PoIitiikkanurkkaus (Osa 2)

Tämä keskustelu on pörssifoorumilla. Omistan yrityksiä ja toivon että ne tuottaisivat minulle mahdollisimman paljon arvoa. Eli oletan että siellä paiskitaan reippaasti hommia eikä venkoilla.

Suomi on todella huonossa taloudellisessa jamassa. Emme me nouse jos keskitymme ruikuttamiseen. Muissa maissa tehdään ahkerammin ja paremmalla laadulla niin mitä meille jää?

Oma asenteeni tulee siitä että olen pienyrittäjän poika. Jos oli iso tilaus ja aikataulupaine niin koko perhe auttoi. Priimaa piti silti aina tehdä, koska keskinkertainen laatu olisi tarkoittanut että asiakkaita olisi menetetty.

En halveksi ketään ihmisenä, mutta työelämässä halveksin flegmaattista asennetta työntekoon.

13 tykkäystä

On tosiaan totta, että Suomessa porvaritkaan eivät ole kovinkaan radikaaleja. Esim. kaikkea julkista sektoria ei ole vielä yksityistetty, eikä olla yksityistämässäkään. Onneksi näissä on edetty hitaasti, jotta maailmalta on ehtinyt tulla todella karmaisevia esimerkkejä mm. vesihuollon ja vankeinhoidon yksityistämisistä. Toki Suomessakin on mm. energiainfraa ja muita luonnollisia monopoleja myyty “sosialistien” vastustuksesta huolimatta, mutta vielä tässä vaiheessa kansantaloudelliset tappiot ovat pysyneet pieninä. Ajatus monopoliasemassa olevien toimijoiden myymisestä klikkaa kyllä pahasti omaan logiikkatumakkeeseen, mutta ideologinen kaiken julkisen karsiminen johtaa välillä näihin käsittämättömyyksiin ja myöhemmin käsistä karkaaviin kustannuksiin ja muihin ongelmiin, kuten edellä mainituissa tapauksissa heikentynyt vesihuolto ja vankimäärien voimakas kasvu.

Briteissä on mielenkiintoinen tilanne kun mm. Financial Timesin, The Economistin ja Robert Murdochin The Sunday Timesin konservatiiveja lähellä olevien laatuaviisien poikkeuksellisesti tukema työväenpuolue Labour on voittamassa vaalit. Tällä arvioidaan olevan brittien taloudelle positiivisempia vaikutuksia kuin konservatiivien toimilla… mutta eihän sen pitäisi olla mahdollista?! :grin:

6 tykkäystä

Kyllä jokaisessa työssä pitäisi parhaalla mahdollisella tavalla olla toteutettuna jonkinlainen kannustepalkkiojärjestelmä toimenkuvaan soveltuen. Eihän tuo aina ole mahdollista, mutta palkan pitäisi korreloida paremmin työsuorituksen kanssa

Omassa työmotivaatiossa ei ole mitään vikaa. Tunnen itseni välillä vain tyhmäksi, kun sitä yrittää saada jonkin homman tehtyä ja tietäen työnantajan vaatimustason huomioiden monien muiden työtahdin niin pöljähän sitä on.

Iso pörssifima ja kasvoton omistaja niin ketään muuta ei kiinnosta kuin jotain ylemmän tason herraa, joka tuijottaa SAPsta käppyröitä ja päivittelee kuinka KAIKKI tekevät niin paskasti duunia. Siinä ei yksilön tekeminen paljoa paina

10 tykkäystä

Pitäisi tosiaan erottaa asenteen ja ihmisten halveksiminen toisistaan. Väkisinkin tulee olo että tämä kansa on peruuttamattomasti pilattu maksamalla lomailusta ja työttömänä olosta. Työnteostakin on niin paljon vaivaa… Leimataan tyhmäksi ne jotka tekevät tehokkaasti töitä, ei morjens. :man_facepalming:

Pakko nyt todeta vaikka moni varmasti pahoittaa mielensä mutta eipä taida tämä maa tästä miksikään muuttua vaikka hallitus tekisi mitä. Jos parempaa tulevaisuutta haluaa itselleen niin kannattanee miettiä muita vaihtoehtoja kuin Suomi.

7 tykkäystä

Amen. Parisen viikkoa sitten avauduin kavereiden kanssa illallisella, että jos olisin ns. tavallisissa palkkatöissä niin ei ole mitään mahdollisuutta sille että yhä asuisin Suomessa. Huonot palkat (etenkin vaativissa asiantuntijahommissa ja johdossa) ja korkea ja liian progressiivinen verotus yhdistettynä eläkemaksuiksikin kutsuttuun piiloverotukseen tekee yhtälöstä sysipas**n verrattuna melkeen mihin tahansa muuhun maahan.

Varsinkin kun julkisten palveluiden laatu vielä huononee, niin pelkään että samaan lopputulokseen päätyy liian moni joka niissä palkkatöissä on.

7 tykkäystä

Sunsetriderilta hyvä pointti kyllä tuo, juuri Rahapodinkin jaksosta parin vuoden takaa kuuntelin samaa ajatusta. Podi oli nauhoitettu juuri kun tuli ensimmäinen tieto tästä EU-tason luonnon ennallistamisesta… Paasilla oli kiukussa pitelemistä, oikeutetusti. Ainakin silloin oli muuten laskelma, että kyseisen asetuksen hintalappu oli Suomen osalta yli 12%. Kaksitoista prosenttia! Samalla EU sanoo soo, soo kun velkaa täällä otetaan.

Mutta kuitenkin, sivuraiteille valahti.

Vihreä ajattelu on helkkarin tarpeellinen juttu, mutta jos ei oteta taloutta ja normaalien ihmisten hyvinvointia huomioon samalla realistisesti, niin vihreät tavoitteet kääntyy itseään vastaan täysin. Ja juuri nyt vähän tuntuu että noin kävi. Iso-Britanniassa on käynyt myllerrys, Ranskassa nyt käy myllerrys ja Suomessakin on leikkuria käytetty.

Joskus tuli vastaan myös ajatus että vihreä siirtymä tarvitsee halpaa öljyn ja sähkönhintaa tueksi. Ilman niitä aikeet ei toteudu. Ajatuksena oli juuri, että kun ihmisillä menee paremmin niin helpommin tuetaan vihreää kehitystä kun se on kestävällä pohjalla… (Tässä vaiheesssa lie hyvä sivuhuomiona, että Suomessa 1-2 vuoden kiinteät sähkösopimukset on noussut 5-6 sentistä 8-9 senttiin. Siirto oma farssinsa. Normaalit ihmiset nousee syystäkin barrikaadeille, Suomella ei ole vuosiin ollut uskottavaa suunnitelmaa kestää kylmiä talvipäiviä ja silti annetaan kiitosta meidän huoltovalmiudesta).

Valtiot vetää niin surutta kotiinpäin (ei et sinä, Suomi, sinä kyllä annat muille vaikka elät velkarahalla, hyvä sinä!) että johan tässä itseäkin ex-EU fanina on alkanu syljettää. Ei Suomea ole tuettu, vaikka Ukrainan jälkeen lie eniten on ottanut takkiin Venäjän sekoilusta ja päästöpolitiikan myötä talvella sähkö tulee olemaan aivan tajuttoman kallista. Toki se ei Etelä-Euroopan isoja maita niin kiinnostakkaan miten pienessä pohjolassa menee.

Yritän lopettaa tämänkin paatoksen lyhyeen- tai ainakin nyt. Hyi taas! :smiley:

8 tykkäystä

En minä tätä tarkoittanut kun puhuin haalean sinisistä kokoomusdemareista. Radikaali on vähän vaarallinen sana kun sen voi ymmärtää väärin. Mutta siis aika moni kokoomuslainenkin tykkää että valtiolla on vahva rooli kaikkeen sekä uskotaan laajoihin tulonsiirtoihin ja reippaaseen verotukseen.

En minäkään mihinkään Britannian toryjen tielle halua, mutta valtion osuutta BKTstä pitää vähentää. Senhän kertoo myös loputon määrä velkaa jonka joudumme joka vuosi ottamaan lisää. Nythän me paisutamme BKT-lukua velkarahalla! Hallituksen laajasti haukutut toimet eivät juuri vähennä valtion velanottoa eli maali on todella kaukana. Valtion velkaa voi toki rullata, mutta korkokulut paisuvat koko ajan. Luottoluokituksen mahdollinen pudotus lisäisi korkokuluja hirvittävästi.

Voi olla että veroja (alv-korotus) lisäämällä maalitolppa siirtyy vain kauemmaksi. Velanotto pitää saada talttumaan reilulla BKT:n kasvulla mutta sitä ei valitettavasti ole tulossa. Tähän mennessä jok’ikinen hallitus on luvannut 100000 uutta työpaikkaa ja kasvua talouteen. Aika pehmoisia puheita.

Saa toki vapaasti kritisoida tätä, mutta jos kovin vastustaa leikkauksia ja sääntelyn purkua niin voisi kertoa että miten valtion velkaantuminen taitetaan. Verottamalla rikkaita enemmän? Minä olen ainakin helkkarin huolissani siitä että valtionvelan kasvutrendiä (suhteessa BKT) ei vain saada taittumaan, ja silloin meille on tarjolla vain heikentyvää elintasoa.

Älkää nyt nokkiinne ottako, mutta kyllä se kertoo kaiken kansalaisten asenteesta kun pörssifoorumilla(!) jengi haukkuu ahneet yrittäjät ja työnantajat sekä pilkkaa porvareita ja Kokoomusta. Jos ylipäätään ei oikein hyväksy sitä ideaa että pääomalla vaurastuu lisää ”tekemättä mitään” on ehkäpä väärällä foorumilla.

18 tykkäystä

En ole havainnut, että tätä kritisoitaisiin. Sen sijaan täällä on syystä kritisoitu laiskoja palvelu- ja suorittavan portaan työntekijöitä ja mietitty syitä heidän motivaationsa puuttumiselle.

En myöskään oikein ymmärrä oletusta että sijoittajan tulisi olla Kokoomustaustainen tai oikeiston kannattaja. Itse toki koen heidän politiikkansa parhaana maallemme vaikka köyhä olenkin. Sen sijaan tunnen monta sijoittavaa vasemmiston kannattajaa. Heidän joukossaanhan on muodikasta valittaa kovaan ääneen köyhyyttä ja nousevia hintoja ja päräyttää sitten uudella BMW-SUV:lla ranchille samalla vilkaisten rahastojen tuotto IPhonesta. Upouuden hirsimökin hyllyssä on Lenin-teoksia, mutta puoluetoimistoa useammin sillä pöydällä lojuvalla IPadilla surffataan kyllä lentoyhtiöiden ja hotelliketjujen sivuille. Länttä kyllä haukutaan, mutta sen eduista nautitaan täysillä.

Ylläpito voisi varmaan julistaa sanat vasemmisto ja oikeisto pannaan tässä ketjussa. Tätä menoa saamme nimittäin vielä kuulla miten itä-afrikan orjakauppakin oli taistolaisten juoni ja varmaan jo Brutuksellakin vilkkui SDP:n puoluekirja toogan taskusta kun isäpuoltaan miekalla tökki.

3 tykkäystä

En tiedä miksi oman työn tekeminen hyvin ja kunnialla nähdään automaattisesti mielettömänä suorittamisena ja annetaan mielikuvaa, että sellaisiin suorituksiin pystyy vain epäinhimilliset työnarkomaanit, jotka painavat poikkeuksetta 16-18 tuntisia päiviä arjet ja pyhät läpeensä.

@Insinoori tuossa listasi aiemmin muutamia yksittäisä esimerkkejä, jotka eivät todellakaan edellytä epäinhimillistä suorittamista, vaan asennetta korjaamalla asiat saataisiin jo aika hyvälle mallille. Vai onko joku sitä mieltä, että ravintolan tarjoilijalta vaatii mieletöntä suorittamista tuoda ruokaviinit pöytään ennen kuin seurue on jo ehtinyt syömään puolet annoksista? Tai vaivautua edes pahoittelemaan, kun well-doneksi pyydetty pihvi tirskuttaa verilammikon lautaselle sen sijaan, että hymähtäen vie annoksen takaisin keittiöön (väärinkäsitysten välttämiseksi, itse syön pihvini mediumina =)?

Enkä oikein ymmärrä tuota “antaa muiden olla sellaisia kun ovat” näkemystä palveluita hankittaessa tai tuotettaessa. Jos automyyjä ei ole vaivautunut ilmoittamaan koeajon peruuntumisesta, vaan asia selviää sinulle vasta paikan päällä, niin ihan tosissaanko kosher tapa suhtautua asiaan on vain kohautella olkapäitä ja todeta, että kaveri on varmaan ihan mahtava tyyppi siviilissä perheensä kanssa ollessaan? Erilaisia persoonia toki mahtuu joukkoon, kuin joukkoon, mutta kyllä vaikkapa ravintolakäynnillä, tai autoa ostettaessa asiakkaalla pitäisi olla oikeus odottaa saavansa tietyn tasoista palvelua.

15 tykkäystä

Toki pitää sallia “oikeisto”-johdannaiset termit.

Eli yhdyssanat kuten äärioikeisto, laitaoikeisto, radikaalioikeisto, oikeistopopulisti, oikeistokonservatiivi, jne.

Ovat niin hienoja sanoja, että kunkin em. termin sisällön avaamiseen ja purkamiseen tarvitaan vähintään useampi dosentti ellei peräti ihmisoikeusprofessori.

Yleensähän yhdyssanasta jo itsestään käy ilmi mitä sanalla tarkoitetaan. Esimerkkeinä linja-auto, ääri-ilmiö, tulvavalli, tietokone… Ja niiden sisällön pystyy ymmärtämään vähä-älyisempikin.

Mutta kun ryhdytään vääntämään valkoista mustaksi, silloin kysytäänkin jo liberaalia intellektuellia!

14 tykkäystä

Osui silmiin Bloombergin video Britannian talouden tilanteesta, jossa on paljon yhtäläisyyksiä Suomeen, kuten raju äkillinen velkaantuminen ja siitä aiheutuvat korkokulut.

2 tykkäystä

Tutulta kuulostaa. Tuottavuus ja työllisyysasteen parannus ovat ne pöhinäsanat kun yritetään perustella holtitonta tuhlailua ja veronkorotukset eivät oikein ole realistisia. Aikoinaan se pelastaja oli väestönkasvu, vaikka tilastot näyttivät heikkoa kehitystä vuosikymmeniä.

Tuottavuus on erityisesti nykytilanteessa semmoinen pohjalle juoksu, mikä varmasti lähinnä vaan huonontaa työllisyysastetta. Ja siinä on aika vaikea saada kehittyneenä länsimaana suurta tuottavuusvoittoa muihin samaa yrittäviin nähden.

Tekoälykin tuntuu nyt lähinnä ulkoistetulta etätyöntekijältä joka auttaa, mutta jonka maksut menevät suoraan Ameriikkaan. Onko edes tuossa tilanteessa kyse mistään voitosta yhteiskunnalle, jos esim. syrjäytetty in-house graafinen suunnittelija tai kääntäjä ei kohta saa kunnollista työtä enää? Tai jos saa, niin luultavasti käyttäen tekoälyä 10x vastaavan muun syrjäyttämiseen…

2 tykkäystä

Missäs vaiheessa sitä muita on tullut tyhmäksi moitittua mikäli liikaa töitä tekee? Ihan itseeni viittasin. On jokaisen oma asia miten työnsä suorittaa siten, että se kelpaa työnantajalle. Kyllä niitä hyviä työnantajiakin on, mutta hyvä muistaa työntekijän olevan ennen kaikkea eräänlainen tuotantohyödyke. Tehdään sovittua työtä ja siitä maksetaan korvaus. Pitääkö sitä ylimääräistä ilman tehdä? Saako sillä taivaspaikan vai korostettua kristillistä työmoraalia?

Kyllä isossa osaa firmoja koko ajan varmasti mietitään miten tehokkuutta saadaan parannettua ja mikäli keksivät tavan potkia porukkaa pihalle tuottavuuden kärsimättä se tapahtuu välittömästi. Ensimmäisenä lähtee oletattavasti juopot ja saikuttajat, mutta tuskin siellä mitaleita kenellekään ollaan jakamassa. Tiedän, hyvin kyyninen suhtautuminen. Eikä tämä ole mitään vastakkainasettelua, vaan ihan totuuksista puhutaan

Tuohan on osittain johtamisongelma, mutta tietenkin tasapäistäminen liittojen kautta taustalla, koska isossa osaa työpaikkoja mennään ihan TESsin mukaan. Palstalaiset ilmeisesti suurimmalta osin asiantuntijatehtävissä ja neuvottelevat itse palkoista, joten ei koske tätä porukkaa

3 tykkäystä

Se mistä ei juuri ole viimeisten päivien aikana ketjussa tehty nostoja on TESsin tavaajat ja AY-jäärät. Jos pitäisi mainita yksi ainoa taho joka on tehnyt parhaansa torpatakseen kaikki mahdolliset tarvittavat muutokset ja haitatakseen Suomen talouden ja hyvinvoinnin kasvua, niin se on kyllä AY-liike. Muutama kommentti lienee ollut siitä ettei ahkerammasta tai paremmasta työnteosta Suomessa palkita, ja oleellinen haaste tässä monella allalla ja työpaikassa on työmarkkinoiden ja -sopimusten jäykkyys ja AY.

Pitää nykyiselle hallitukselle antaa kiitos ainakin siitä että on vihdoin ollut uskallusta lähteä edistämään edes joitain työmarkkinauudistuksia AY-liikkeen änkyröinnistä huolimatta.

23 tykkäystä

Jännittävää nähdä, vaikuttaako ilmeinen vääntö käännytyslaista miten demarien kannatukseen. Tässä mittauksessa kun ei varmastikaan vielä näy.

4 tykkäystä

Pohdiskelua punavihreän ‘blokin’ tilanteesta. Kannatus jumahtanut 40%:iin.

Jäsenten välisessä onkin odotettavissa mielenkiintoinen vaihe kun Marin vaihtui setämieheen , ja Marinin fanit ovat Li Anderssonin löytäneet. Li Andersson lopettaa kuitenkin puheenjohtajana, ja vielä on auki kuka tilalle.

Hyvä kuitenkin myös noteerata politiikan kameleontti ja takinkääntäjäpuolue Keskusta. Keskustan liittyminen blokkiin toisi taas enemmistön. Voiko kepulaisten puheisiin luottaa, että edelliseen hallitukseen meno oli virhe? Vai vetääkö raollaan olevan ministeriauton ovi puoleensa?

No eduskuntavaaleihin on vielä 2,5 vuotta ja lukematon määrä galluppeja

4 tykkäystä

Niinpä, ja kuinka vaikuttaa mikäli laki hyväksytään / hylätään.

1 tykkäys

Täällä keskustan hegemonia-alueella (Oulun vaalipiirissä) asuvana ja keskustaa eurovaaleissa äänestäneenä tietänen jotain keskustalaisten näkemyksistä mahdollisia tulevia hallitusneuvotteluja silmälläpitäen.

Suuri osa keskustalaisista pitää Rinteen (Marinin) hallitukseen menemistä virheenä ja luontaisemmat tulevat hallituskumppanit löytyvät muualta kuin vasemmistopuolueiden parista. Näin ollen pitäisin suorastaan ihmeenä, mikäli seuraavassa hallituksessa olisi sekä SDP ja Vasemmistoliitto.

9 tykkäystä

Tuota väitettä ei oikein tue eduskuntavaalien alla tehtävät kyselyt, joissa kepun kenttäväen piirissä punamulta tuntuu olevan yleisimmin se suosituin hallituspohja.

Siitä huolimatta epäilemättä on niin, että moni lähtökohtaisesti punamultaa kannattanut kepulainen epäilemättä pettyi viime vaalikauden hallitustaipaleeseen.