Parhaiten tuottava säästötili

Vuoden lopussa tai lyömällä tilin säppiin. Eli saa sieltäkin korot käyttöön, jos on tarvetta. Korkoa korolle taas on sen verran vähäistä, että ei pahemmin muuta tilannetta. En toki ole tutustunut, että onko noissa rahastoissa mitä riskiä, mutta ainakin volaa jonkun verran enemmän, että omissa kirjoissa pitäisikin maksaa silloin enemmän korkoa, eikä tuosta suurta eroa tulisi euromääräisesti ainakaan omilla summilla. Toki jos ymmärtää instrumentin ja sen riskit varmasti jollekin parempi tai sopivampi vaihtoehto.

Itse ajattelin tehdä nyt sellaisia pieniä peliliikkeitä, että siirrän nykyisestä Seligsonin rahamarkkinarahastosta (jossa itselläni n. 110 000 eur) hieman rahaa Sveaan sekä Evli Likvidi B -rahastoon. Uskoisin, että isoimmat koronnostot olivat tässä ja loppuvuosi sitten katsellaan miten koronnostot vaikuttavat talouteen. En kuitenkaan halua ottaa liikaa näkemystä korkoihin, eli pysyttelen edelleen erossa esim. euro-oblikaatioista ja euro corporate bondeista jne. pitkistä koroista, joiden arvo heiluu aivan liikaa korkoliikkeiden myötä, koska niiden duraatiot ovat luokkaa 7 - eli jos korko nousekin vielä prosentin, laskee rahaston arvo -7%.

Rahamarkkinarahaston nykyinen juokseva tuotto 3,39 % on kuitenkin nyt niin vähän yli svean 3,25 % koron, että mielestäni se on melkein se ja sama kummassa rahansa pitää ja näin hajautan vähän riskiä. Sveaan laitan joku 26 000 eur lisää rahaa seligsonista niin, että sveassa on sitten 50 000 euron potti odottamassa, jos hallitus saisi OST-tilin rajan nostettua 100 000 euroon. Tuon 50 keur tulen OST:lle siirtämään heti kun/jos se on mahdollista. Rahamarkkinarahastoon jätän n. 50 000 eur vararahaston/pelikassan odottelemaan hyviä ostopaikkoja osakkeisiin / pitkiin korkoihin. Evli Likvidi B -rahastoon laitan n. 34 000 eur lisää rahaa seligsonista. Evli Likvidi B -rahaston juokseva tuotto oli edellisen kuukausikatsauksessa (30.6.2023) 4,78 %: maltillisella riskillä siis hieman parempaa korkotuottoa kuin rahamarkkinarahasto. Mieluummin tällä hetkellä ostan Evli Likvidi B -rahastoa kuin juoksen 5 % osinkotuottojen perässä tässä taantumapelko-ympäristössä - osakekurssien pitäisi dropata aika paljon, että niiden ostaminen houkuttelisi itseäni enemmän.

Eli oman käteispositioini olen jatkossa jakanut näin:

  • Svea n. 50 000 eur: käyttötilin korvike, allokoitu lyhyellä aikavälillä OST-tiliä varten jos/kun tilin talletusraja nousee 100 000 euroon
  • Rahamarkkinarahasto n. 50 000 eur: vararahasto ja pelikassa odottelamassa hyviä ostopaikkoja osakkeisiin, jos markkinalla tulee myllerrystä
  • Evli Likvidi B n. 45 000 eur: puhdas korkorahasto, jota en tule lunastamaan kuin vasta silloin, jos korot kääntyvät jyrkästi laskuun ja juokseva tuotto tippuu. Tänne laitan jatkossa kaiken uuden käteisen.

Seligsonin rahamarkkinarahastosta lunastin siis 20.03.2023 ostetun erän, jolle tuli seligsonin mukaan annualisoitu tuotto 2,76 %, joka on minusta ihan ok ottaen huomioon, että Svean korko oli maaliskuussa 1,85 % ja 6.7. asti svean korko oli 2,75% eli kyllä tuolla n. 4kk aikavälillä sai rahamarkkinarahastosta parempaa tuottoa kuin sveasta. Vaikka ero svean ja rahamarkkinarahaston korkojen välillä on nyt pieni, lukujen perusteella sanoisin edelleenkin, että rahamarkkinarahastosta saa paremman tuoton kuin sveasta ja myös huolettomammin, koska ei tarvitse kyttäillä mistä pankista saa sen parhaan korkotarjouksen juuri nyt: svea, bank norwegian vai tf-bank jne. Itse kuitenkin suosin molempia nyt: eli sveaan sellainen raha, jota todenneköisesti voin tarvita lähitulevaisuudessa pikaisestikin ja rahamarkkinarahastoon hieman kärsivällisempi raha ja Evli Likvidi B:hen sitten vielä kärsivällisempi raha. Rahamarkkinarahaston arvo kuin käytännössä vaihtelee hieman korkoliikkeiden mukaan ja en haluaisi olla niitä lunastamassa juuri silloin kun rahaston arvo laskee.

22 tykkäystä

Näyttäisi osuuskunta Tradeka tarjoavan ihan kilpailukykyistä korkoa 4,75%. Sopii parhaiten pitkäaikaissäästämiseen, kun on pitkiä irtisanomisaikoja yms. Tutki itse säännöt. Juurikkia ei niin kiinnosta, kun pörssissä on ale.

5 tykkäystä

Osuuskuntien tuotto-osuuksille on oma keskustelu.

5 tykkäystä

Valitettavasti. Onko tehokkaampaa keinoa vaieta itselle epämieluisa kilpailija kuoliaaksi kuin perustaa oma ketju jonnekin nurkkaan, josta sitä ei kukaan huomaa?

Jos foorumilla pyritään asiakaslähtöisyyteen, tai tässä tapauksessa lukijalähtöisyyteen, eikö tule ottaa ensisijaiseksi lähtökohdaksi lukijan tarve saada hyvää tuottoa? Jos pankkien säästötilit häviävät tuotossa osuuskuntien vastaaville, eikö ole hyvä tuoda asia kaikkien tietoon ja kertoa myös, mitä huonoja puolia niissä on, kuten hiton pitkät irtisanomisajat, alhainen maksimi (50 k€), talletussuojan puute jne?

8 tykkäystä

JuhaR on kirjoittanut hyvän alustuksen tuotto-osuuksista ja jakaa linkkejä, niin miksen saisi jakaa sitä ketjua:

Jos et saa viestiäsi poistettua tai muokattua sitä siten, ettet syyllistäisi minua, niin poistun itse foorumilta.

Tarkoitus ei tosiaankaan ole syyllistää sinua, vaan kyseenalaistaa foorumin nykyinen käytäntö. Jos Suomen valtionhallintokin on pyrkinyt pääsemään pahimmasta siilomallista, jossa eri ministeriöt touhuaa kukin omiaan, olisi ehkä Inderesin fooruminkin aika kääntää rakenteitaan. Lukijan intressi ensin (tuoton tekeminen) ja työkalut siihen sitten vähemmän tärkeään rooliin, kiitos.

Peace & Love. Älä turhaan mieltäsi Juurikin jutuista pahoita. Ei kukaan muukaan Juurikkia vakavasti ota.

3 tykkäystä

Nuo tuotto-osuudet eivät ole verrannollisia korkoihin vaan niissä on huonommat ehdot. Siksi niistä on hyvä keskustella omassa ketjussaan etteivät mene sekaisin.

Esimerkiksi:

  • Tuotto-osuudella ei ole pääomaturvaa eikä se kuulu talletussuojan piiriin.
27 tykkäystä

Olen päätymässä avaamaan Sveaan tilin. Kysyisin, että jos tänään talletan 1000e, niin miten tuolle rahasummalle maksetaan käytännössä korko vuoden aikana? Voisiko joku vääntää rautalangasta, kiitos jo paljon etukäteen.

1 tykkäys

Oletetaan rautalankaesimerkissä helppouden vuoksi, että korko ei enää muutu nykyisestä. Tammikuun alkupäivinä (vai jopa ensimmäisenä arkipäivänä) säästötilillesi lisätään vuoden 2023 aikana kertynyt korko, josta vähennetään 30 % lähdevero. Korko lasketaan päiväkohtaisesti: 0,0325 * 1000 * 151/365*0,7=9,41 euroa. Sikäli kun vuotta oli siis jäljellä 151 päivää.

12 tykkäystä

Kiitos paljon!

Ja merkit

2 tykkäystä

Brocc säästötili 3,30 % huomisesta alkaen.

1 tykkäys

Norwegian nostanut korkonsa maltillisesti 3,15 %->3,25 % Svean tasolle.

14 tykkäystä

Mikä olisi toimivin tapa sijoittaa/tallettaa 1-6 kk ajaksi osakeyhtiön kassavaroja :question: Näyttäisi, ettei säästötilejä ole tarjolla osakeyhtiöille. Vai olenko ymmärtänyt väärin :question:

Yrityksemme kassavirta noudattaa vuosittain sykliä, jossa tammi-kesäkuussa kassavirta on joka kuukausi negatiivinen ja heinä-joulukuussa vastaavasti isommin positiivinen. Tällöin siis heinä-joulukuussa kassan pohjalle kertyy varoja. Näitä varoja on viimeiset 10 vuotta kannattanut pitää yrityksen korottomalla maksuliiketilillä. Nyt tilanne on ehkä muuttunut, kun esimerkiksi säästötileille maksetaan yli 3% korkoa :thinking:

Tarkoituksena on erittäin matalan riskin sijoitus, koska rahat pitää palauttaa kassaan tammikuussa. Yritystoiminta on erittäin vakaata ja kassavirta on erittäin hyvin ennustettavaa. Kyse on noin 25 000 euron summan sijoittamisesta kuukausittain. Jos vuosituotto olisi 2%, olisi 25 000 euron talletuksen tuotto noin 41 eur/kk. Noilla tuotoilla alle tunnissa per kuukausi pitää selvitä tästä kassanhallinnasta :face_with_monocle:

Tähän mennessä parhaalta vaihtoehdolta vaikuttavat määräaikaistalletukset:

  • heinäkuussa 6 kk määräaikaistalletus
  • elokuussa 5 kk määräaikaistalletus
  • syyskuussa 4 kk määräaikaistalletus
  • lokakuussa 3 kk määräaikaistalletus
  • marraskuussa 2 kk määräaikaistalletus
  • joulukuussa 1 kk määräaikaistalletus

Esimerkiksi Nordea tarjosi 10.8.2023 6 kk määräaikaistalletukselle 2,69% vuosikorkoa ja 3 kk talletukselle 1,76% vuosikoroa.

Määräaikaistileissäkin on sellainen ongelma, että pankit edellyttävä maksuliiketiliä samassa pankissa, ja näiden tilinhoitomaksu on 10-16 euroa/kk. Kovin monessa pankissa ei siksi kannata tiliä pitää. Lisäksi asiakkuuden avaaminen yritykselle maksaa noin 100-300 euroa ja asiakkuuden lopettaminenkaan ei ole ilmaista. Vain pysyvä asiakkuus on käytännössä mahdollinen. Määräaikaistalletuksissa joutuu tyytymään siis aina oman pankin tarjoukseen. Sekään ei haittaa, jos korko on sopiva. Mutta Nordean 2,69% ei oikein tyydytä, kun Svea maksaisi henkilöasiakkaille 3,25% korkoa.

Kolmas vaihtoehto olisi ehkä matalakuluinen korko-ETF, mutta niistäkään en ole löytänyt sellaista, jolla olisi takuutuotto. Vai olisiko sellainen tarjolla? :pray:

2 tykkäystä

Rahaston voi (tietääkseni) avata yritykselle vaikka ihan kivijalasta. Vähäriskiseen säästämiseen lyhyen korona tai rahamarkkinarahasto. Nordeallakin noita löytyy iso liuta mutta ei kokemusta noista.

Käyttämäni Seligson rahamarkkinarahasto sijoittelee määräaikaistalletuksiin yms. ja tuottoennuste 3,56 %. Asiakkuus ei maksa pennin jeniä.

Edit: sama kyssärri näköjään korkorahasto-ketjussa ja oma vastaus tietty enempi sitä aihetta.

1 tykkäys

Jos käytät IBKR sijoittamiseen niin se maksaa hyvää korkoa

Dollarille 4,83%

Eurolle 2,935%

3 tykkäystä

Ja musta varteenotettavana vaihtoehtona on myös jenkkien valtion T-Billit, joille saa tällä hetkellä lähes 5,5% tuottoa hyvin matalalla riskillä. Täällä lisää aiheesta, sillä ei ole kuitenkaan säästötili:

1 tykkäys

Alisa Pankilta saa myös osakeyhtiölle säästötilin (ja käyttötilinkin).

3 tykkäystä

Onko bigbankin säästötili luotettava vaikka siitä löytyy netistä vain vähän tietoa?

“BIGBANK AS Suomen sivuliike” kuuluu ainakin Finanssivalvonnan valvontaan (Valvottavaluettelo - Rekisterit - www.finanssivalvonta.fi, hakusana “bigbank”). Lisäksi Rahoitus­vakaus­viraston mukaan löytyy 100 000 euroon asti talletussuoja, josta vastaa Viron talletussuojaviranomainen Tagatisfond (Pankit | Rahoitusvakausvirasto, hakusana “bigbank”).

Näin ollen Bigbank vaikuttaa melko luotettavalta.

1 tykkäys