Politiikkanurkkaus (Osa 1)

@T111 siirsin sun linkkaaman NATO-artikkelin tänne :slight_smile:

Suomella ja Ruotsilla on saman tyyppinen lähestymiskulma: “Natoon ei kannata hakea juuri nyt”.

Vaikuttaisi siltä, että linja on yhteinen.

Oma tuntumani on, että olisi moraalisesti arveluttavaa, että uusia jäsenmaita imuroidaan Natoon samalla, kun Ukraina taistelee yksin.

Toisekseen Nato-prosessi ottanee vuoden verran aikaa. Kun Niinistö puhuu laajemman Nato-yhteistyön prosessista, joka “aloitetaan nyt ja joka tarkentuu matkan varrella”, niin sillä voidaan käytännössä tarkoittaa juurikin sitä Nato-prosessia, joka koostuu ensin Nato-konsensuksen hakemisesta ja sen jälkeen todennäköisestä muttei vielä varmasta Nato-hakemuksesta. Ja tähän vaiheeseen tarvitaan tietyn tasoiset takuut Usalta kriisin ajan yhteistyöstä, jotka lienee luvattu ja jonka valmiuksia nyt alettaneen rakentamaan osana prosessia.

3 tykkäystä

askelmerkit on selvät. john “madman” bolton sanoi hesarissa, että NATO voisi mahdollisesti kohdella ruotsia&suomea hakemuksen ajan jäsenenään. naapurille ei kannata antaa mitään aseita psykologiseen sotaan vaan mennä kylmästi oman suunnitelman mukaan.

5 tykkäystä

Saataisiinkohan tämä iljetys vihdoin pois Helsingin kantakaupungista?

“Telakkayhtiö ei ole suoraan pakotteiden alla, mutta Venäjän talouden syöksykierre ja pakotteet vaikuttavat myös Helsingin telakan toimintaan. Helsingin kaupunki harkitsee myös irtisanovansa telakkayhtiön vuokrasopimuksen(siirryt toiseen palveluun) Helsingin Hernesaaressa ja Hietalahdessa.”

3 tykkäystä

Maaseutukeskustelu on jotenkin aivan erityinen suomalaisessa yhteiskunnassa. Etenkin iltapäivälehdet ovat täynnä ”maatilallisen lapsia” jotka esittävät maaseudun huolen ominaan. Ratkaisuksi kaikkeen esitetään lisärahoitusta, aivan kuin rahan poisheitto tällä kertaa auttaisi. Oikeasti ruokatuotannon uudistuminen vaatisi kipeitä toimia, joihin tämä vielä toinen jalka maaseudulla oleva maa ei ole valmis. Omat teesini olisivat ainakin seuraavat:

  • maataloustukien täydellinen uudistaminen. Tällä hetkellä kannattaa optimoida pellon käyttö tukien perusteella, eli viljellä sitä mitä tuetaan eniten. Tämä luo ylituotantoa ja tehottomuutta. Tuet on uudistettava ja osittain poistettava.

  • tilojen yhdistämistä ja myyntiä on tuettava verotuksellisin keinoin. Tilanvaihtoon liittyvä verotus pois. Tilallisten määrä on saatava pienemmäksi, tilakoko suuremmaksi.

  • on mietittävä tarkemmin mitä tuetaan. Halutaanko hoitaa huoltovarmuus kuntoon, eli hommata ihmisille ruokaa vai käyttää viljaa lihan- ja alkoholintuotantoon?

Tiloista luopuminen voi olla ikävää monelle jonka suku on asunut samalla paikalla vuosisatoja, mutta se on nyt heillä edessä. Saisimme myös mahdollisesti lisää työvoimaa maanviljelijöistä jotka vaihtavat ammattiaan.

5 tykkäystä

En pysty näkemään, että ydiasekorttia lännen puolelta tullaan katsomaan, eli Suomen on vain opittava tasapainoilemaan lännen ja venäjän välillä, koska Venäjä tuskin tulee mihinkään muuttumaan. Autoritäärinen perinne Venäjällä on jo 1200-luvun peruja.

Nuorissa on tulevaisuus ja ne ovat Venäjällä myös länsimaistuneet, joten jotain saattaa jossain vaiheessa tulla muuttumaan opposition tai sisäisen konfliktin kautta, mutta tuskin pika-aikataululla. Onneksi edustuksellinen demokratia on toimiva systeemi, eikä kansan hulluttelut pääse vaikuttamaan päätöksentekoon.

1 tykkäys

Korjasin tuon puolestasi.

1 tykkäys

Tämä keskustelu voisi hyvin mennä foorumin virallisen linjan mukaan politiikkaketjuun… mutta miksi pitäisi oppia tasapainoilemaan? Eivät virolaisetkaan jääneet tasapainoilemaan vaan hyppäsivät osaksi länttä heti kun se oli mahdollista ja heillä oli vielä enemmän tätä historian painolastia.

6 tykkäystä

Ainakin nyt näyttää siltä, että Viro teki oikean ratkaisun, kun liittyi Natoon. Viro on kuitenkin erittäin epäitsenäinen valtio Suomeen verrattuna. Suomella on langat omissa käsissä aika pitkälle ja itsenäisyyttä ja riippumattomuutta pitää arvostaa. Henkilökemioilla valtionjohtajien välilläkin on varmasti merkitystä, vaikka sitä varmaan joidenkin viestien perusteella täällä väheksytään.

1 tykkäys

Väitätkö suomettuneen Suomen olevan millään tapaa itsenäinen Viroon verrattuna tänä päivänä? Siellä mielestäni aika rohkeasti tehdään päätöksiä maan etua mukaillen

4 tykkäystä

Eikö ne lappaa siellä Virossa sitä EU rahaa ties miten paljon sisään ja armeijankin hoitaa Nato. Ei mielestäni kovin itsenäistä ja riippumatonta touhua. Suomessa hoidetaan itse omat asiat ja se on arvostettavaa.

1 tykkäys

Sveitsillä on varaa olla puolueeton. Suomesta en niinkään menisi sanomaan

Ehnrooth taisi joskus mainita, ettei koskaan enää yksin. Ehkä kaikki muut paitsi paatuneimmat vasurit ymmärtävät hiljalleen mitä hän haki takaa

7 tykkäystä

Ehkä pitäisi olla jokin Eurooppalainen puolustusliitto. Saksalla olisi massia, mutta armeija on siellä aivan mitätön. Ehkä tämän konfliktin myötä kohennusta tähän tilanteeseen tulee. Eurooppakin oppii arvostamaan omaa puolustusta.

NATO on käytännössä puolustusliitto, joka on perustettu nimenomaan suojelemaan Eurooppaa. Ainoa Euroopan ulkopuolinen NATO-maa on Yhdysvallat. En näe mitään hyötyä muille kuin Venäläisille, jos perustaisimme saman puolustusyhteistyön uudestaan, mutta ilman USA:ta. Heti kun se olisi perustettu, alkaisi keskustelu siitä, kuinka paljon vahvempi tämä liitto olisi jos siihen saataisiin vielä USA mukaan.

NATO ei tarkoita sitä, ettei Suomi hoitaisi itse puolustustaan. NATO tarkoittaa sitä, että jos Venäjä julistaa Suomeen sodan, sen on huomioitava, että se on samalla sodassa kaikkien NATO-maiden kanssa. Rintama ihan pikkuisen laajenee tuosta, mikä tarkoittaa ettei Venäjä voi julistaa Suomelle sotaa tämän ollessa NATO:n jäsen.

10 tykkäystä

No voi jum… EI OLE. :grin:

Tuo on vähintään misinformaatiota ellei jopa disinformaatiota. @Verneri_Pulkkinen antaa varmaan tästä lähin luvan näiden korjaamiseen, niin hän voi jatkaa tästä. :slight_smile:

1 tykkäys

Hieman ihmetyttää tämä Venäjän vertaaminen länsimaisiin demokratioihin. Juu, jotain yhteistä on toki löydettävissä, mutta ei näitä samalle viivalle saa millään.

Oliko tästä puheesta jo tovi aikaa ja pressa vaihtunut muutaman otteeseen? Ja Venäjällä sama mies edelleen (jotain sekin kertoo).

Menneitä voi aina kaivella. Hyökkäsihän Suomikin Saksan kanssa Neuvostoliittoon. Olemme siis pahoja sotahulluja ihmisiä?

Asiat eivät ole vain mustaa ja valkoista. On olemassa tahoja jotka masinoivat toistuvasti sotia pyrkiessään suuruudenhulluihin tavoitteisiinsa ja sitten niitä tahoja, joille sota on yleensä se viimeinen keino.

Ei jenkit ole koko ajan sotaa rakentamassa vaan vakaus on kuitenkin tavoite numero yksi. Usassa osataan rakentaa taloutta kuitenkin muillakin tavoin kuin sotimalla. Ennen Irakia oli myös Wtc- terroristi-isku, joka tuskin oli kuitenkaan johdon masinoima.

3 tykkäystä

Ainoa ajanjakso, jolloin USA oli täydet viisi vuotta sotimatta oli suuren laman aikana (1935-40). Velkaa taseessa 30 triljoonaa mutta jostain luin että kaikkinensa olisi jopa yli 100 triljoonaa.

No tuo on totta, että Usan talouden pidosta voi olla montaa mieltä. :slightly_smiling_face:

Katselin tuossa Wikipediasta Usan sotahistoriaa. Kiirettä on pitänyt viime vuosina, mutta vastassa on ollut Isisiä, Al Qaidaa ja kumppaneita.

Nythän Ukraina pyytää Usaa mukaan sotaan puolustamaan heidän demokraattisia pyrkimyksiään kun Venäjä ei niitä suvaitse.

Yhdysvalloista on tullut se maa, joka puolustaa demokratiaa ympäri maailmaa. Eivät nuo vastassa olevat tahot niitä rauhaisimpia ja yleistä hyvää ajavia tahoja ole yleensä olleet.

18 tykkäystä

Vastaan tänne @veikkan Politiikkanurkkaus-ketjuun.

Ei taida ihan noin helposti onnistua. Kaleva-lehden 10.3. julkaostun verkkojutun mukaan Venäjän kauppaoikeuden professori Soili Nystén-Haarala Lapin yliopiston oikeustieteellisestä tiedekunnasta arvioi, että Fennovoiman ja Rosatomin väliseen sopimukseen ydinvoimalan toimittamisesta Pyhäjoelle on todennäköisesti laitettu sellaisia lausekkeita, että toimittajan vaihtaminen on käytännössä mahdotonta ja tulisi yhtiölle äärettömän kalliiksi.

Fennovoiman omistajan Voimayhtiö SF:n toimitusjohtaja Matti Suurnäkki sanoi Kalevan haastattelussa: “Voimalan toimittajan vaihtaminen Rosatomista esimerkiksi aikanaan tarjouksen tehneeseen Toshibaan ei ole muun muassa sopimussyistä mahdollista.”

Vaikuttaa siltä, että ydinvoimala joudutaan rakentamaan täysin alusta - mutta tehdään niin, jos täytyy. Ehkä tässä tapauksessa oppirahat ovat hintansa väärtit.

9 tykkäystä

Valtio voinee estää hankkeen toteutumisen vain siten, että valtioneuvosto ei myönnä rakentamislupaa periaatepäätöksestään huolimatta. Ja näin pitäisi tietysti toimiakin, koska turvallisuustilanne on muuttunut täysin periaatepäätöksen tekemisen jälkeen.

Alla elinkeinoministerin näkemys 24.2./IS.

6 tykkäystä