Osakesäästötili

Ei niitä maita ihan hirveästi ole joissa ei lähdeveroa olisi, brittien lisäksi tosiaan nämä veroparatiisit eli Bermudat, Neitsytsaaret, Panamat ja Monacot jotka eivät peri mitään veroja mutta joiden osingot menee AOT:llä ansiotuloveron perusteella.

2 tykkäystä

Keskustelu osakesäästötilin mahdollisesta tulevasta käytöstä osana äitiyspakkausta aloitettiin jo kahvihuoneessa, mutta voitaisiin jatkaa täällä oikeassa ketjussa.

Tavoitteena Juha Sipilän työryhmän esityksessä on yksityissijoittamisen lisääminen eli kansankapitalismi. MTV3:n uutisaamussa Sipilä aivan oikein totesi, että tältä osin Ruotsi on Suomea edellä ja erityisesti pienten yritysten rahoituksen kannalta tällä tosiaankin on väliä. Näinhän se on.

Vasta syntyneen omistuksessa on kuitenkin ongelmakohta. Vastasyntyneelle kehoitetaan 300 €:n valtion lahjan lisäksi keräämään muutakin rahaa vanhempien, isovanhempien tai vaikkapa rippilahjojen muodossa. Tässä on tarjolla ansa.

Suomessa opiskelijoiden toimeentulo on niin vähäiseksi päätetty, että opiskelijat kuuluvat karkeasti ottaen kahteen ryhmään. Ensiksikin niihin, jotka tekevät työtä opintojen aikana. Tämä pidentää opiskeluaikoja ja on siten yhteiskunnalle vahingollista. Toisekseen ovat ne opiskelijat, jotka eivät voi tai halua tehdä opintojen aikana töitä, vaan haluavat keskittyä opintoihin. Heistä monet joutuvat turvautumaan sossun rahoitukseen opintolainan, opintorahan ja asuntotuen lisäksi.

Sosiaalituki on viimesijainen etuus eli ennen kuin sitä voi saada, pitää omaisuus eli myös se osakesäästötili käyttää elantokustannuksiin.

Ei ehkä paljon innosta jatkossa säästää osakesäästötilille, jos oma pitää käyttää opintoihin, kun taas se opiskelukaveri, joka älysi omansa juoda ja rellestää, saa saman rahan yhteiskunnalta.

Positiivisen kautta katsoen Sipilän olisikin pitänyt esittää osakesäästötili sijaan vakuutukseen leivottua sijoituskuorta, sillä siihen saa omaisuutensa paremmin piilotettua viranomaisilta?

Ehkä kuitenkin ratkaistaan opiskeluajan ongelma lainsäädännöllä määräämällä alaikäisten eli alle 18-vuotiaiden ja alle 30-vuotiaiden opiskelijoiden osakesäästötili koti-irtaimistoksi. Silloin ei sossut sitä ahdistelisi.

2 tykkäystä

Tästäkin selvitään sillä, että lakkautetaan asumistuki, opintotuki, työttömyystuet ja suurin osa muista tuista. Korvataan ne kaikki perustilillä.

2 tykkäystä

Pörssisäätiön eilisessä lähetyksessä keskusteltiin työryhmän ehdotuksista ja puhuttiin varsin paljon tästä vauvan “osakesäästötilistä”. Pörssi-ilta erikoislähetys: kotimainen omistajuus - YouTube

Ymmärtääkseni tuon olisi tarkoitus olla oma instrumenttinsa (ei normaali ost) tai ainakin ovat ehdottaneet, että kyseisen tilin varat eivät vaikuttaisi erilaisiin tukiin. Toki toteutus voi olla mitä tahansa…

1 tykkäys

Kiitos tiedosta! Aivan loistavaa, että joku sosiaalipolitiikkaakin tunteva on ollut valmistelussa mukana. Tämän takia Suomi on maailman onnellisin maa. :hatching_chick:

2 tykkäystä

Moro Tomsku00 ja tervetuloa palstalle. Osakesäästötiliin liittyvä keskustelu sopii paremmin tänne ja saatat ketjusta löytää hyviä valmiita vastauksia. Toinen osio yleistason kysymyksille on “kysy & vastaa-ketju sijoittamisesta”.

riippuu vähän tilanteesta. rommauksessa 2 paperia, mutta rauhalisena aikoina 5 paperia.

Juurikki suosittelee osakesäästötiliä (OST). Siinä saa esim. osingot ilman veroja.

Jos tarvitset joskus rahaa vaikka auton tai asunnon ostamiseen, et maksa veroja osuudesta, jonka olet sijoittanut, vaan pelkästään voitosta. Reilu peli. Hyvä homma. Kun yhteiskunta haluaa lisätä kansan kapitalismia näin hyvillä ehdoilla, on syytä tarttua tilaisuuteen.

1 tykkäys

Tähän täytyy kyllä lisätä, että myös aot-puolella maketaan veroja vain voitoista. Ost ei tuo näin mitään etua siinä kohtaa, kun sieltä rahoja nostaa, vaan päinvastoin, koska jos ost on voitolla sinne talletettuun summaan nähden, joutuu aina maksamaan veroa. Aot puolella on taas mahdollista myydä esim +/-0 positio pois tai myydä tappiollinen positio voitollisen kanssa ja kikkailla näin verot minimiin yms. Lisäksi aot veron maksua saa lykättyä halutessaan seuraavaan vuoteen saakka. Verokikkailuun aot on tehokkaampi ja ostin etu tulee täysimääräisessä korkoa korolle efektissä sisäisissä myynneissä ja kotimaan osinkojen uudelleen sijoituksissa.

8 tykkäystä

Mitenkäs semmoinen että häviääkö osakesäästö tilin hyöty siinä vaiheessa kun siellä on jo se 50 000 euroa täynnä ja vaikka olisi varaa sijoittaa enemmän ja osinkoja alkaa kertymään hyvin mutta kun raja on mennyt jo tappiin niin et voi laittaa maksimaalisella tavalla rahaa tekemään työtä kun taas jos osakkeet olisi arvo-osuus tilillä niin voisit aina vaan laittaa enemmän sinne rahaa ja laittaa sen hyöty käyttöön…

Kun eihän ilmeisesti osakesäästö tililtä voi myöskään siirtää osakkeita arvo-osuus tilille jotta olisi mahdollista lisätä sinne rahaa…

Kun osakesäästötili on täynnä, niin työnnät loput rahat AOTlle? Simple as that.

Vai viittaatko tässä ettei osinkoina saatuja rahoja voisi uudelleensijoittaa OSTilla kun tuo 50ke on täynnä?

1 tykkäys

Niin siis kun saat OST:n täyteen, niin sen jälkeen ylijäävät rahat laittaa ihan normaalisti AOT:lle. Eihän se OST:n hyöty varsinaisesti mihinkään katoa, vaikka tietysti kannattaa tuossa skenaariossa miettiä tarkasti että mitä osakkeita sielä OST:lla on että saa maksimaalisen verohyödyn.

Korkoa korolle -ilmiön kannaltahan tuolla ei ole mitään väliä, vaikka sun salkku on hajautettu 1 OSTiin ja 5 AOT:iin.

1 tykkäys

No joo juuri tuota mietin tuossa…
Ja kun eikös osinkoja veroteta hieman kovemmin siellä jos ne meinaisi nostaa arvo-osuus tilille ja laittaa sitä kautta poimimaan…

OST:lle saa tallettaa max. 50 000e ulkopuolista rahaa. Eli osingot saa tilin sisäisesti tietysti jälleensijoittaa uudelleen.

3 tykkäystä

OSTin rajallisuus tulee tosiaan aika nopeasti vastaan, koska se talleusraja on 50k€ Tämän jälkeen ei sitten voi kauppaa tehdä enää, kuin myyntien avulla tai osinkoja edelleen sijoittamalla. Osakkeita ei OSTilta pysty AOT siirtämään, eikä myöskään toisinpäin. Itse näen, että OSTIn suurin hyöty on vaivailussa, kun posttiojen kokoja pystyy kasvattamaan joutumatta maksamaan veroja, mutta veivailussa on aina riskinsä. OSTinhan voi ostaa täyteen ja jatkaa sitten halutessaan samojen osakkeiden kanssa AOT puolella. Näin saa myöskin etua, koska ostilta voi kevennellä verottomana ja aot puolella saa sitten tehtyä verokikkailua.

1 tykkäys

Aivan no sitten! Ajattelin tän jostain syystä niin että niiden osinkojen pitäisi antaa vaan lojuta siellä osakesäästö tilillä eikä niitä voisi sijoittaa uudelleen samoihin osakkeisiin ja eikä sitä kautta hyötyisi niistä.

1 tykkäys

Osingoista menee tosiaan se 30% veroa, jos ne OSTilta nostaa, eli ne kannattaa aina sijoittaa edelleen OSTin sisällä. Tässä kohdassa välittäjän valinnalla on myös merkitystä, eli esim. NN ja huonoin taso maksaa sitten 9€ / kauppa, mutta vaikka Nordealla sitten 1% kuluilla saa sitten pienillä osingoilla lisättyä edullisesti vaikka vain yhden osakkeen. Pitkässä juoksussa sitten osakkeiden määrä nousee ja osingot kasvavat tätä kautta. Jos OSTin olisi täyttänyt viime maaliskuun pohjilta täyteen kovia osinkokoneita, niin olisi saanut kasaan salkun, joka puskee verotonta osinkoa n 4000€ vuodessa. Tuollaisessa kun sijoittaisi 20v osingot aina uudelleen, niin ihan kivan kokoinen salkku siellä lopulta olisi, varsinkin kun sitten AOT puolella samaan aikaan kk säästäisi samoihin tai vaikka rahastoihin.

8 tykkäystä

Haluaisin siirtää OSTin saldosta rahaa AOT:lle ostaakseni rahastoja. Meneekö tästä veroa? Guuglaamalla en heti löytänyt vastausta.

Jos OST on voitolla, eli sen yhteenlaskettu arvo on suurempi, kuin sinne tallennettu rahamäärä, niin menee veroa, eli veroa maksetaan myöskin realisoimattomasta voitosta.

Tässä ketjussa on hyvää keskustelua ja esimerkkejä tuosta:

1 tykkäys

Tällä kaavalla:
Tuotto / Pääoma x Nostettu määrä = Veronalainen pääomatulo

Veron määrä:
Veronalainen pääomatulo x 0,30 (pääomatuloveroprosentti) = veron määrä

1 tykkäys