Nordea - Pohjoismainen pankkipriimus

Miten mahtaa olla tuo riski meidän pankkiemme osalta? Koskeeko koko konkkaronkkaa vain onko esim omaSP suotuisammassa asemassa verrattuna Nordeaan? Lieneekö jollakin tietämystä arvioimaan tätä?

1 tykkäys

Nordean vahvan pääomituksen vuoksi kysymys on enemmänkin teoreettinen. Nousevien korkojen (inflaation jatkaessa nousua) kaikki aiemmin liikkeeseen lasketut korkopaperit menettävät nimellisarvoaan, jos ne jouduttaisiin realisioimaan ennen erääntymistä.

5 tykkäystä

Jokainen itseään kunnioittava pankki on varautunut korkojen muutoksiin. Pankkien sijoitussalkut rakennetaan siten, että otetaan huomioon korkoriski. Nordea on myös todella vakavarainen pankki, joka on vähentänyt riskejä vuosien varrella.

Ainoa skenaario, jossa Nordea voisi joutua pulaan on seuraava: käy ilmi, että Nordean lainasalkku on täynnä roskaa. Tämä aiheuttaa paniikin tallettajien keskuudessa, mikä johtaa talletuksien nostamiseen. Tämän seurauksena Nordea joutuisi likviditeetti vaikeuksiin.

Tämä ei kuitenkaan teoriassa voi toteutua, koska meillä on talletussuoja ja pankit voivat estää tietyksi ajaksi talletuksien nostot. Lisäksi juuri tällaisia tilanteita varten ne keskuspankit alunperin luotiin.

En siis olisi yhtään huolissaan suomalaisista pankeista.

36 tykkäystä

“Kyllä täällä on stressi/happitestit eri luokkaa. Pohjoismaiset pankit on erinomaisessa kunnossa. Tää on ihan pelleilyä aka oston paikka.” Näin minulle vastattiin, kun kysyin asiansisällä olevalta. :smiley:

14 tykkäystä

Minusta tämä paniikki yhden kohtuu pienen pankin takia on täysin naurettava. Osa pankeista on aina tehnyt tyhmyyksiä eikä niiden tyhmyydet ole vaikuttanut isompiin toimijoihin. Kaikilla toimialoilla esiintyy huonoja yrittäjiä, kuten Nokian huonot päätökset.

17 tykkäystä

Pelkohan taitaa Yhdysvalloissa koskea juurikin pienempiä ja ehkä keskisuuria pankkeja maksimissaan. Vernerin jakamassa twitter-ketjussa puhuttiin enimmikseen pienempien pankkien ongelmista. Niin aloin miettimän, että mites Nordea voi tässä tilanteessa. Kurssi otti uutisiin osumaa niin kuin otti kyllä koko Helsingin pörssikin.

@PorssiPatruuna nosti riskeissään esiin juurikin pankkikriisin ensimmäiseksi. Euroopassa ei taida olla tullut mitään vastaavia uutisia toisin kun Jenkeissä eiliset uutiset Silicon Valleysta ja heidä ongelmistaan.

Ehkä jotain on Euroopassakin tulossa jossain hamassa tulevaisuudessa.

Vaikka Euroopassa tulisikin jonkin sortin kriisiä, niin eihän Nordealla mitään ylitsepääsemättömiä ongelmia pitäisi olla, eihän. Puskuria on enemmän kuin laki sallii, ja tulosta on tehty. Toki osingot voisi pienentyä, mutta korkealta tasolta hyvälle tai kohtuu tasolle ei ole iso menetys itselleni ainakaan.

Ongelmanahan on nuo valtion velkakirjoissa olevat rahat. Kun korkojen noustessa niiden arvo vähenee, ja juuri SVB joutui niitä tappiolla myymään. Mistään ei taida nähdä millaisissa velkakirjoissa Nordealla on rahaa, ja paljonko on, jos on? Ongelmaahan ei ole jos Nordean ei tarvitsisi niitä etukäteen myydä pois tappiolla, joten olisi mielenkiintoista nähdä millaisia velkakirjoja nordealla on.

Vaikka jonkin sortin kriisi saataisiinkin, niin Nordealla ei mielestäni mihinkään katastrofiin aineksia ole. Uskon myös Nordeassa kuin muuallakin Euroopassa seurattavan tarkasti tapahtumia veden toisella puolella, jotta mahdollisesti voitaisiin tilanteeseen vielä vaikuttaa.

Päädyin siksi lisäämään Nordeaa valmiiksi isoon positioon omassa salkussani. Tämän vuoden osinko tarjoaa kuitenkin itselle 7.46% osingon, joka antaa vähän turvaa. Eihän isoilla pankeilla ongelmaa ole, ja Nordean johto on vakuuttanut viime vuosien aikana, joten hymy huulilla tankkailen lisää, jos osake laskee. Muutenkin yhden start-uppeihin rahojaan antavan pankin vaikeudet saavat mielestäni ihan liikaa huomiota täällä Suomessakin asti. Kunhan Nordean asiat on kunnossa, niin kuin selvästi onkin, niin turhaan tässä mitään hätäillä kannattaa.

8 tykkäystä

Anteeksi, että tämä menee nyt vähän spämmäämiseksi omalta osaltani, mutta käydään vielä läpi hieman pankkialan perusteita.

Silicon valley bank on joutunut myymään sijoituksiaan suurella alennuksella, koska se tarvitsee niitä rahoja talletuspaon pysäyttämiseksi. Epäilyt pankin tilanteesta on seurausta huonoista lainapäätöksistä. Kyseinen pankki on lainoittanut erityisen paljon start up yrityksiä ja me kaikki tiedämme, miten kasvuyrityksillä on mennyt viimeaikoina. 2020 ja 2021 kyseinen pankki on luultavasti antanut kuvainnollisesti jokaiselle bumtsibumille lainaa ja tässä nyt sitten on tulos. Tietty osa pankeista aina on tehnyt tyhmyyksiä ja tulee aina tekemään. Se ei kuitenkaan tarkoita, että muut olisi tehnyt.

Nordean lainasalkku on puolestaan todella hyvin hajautettu ja lainananto pohjoistamaissa on todella tiukkaa. Nordea on siis täysin kunnossa.

43 tykkäystä

En myöskään ymmärrä miten ongelmat jossain bumtsibumeihin lainaa antavassa pankissa vaikuttavat todella vakavaraiseen suureen Pohjoismaiseen pankkiin, josta lainaa ei kaikille annetakkaan. Eihän nämä pankit toimi edes samalla “alalla” suunnilleen. Toisessa selvästi riskisempää menoa, ja en muuten puhu Nordeasta. Toki jos isommat pankit yhtäkkiä olisivatkin ongelmissa Jenkeissä, niin sitten voisin vähän edes huolestua, mutta en usko niin käyvän.

10 tykkäystä

Saadaan kiittää EKP:n kovaa kuria, ettei meilläkin pankit lähde seikkailemaan kryptomaailmaan, kuten tässä Kalifornian tapauksessa oli käynyt.

Trump pitkälti purki finanssikriisin aikaan luodut pankkirajoitteet. Eikö seuraajansa ole älynnyt niitä palauttaa?

22 tykkäystä

Syy miksi joka pankkilappu kyykkää vaikka huolta on vain jossain jenkkien keskisuuressa pankissa joka teki typeryyksiä on se, että pohjimmiltaan mekaniikka jonka vuoksi SVB on kusessä voi periaattessa vaikuttaa jokaiseen pankkiin. Tallettajat voivat haluta rahansa ulos per heti ja jos ne ovat kiinni mädäntyneissä velkakirjoissa joiden arvo on “held-to-maturity”-korissa ts. laskettu sen mukaan että sitä holdataan tappiin asti, ja tallettajia kertyy yhtäkkiä ovelle jonoksi asti, ongelma voi nopeasti levitä ketjureaktiona. Yksi pankki yskäisee huoneessa täynnä pankkeja ja alkaa epäilys että monikos sai tartunnan samasta taudista?

Tämä on sitä rahapolitiikan kiristämisen satoa. Fed voi tietenkin korjata asian taikaiskulla löysäämällä otetta, mutta selän takana on Inflaatiomörkö joka tulee ja syö jos näin tekee tuosta noin… :grimacing:

Ja siis kyllä, Nordea on varmasti pankeistä siellä ylimmässä A-sarjassa mikä tulee likviditeettiin eikä pitäisi joutua ongelmiin, mutta jos koko sektori ottaa osumaa niin ei siltä Nordeakaan voi välttyä. Kiitos indeksisijoittamiseen, sektori-ETFien jne. Pankit out, niin kaikki pankit ottaa tauluun. Euroopassa voi lisäksi aiheuttaa huolta se, että täällä rahapolitiikan kiristys on jenkkejä perässä ja näin emme vielä tiedä missä Euroopassa on se ensimmäinen kanarianlintu joka kupsahtaa, ja jos/kun näin käy, miten alueen pankkien kurssit reagoivat.

31 tykkäystä

Jos laineet lyövät Nordean kaltaisen vakavaraisen pankin yli ei mikään muukaan sektori selviä tyrskystä ilman osumia, kuten näimme finanssikriisissä.

Futuurit pyörivät jenkeissä miten sattuu, mutta eipä tuolla mikään paniikki näytä vielä olevan. Ilta on tosin vielä nuori ja onhan tällä kanalaumalla ympäriinsä juoksemisessa kohtuullisen vahva track record – notta eiköhän tästä vielä jotain kunnon sekoilua saada aikaiseksi.

23 tykkäystä

Tässä ei lopulta kauaa kestänyt, kun tuli ensimmäisen kerran julki.

“SVB Financial Group shut down by regulators”

20 tykkäystä

Paljonko nordealla on suoria/epäsuoria sijoituksia/lainarahaa kiinteistösektorilla mikä nyt ottaa tässä pataan ihan huolella. Ja kuinka isoja riskejä jos tässä nyt tulee isompi konkurssiaalto mitä itse pidän täysin mahdollisena… Pankit eivät omissa analyyseissään tunnista lähes mitään riskejä ja pitävät osakkeitaan alihinnoiteltuina…

1 tykkäys

Tänne ketjuun on linkattu useita kertoja Nordean esityksiä missä on eritelty lainoja ja riskejä, kannattaa selata ketjua taakse päin. :slight_smile:

24 tykkäystä

Ruotsin kaupallisten kiinteistöjen osuus ~2% luottosalkusta. En olisi kovin huolissani tältä osin Nordean tilanteesta.

13 tykkäystä

DI ei ole allekirjoittaneelle juuri nyt saatavilla enkä viitsi tämän takia tilata.

Löytyisikö ketään, joka voisi kertoa miksi Dagens Industri:n analyytikon mielestä erityisesti ruotsalaisten kannattaisi mahdollisesti myydä – erityisesti Nordean osaketta – ennen osingon irtoamista? Onko tässä naapurirakkautta taustalla vai jotain muuta?

8 tykkäystä

Because of tax purposes and the question of Finnish tax with holdings of 35% on the Nordea dividend. Swedes have to then apply to get the extra taxes from vero.fi and it is a hassle based on what I have heard.

15 tykkäystä

Is it related to Nordea shares from Helsinki? Or even the Stockholm Nordea stock?

We have a similar case with Danish dividends, but I think that is slowly progressing towards a tax exemption rule/law. Weird that in Sweden it goes the opposite way, especially since Nordea operates in both countries.

1 tykkäys

Both classes, because nordea is registred in Finland

4 tykkäystä

The problem is not Sweden, its Finland. By changing the tax bases (in Finland) from 15% direct to 35 % (for foreigners) makes Finnish registred companies unattractive. Same applies to Sampo. When Swedes owns Sampo shares they pay 35% direct tax on the dividends.

I really hope that Sweden does not follow the path of Finland, Denmark and Norway in increasing the direct taxation of dividends. This does not serve any purpose than increasing bureaucracy

23 tykkäystä