Palkkakeskustelu

Itse opiskelen alaa tällä hetkellä mutta suunnittelijaksi en ryhdy. Mielestäni suunnittelijoille maksetaan liian vähän, riippuu toki vaatimustasosta mutta myyntialalle paremmat palkat

3 tykkäystä

Palkka asiassa olen samaa mieltä, työ on omasta mielestä erittäin kuormittavaa ja siihen nähden korvaus on mielestäni pieni. Muutama perustelu väitteiden tueksi:

Ylitöistä ei makseta, eikä niistä kyllä ilmoitetakkaan, mutta silti ekstra tunteja pitää tehdä. Lähinnä oman mielenrauha takia, koska kuka muukaan sun hommat tekee? Lisäksi suunnittelijalta odotetaan sidosryhmissä täydellistä asiantuntevuutta TATE-järjestelmien lisäksi myös rakenteissa ym.

Omaan kokemukseen perustuen TATE-suunnittelijan rooli on myös häilyvä sillä ollessasi tarpeeksi taitava löydät itsesi ns. projektinhoito vastuusta mutta olet silti suunnittelija.

3 tykkäystä

Lähempänä 35v KTM joka kävi nopeasti finassa suoraan koulusta josta juoksin kahden vuoden jälkeen pois luvaten olla palaamatta. Aloituspalkka finassa suoraan koulusta isolla suomalaisella oli bruttona 4000 eur ja muistaakseni noin 2000 eur vuosibonus.
Tuon retken jälkeen ollut 5 vuotta isolla suomalaisella teollisuusyrityksellä ostoissa missä titteli on muuttunut 1-2 vuoden välein. Aloittaessa peruspalkka oli 3900 eur. 5 vuoden jälkeen peruspalkka noin 5550 eur ja vuosibonus jotain 8000-13 000 eur välillä.

Ehtinyt olla 5 firmassa ja tiedän nykyisen firman olevan tunnettu ihan hyvänä palkanmaksajana. Työympäristö on todella mukava ja joustavuutta on omassa työssä paljon. Työ on jossan määrin kausittaista intensiivisyyden kanssa ja ylempänä on täysi luottamus siihen että ihmiset osaavat itse ohjata työtään. Etänä voi olla juuri niin paljon kuin haluaa. Palkassa on myös ehdottomasti varaa pyytää korotuksia oman performanssin mukaan, mutta ei ole kehdannut ottaen huomioon viimeisen 400 eur palkankorotuksen ollessa helmikuussa.

Silti sitä on viimeisen 6kk aikana ihmeellisesti katsellut myös muualle. Ehkä 5 vuoden jälkeen samassa firmassa sitä haluaa myös hieman tarkistaa omaa palkkaansa. Mahdollisesti lapsia tulossa lähiakoina joka on pistänyt arvostamaan nykyisen työpaikan ilmapiiriä. Kavereissa esimerkkejä missä on painettu 7 päiväistä työviikkoa ~6500 eur peruspalkalla startupeissa. Tuollaisia 7 päivän viikkoja pääsi kokemaan pitemmän aikaa finassa, joka sinäänsä oli kyllä opettavaa työuran alussa. Lapsien tullessa kuvaan on kaksi kaveria siirtynyt isompiin firmoihin ja otettu 1000 eur palkanalennus.

22 tykkäystä

Tuleeko nämä ”maksamattomat ylityöt” niin, että annetaan projektille liian kapea aikaraja ja sitten ”joudut” tekemään yli sen normaalin?

Jos teidät on jatkuvasti ns. alimitoitettu liian isoon juttuun, niin sillon pitää sopia selvät sävelet.

Eihän se niin voi mennä työpaikalla, että vastuita työnnetään vaivihkaa ja piilotunteja kasaantuu jatkuvasti :smiley:

1 tykkäys

Näin se kuitenkin menee, koska asiakas määrittelee aikataulun johon on vain venyttävä. Töistä kieltäytymällä ei asiantuntijayritys pysy pystyssä montaakaan vuotta. Kun projekti lähtee käyntiin, ei siihen ole helppo saada apuvoimia kun kukaan muu ei ole “sisällä” hankkeessa. Viivästyminen ja projektiylitys henkilöityy vahvasti vastuusuunnittelijaan eli henkinen prässi voi olla kova.

4 tykkäystä

Pitää venyä mutta jos palkka on tuota luokkaa niin en kyllä itse olisi kovin joustava jos tämä on toistuvaa.

7 tykkäystä

Ei tarvitse venyä - ainakaan ilman korvausta. Suunnittelualalla on TES jonka lukemalla asia selviää.

Ilmaisia ylitöitä ei pidä kenenkään tehdä. Jos niitä teetetään, vaihda firmaa.

Työnantaja totta kai väittää että tämä kuuluu “alan erityispiirteisiin” tai “kaikki tätä täällä tekevät, ota tai jätä”. Tähän sumutukseen ei pidä suostua.

23 tykkäystä

Firmassa yleisesti ja jutellessa aiheesta muiden kanssa, on insseillä ollut aina jokaisella yli 40h → ylityöt rullaamaan.

Jos on ns. päivystävä tietoguru, jolle voi soittaa vielä työpäivän jälkeen, niin siitäkin oma korvauksensa.

On tietty myös vaikea pelkällä LVI-inssitutkinto tiedolla sen enempää vertailla / heittää yleisiä päätelmiä, kun on niin laajalti avaava tutkinto ja monia eri haaroja / erityisosaamisen pestejä.

1 tykkäys

Katotaas osaanko käyttää tätä foorumia:

Omasta kokemuksesta sanoisin, että aikataulu on puuttellinen, epäselvä tai puuttuu kokonaan. Monesti aikataulu saattaa olla niin että kaikkien suunnittelualojen pitää olla valmiita samana päivänä → Suunnittelu käynnistetään vajain lähtötiedoin (esim. arkkitehtipohjat) joita päivitetään projektin kuluessa → TATE-suunnittelu kuitenkin tavataan tehdä arkkitehtipohjiin.

Tämänkaltaisia tilanteita sitten esim. kolme samanaikaisesti niin aika lataamossa ollaan.

Monessa paikassa vallitsee ns. vaikenemisen kulttuuri tämän suhteen. Kuten sanoin kukaan ei “teetä” ilmaisia ylitöitä, niistä ei vain mainita. Enemmän ehkä oletetaan ihmisten venyvän. Jos joku mainitsee/pyytää, silloinhan pitää maksaa. Itse lopetin tämän venymisen, kun rupesi työkavereita lähtemään saikulle burn outin takia.

Kevennyksenä vielä, että olen pitänyt omaa palkkaa viimeisen 1,5 vuotta kohtuun hyvänä, mutta sekin on “vain tuota luokkaa”, joten aika varmaan poistua… :rofl:

4 tykkäystä

Hehe no en tarkoittanut ihan sillä tavalla. Mitä tarkoitin oli se että teille ei makseta tarpeeksi ilman ylityötunteja eli jos vielä joutuu niitä tekemään niin palkan pitää olla eri. Suunnittelijana pitää oikeasti tietää mitä tekee. Meilllä myyntipuolella harva tietää mistään mitään ja palkka 6000e. Toki voi myydä vaikka ei välttämättä tiedä alasta mitään.

4 tykkäystä

Mitäs teillä projektipäälliköt saa liksaa kun eivät tee niiden perustehtäviä?

7 tykkäystä

Täällä talotekniikan insinööri ja energiatekniikan DI, rakentamisen viranomaistehtävissä. Bruttopalkka tällä hetkellä n. 4200e / kk ja siihen päälle 100-200e kilometrikorvauksia kuukaudessa päälle.

Työnkuva on melko laaja sisältäen asiakkaiden ja suunnittelijoiden neuvontaa, rakennuslupien valmistelua sekä työmaakatselmuksia. Saan kuitenkin itse täyttää kalenterini ja tavallaan määritellä omat kiireeni. Etätöitä saa tehdä niin paljon kuin haluaa. Viikkotyöaika TES:n mukainen 36,25h ja ylitöitä ei tarvitse tehdä.

Tällä hetkellä lapsiperhearjen keskellä olen varsin tyytyväinen nykyiseen tilanteeseeni ja työn joustavuuteen. Toki ainahan sitä menetetystä vapaa-ajasta haluaisi parempaa korvausta. :slight_smile:

24 tykkäystä

Ainakin meillä (eri ala, tuotepäällikkö) tuntuu, että onnistumisista palkitaan juurikin kasvattamalla vastuita (eikä siis rahallisesti). Kuormaa oli jo ennestään enemmän kuin tarpeeksi, mutta viimeisen vuoden aikana vastuualueet kasvaneet n. 30%.

Muutama vuosi sitten sain vastuulleni keskikokoisen tuotteen jonka asiakkaat ja sidosryhmät olivat kaikki todella tyytymättömiä. Nyt se on kasvanut firman isoimmaksi tuotteeksi, kaikki ovat aika tyytyväisiä ja kiitoksena sain vastuulleni myös kaksi tuotetta lisää. Palkka ei noussut silloin kun ylennettiin tähän positioon eikä sen jälkeenkään ole juurikaan noussut. Olen viimeaikoina ehkä ymmärtänyt mistä ”talk is cheap” sanonta tulee, kuulee kuitenkin niin usein miten ollaan tyytyväisiä ja on ”avainasemassa firman onnistumisen kannalta”.

Muuten löisin hanskat tiskiin, mutta huolimatta siitä että reaalipalkka lienee laskenut aika paljon se on kai kuitenkin kohtuullisen korkea tuotepäälliköksi (vähän alle 7000€/kk, ei vuosibonuksia. Optioista tullut keskimäärin 10-15k vuodessa). Lisäksi työ on tosi mielenkiintoista ja työkaverit mukavia…

19 tykkäystä

Milloin on oikea hetki pyytää lisää palkkaa? Myyjänä myynti saattaa kasvaa mutta esim teknisessä myynnissä ollaan riippuvaisia asiakkaiden yhteydenotoista, asiakkaat ostavat jos ostavat. Kukaan ei seuraa meidän myyntejä. Muita kortteja ei oikein ole kuin se että hoitaa työt hyvin ja toivoo että firma laskee sen mukaan että uuden työntekijän palkkaamiseen menee aikaa. Tietenkin voi helposti googlettamalla ottaa selvää paljon ihmiset samanlaisissa tehtävissä tienaavat mutta sekin on aika hyödytyn työkalu, muuttujia on liian paljon.

Silloin kun siltä tuntuu ja pystyt asian perustelemaan esimerkiksi oman suorituksesi paranemisella.

4 tykkäystä

Oma kokemus pöydän toiselta puolelta on että palkka asiat harvoin oikeasti menevät reilusti tai kuten kuuluisi (compensation is hard). Firman ylimmässä johdossa ainakin huomasin väistämättä että välillä ne parhaat ja tunnolliset tekijät ovat palkkakuopassa samalla kun äänekkäimmät ovat vähän vahingossa saaneet palkankorotuksia kun ovat kipuilleet ja pitäneet itsestään meteliä.

Eli johtajana on ihan aidosti vaikeaa huolehtia alaisistaan tai tiimistä “reilusti” ja vaikka tosissaan yrittäisi niin usein kompensaatio ei mene ollenkaan kuten olisi ajatellut.

Oma johtopäätös tästä on se että kaikista tärkein asia joka menee palkankin ohi on se että saa tehdä sellaista työtä josta nauttii ja jossa oppii mahdollisimman paljon. Mieluista työnkuva on itsestään selvyys ja pitkässä juoksussa tuo oppiminen nimenomaan mahdollistaa vuodesta toiseen tapahtuvat palkankorotukset. Ja sitten hyvin raadollisesti samalla kannattaa pitää jatkuvasti pientä painetta ylöspäin ja muistuttaa esimiestä ainakin kerran vuodessa että satsaa itse paljon juuri tähän työpaikkaan ja olisi hienoa että tämä vastavuoroisesti konkretisoituu palkankorotuksina.

Eli “mahdollisimman usein” näistä kannattaa esimiestä muistutella ja jos sitten näyttävät ärtyvän tuosta niin pidentää muistutusvälejä. :slight_smile:

20 tykkäystä

Tavallaanhan useimpien yritysten palkankorotuspolitiikka ohjaa tuohon väkisin.

Esimies saa pienen budjetin korotuksiin joka ei mitenkään riitä reiluihin kototuksiin kaikille. Käytännössä korotuksia ei sitten voi jakaa reilusti esim. suoriutumisen perusteella. Joidenkin työntekijöiden lähtemistä pidetään riskinä, toiset ovat vaativia jne. Vaikka joku suoriutuisi hyvin, jos tyytyy osaansa jää melko varmasti jalkoihin.

Mallina toi on aika lyhytnäköistä. Olen seuraillut pitkään meiltä lähteviä ja ne ovat usein semmosia hiljaisia kovia puurtajia. Ei ehkä ihan niin kovia että olisi sitoutettu optioilla, mutta juuri siinä rajoilla - ja samaan aikaan lupsakoita jotka eivät valita. Kun ovat riittävän kauan ilman suurempia korotuksia ovat ulkoiset työtarjoukset niin hyviä ettei oikein ole muuta vaihtoehtoa kuin hyväksyä.

Ajan kanssa talossa on sitten aina vain vaativampaa porukkaa ja sitten ollaankin dilemman edessä.

23 tykkäystä

Tämä ei ole järin suuri yllätys. Työpaikkaa kannattaisi vaihtaa 2-3 vuoden välein maksimoidakseen ura- ja palkkakehityksen. Etenkin niiden hiljaisten puurtajien.

Jokainen uusi positio tarjoaa aina aidon tilaisuuden neuvotella palkasta puhtaalta pöydältä. Tilanne on eri kuin sanoessa omalle esimiehelle, että lisää tarttis saada, mihin voi aina vastata kattellaan.

Ongelma tietysti on, jos viihtyy töissään niin hyvin, ettei halua vaihtaa (sarkasmi).

Edit. Kauppalehti muuten uutisoi, että asiantuntijan lähtö maksaa firmalle helposti kuusinumeroisen summan. Tekijöistä kannattaisi myös koettaa pitää kiinni.

14 tykkäystä

Haluaisitko palkata tälläisen kaverin kenen cv:stä näkee jo kauas että hän tulee lähtemään parin vuoden päästä. Rekrytoiminen ja sisäänajo on erittäin kallista.
Riippuu tietenkin alasta mutta jos projektit pääsääntöisesti kestää vuosia niin juuri tälläisiä ihmisiä et tosiaankaan halua riskitekijöiksi.

37 tykkäystä

Komppaan täysin, hyvin kiteytetty. Sen verran paljon CV:itä nähnyt, että yleensä tuon hakijatyypin tosiaan tunnistaa jo papereiden perusteella. Rajatapaukset sitten haastattelussa.
1-2 vuoden projektijutut ilman isompaa perehdytystä tosiaan ihan oma alansa ja lukunsa.

14 tykkäystä