Outokumpu - Jatkuvaa vuoristorataa vai vakavasti otettava sijoituskohde?

Outokumpu on sen verran iso firma että suuren osan aikaa hinnoittelun voi olettaa olevan tehokas. Iso ja tuotoltaan todella epäselvä investointi pöydällä, markkinatilanne on mitä on jne. Ei sen kummempia syitä tarvitse nykykurssille kaivaa. :smiley:

Nuo “shorttarit ajaa kurssin suohon” jutut voi jättää sinne minne ne kuuluu, eli Kauppalehden foorumille.

Eri asia jos joku Hinderburg julkaisisi shorttirapsan kummusta ja päällä olisi selkeä “shorttihyökkäys”. Mutta käsittääkseni sellaista ei ole ilmoilla.

21 tykkäystä

Tässä DanskeBankin ilmainen ja joka päivä vaihtuva Aamukatsaus. Tänään oli vuorossa Outokumpu.

Edit: Dansken aamukatsauksia pääsee lukemaan täältä.

6 tykkäystä

Katselin Outokummun arvostusta koronapohjiin peilattuna.

Kurssihan kävi silloin jossain 2,05 tienoilla, ja firmalla oli nettovelkaa 3Q2020 osarin mukaan peräti 1105 MEUR
Sittemmin tekivät suunnatun osakeannin 40,5 mkpl, ja perään huipputuloksia parikin kappaletta.
Lopputuloksena nettovelaton yritys, joka kertoo maksavansa kasvavaa osinkoa.

Nyt kun kurssi on tänään 3,891 EUR/ osake, niin yritysarvo EV on noin 190 MEUR vähemmän kuin koronapohjassa, joka nykyisellä osakemäärällä tekee noin 0,42 EUR/osake. Ts jos kurssi olisi 4,29 EUR niin EV olisi about koronapohjilla

Dansken katsauksessa todetaan että Americas -investointi voi olla negatiivinen laukaisin.
Voisi kuvitella, että jo nyt jollain kertoimella tuota 1000 Mrd USD, eli noin 950 MEUR investointia huomioidaan osakkeen arvostuksessa.

Investointi voi olla positiivinen katalyytti:
-jos investointia ei tulekaan

Investointi voi olla neutraali katalyytti:
-jos asiasta tiedotettessa vakuuttavasti ja numeerisesti voidaan viestiä investoinnin olevan kannattava, ts ei vain pakon edessä tehtävä vaan realistiseen skenaarioon perustuva investointi
-em voi tukea esimerkiksi USA:n investointituet
-vakuuttavan perustelun neutralisoisi markkinoiden näkemä riski bisnescasen toteutumattomuudesta, kustannusylityksistä, viivästymisistä, 36kk rahan sitomisesta ennen kuin tulee mitään muuta kuin kustannuksia, jne jne
-ts vaikea ajatella neutraalia skenaariota, ja myös vaikea arvioida paljonko kurssi jo nyt huomioi tuosta investoinnista. EDIT: 3.8.2023 kun osarin yhteydessä kerrottiin tästä 1 Mrd USD asiasta, kurssi oli 4,56 EUR. Eli siitä ajankohdasta kurssilaskua on tullut tähän päivään verrattuna noin 0,65 EUR, mutta eihän tästä voi tietää mikä johtuu mistäkin.

Katsoin huvikseni mitä tuo korona-ajan 2,05 EUR kurssin EV 1959 MEUR nykyisellä osakemäärällä

  1. poistetaan 1 Mrd USD (943 MEUR) yritysarvosta → EV/ osake = 2,34 EUR
  2. lisätään 1 Mrd USD investoinnin tasearvo 40% (943 x 40%) ==> EV/ osake = 3,16 EUR
    Tuo olisi omasta mielestä aika rock-bottom, vaikkakin kustannukset voivat ylittyä, ja luotetaan että tuloksena on toimiva Hot Rolling -systeemi. Ja jota (siis osakkeen hintatasoa) en luule kyllä saavutettavan
    -koska firma sattuu olemaan aika lailla nettovelaton niin EV/ osake vastaa osakekurssia

Voi tietenkin sanoa, että investointi lisää tuotantoa ja kustannustehokkuutta, mutta jäädään odottamaan Outokummun tarkennuksia.

Kovasti toivoisin olevani hartaampi, ja voisin julistaa uskoa Outokumpuun. Mutta omilla rahoilla operoivana usko ei riitä ja faktaa tarvitaan. No Jordan kykeni pelastamaan Metsäboardin tiukasta tilanteesta, valitsemaan panostukset ja ne toteuttamaan, ja saavuttamaan mannaa ja mammonaa. Toivoa on, vaikka silläkään ei elä.

Sinänsä Outsa on itselle antanut sijoitusuran parhaat tuotot heti Reven jälkeen, no hard feelings.
Mutta onhan tämä >50% yritysarvoon suhteutettuna oleva potentiaalinen investointi aivan jäätävän megalomaaninen, liekö yritysostoja lukuunottamatta suuryrityksissä tällaista tuotantoinvestointia ikinä toteutettu…

22 tykkäystä

En tiedä, kauanko sinä Verneri olet Outokumpua seuraillut, mutta siltä varalta ettet muista viimeistä kymmentä vuotta, jätän linkin tähän taulukkoon: 09-22 hosted at ImgBB — ImgBB

Alkupään vuodet voinee nyt jättää huomiotta ja ennemmin keskittyä kymmeneen viime vuoteen eli aikaan 2014-> Tuolloin yrityksellä on ollut kutakuinkin nykyisenlainen liiketoiminta ja osakemäärä, joskin 2014 lopussa vielä velkaa lähes 2 miljardia.

  • Tuona aikana kurssi on vuosien viimeisinä pörssipäivinä ollut alimmillaan 2.73e ja enimmillään 8.51e. (Muina päivinä kurssin on alimmillaan kyykkinyt 2e nurkilla ja ylimmillään kympissä.)
  • Yritysarvolla mitattuna Kumpu on (vuosien viimeisenä pörssipäivinä) arvostettu ylimmillään ~4.8 miljardiin ja alimmillaankin päälle 2.1 miljardin. Ylimmillään 2017 vuoden aikana yritysarvo taisi olla noin kolminkertainen nykyiseen, kun taasen nyt nettovelattomana (jolloin Cap=EV) yritysarvo on vain noin 1.8 miljardia. Mikä taitaa muuten olla EV:llä mitattuna ATL-lukema.

Voi olla, että olet oikeassa ja markkina juuri nyt hinnoittelee Kummun tehokkaasti. Mutta koko tuon ajan joku analyytikko on ollut sitä mieltä, että markkina hinnoittelee Kummun tehokkaasti. En tiedä, olisiko noin kuitenkaan ollut koko ajan. (?)

Huomioisin tuosta taulukosta myös sen, että lähes koko nykymuotoisen Kummun historian on velkalastia ollut enemmän kuin Calvertin laajennuksen kaavailtu kustannus.

Varsinaisten investoinnista (toivottavasti) saatavien etujen lisäksi haluaisin huomioida, että AM/NS:lta vuokrattu kapasiteetti ei ole ilmaista. Itse asiassa Calvertin ollessa aiemmin vaikeuksissa (2014-2020), oletettiin vuokratun Hot Rolling -kapasiteetin tulevan kohtuullisen paskalla ja joustamattomalla sopimuksella. Erityisesti kun koko vuokrattua kapasiteettia ei meinattu saada käytettyä. (-> Korkea kiinteä kustannus, joka vaatii korkea käyttöasteen lyödäkseen leiville, operointikustannusten lisäksi?)

Tämän sopimuksen yksityiskohdista Bullerssonilla ei tietenkään ole tietoa. Mutta Lucky Strike -askin kanteen raapustellen ja Stetsonista vetäen:

  • Jos Hot Rolling -kapasiteetin rakennuskustannus Kummulle on noin 1 miljardi, tämä lienee suuruusluokaltaan tuon kapasiteetin käypä arvo myös AM/NS:lle.
  • Jotta AM/NS saa omalle sijoitetulle pääomalleen järkevän tuoton, lienee heillä tarve saada tuosta noin 10% vuotuinen tuotto → 100 miljoonaa voittoa vuodessa, plus tietysti käytöstä riippuvat operointikustannukset.
  • Tuolla samaisella 100 miljoonalla kattaa myös vuosittaiset korot, mikäli investointiin tarvittavan 1 miljardin lainaa 10% korolla, mikä lienee (toistaiseksi nettovelattomalle firmalle) inhorealistinen arvio.

Mielestäni onkin ajatusvirhe verrata investointia tilanteeseen ilman investointia, mikäli ei huomioi kapasiteetin vuokraamisesta tulevia kustannuksia. Mikäli luvut vastaisivat noita Lucky-askin kanteen hahmoteltuja, käytännössä muuttuisi vain se, että 100 miljoonaa maksettaisiin AM/NS:n sijaan investoinnin rahoittajille. Ja myöhemmin korkokulujen pienentyessä kustannus pienentyisi, kun taas AM/NS:n kanssa kustannus säilyisi vakiona tästä ikuisuuteen.

Ja tämä siis tekemättä oletuksia tehostuksista, joita omalla operoinnilla ja prosessien integroinnilla mahdollisesti olisi saatavissa.

Lisäksi vielä: suosittelisitko jollekin muulle perusteollisuusyritykselle tuotantoprosessin oleellisen vaiheen alihankintaa/vuokraamista? Ja mikäli et tätä yleensä suosittelisi, miksi Outokummun kannattaisi kuumavalssaus jatkossakin ulkoistaa? (Mikäli siis olet lähtökohtaisesti investointia vastaan.)

Ehkäpä sitten painun takaisin Kauppalehden foorumille, niin voitte jatkaa täällä asiantuntevaa keskustelua.

25 tykkäystä

Acerinox Q3 ulkona.
Onko tämä nyt joku torjuntavoitto vai mikä, ei ainakaan erityisen hyvältä näytä markkina.

Q3 katteet matalammat kuin Q2 tai Q1 tai viime vuonna ja Q4 laskee edelleen.
En tiedä miten Outokummun vuosisopimusten ajoitukset menee, mutta tuskin erityisen hyvää lupaa 2024 vuosisopimuksille, kun markkina on tällä hetkellä vaikea :frowning:

6 tykkäystä

Katselin myös Acerinoxin osaria / Stainless steel:
-varastotasojen kerrotaan olevan normaalit (eli laskeneet normaaleiksi)
-Americas -suhteellinen hintataso (Base) on pitänyt, Europe “historic low”
-liikevaihto -13,6% (1369 → 1183 MEUR)
-tuotanto (Melting shop) näkyy laskeneen noin 9% (465 → 422 ttons)
-käyttökate (EBITDA) puolittui 191 (2Q) → 95 MEUR (3Q), EBIT -63%
-kassavirta vahva 3Q23
-en oikein saa irti miten varastoarvostukset / net of timing & hedging ovat vaikuttaneet em lukuihin

Vaikuttaa että 4Q2023 on samaa mudassa tarpomista kuin 3Q2023…

2024 vuosisopimuksien kannalta on mielestäni hyvä, että ylivarastot on saatu purettua, eli voi kuvitella että kysynnän heikkoutta toimitusketjun varastojen pienentäminen on vähemmän ja vähemmän lannistamassa. Myöskin varastoarvostukset putsattu päivän tasoon, nikkeli on laskenut hyvin vaikka voi toki laskea edelleenkin. Varsinaiset vuosisopparikeskustelut lienee aloitettu vaan ei solmittu, ja Euroopan tilanne 2024… njaa



https://www.acerinox.com/en/accionistas-e-inversores/informacion-economica-financiera/informacion-trimestral/

13 tykkäystä

Ehdittekin vetää yhteen jo tuon Acerinoxin Q3:n. Mitä tulee noihin vuosisoppareihin, niin Outokumpu muistutteli muistaakseni viime vuonna (vai toissa vuonna?) ahkerasti siitä, että vuosisoppareissa ne hinnat eivät heilu läheskään samalla tavalla kuin spotmarkkinalla. Hinnat nousee ja laskee enemmän portaittain. Tämä ja nykyinen markkinatilanne huomioiden on vuosisopimusten hinnoissa todennäköisesti suunta alaspäin, mutta selkeästi suuremman painoarvon nykytilanteessa antaisin sille, että koska kysyntä ja sitä kautta spothinnat lähtevät elpymään.

Kaiken kaikkiaan Acerinoxin rapska vahvistaa sitä näkemystä, mitä Q3-ennakkossakin kirjoittelin, että loppuvuoden näkymä on vaisu. Tämä nyt ei pitäisi olla suuri yllätys tässä taloustilanteessa. Positiivista tulevan suhteen on toki se, että saatiin vahvistusta sille, että varastotasot on nyt korjaantuneet. Tämän ansiosta hintojen nousu on paljon terveemmällä pohjalla, jos kysyntä lähtee elpymään.

15 tykkäystä

Älä ihmeessä, tunnet alaa ainakin sata kertaa minua paremmin. :partying_face: Kenties tartuin turhan ärhäkästi tuohon shorttarikommenttiin, ne kun harvemmin itsessään vie keskustelua rakentavalle uralle.

14 tykkäystä

Tulosennakko;

Lyhyen tähtäimen ohjeistus viitoittanee jokseenkin vakaata kehitystä

Konsensus odottaa Outokummun ohjeistavan Q4’23:lle käytännössä vakaita ruostumattoman teräksen toimituksia suhteessa Q3:n ennusteisiin, sillä mediaaniennuste on 463 tuhannessa tonnissa. Konsensuksen tulosodotukset Q4:lle ovat hieman Q3:n ennusteita korkeammalla 103 MEUR:ssa, mutta absoluuttisesti ero ei ole suuri ja tämä heijastelee todennäköisesti vakaampaa metallien hintojen ennustettua kehitystä. Nykyisessä talousympäristössä selkeitä myyntimäärien kasvun ajureita onkin vaikea nähdä ja Americasin kehitykseen heijastuu kausiluonteisuus Q4:llä. Myöskään Ferrochrome-segmentistä ei ole tulossa olennaista tulostukea Q4:lle jokseenkin vakaata ferrokromin sopimushinnan kehitystä (Q3’23: 1,51 /lb vs. Q4’23 1,53 /lb) ja Q4:n huoltotoimenpiteitä mukaillen. Outokumpu on kertonut hiljattain tutkivansa vaihtoehtoja asemansa vahvistamiseksi Pohjois-Amerikassa ja selvityksessä on merkittävän kokoluokan investointi (kommenttimme luettavissa täällä). Mahdolliset kommentit investointiin liittyen ovat huomion keskipisteessä myös Q3-raportoinnin yhteydessä. Emme kuitenkaan olisi yllättyneitä, mikäli lopullista investointipäätöstä jouduttaisiin vielä odottamaan ja tässä vaiheessa uutiset selvityksen osalta jäisivät vähäisiksi.

image

13 tykkäystä

Otetaan huomenna pikainen Q3-tuloslive Eezyn tuloksen aamarikommentin kirjoittamisen lomassa.

12 tykkäystä

Hyvää pohdintaa. Noteeraan vain tässä yhteydessä, että parikymmentä vuotta sitten Outokumpu teki Tornioon miljardin laajennusinvestoinnin. Tiedä sitten mikä oli suhde tuolloiseen yritysarvoon.

3 tykkäystä

Yhteistyökuvioita:

“Outokumpu ja CRONIMET lisäävät yhteistyötä kiihdyttääkseen kiertotaloutta ja varmistaakseen korkealaatuisen kierrätysteräksen saatavuuden lähellä Outokummun Euroopan toimipaikkoja”

Ja tehostustoimia minuutteja ennen tulostiedotetta…

Lisäys: ja perään tulostiedote.

Vuoden 2023 kolmas neljännes lyhyesti
Ruostumattoman teräksen toimitukset olivat 449000 tonnia (491000 tonnia)*.
Oikaistu käyttökate oli51milj. euroa (304milj. euroa).
Käyttökate oli18milj. euroa (304milj. euroa).
Sijoitetun pääoman tuotto oli 5,3 % (26,8 %).
Liiketoiminnan rahavirta oli-11milj. euroa (238 milj. euroa mukaan lukien lopetetut toiminnot).
Nettovelka oli29milj. euroa (30.6.2023: -9milj. euroa).
Osakekohtainen tulos oli -0,13 euroa (0,46 euroa).
Velkaantumisaste oli 0,7 % (30.6.2023: -0,2 %).
Outokumpu sai 1.8.2023 päätökseen yrityskaupan, jossa myytiin loput pitkien tuotteiden liiketoiminnasta. Yhtiö on nyt kokonaan luopunut pitkien tuotteiden liiketoiminnasta.

Käyttökate jäi ainakin odotuksista kunnolla mitä tässä samalla Outokumpu-liveä katson ja Petri lupailee painetta lyhyen aikavälin ennusteisiin. Tosin analyytikoiden ennusteet on eri asia kun markkinan odotus.

14 tykkäystä

Voi voi Outsa,

oli kyllä korkeammat odotukset Acerinoxin jo julkaistua tuloksensa.
Acerinox stainless vs 2Q23:
-Acerinoxin käyttökate “vain” puolittui. EBITDA margin 8%
-EBIT (liiketulos) 58 MEUR / 5%
-kassavirta 225 MEUR!

Sen verran pitää osarin otsikoinnista todeta, että jos sitä ei valeeksi halua kutsua niin ainakin puppupuheeksi, aika vahva käyttökatteen lasku sielläkin (Americas), vertaa sitten 2Q23 tai 2Q22. Ainakin näin sijoittajan näkökulmasta, vaikka onhan se pienempikin lasku kompensaatiota

Solid performance in Americas compensated for the challenging market in Europe

Tosiaan positiivista ohjeistus, eli käyttökate similar tai higher - koska 3Q23 oli niin heikko


19 tykkäystä

Kiitos @Petri_Gostowski hyvästä tuloslivestä - hyvää kuunneltavaa kesken salitreenien.

Ainoastaan jäin miettimään tuota osakekurssireaktiota sijoittajan näkökulmasta, sillä kuulin sieltä sanat: “pohjat on nähty”. Lähdin tarkistamaan asiaa ja näin tosiaan tarkalleen lukee Malisen kommenteissa, vaikka sikäli kommentti onkin varovaisen kuuloinen.

Markkinatilanne Euroopassa on ollut haastava, mutta näyttää siltä, että pohja on nyt nähty, ja olemme nähneet markkinoilla on jo joitakin myönteisiä merkkejä. Markkinoiden toipumisen arvioidaan kuitenkin vievän aikaa.

Ei tämä nyt taida olla yhtä mahtipontinen kommentti kuin Pesosen metsäsektorille antama, mutta ainakin näin Stora Ensoa ajatellen tilanteessa on mielestäni nyt yhtäläisyyksiä Outokummun kanssa. Eli toisin sanoen todella heikko tulos, mutta ajatus sektorin pohjista sai kurssin lopulta nousemaan. Kenties hieman samaa nyt ilmassa tai sitten olen vain hieman liian myönteisillä ajatuksilla liikkeellä :man_shrugging:

Edit: Ensireaktio ainakin aika jykevän jyrkkä EI kurssinousua enää ikinä… :sweat_smile:

22 tykkäystä

Kiitos kiitoksista!

Ihan validia pohdintaa ja usein on niin, että jos ennakoidaan markkinapohjaa niin kurssi on sitä jo hinnoitellut. Yritinkin aika kieli keskellä suuta ennakoida tuota markkinareaktiota, mutta mun mielestä sen verran pahasti Q3:n tulos jäi odotuksista ja sitä kautta aiheutti painetta Q4:n ennusteisiin, että näin ajurit selkeälle kurssilaskulle. Tähän voi lisätä sen, että Europe painui jopa yllättävän pahasti pakkaselle ja makrotekijät ei nyt tue mitään ripeää elpymistä. Kaiken kaikkiaan näin huonot uutiset suurempina kuin mitä arvioin markkinan osanneen odottaa. Mutta joo, antaahan hyvin matala arvostus paljon anteeksi, vaikka samalla myös iso mahdollinen USA:n investointi kummittelee taustalla :smiley:

14 tykkäystä

No, eihän tämä ihan putkeen mennyt. Seuraavaksi vuorossa YK:n ilmastokokous ja samana päivänä esitellään Cybertruck. Sattumaa???

Joku on otsikoinut ketjun, että onko Outokumpu vakavasti otettava sijoituskohde vai onko jatkuvaa vuoristorataa.

Outokumpu teki 11 kvartaalia putkeen positiivista oikaistua liiketulosta.
10 kvartaalia putkeen positiivista liiketulosta.
10 kvartaalia putkeen positiivista nettotulosta.

Hyvät ajat jatkuivat niin kauan, että skeptinenkin ehti jo luulla Outokummun pystyvän edes tyydyttävään suoritukseen hieman heikommassa markkinassa. Nyt kun markkina heikkeni, niin tilikauden tulos pakkasella, liikevoitto pakkasella, vertailukelpoinen liikevoitto pakkasella. Käyttökate oli sentään plussalla, mutta vain juuri ja juuri.

Omistajiakin piti alkaa muistaa, mutta sitten joku keksi miljardin investoinnin Americakseen, että se siitä nettovelattomuudesta ja voitonjaosta.

Saksan rakennemuutokset ovat varmaan paperilla hyvä idea, kun saadaan kustannuksia alas. Suomalaiset pörssiyhtiöt ovat historiallisesti pärjänneet varsin hyvin Saksan ammattiliittojen ja lainsäätäjien kanssa. En usko että on mahdollista Outokummun kohdata mitään ongelmia, viivytyksiä tai kustannuksia, kun Saksassa ruvetaan yhdistämään toimipisteitä ja irtisanomaan väkeä :thinking:

Euroopassa hintataso on ilmeisesti surkea ja kysyntä heikkoa kun teollisuus keikkuu jossain laman ja taantuman välissä.
Onneksi Americas on saatu hyvään iskuun:


Paitsi että sielläkin toimitukset ovat isossa laskussa ja liikevaihto romahtaa YoY ja QoQ

Leuka rintaan ja odottamaan seuraavaa nousukautta sitten joskus 2025 tai 2026 alkaen :disappointed:

19 tykkäystä

Webcastin esitys.
Otsikointi toiveikas,ja yksi kalvo kertoo hintojen noususta. Toivottavasti myös kate on nousussa.

Order book strengthening in Europe, initial signs of recovery

image

8 tykkäystä

:grin:
Telcossa CFO -Pia kertoo että osinkoa maksettiin 0,25 EUR ja extraa 0,10 EUR.
Nousevaan osinkoon “esim 0,26 EUR” riittää kyllä rahat…

Toimialan vahvin tase, kertovaat niin CEO kuin CFO

6 tykkäystä

Tässä vielä haastattelua Heikin ja Pian kanssa. :slight_smile:

00:00 Q3 omin sanoin

00:58 Hintatason kestävyys ja sykli

04:50 Vihreitä versoja

05:45 Q4 ajurit

06:34 Crominet

07:50 Suurinvestointi Amerikkaan

10:50 Osingot

11:45 Investoinnin kannattavuus

14 tykkäystä