistuu myös välittäjien kuten Lynx kautta normaalisti. Tokiosta ostaminenkin onnistuu varmaan joillain välittäjillä, mutta silloin minisatsi osakkeita on 100 kappaletta (osake yli 60 000 jeniä eli n. 600€ per kappale).

29 tykkäystä

taitaa markkina-arvossa mennä miljoonat ja miljardit sekaisin :smiley:

2 tykkäystä

Pahoittelut! Paljastin nyt selkeästi korttini, kun laitoin pari nollaa liikaa perään. Korjattu.

2 tykkäystä

Pakko tuoda esiin Nintendon puuttuva kuluttajaystävällisyys. Aloitan sanomalla, että Nintendot pelit ovat usein timanttia, mutta rauta on täysin ylihinnoiteltua ominaisuuksiin nähden.

  1. Switchin ohjaintatit sisältävät suunnitteluvirheen, minkä vuoksi ne alkavat lopulta driftaamaan, eli tatti antaa ohjaussignaalia vaikka tattia ei liikuteta. Tästä on ollut hyvin pitkään vääntöä, missä Nintendo kielsi ongelmat kuukausien ajan. Lopulta Nintendo suostui korjaamaan nämä vialliset ohjaimet. Vaikka Nintendo tiesi ohjaimien ongelmat, se päätti käyttää samoja tatteja Switch Lite -mallissa. Kyseisessä mallissa olevat ohjaimet ovat sisäänrakennettuja, eli ongelmien esiintyessä et vain voi vaihtaa ohjainta tai lähettää ohjainta takuuseen. Jos haluat korjata ongelman takuun aikana, niin sinun pitää lähettää koko konsolisi takuuseen. Yllättäen Switchistä ei voi ottaa tallennuksia talteen, muuten kuin käyttämällä Nintendon maksullista pilvipalvelua. Tähän soppaan tuo lisänsä Pohjoismaiden maahantuoja, Bergsala, mitä kyseiset tattiongelmat eivät kiinnosta pätkän vertaa. Eli Nintendon lupaukset korjauksista takuun ulkopuolella eivät toteudu Pohjoismaissa. Alla olevassa linkissä lisää tietoa:
  1. Nintendo kielsi hyvin pitkään digitaalisten pelien ennakkotilauksien peruutukset. Yritys on haastettu tästä useasti oikeuteen, ja lopulta he päättivät sallia peruutukset viikkoa ennen pelien julkaisua.
  1. Nintendo nipistää jokaisen pennin pelikaseteissaan. Jos kyseessä on yhtään suurempi peli, Nintendo tunkee sen pienemmälle pelikasetille ja vaatii kuluttajien lataamaan loput pelistä digitaalisesti. Nintendolla olisi kaikki mahdollisuudet käyttää (tallennustilaltaan) suurempia pelikasetteja tarvittaessa, mutta tässäkin nyhdetään jokainen penni kuluttajilta.

Yllä vain muutama seikka, mitkä ovat ottaneet itseäni pannuun kuluttajana. Pelit ovat laadukkaita, mutta rahat kiskotaan kuluttajilta kaikin mahdollisin keinoin. Sijoituscaseen tämä ei vaikuta, mutta henkilökohtainen arvostukseni yritystä kohtaan on laskenut huomattavasti.

Kun vastaavien ekosysteemien kilpailijoita ei ole olemassa, Nintendolla on kaikki mahdollisuudet jatkaa toimintaansa, nyhtää jokainen penni mikä irti lähtee ja sanella pelin ehdot jatkossakin.

10 tykkäystä

Myöskään Nordean kautta ei näytä pääsevän suoraan ostamaan Nintendoa.

Totesin kuitenkin olevani Nintendon omistaja VanEck Vectors Video Gaming and Esports ETF:n kautta, jossa Nintendoa noin 6,5%:n edestä.

10 tykkäystä

Ruotsin listoilta löytyy Nintendon kurssia seuraava tracker sertifikaatti, jolla voi myös ottaa näkemystä

  • ISIN JE00BJ7H8575
  • Kaupankäyntitunnus AVA NINTENDO TRACKER
5 tykkäystä

Miten osinkoverotus menee jos Nintendoa ostaisi?

1 tykkäys

Mandatumilla menee verosopimuksen mukaan 15 % ennakkopidätys, mikä vähennetään normaalisti Suomen verotuksessa. Näin ainakin asiakaspalvelun mukaan, vielä ei ole itselle Japanissa pääkonttoriaan pitävästä yrityksestä kilahtanut osinkoa. Tokion pörssistä suoraan ostaessa tulee ostaa 100 osakkeen sarjoissa, mikä on tietysti epäkäytännöllistä. Japanilaiset yhtiöt tekevät tästä syystä melko usein splittejä, jos se on tarpeellista. Tosin Nintendon päätös kurssi oli tänään 51 680 jeniä eli noin 430 euroa, joten kassaa pitää olla vähintään se 43000 euroa Tokion pörsistä suoraan ostettaessa. En ole kokeillut ostaa Nintendon pink sheetejä Mandatumilla mutta Sonyn ADR lappuja saa ainakin ostaa NYSE:stä sen määrän mitä huvittaa. Pink sheeteissä on myös korkeampi välityspalkkio Mandatumilla ja 8 niitä vastaa 1 Nintendon osaketta Tokion pörssissä.

6 tykkäystä

Eikös Nintendoa saa Nordnetiltäkin ostettua soittamalla? https://www.nordnet.fi/blogi/otc-osakkeet/

3 tykkäystä
2 tykkäystä
2 tykkäystä

Laitan tänne talteen muutamia kiinnostavia linkkejä ja luettavaa (& kuunneltavaa) Nintendosta, joita olen jakanut tuolla twitterin puolella. Ja tuo Vernerin jo jakama Matthew Ballin Nintendo essee on aivan erinomainen ja kannattaa lukea

https://www.cnbc.com/2020/04/12/the-failures-and-successes-that-kept-nintendo-relevant-for-130-years.html

7 tykkäystä

N sai ostosuosituksen eräästä maksullisesta palvelusta jo jonkin aikaa sitten…

1 tykkäys

Itse olen Nintendo-miehiä henkeen ja vereen. Sääli, ettei Nordealla tätä voi ostaa Investorissa, muuten olisin tähän koronakeväänä tarttunut.

Nintendohan on pelikonsolifirmoista siinä riskisempi, että jokainen konsoli on aidosti omanlaisensa ja vastaanotto voi olla hyvin erilainen riippuen konsolista. Tämä näkyy luonnollisesti myös osakkeen kurssissa. Esim. Wii oli menestys, mutta WiiU selkeä pettymys. Sony vakaampi, kun ulostaa aina saman konsolin vähän paremmalla raudalla.

8 tykkäystä

Kyllä saa, normaalilla toimeksiannon hinnalla. Just eilen lisäsin vähän @ 64USD

Nintendo on osa suurempaa ip-portfoliota, johon olen koonnut kiinnostavia sisältöoikeuksia omistavia firmoja kuten Disney, Remedy, Tencent, Sony…

Solidit luvut ja ip-salkku perusteluina. Kasvumahdollisuudet hyvät.

6 tykkäystä

Tosin Sony ja Microsoft ovat pitkään myyneet itse konsolirautaa tappiollisesti ja pyrkineet tuottoon peleistä tulevilla lisenssituotoilla, kun taas Nintendo on myös itse laitteista saanut tuottoa.

4 tykkäystä

“We continue to see more video game players, playing for more hours, across more devices,” said Mat Piscatella, games industry analyst at The NPD Group. “We can anticipate another record-breaking quarter in Q4, in large part due to PlayStation 5 and Xbox Series consoles entering the market with one of the fastest-selling consoles in U.S. history, the Nintendo Switch.

3 tykkäystä

Hops, häiriköin kafferoomissa kun en ollut ehtinyt huomata tätä Nintendon omaa ketjua. Siispä linkkiä kehiin… onko kyseessä alan laajuinen yhteismorkkis, vai onko nättien lukujen takana jotain rumaa piilossa?

P.S. Ehdin jo tuuletella sitä, että Mandatumilla voi ratsastaa Tokioon, mutta että 49000 taalaa… eissattana :joy:

E: Mandatumilla ei näköjään pääse käsiksi Nintendoon kuin Tokion kautta, jolloin tuo 100 osakkeen minimi on voimassa. Mandatumin lisäksi allekirjoittaneella on “pakastetili” NONissa (Hamletin ja Metaconin säilömistä varten), maksimipalkkioilla tietenkin, kun kauppaa ei ole käyty aikoihin… olisikohan tässä riittävä syy rahoittaa tuota puljua vielä vähän :grimacing:

2 tykkäystä

Degirosta voi ostaa Nintendoa yksittäiskappaleina Frankfurtiin rinnakkaislistattuna.

“FRA | NTO | JP3756600007 | EUR | R”

6 tykkäystä

Itse pelailevana ja erityisesti aktiivisesti pelaava 10-vuotiaan pojan isänä vahva perstuntuma (vai hifitellen Peter Lynchmaiset havainnot) on, että Nintendolla on aika vahva vallihauta erityisesti IP:n osalta vrt vastustajat (Microsoftilla Halo, Playstationilla Last of Us, ehkä muitakin muttei kyllä tule mieleen). Sitäpaitsi sijoittaminen Microsoftiin tai Sonyyn on kyllä ensisijaisesti sijoittamista johonkin muuhun, kuin pelisektoriin.
Mario, Zelda ja erityisesti Pokemon. Nintendo Switch on perheessämme käytetyin konsoli (ja perheessä on PS4, useita iPadeja, kaksi high-end peli-PC:tä) ja aina kun juniori saa säästettyä omaa rahaa se menee joko fyysisiin Switchin peleihin tai sisältöön e-Kaupasta. Kavereita kun on käymässä niin keräännytään aika usein sen Nintendon ääreen. Uskomatonta, miten yli 30 vuotias stereotyyppinen italialainen putkimies kiinnostaa lapsia vuonna 2020…
Monet kaveripiirin lapset tuntuvat ihan fanittavan vaan… no… Nintendoa.
Mielestäni Switch on paras edellisen sukupolven konsoli. Nintendo uskalsi mennä rohkeasti omia polkujaan eikä lähteä asevarusteluun kilpakumppaneita vastaan, samoin kuin Wiin kanssa.

Taidanpa itseasiassa ostaa poikani OST:lle Nintendon osakkeita joululahjaksi. Ehkä se sytyttää hänellä isomman kipinän osakesäästämiseen :grinning:

24 tykkäystä