NOTE AB - ruotsalaista sopimuselektroniikkaa

En kerinnyt vielä perkaamaan tarkemmin, mutta kasvu hyytymässä (ennakoidusti) NOTEllakin. Toimarihan juuri Redeyn EMS-päivässä jutteli, että asiakkaiden varastojen pientäminen vaikuttaa eniten juuri Q3-kvartaaliin.

Jos kvartaali jäisi syklin huonoimmaksi (mitä sopii epäillä), niin ei nämä kyllä silti mitään surkeita lukuja ole.

Q3-kvartaalikasvu 11 %, josta orgaanista vain 3 prosenttia, kun kolmen ensimmäisen vuosineljänneksen kasvuluku oli 19 prosenttia (orgaaninen 8 %). Saa siinä hommia painaa, että koko vuoden ohjeistukseen (SEK 4,3 mrd) päästään. Kasassa on nyt 3,163 mrd ja esim. 2022 Q4 liikevaihto oli niukasti reilun miljardin. Sama liikevaihto ei ohjeistukseen riitä, vaan kasvua pitäisi saada YoY noin kymmenkunta prosenttia ja kvartaalimyynnin pitää olla kaikkien aikojen kovin.

Johannes puhuu aina, että heidän ohjeistus on “our lowest estimate”, jota ei aiota missään nimessä alittaa. Nyt sitten punnitaan onko näin.

Kannattavuus ja kassavirta näyttää paranevan, kuten luvattu on.

Presis alkaa vajaan tunnin päästä: NOTE, Webcast, Q3, 2023 | Financial Hearings

Edit:

@Arimatti_Alhanko , tämä pisti Redeyn EMS-päivässä erityisesti korvaan. Johannes oli ihan “ultra-bull” vuodesta 2024 ja siitä eteenpäin.

14 tykkäystä

14 tykkäystä

Kysyjien joukossa paikan päällä Inderesin uusi Ruotsi-analyytikko Lucas Mattson! Saadaanko kohta lukea Inderes-raporttia NOTEsta! :face_with_monocle:

Täytyy sanoa, että nyt on vähiten härkäinen Johannes lauteilla sinä aikana, kun olen NOTEa pari vuotta seurannut. Ei ole kuitenkaan pukeutunut surupukuun, eikä ripottele tuhkaakaan päälleen.

Kuitenkin maininnut nyt useita kertoja eri asioihin (segmenttien tuleva kehitys, markkina, kannattavuuden kehitys jne.) että ne ovat “ihan ok” tai “solid”, kun aiemmin hän aina puhui, että useimmat asiat näyttävät fantastisilta.

Uskoo kuitenkin edelleen, että kasvu jatkuu ja kannattavuus paranee.

Laitan lisää muistiinpanoja ehtiessäni.

@Arimatti_Alhanko , kysyin Johannekselta, miten kasvukommentteja 2024 pitäisi tulkita. Hän vastasi, että vuodelle 2024 odotetaan 10-20 prosentin kasvua, joka on toki todella kova lukema, mutta ei niin kova kuin aiemmista kommenteista on ehkä voinut tulkita.

Kertoimet eivät ole eilisen kurssilla ollenkaan kamalia, mikäli NOTE tekee tänä vuonna 4,3 mrd liikevaihtoa liki 10 prosentin liikevaihdolla ja toimittaa ensi vuonna hyvää kasvua. Alla graafissa GuruFocuksen automaattiset kertoimet ja liikevoittoprosentti.

Tein itse sellaisen laskelman, että jos tänä vuonna missataan ohjeistus (4,15 mrd vs 4,3 mrd) ja tehdään vastaavaa kannattavuutta kuin 2022, jonka jälkeen ensi vuonna kasvetaan tasan 10 prosenttia vakaalla kannattavuudella, niin 2023e P/E on alle 12 ja EV/EBIT 11. Seuraavalle vuodelle vastaavat luvut olisivat jo 8 & 10.

Tuo voisi olla tässä vaikeahkossa markkinassa jonkinlainen oma hätäinen perusskenaario.

Markkina otti raportin ilolla vastaan ja siellä mennään nyt tuollaisessa viiden prosentin helpotusrallissa. Raportti on omasta mielestäni vähän pehmeä ja samoin ovat pehmenneet hieman tulevaisuuden odotuksetkin - olkoonkin että olivat aiemmin huippukorkeita. Toisaalta osaketta oli hakattu aika rajusti jo valmiiksi.

20 tykkäystä

Näillä laskeneilla hinnoilla myyntilaidalla.

7 tykkäystä

Noten ja Scanfilin osakkeet ovat kyllä laskeneet rajusti. Jos katsoo teollisuudenalan suurempi firmoja, esim Plexus, Flexronics ja Sanmina, niin niillä ei ole vastaavaa pudotusta. Itse pysyn yhä Scanfilin kyydissä, EMS firmoilla on tilausta ja ne myös laskevat hardis-tuotteita tekevien start-upien markkinoille tulemisen kynnystä. Siinä yksi vastuullisuussyy myös sijoittaa Noteen ja Scanfillin :slight_smile:

1 tykkäys

Ohjeistuksen päivitys:

Uudet taloudelliset tavoitteet:

CMD alkaa klo 14.00: NOTE , Capital Markets Day, 2023 - Inderes

Vaikka ohjeistuksesta jäätäneen vain aika niukasti, niin luulen, että reaktion voimakkuuteen vaikuttanevat ainakin seuraavat:

  • CEO on toistuvasti ja itsevarmasti puhunut siitä, miten NOTE AB:n ohjeistus on aina “our lowest estimate” eikä ohjeistuksia aiota missään nimessä alittaa. Nyt näin kuitenkin kävi.
  • CEO on viestinyt toistuvasti myös siitä, miten kannattavuutta parannetaan ja ainakin itse olen tulkinnut puheita niin, että yli 10 prosentin EBIT-marginaali on vain ajan kysymys volyymien kasvaessa. Nyt tämä ei näytä aivan niin selvältä.
  • CEO on puhunut paljon “fantastisesta kasvusta” tulevaisuudessa ja jo vuonna 2024. Kuitenkin jo edellisessä tulos-webcastissa oli aistittavissa pientä perääntymistä näistä puheista, joskin silloinkin vielä indikoitiin vahvaa 10-20 prosentin kasvua 2024. Nyt jos ynnäilee annettuja lukuja, niin tarjolla voisi olla sen mukaan alimmillaan “vain” 8 prosentin kasvua 2024. Se on toki ihan hyvä luku sekin, mutta ei ehkä kuitenkaan lähelläkään sitä, mitä vielä vaikkapa kesällä ennakoitiin.

Olen täällä itsekin muutamaan otteeseen kuvaillut CEO-Johanneksen juttuja varsin lennokkaiksi, jopa ruotsalaisella asteikolla. Mies on CEO-esiintyjänä kiistatta omia suosikkejani, mutta sen verran tuntuu olevan välillä vauhti päällä, että lukuihin kannattaa ottaa mukaan pientä turvamarginaalia, eikä kaikkia visioita kannata ihan purematta niellä.

Uudet keskipitkän aikavälin taloudelliset tavoitteet ovat mielestäni ihan mukavan kunnianhimoisia, mikäli ajatuksena edelleen on, että se on “our lowest estimate”, jota ei aiota ainakaan alittaa. Jos laskin oikein päässäni, niin tuosta tulee joku 15 prosenttia kasvua per vuosi tasaisen vauhdin taulukolla.

NOTE’s new financial targets are to:

  • Achieving sales of at least SEK 7.5 billion by 2027.
    This is essentially to be achieved through high organic growth, complemented by carefully selected acquisitions.
  • Reach an operating margin of 10%, followed by a gradual strengthening of the operating margin.

En kuitenkaan voi sanoa yllättyneenä tästä uutisesta ja isossa kuvassa hommat näyttää etenevän ihan kohtuullisesti hankalasta markkinasta huolimatta, etenkin jos vertaa moniin muihin EMS-toimijoihin:

16 tykkäystä

Tuliko mitään uutta @Mauri CMD:ssä? Itselle ei ainakaan mitään merkittävää. Negari on varmasti ikävä juttu spekulanteille, mutta sijoittajalle sillä ei pitäisi olla mitään merkitystä, kun tuolla ei taida olla 5 vuoden päästä katsottuna mitään merkitystä. Rakenteellisesti yhtiön liiketoiminnassa tuskin on mikään muuttunut ja sitä kautta yhtiön käypä arvokaan tuskin on hirveästi heilahdellut.

2 tykkäystä

Edit: @Antti_Viljakainen

4 tykkäystä

Kerkesit juuri kun olin painamassa vastaa nappia. Kommentoidaan nyt sitten jotain muuta kuitenkin. :nerd_face:

Toimarilta oli kommentti:
image

Joten mielestäni myös NOTE:lle sopii nämä samat pointit kuin mitä kirjoittelin Componentan ja Scanfilin ketjuihin.

5 tykkäystä

Markkinoille kuitenkin kelpasi, sillä osake on 8 %:n nousussa. Q4’23:n, Q1:n tai vuoden ennusteista minulla ei ole toki ole tietoa, sillä Bloombergilla ei ole ennusteita, vaikka SEB:n pitäisi yhtiötä seurata.

Jonkinasteista lätkämailaa Note on virittänyt H2:lle, vaikka tilannekuva ei vielä näytä paranemisen merkkejä Q1:llä. Toki voihan tuo toteutuakin, jos/kun inflaatio taituu ja koronalaskut alkavat suunnilleen ennustetusti tukea taloutta ja investointikysyntää.

10 tykkäystä

Inderes.se puolella löytyy toisella kotimaisella @Isa_Hudd haastattelu toimitusjohtaja Johannes Lind-Widestamin kanssa! :blush: Videolla kuullaan, miten yhtiön 2023 meni, pureudutaan Q4-raporttiin, käydään läpi markkinatilannetta ja kurkataan näkymiä. :smiling_face:

9 tykkäystä

Olipas NOTElla väsynyt startti vuoteen.

Samalla otettiin ohjeistustakin alas liikevaihdon osalta ja liikevoitto-ohjeistus tarkennettiin 10 prosentista 9,5-10,5 prosenttiin.

Tilauskanta ei herätä luottamusta, vaikka sen selitetäänkin odotetusti johtuvan siitä, että komponenttitilanteen parantumisen seurauksena ei ole tarvetta tehdä tilauksia niin paljon ennakkoon.

Our order backlog (excluding acquisitions) was down by 18% year on year. This is consistent with what we have been communicating for some time; that an improved situation on materials
with shorter lead-times will feed through to lower order intake, reflecting a return to the shorter horizons customers need to place orders. However, we do think some of the lower order
backlog can be attributed to the more cautious market situation, which had some impact on our guidance. For the second quarter, we anticipate sales of SEK 1,025–1,075 million. We now anticipate the cautious start to the year that we’ve witnessed in the first quarter continuing some way into the second quarter. We still expect progressive improvement in the year with full-year 2024 sales of SEK 4.3-4.7 billion and an operating margin of 9.5-10.5%. In our previous Interim Report, our estimate for the full-year 2024 was SEK 4.5-4.8 billion and a margin of 10%.

Täytyy sanoa, että jos vertaa tätä siihen, mitä Johannes jutusteli Redeyen EMS-iltamassa jokunen kuukausi sitten, niin on kyllä koko lailla tilanne synkentynyt. Silloin oltiin vielä hyvin luottavaisia siitä, että EMS-sektorin alavire ei näy juurikaan NOTE:lla. Jos ja kun vuodesta tulee hankala, niin jännä nähdä onnistuuko NOTE suojelemaan kannattavuutta yhtä hyvin kuin Incap, joka pisti todella rajulla kammalla porukkaa Intian tehtaalta pihalle, kun töitä ei ollut.

No, NOTE on kyllä yksi laadukkaimpia eurooppalaisia EMS-toimijoita, joten eiköhän heidän kuitenkin ole mahdollista nousta tästä notkosta suhteellisesti jopa paremmassa tilanteessa, kunhan taas hankinta- ja kulutusjuhlat joskus palaavat.

Koko rapsa:

16 tykkäystä

Onko toi nyt niin paha oikeesti? Ehkä en ole vain seurannut tarpeeksi tarkasti, mutta uutisissa/kommenteissa puhuttiin ainakin alkuvuonna taantumasta ja omaan silmään nämä luvut ei sitä heijastele, joten siinä mielessä meni hyvin.

Tilauskertymän osalta taitaa toimia tämä aiempi kommentti:
image

4 tykkäystä

Päivitetään ketjua Noten Q2’24-raportilla.

  • Liikevaihto 1012 MSEK (1078 MSEK). Orgaaninen kasvu -10%.
  • Oikaistu liikevoitto 97 MSEK (107 MSEK) eli -9,4 % vuodentakaisesta.
  • Oikaistu liikevoittoprosentti vuodentakaisella tasolla eli 9,8 %.
  • Tilauskanta (ilman yritysostoja) -18 % vuodentakaisesta.
  • Ohjeistusta laskettiin liikevaihdon osalta 4100-4400 MSEKin vaihteluväliin. Aiempi 4300-4700 MSEK. Kannattavuusnäkymä ennallaan 9,5-10,5 %:ssa ohjeistuksessa.

Poimintoja toimitusjohtajan katsauksesta (eri erillistä webcastiä)

  • Kysyntätilanne ja varastot: Heikompi suhdanne vaikuttaa edelleen kysyntään, mikä on aiheuttanut asiakasprojektien tilapäisiä lykkäyksiä ja varastojen sopeutuksia asiakastasolla. Komponenttipulan aikana monet asiakkaat päättivät kasvattaa varastojaan, ja nyt kestää muutaman neljänneksen ajan ennen kuin nämä varastot tasapainottuvat. Markkinatilanteen happanemisen myötä varastosopeutus kestää ennakoitua pidempään.

  • Markkinanäkymät pidemmällä aikavälillä: Alan kommentaattorit odottavat Euroopan EMS-sektorin kasvavan keskimäärin noin 7 % vuosivauhdilla vuoteen 2030 asti. Vuosittaiset kysynnän vaihtelut voivat olla voimakkaita ja tästä vuodesta muodostunee miinusmerkkinen.

  • Näkyvyys: Pandemia-aikaisesta tilaushorisonttien venymisestä on palattu lyhyempään reagointiaikaan komponenttien parantuneen saatavuuden myötä ja osittain toimitusajat ovat olleet normaaliakin lyhyempiä epävarmemman markkinatilanteen vuoksi.

11 tykkäystä

Myynnit jatkuu

2 tykkäystä

Kuuntelin tuossa viime viikon päätteeksi (ja heti Incapin vastaavan perään) NOTEn viimeisimmän tulos-webcastin. Ei se ollut ollenkaan niin synkkä, kuin mitä voisi kurssilaskusta, toimitusjohtajan osakemyynneistä ja negatiivisesta tulosvaroittamisesta olettaa.

Tosin, heti perään on sanottava, että CEO Johanneksen jutuissa tuntuu olevan sellaista pientä ylioptimistista tuulahdusta ihan läpi aikojen, joten pieni turvamarginaali-suodatin kannattaa korvanappiin asentaa, kun näit NOTEn tilaisuuksia kuuntelee.

Yhtä kaikki, Johanneksen sanoin kysyntä, markkinatilanne ja näkymät lähivuosille ovat paljon paremmat kuin mitä nyt lukujen muodossa pystytään raportoimaan. Ihan akuutista tilanteesta hän sanoi Q1:n lopun olleen vaikeampi kuin Q2:n lopun, joten olisiko notkahdus jo lähtenyt oikenemaan. Lähivuosista sanoi, ettei näe mitään syytä sille, etteikö NOTE kasvaisi kaksinumeroisin prosentein 2025 alkaen ihan samoilla tekemisillä kuin aiempinakin vuosina.

Kasvun lisäksi hän oli luottavainen myös siihen, että kannattavuus tulee edelleen kohenemaan. Kannattavuudesta on sanottava se, että mielestäni NOTE on tässä muutoin heikossa tilanteessa suojellut sitä ihan mallikkaasti.

Muutamia muita ajatuksiani:

  • Läntiset tuotantolaitokset vetää hyvin, mutta erityisesti Kiina sakkaa. Kiinan yksikön sanottiin jo aiemmin olevan “irti” yhtiön muista tuotantolaitoksista, joten olisiko tämä jopa hiljaisessa myynnissä, kun ei oikein kuulemma istu NOTE:n nykyiseen tilanteeseen (asiakkaita on siirtynyt viime vuosina Kiinan tehtaasta Euroopan tehtaisiin).
  • Yritysostorintamalla on kiinnostavia keskusteluja tämän tästä, mutta myyjillä on kuulemma edelleen mielessä 2021-2022 valuaatiot ja siksi kauppoihin on vaikea päästä.
  • Jonkin verran kauppaa siirtyi tuleville kvartaaleille kuulemma aivan Q2:n lopulla.
  • Investointeja jatketaan normaalisti, koska se kasvu on sieltä kyllä tulossa.
  • Q3 tulee olemaan heikko lomakaudesta johtuen.
  • Varasto tulee edelleen alenemaan, jonka seurauksena kassavirtaa kohenee edelleen muutaman kuukauden viiveellä.
  • Tilauskanta on pienentynyt merkittävästi, mutta tämä on odotettua, koska nykyisessä tilanteessa asiakkaan ei tarvitse pelätä komponenttipulasta tms. johtuvia viiveitä, joiden vuoksi vielä 2020-2023 tilattiin todella paljon ennakkoon (ja joka tunnetusti johti vähän kaikkien toimialojen varastojen paisumiseen).
  • Vapaasti muotoiltu sitaatti: “En usko, että kysyntä on 2024 lainkaan heikompaa kuin 2021-2023, mutta tässä taisi käydä niin, että osa 2024 vuoden kysynnästä tyydytettiin jo edellisinä vuosina”.

Arvostushan on 2020-luvun numeroihin verrattuna ihan houkutteleva. Jokaisen on sitten mielessään mietittävä, että onko 2020-luku ylipäätään kelvollinen vertailujakso (länsimaisille) EMS-yhtiöille, kun tässä on ollut jos jonkinlaista vetoapua (ja toki vastatuultakin) tarjolla.

Kun nyt sitten katsoo tuota voimassa olevaa ohjeistusta, niin minä saan nopealla laskelmalla 2024e EV/EBIT-kertoimeksi 8,2 - 9,6 (ohjeistuksen ylälaita - ohjeistuksen alalaita). EV/S ykkösen molemmin puolin. Eikö tämä kuulosta jo suorastaan edulliselta?

Kylkeen vielä optimistinen 2025e skenaario, jossa ylletään 2024 ohjeistuksen keskiväliin ja 2025 tehdään 10 prosentin kasvua 11 % EBIT-marginaalilla. Silloin 2025e EV/EBIT olisi 7,3 ja EV/S 0,8.

Tekisi melkein mieli ostaa NOTEn osakkeita.

Loppuun vielä kysymys @Antti_Viljakainen ja @Tommi_Saarinen ; mitä te ajattelette länsimaisten EMS-firmojen arvostuskertoimista viimeisen 10 vuoden ajalta? Ja miten suhteutatte tilannetta nykypäivään ja tuleville vuosille? (Yksittäisten yhtiöiden osalta vastauksenne löytyy tietysti raporteista, mutta jos nyt tällaista vapaamuotoista pohdintaa näistä yhtiöistä joukkona vielä saisi?)

2010-luvullahan kertoimet oli kautta linjan onnettomia. Siis PE:t ja EV/EBITit oli kroonisesti alle 10, oli liiketoiminnan kehitys sitten millaista hyvänsä. Sitten taas 2020-luvun alkuvuosina ammuuttiin varmaan jonkinlaiseen EMS-yhtiöiden arvostuskattoon, kun kaikilla hyvillä länsimaisilla EMS-firmoilla vastaavat kertoimet oli tukevasti kaksinumeroisia ja alkoivat yleensä vielä jollain muulla kuin ykkösellä.

10 tykkäystä

Moro!

Vapaamuotoista pohdintaa:

Toteutuneeseen pääoman tuottoon, orgaaniseen kasvuun ja yritysostomahdollisuuksiin nähden pidän noita historiallisia arvostuskertoimia matalina. Tätä kuvastaa mielestäni myös yhtiöiden osakkeiden pitkän aikavälin tuotot, jotka erityisesti Notella, Incapilla ja Kitronilla ovat olleet huikeat.

Seuraavia mahdollisia selityksiä olen pyöritellyt:

  • Markkina on hinnoitellut jatkuvasti korkeaa riskiä, joka ei ole sattunut realisoitumaan
  • Kasvu ja kannattavuus ovat jatkuvasti yllättäneet positiivisesti, eli markkina on jatkuvasti hinnoitellut hidastuvaa kasvua ja/tai heikkenevää kannattavuutta

Riskitaso ei mielestäni perustele näin matalia kertoimia ja korkeaa tuottovaatimusta. Sijoittajan tuottovaatimusta nostaviksi tekijöiksi minulla tulee mieleen:

  • Heikko näkyvyys lopputuotteeseen ja siten kysynnän ajureihin, mikä hankaloittaa liiketoiminnan ymmärtämistä ja ennustamista
  • Elektroniikan sopimusvalmistajan kestävyys rajummassa taantumassa on kysymysmerkki

Nuo kuvakaappauksesi vastaavat myös käsitystäni siitä, että nykyarvostukset ovat hieman pidemmän aikavälin keskiarvon yläpuolella, muttei mitenkään merkittävästi (Covidin jälkeinen boomn oikaisten).

Miten nykyinen eroaa menneestä? Lyhyen aikavälin orgaanisen kasvun näkymä on haastavampi katsoen noita 12kk liikevaihdon kasvuennusteita. Incapin kasvu perustuu huonoon vertailukauteen sekä yrityskauppaan, ja oletan että tuossa Hanzan kasvussa on myös yrityskauppaa mukana.

Lähde: Bloomberg

Yritysostomahdollisuuksia on markkinoilla edelleen paljon, mutta niin on myös aktiivisella yritysostostrategialla operoivia pörssilistattuja sopimusvalmistajia, minkä pitäisi rajata yritysostojen arvonluontimahdollisuuksia. Tämä on toisaalta ollut totta jo jonkin aikaa, ja silti hyviä yritysostokohteita on tuntunut löytyvän.

Kannattavuustasot elää volyymin mukana, ja mikäli orgaaninen kasvu jatkuu 0–5 %:n tasolla, en odota suuria muutoksia kannattavuuksiin historiaan nähden.

Siten sektorin kertoimet vaikuttavat minusta edelleen houkuttelevilta pideämmän aikavälin kysyntää tukevat ajurit huomioiden. Kroonisen matalan arvostustason syitä ollaan spekuloitu muistaakseni laajoissa raporteissa, ja toimialan kehno maine on ollut yksi esiin noussut tekijä.

2000-luvulla konkurssiin menneeseen Elcotqiin verrattuna pohjoismaisten sopimusvalmistajien asiakasrakenteet ovat selvästi hajautuneemmat, mikä rajaa yhtiöiden riskiprofiileja. Lisäksi näiden yhtiöiden fokus on enemmän teollisuuselektroniikassa (Elcoteq kuluttajaelektroniikka). Ehkä mm. case Elcoteqista on kuitenkin jonkinlaiset arvet sijoittajille jäänyt.

Antti on tämän viikon lomilla ja hän tuntee sektorin myös minua selvästi syvällisemmin. Hän kommentoi palatessaan aihetta varmasti mielellään. :slightly_smiling_face:

23 tykkäystä

Jatkaakseni Tommin hyvää pohdintaa ja pureskellakseni @Mauri esittämää kysymystä,
voisihan tätä tarkastelua laajentaa kattamaan myös euroopan maita laajemmin. Valitsin yhden sveitsiläisen, yhden brittiläisen, yhden ranskalaisen, ja yhden saksalaisen (jonka osakkeet kyllä juuri lunastettiin pörssistä) yrityksen, kaikki kuitenkin 200 miljoonaa plus vaihtavia elektroniikan sopimusvalmistajia. Pohjoismaalaiseen kattaukseen verrattuna on kaikkien näiden suorituminen on ollut vähintäänkin aneemista.


Lähde: Refinitiv, ja allekirjoittaneen taulukkolaskentaohjelma

Jos markkinat hinnoittelisivatkin pohjoismaisille sopimusvalmistajille korkeaa riskiä, koska mantereen puolella sama liiketoiminta ei ota tuottaakseen, eivätkä usko pohjoisen ulottuvuuden pystyvän loputtomasti vastustamaan toimialan dynamiikkaa? Maailmanlaajuisesti ei nimittäin ole montaa suurempaa EMS-yhtiöitä, jonka liikevoittomarginaalit olisivat yli 5%:n.

Kaikki yhtiöistä ovat kasvaneet viimeisen viiden vuoden aikana yritysostoin, ja lähitulevaisuuden (ja menneisyyden) orgaaninen kasvu on negatiivista. Kaikki valituista yhtiöistä ovat kuitenkin investoineet myös uuteen kalustoon (otin taulukkooon mukaan henkilökohtaisen suosikkini yritysten tunnusluvuista operatiivinenkassavirta jaettuna investoineilla, sekä operatiivisen kassavirran suhde yritysostoihin). Jokainen yhtiö on tarkastelujaksolla sijoittanut itseensä enemmän kuin rahaa on tullut sisään, joten kaikki yhtiöistä ovat myös rankasti velkaantuneet. Lisäksi kaikki paitsi Cicor ovat käyneet myös omistajien taskulla lisärahoitusta kaivamassa.

Pohjoismaisella katraallaamme ovat investoinnit olleet maltillisempia ja silti kasvu parempaa. Mistäköhän tämä johtuu? Ovatko yrityksemme vain yksinkertaisesti paremmin johdettuja? Jos tarkastellaan toista suosikkitunnuslukuani Sales-to-Capital (pitää tässä tapauksessa sisällään myös käyttöpääoman ja yrityskauppojen hinnat) niin eurooppalaiset ystävämme ovat kaikki kuitenkin saaneet enemmän kuin euron myyntiä jokaista uutta sijoitettua rahaa kohti aggressiivisesti kasvanut KATEK lähes kaksi. Pohjoismaisille verokkeilla olisi tuo luku kaikille lähes sama 1,5 (patisi Scanfil jolla hieman korkeampi, johtuen tarkastelukaudella muita vähäisemmistä yritysostoista). Tästä voinee päätellä, ettei myyntihinnoissa asiakkaille samanlaisesta palvelusta voi olla kovin suuria eroja, jolloin pohjoismaisten yhtiöiden parempi kannattavuus johtunee kulujen paremmasta hallinnast, mutta miten ne kaikki kautta linjan siihen pystyisivät?

Ei minulla tässä mitään vastauksia ole antaa, lisää kysymyksiä korkeintaan. Vertailu sopimusvalmistajiin laajemmin antaa kyllä mielestäni paljon pessimistisemmän kuvan toimialasta kuin mihin meilläpäin on viime vuosina totuttu. Jos toimiala kokonaisuutena on kehno, eikä ulkopuolisella sijoittajalla oikein ole mahdollisuuksia vertailla yksittäisten toimijoiden asiakkaita keskenään on suhteellisen perusteltua hinnoitella tuottovaatimukseen riskiä oikein kunnolla. Onhan sitä tässä myös valuaation osalta monissa yhtiöissä realisoitunut, eikä osingoista tai takaisinostoista ole sitä paikkaamaan.

13 tykkäystä
2 tykkäystä