Optomed - Terveysteknologiayhtiö

Varmaan luonnollista vähän himmailla alkuun eikä hehkuttaa liikaa edellisten toimijoiden lukuun :grinning: Toivottavasti hallitus on ollut hereillä palkitsemisen ja palkan suhteen, että paino omistaja-arvon tuotossa, mutta nyt ollaan syvällä pohjalla. Ettei vaan lähdetä liikkeelle näistä tasoista. Pelkästään FDA-luvan saaminen antaa pompun ja sen on laittanut alulle Kopsala & Co. Ei uus toimari. Yhtiökokouksessa näistä päästään keskustelemaan :wink:

1 tykkäys

Tässä on tuore yhtiöraportti Optomedista Juhan tapaan. :slight_smile: :gem:

Optomedin Q3-tulos ylitti operatiivisesti alhaiset odotuksemme ja rahavirta kääntyi positiiviseksi, mikä oli rohkaisevaa. Pienestä Kiinan piristysruiskeesta huolimatta lähivuosien näkymä ei juuri selkeytynyt, iso kuva pysyi mielestämme ennallaan eikä ennusteissamme tapahtunut oleellisia muutoksia. Tarina käynnistyy kunnolla Aurora AEYE:n FDA-luvan jälkeen, jota odotamme edelleen H1’24.

image

https://www.inderes.fi/fi/research/rohkaiseva-tulos-mutta-ei-muutoksia-isossa-kuvassa


Ja tässä olis vielä kommentit:

12 tykkäystä

Laitetaan vielä jatkoksi Redeyen kommentit kanssa:

14 tykkäystä

Kepler jatkaa ostosuositusta.
” Kepler Cheuvreux sänker riktkursen för Optomed till 5 euro (5,50), upprepar köp”

15 tykkäystä
12 tykkäystä

Varoitan etukäteen, että en tunne alaa, olen aloittelijatason sijoittaja ja olen kirjoittanut tarkoituksella vähän mutkat suoriksi vetäen. :slight_smile:

Optomedin osakekurssia paljon määrävä tekijä on ilmeisesti Aurora AEYE:n FDA-lupa.

On toki yhtiössä muitakin erilaisia ajureita kuin tämä Aurora AEYE ja jenkkimarkkinat, mutta jos ei FDA-lupaa tule tai jos tulee eikä myy siellä, niin Optomed näyttäytyy hyvinkin erilaiselta sijoituskohteena.

FDA-lupaan tunnuttiin suhtautuvan aiemmin hyvin suureella varmuudella, mutta ajan kuluessa ja mielestäni ei tästä luvasta puhuta enää samanlaisella varmuudella. Toisaalta kyllä siihen edelleen uskotaan, mutta kun sen saamisessa kestää ehkä osin lupaviraston ruuhkista johtuen, niin ei se viivästyminen hyvää tee.

Joka tapauksessa FDA-lupa ei ole varma. Jos se tulee, niin kurssi saattaa nousta hetkellisesti kohtalaisen paljon(?), mutta jos FDA-lupa tulee niin onko se kuitenkaan mitenkään selvä, että tuote rupeaa myymään kovasti. Olemme toki pohtineet läpimurtoa, mutta onko se mitenkään todennäköistä ja jos ei tulekaan myyntiä juurikaan, niin oliko yhtiön tarina sitten osin siinä tai yhtiön tarina hyvänä potentiaalisena sijoituskohteena sitten siinä.

Tuoreimmasta yhtiöraportista lainattua:
Jos Optomed ei onnistu saavuttamaan läpimurtoa lähivuosina, vastaavaa iskunpaikkaa ei välttämättä enää tule ja potentiaali pienentyy voimakkaasti. Ennen tilanteen selkeytymistä sijoittajilla on suuria riskejä kannettavana (osake on korkeimmassa riskiryhmässä).

Paljon on epävarmuutta ja riskejä ilmassa - toki potentiaalikin on. Jos FDA-lupa tulee, niin onko aidosti mitään käsitystä siitä, miten “tuote” tulee myymään? Jotenkin itselleni on jäänyt hyvin epävarma olo myynnin onnistumisen takeista.

Omistan yhtiön osakkeita. :slight_smile:

Kiitos perustelluista vastauksista jo etukäteen! Ketjussa on asioita läpi käyty ja olen lukenut paljon eri materiaaleja, mutta en ole vain päässyt minkänlaiseen ymmärrykseen asiasta. :slight_smile:

6 tykkäystä

Moni juttu on yhä edelleen sumun peitossa tätä firmaa koskien. Itse uskon että FDA lupa tulee jonain päivänä mutta käynnissä oleva CE luvan haku uudelle kameralle epäilyttää. Eikö nykyisen kameran resoluutio/laatu riittänyt? Ja jos uusi kamera tulee niin oletettavasti sille on haettava uusi FDA hyväksyntä… Jos olen oikein ymmärtányt, nykykamera ei myöskään vahvista että kuvan laatu on ok kuvan ottamisen jälkeen. Jos kuvan laatu ei ole ok, tai se ihmissilmällä tulkitaan olevan ok, se merkitsee yhä edelleen alhaisempaa luotettavuutta AI analyysissä. Laitteessa tapahtuva kuvan laadun tekninen/optinen varmistaminen on mielestäni edellytys jotta kameraa voidaan käyttää myös kehitysmaiden ”kenttäolosuhteissa”. Ja vielä viimeisenä mansikkana…Aeye Health on israelilainen firma, sekin saattaa vielä koitua riippakiveksi Optomedille (riippuen tietysti sodan kehityksestä/lopputuloksesta). Mutta, kädet on olkapäitä myöten taikinassa joten jatkamme leipomista… :slight_smile:

3 tykkäystä

käynnissä oleva CE luvan haku uudelle kameralle epäilyttää. Eikö nykyisen kameran resoluutio/laatu
riittänyt? Ja jos uusi kamera tulee niin oletettavasti sille on haettava uusi FDA hyväksyntä

Onko joku syy olettaa, että uusi kamera, jota on siis kehitetty useampi vuosi olisi vain päivitetty versio Aurorasta, koska Aurora ei ole tarpeeksi hyvä teknisesti? Aurorallahan siis sensitiivisyys, spesifisyys ja kuvattavuus olivat vastaavat tai paremmat kuin aiemmin luvat saaneilla pöytäkameroilla.

3 tykkäystä

Tuossa CE-luvan hakemisessa uudelle kameralle on kyse vain yhdestä uudesta tuotekehityksestä eli kameratyypistä. Lisätietoa julkaistaan kun CE-hyväksyntä on saatu. Peruskehittämistä.
Kaikilla Optomedin kameroilla on nuo tärkeimmät luvat, joten on selkeästi otettu tyypillinen linjaus, että uusista tuotteista kerrotaan, kun sertifioinnit on tehty.

Optomed CE

Juuri näin. Topconin pöytämallilla sensitiivisyys hieman parempi, mutta spesifisyys oli Auroralla parempi. AEYE Healthin sivuilla on pitkään ollut tuollaiset vertailuluvut:

Topcon vs. Aurora

Mutta ilmeisesti virityksiä tehdään, kun viikko sitten esiteltiin linkkarissa tällaisia lukemia:

Mitä tulee AEYE Healthiin, niin hyvä vaikutelma heidän tekemisestä ja aktiivisuudesta on tullut. Israelista homma alkoi, mutta toimivat tietysti myös jenkeissä (New York).
He veivät yhteistyön (kamera + tekoälysofta/diagnosointi) FDA-hyväksyntään ensin Topconin kanssa, joten Optomedille on varmasti hyötyä tästä. Kun softakumppanille kombolle FDA:n hakeminen on tuttua.
Aurora AEYE:n FDA-lupa on nyt siis ainoa puuttuva palikka mitä tulee Optomedin nykyiseen kameramallistoon ja eri markkinoiden myyntilupiin. Patentit, FDA-luvat esim. Topconin osalta selanneena en näe vaihtoehtona ettei lupaa tulisi. On vain ajan kysymys.
On ollut viime aikoina ilahduttava nähdä ettei ole jääty tumput suorana tuota odottamaan, vaan kasvustrategian mukaisesti tehdään laajentumista muillekin markkinoille (Intia, Saksa, Australia, Afrikka…)

7 tykkäystä

Hyvää pohdintaa alokkaalta. Itseäni pohdituttanut samat asiat ja siksi ei ole salkkuun palannut. Ymmärrykseni alasta on äärimmäisen ohu, jonka vuoksi en ehkä ole ymmärtänyt kaikkea.

FDA lupa on ymmärtääkseni iso asia mutta onko se myynnin este/hidaste muille kuin usa markkinoille?

2 tykkäystä

Kiitoksia paljon erilaisista hyvistä ajatuksista ja tiedoista! :slight_smile:

Nostan tämän vielä rapsasta, joka pohdituttaa paljon:

Jos Optomed ei onnistu saavuttamaan läpimurtoa lähivuosina, vastaavaa iskunpaikkaa ei välttämättä enää tule ja potentiaali pienentyy voimakkaasti. Ennen tilanteen selkeytymistä sijoittajilla on suuria riskejä kannettavana (osake on korkeimmassa riskiryhmässä).

Sitten vielä tämän, joka pohdituttaa vähemmän:

Muistutamme sijoittajia, ettei FDA:n päätös välttämättä ole positiivinen, vaikka datan perusteella olemme tämän oletuksen tehneet.

Itse ajattelen kaikkien puheiden ja tekstien perusteella, että ehkä se lupa sieltä tulee, mutta mitä sen jälkeen tapahtuu niin on itselleni todella suuri arvoitus - en osaa kunnolla edes haarukoida suunta-antavasti. Voi olla, että kyseessä on vain se etten saa sisäistettyä kunnolla kaikkia seikkoja ja siten en saa hahmotettua kokonaisuutta.

Seuraan kaikkia yhtiöketjuja; toki toisia todella tarkkaan ja osaa enemmänkin pikaluvulla, mutta ainakin melkein kaikissa riskisissä keisseissä on ollut paljon lupaavia juttuja ja uutisia sekä potentiaalia joko oikeasti tai sitten on ainakin ajateltu olevan, mutta useimmiten tuntuu menevän ei ihan niin hyvin kuin on odotettu.

Korostan, että olen Optomedin omistaja ja ollut pitkään. Olen myös aika karhu kait omia yhtiöitäni kohtaan. :sweat_smile: :bear:

Arvostan analyytikon työtä tämän yhtiön saralta sekä ketjun keskustelijoita, jos jotain minä en ymmärrä, niin se on oma vikani. Kyllä täällä on asiat selkeästi ja hyvin ilmaistu, kiitos siitä! :slight_smile:

4 tykkäystä

FDA-luvan suhteen on hyvä muistaa, että AI-ratkaisulla on jo lupa olemassa, samoin Optomed Aurora IQ -kameralla. Edelliset tuloksetkin olivat erinomaisia. Luultavasti tutkimusprotokollaan haluttiin kuitenkin saada jotain uusia varmistuksia sisään, ja siksi vaadittiin myös uutta dataa. Uudet datat on kerätty tarkennettujen vaatimusten mukaan.

Tällä hetkellä ollaan siis lähempänä FDA-lupaa kuin koskaan, ja varmastikin lupa on vielä todennäköisempi kuin aiemmin, koska tutkimukset on tehty tarkennettuja vaatimuksia vasten. On siis vähän hassua, että kurssi matelee liki ATL-lukemissa. Kuulemme pian uutisia. :slight_smile:

16 tykkäystä

Itsekkin olen tässä yhtiössä isosti mukana.Toiveissa on tuon fda luvan saaminen mutta olen omissa ajatuksissani pohdiskellut myös tuon luvan saamisen autuaallisuutta.Onko se oikeasti avain joka avaa sen pandorran laatikon ja mihin tämä ajattelu perustuu,eihän pelkkä amerikan markkinoiden suuruus takaa kauppoja.Jos kameralla ja keinoälyllä itsellään on molemmilla hyväksynnät niin miksi kauppa ei käy muualla jos kerran tarjolla on markkinoiden paras ratkaisu niin teknisiltä arvoiltaan kuin myös sen suhteen miten helppo sillä olisi saavuttaa suuria potilas massoja maissa joissa yleinen terveyden huolto ei ulotu sydänmaille asti.

Kovin vähän on jäänyt tähän asti käteen noista seulonta tutkimuksista joita tämän tästä täällä uutisoidaan enkä oikein jaksa uskoa siihen että mitään ketsuppipullo ilmiötä kauppojen suhteen tapahtuisi vaikka fda lupa tulisikin, toivon tietysti että olisin tässä väärässä.Enemmänkin uskon tällä hetkellä että kauppa piristyisi jonkin verran luvan saannin jälkeen ja sitten tulisi se yrityksen osto tarjous ennenkuin osakkeen hinta pääsisi kunnolla reagoimaan ylös kohentuneiden talous lukujen johdosta.Sitten mitattaisiinkin se kuka on mukana pitkällä tähtäimellä vai pikavoittojen toivossa.

Joka tapauksessa jonkinlaista himmeää valoa olisi putken päässä juuri tällä hetkellä,sammuuko liekki vai ei niin se jää nähtäväksi,sääli olisi jos tämä yritys myytäisiin muualle.

4 tykkäystä

Itseakin ihmetyttaa kurssin mateleminen. Nyt kuitenkin ollaan tilanteessa, jossa yhtion kassavirta on kaantynyt positiiviseksi, FDA lupa lahella ja uusi tj selvasti myyntihenkisempi kuin vanha. Lisaksi lupaavia kauppoja tehty Espanjaan ja Kiinaan.
FDA luvasta huomioitavaa, etta kaikkien narratiivi, niin firman sisalta, kuin analyytikoilta on KUN ei JOS.

Himbergin haastattelusta:
“Ollaan kolme kuukautta lahempana lupaa kuin edellisessa kvartaalissa”. Mielestani tulkittava, etta asiat menevat eteenpain, eivat ole pysahtyneita.
“Yhdysvaltoihin on rakennettu oma myyntiorganisaatio. Kohtalaisen kookas…” Ts. Kun lupa tulee, siella ollaan jo valmiina, eika sitten aleta miettimaan mita nyt pitaisi tehda.
“Iso kasvuloikka tulee sitten siita FDA luvan saamisesta”. Siis luvan saamisesta, ei JOS se saadaan.
“Hyvia ennusmerkkeja on ilmassa”. Tarkoittanee , etta neuvotteluja kaydaan monessa eri paikassa.

Summasummarum:
Uudet innovaatiot, USA, Kiina, kaynnissa olevat seulonta caset maaliin, FDA lupa, ym. Itse jatkan ostoja, niin paljon kuin lompakko sallii. Ihme ettei sijoittajat, tuulipuvut tai isommat instituutiot lyo juuri nyt katta taskuun. Kun lupa tulee, kurssi nopeasti viiden euron paremmalla puolella ja jos muuta positiivista kerrottavaa samassa yhteydessa, ollaan nopsaan 8-10 eurossa. Alta kolmen saisi nyt, miksi odottaa??

Mahdollista, etta tama ostetaan pois kuljeksimasta hyvinkin nopeaan. Joku iso taho lyo (naurettavan) viiden euro tarjouksen, ja silla lahti. Toivottavasti ei ennen, kuin jotain odotuksia realisoitunut, silloin tarjouksen pitaisi olla 15 euroa.

7 tykkäystä

Yritysten toiminnassa, niin suurten kuin pienten, johdonmukaisuus on arvokasta ja arvostettavaa. Optomedia koskien, sitä on puuttunut aika monessa käänteessä. Kopsalan satusetämäiset kommentit asioiden kehityksestä, omat osakemyynnit ja toistuvat paluut osakeomistajien kukkarolle (vaikka Kopsala vakuutteli jo kahteen kertaan että lisärahoitusta ei tarvita) ovat ikäviä esimerkkejä johdonmukaisuuden ja luotettavuuden puutteesta.
Toivon vain että uusi toimitusjohtaja ei ole satusetä vaan kertoo tulevaisuudesta kohtuullisella realismilla…

4 tykkäystä

FDA-lupa ei ole lupa painaa rahaa. Mistä minä tiedän onko tämä seuraava moninkertaistuja (epäilen), mutta myönteisenkin päätöksen jälkeen vaatii paljon työtä myynniltä vakuuttaa asiakkaat omasta tuotteesta. Ei kannatta pidättää hengitystä nopeaa kasvua odotellessa, voi loppua happi.

4 tykkäystä

Tasaraha kymppi olisi oiva hinta yritysostotilanteessa!! Mutta, taitaa jäädä haaveeksi!

2 tykkäystä

Näyttäisi sheikin postaamaan tutkimukseen tulleen päivitystä:

https://www.clinicaltrials.gov/study/NCT05857943?tab=history&a=2

Tutkimus ymmärtääkseni tehty loppuun mutta tuloksia ei ole vielä annettu.

17 tykkäystä

Eli ymmärretäänkö oikein, että nyt vaan odotellaan hyväksyntää? Kopsala mainitsi haastattelussa, että tutkimuksen aikana myös kommunikoidaan jatkuvasti FDA-luvittajan kanssa, jonka johdosta päätös voi tulla nopeastikin. Viimeistään 90 päivän kuluessa? Äkkiseltään tuntuu, että siinä ei mene noita aikoja, kun sille piti ottaa vain lisädataa.

4 tykkäystä

Hyvältä näyttää, tutkimus valmistui monta kuukautta ennen suunniteltua ajankohtaa. Tuloksiahan noissa clinical trial tiketeissä harvoin julkaistaan, varsinkaan ennen luvan saantia. Eli sitä ei kannata odotella. Eiköhän lupahakemuskin ole draftattu jo ajat sitten kuntoon, ja tutkimuksen valmistuttua siihen on vain lisätty tutkimustulokset. Todnäk hakemus on jo sisällä.

Nyt voi jo alkaa pureskella kynsiä, katsotaan montako sormenpäätä ehtii järsiä ennen lupauutisia :slight_smile:

29 tykkäystä