Outokumpu - Jatkuvaa vuoristorataa vai vakavasti otettava sijoituskohde?

Onko hinnasta villiä arviota? Korotus painetta ilmeisesti paljonkin…

Meidän ennuste on 1,25 $/lb eli korotusta odotetaan. Toki täytyy muistaa, että tuon ennustaminen on hyvin haastavaa

7 tykkäystä

Mnnjaa-ah, sitä odotellessa:
https://www.metalbulletin.com/Article/3974649/Latest-news/High-carbon-ferro-chrome-prices-in-Europe-rise-further-on-tighter-supply.html

  • Due to a shortage of available material while suppliers focused their attention on Asia…
  • Some producers were uncertain whether to increase prices in Europe and reduce sales volumes there while increasing material flows to other markets…

:wink:

Härän vuotta herättelevä viruslinko-Kiina laittanee kaikki mahdolliset “kapulansa” niihin rattaisiin…

Todennäköisesti hekin haluavat hyödyn irti tästä teräs hypestä…voi olla ettei kestä pitkään. Viruslinko porukolla taitaa olla toimitus vaikeuksia ni luulis että outon nousu on lähes varmaa.

1 tykkäys

EU:ssa havahduttu, että hiilivuotoa tapahtuu jos ei tee mitään. Hiilitulleilla tasattaisiin EU:n sisäisen j ulkopuolisen tuotannon puntteja, samalla EU:n päästöoikeuksia vähentäen. Kesäkuussä jotain päätetään, mahdollisesti 2023 alkaen ja suuripäästöisimmät sektorit kuten teräs.

El suhteessa vähäpäästöisimmät parantavat asemaansa, Outsahan kehuu matalia päästöjä

Let’s see…

The European Commission will table its plan for the carbon border adjustment mechanism in June and is expected to start with energy-intensive industrial sectors like steelmaking and cement.

https://www.euractiv.com/section/emissions-trading-scheme/news/carbon-border-levy-should-be-in-place-no-later-than-2023-eu-lawmakers-say/

7 tykkäystä

Milläs tavoin tuo nikkelin hinnan viimeaikainen nousu vaikuttaa outoon?

Aikoinaan nyrkkisääntönä oli, että nikkelin hinnan noustessa ruostumattoman teräksen jakelijat pukevat ostohousut jalkaan, koska pelkäävät nikkelin hinnan nousun jatkuvan ja siten johtavan rosterin hinnan nousuun, kun sitä hinnoiteltiin perushinta + seosainelisä mallilla. Tämä oli silloin tyypillisesti hyvä indikaattori Outokummun toimituksien kasvulle (toimi myös toiseen suuntaan).

Tällä hetkellä kokonaiskuva on kuitenkin monimutkaisempi Euroopassa, koska tuonti on ottanut markkinan kokonaisvolyymeista merkittävän osan ja tuontitavaraa ei hinnoitella perinteisellä perushinta + seosainelisä hinnalla. Nyt Outokummun kannalta on siis keskeistä, että missä määrin kustannuksien eli tässä tapauksessa nikkelin hinnan nousu valuu markkinahintoihin eikä tuottajien kannattavuuteen. Markkinan kokonaiskuva (matalat varastotasot, kasvava kysyntä ja laskusuunnalla ollut tuonti) huomioiden näkisin, että nikkelin hinnan nousun valumisella hintoihin on keskimääräistä markkinatilannetta (heh, onko sellaista edes olemassa rosterimarkkinalla? :smiley: Ymmärtänette pointin kuitenkin) paremmat edellytykset. Pohjois-Amerikan markkinoilla toi vanha hinnoittelumalli on varsin yleinen tällä hetkellä ja siellä sen pitäisi valua tehokkaasti hintoihin ja tukea tulosta lyhyellä tähtäimellä.

Tämä siis lyhyen tähtäimen tulosvaikutuksista. Sitten toki varaston arvonmuutoksen myötä tulos saa tukea, jos hinnan nousu kestää, mutta olennaisempaa toki seurata kassavirtaa… Huomioitava on, että usein metallien hintojen muutokset on jyrkkiä ja lyhytkestoisia. Eli tilanne voi muuttua nopeastikin. Pitkässä juoksussahan mahdollisimman vakaa hintakehitys olisi paras, koska nikkeli on periaatteessa vaan läpilaskutettava kustannuserä. Koska metallit kuitenkin ovat erittäin volatiilejä, tuppaa haasteita tulla ennen pitkään, kun se mikä menee kovaa ylös tulee jossain välissä kovaa alas ja vice versa.

8 tykkäystä

Pitää myös huomata että kun nikkeli nousee niin ferrokromin houkuttelevuus kasvaa eli Outo hyötyy tätä kautta enemmän oman kaivoksen ansiosta.

4 tykkäystä

JPM:n mukaan hyödykemarkkinat etenevät kohti supersykliä. Vastaavia on nähty vain neljä kertaa viimeisen sadan vuoden aikana. Outkumpu saanee osansa “ajopuuna”.

“Prices may also jump as an “unintended consequence” of the fight against climate change, which threatens to constrain oil supplies while boosting demand for metals needed to build renewable energy infrastructure, batteries and electric vehicles, the bank said.”

Read more at: J.P.Morgan Sees Commodity Supercycle Already Kicking Off

7 tykkäystä

Jep.

Kupari, hopea, nikkeli, platina ovat niitä joiden kysyntä kasvaa koko ajan sähköistymisen myötä ja esim. kuparin tuotanto ei lisäänny vaan vähenee. Tästä voi jokainen miettiä miten käy hinnoille. (Oroco ketjussa lisää kuparista)

4 tykkäystä

Hyvinkin mahdollista, sillä myös ns. “pörssimedian” tämänhetkinen yleisindoktrinaatio tukee oikoluettuna hyvin vahvasti tuota ajatusta:

Nooh, onhan siellä vähän suoraakin puhetta seassa:

  • Ihan mustavalkoinen tilanne ei silti ole. Vaikka osakemarkkinat olivat historiallisen kalliit jo ennen koronaa, koronavirus on jakanut yhtiöt kahtia…
    (Ja varsinkin Outokumpuun aasinsillalla assosioituna.)

Jopa luottoluokittajat joutuvat jo antamaan periksi, jotta eivät menetä kasvojaan:

…Ja sehän ei elon laskuopin mukaan tiedä vallan laisinkaan hyvää shortsioillens…
:thinking:

3 tykkäystä

Ei huono signaali tulevasta… :wink:

outokumpu-jordan

6 tykkäystä

Tarkemmin vielä, ihan semikohtuuhankinta.

Liiketoimien yhdistetyt tiedot Määrä: 50 000 Hinta: 4,10423 (euroa)

7 tykkäystä

Näyttäs nikkelin hintakin hipovan jo 19000 taalaa… toivottavasti tulis kunnon korjaus ferroonkin. Hieman kyllä häiritsee kun on luottavainen olo oudosta kummusta…yleensä pelon sekaiset tunteet🤔

7 tykkäystä

Outoa terästä menee kemiin uuteen tehtaaseen ja valmet mainosti vähäpäästöistä rautaa👍valmetin kilpailialla duunissa mutta outoja osakkeita taskussa ni kai se plussaks kääntyy. Kl palstalla joku höpötti et säiliöt on pata rautaa mutta alalla 20v olleena voin sanoo et dublexii ja hapokasta menee massa,valkasu ja putki hommissa…sielä pata teräkset sulaa nopsaan.

6 tykkäystä

Vanhat synnit painaa ja myös se ettei ole muodissa. Naapuripalstalla ei seurata mitään muuta kuin shortteja ja päivän kurssia. Täälläkään ei taida kovin monella kiinnostella, saati olla salkussa.

Tämä kyllä ihmetyttää suuresti, kun omasta mielestä nykymarkkinoilla ei parempaa kohdetta suhteessa riskiin löydy.

Kannattaa katsoa b/p ja p/s luvut aluksi. Mikään hypelappu uusiutuvissa ei tule vastaavia omaamaan ihan heti ja tämä ihan posiitiivisella niitä kohtaan, löytyy minultakin greenlanea ja plugia salkusta.

Uusiutuvan energian tarpeesta aasinsilta Outoon, valtavat varat jo päätetty investoida sen tuottamiseksi. Mielestäni varmin sijoitus vety ja kaasu markkinajohtajien lisäksi on tarvittavan investointimateriaalin suurimpaan tuottajaan.

Outokumpu on isoin ja vähähiilisin tuottaja alallaan ja pysyvänä kilpailuetuna oma kromikaivos. Tästä voisi Oroco ketjuunkin kirjoitella, kun verrataan markkina-arvoja. Kummassa pienempi riski suhteessa mahdolliseen tuottoon?

Veikkaan posaria ennen q1 julkistusta. Ja kehitys tulee olemaan positiivista myös sen jälkeen. Ainut mahdollinen negatiivinen ajuri on kallistuva rst romu, tätä ostettiin kuitenkin syksyllä varastoon reilusti, hyvä Malinen!

8 tykkäystä

Outokummun myynti ollut mielessä mutten ole vielä viitsinyt koska jos nyt tulee inflaatio takaisin niin raaka-aine firmat kirmaa iloisesti ylöspäin, Oudolla on hyvä vipu tähän tilanteeseen kun kaikki sataa viivan alle.

7 tykkäystä

Aikalailla samoilla linjoilla itsekin, vaikka OKn korpitaival on ollut pitkä ja kivinen. Viime aikoina on kuitenkin tullut erittäin paljon positiivisia signaaleja eri suunnilta, kuten tämänkin palstan muutaman viimeisimmän viikon kirjoitukset osoittavat.

Itselläni suurimmat sijoitukset ovat energiamurroksessa ja sitä kautta olen seurannut mm akku/sähköistämismineraaleja, joiden kysyntä on kovassa kasvussa. Nythän on alkanut/alkamassa irtaantuminen fossiilisista sekä polttomoottoreista. Helppo yhtyä tuohon JPMn ennusteeseen monien hyödykkeiden tulevasta supersyklistä.

Rosterin osalta tässä murroksessa on vaikeampi sanoa varmasti, mikä summavaikutus tulee olemaan, koska kysyntä vähenee öljypuolella mutta varmasti kasvaa uusiutuvien puolella. Kaikkiaan kysyntänäkymä lienee kuitenkin hyvä, koska rosteria kuluu paljon myös energiasektorin ulkopuolella.

OKn sivuilla todetaan:
‘‘In 2019, global apparent consumption increased by 2.7% compared to the previous year. APAC contributed with a growth of 5.3% while EMEA and Americas shrank by 3.6% and 5.7% respectively. (Source: SMR)’’

Triljoonien taalojen tukipakettien julkistamisen jälkeen on aika helppo ennustaa, että myös lämsimaissa rosterille tulee kova kysyntäpiikki, kun energia- ja infraprojektit saadaan kunnolla liikkeelle covidin jälkeen. Samaan aikaan myös autoteollisuus on elpymässä ja tuskin rakentaminenkaan on suuremmin hidastumassa.

Myös vetytalouteen liittyen rosterille pitäisi olla hyvät kysyntänäkymät. Tosin siellä varmasti optimoidaan materiaalipuolta vielä pitkään, eikä rosteri ole ainoa vaihtoehto. Posco on jo nyt ottanut selkeän roolin tällä alueella:

Uusiutuvaan energiaan liittyen tässä vielä yksi esitys rosterin käytöstä:

Kaikkiaan siis varsin positiivinen tuntuma OK tulevaisuudesta. Olen pikkuhiljaa lisäillyt ja nyt harkitsen vielä viimeistä kunnon lisäpanostusta.

Itseasiassa tuo Poscokin alkoi kiinnostamaan. Onko kukaan palstalainen perehtynyt/sijoittanut siihen?

PS vetyilijät: tuo virtauslevy on siis käytössä Hyundai Nexxossa. Cell Impactin tuotehan on vastaava ja ilmeisesti tulee käyttöön myös Plugille, jos ei jo ole. Jos virtauslevyissä siirrytään laajasti rosteriin, siitä tulee massiivinen pisnes.

8 tykkäystä

Näkeekö sataman toimitus määriä jostain? Kl keskustelu palstalla liikkui tietoa että laiva ralli on ollut melkoista. Kuulostas aika hyvältä omistajan näkökulmasta👍panostus alkaa olemaan kyllä tapissa mutta lisä tankkaus houkuttelee hyvien uutisten tulviessa tupaan. Nyt kolaamaan tuota pe***leen lunta😅

1 tykkäys