PoIitiikkanurkkaus (Osa 2)

Et ehkä ole fasisti mielestäsi ja olkoon niin, mutta fasistinen tuo mielipiteesi on.

3 tykkäystä

Kyllä isoja uudistuksia saadaan aikaiseksi esimerkiksi kunnollisen talouskriisin kautta. Itse elän mieluummin vähän köyhempänä mutta vapaana ja tietäen, että voin ilmaista mielipiteeni ilman niskalauksia omaan saati perheenjäsenten niskaan tai ilman pakollista uudelleenkoulutusta leirillä. Pidän haaveiluja sotilasjuntista sairaina ja naiveina: naivina siksi, että aika monessa sotilasjuntassa muut kuin taloudelliset arvot ovat olleet päätöksenteon ajureina. Kannattaisiko vähän tarkastella, mitä tuolla itä-naapurissa tapahtuu? Esimerkkejä löytyy muitakin.

Paitsi että tuollainen sotilasjunttaa kannatava mielipide on fasistinen, se on vallan typerä. Syynä se, että sotilasjuntan ajamat isot uudistukset lähtökohtaisesti johtavat huonompaan lopputulokseen kuin konsensusta hakevat prosessit.

Ehkä kannattaisi yrittää kehittää demokratian prosesseja mieluummin.

5 tykkäystä

Höpö höpö. Tuo on toteamus siitä, että demokratiassa isojen uudistuksien tekeminen on erittäin vaikeaa. Luuletko, että minä halusin tänne sotilasjuntan tai et Halla-aho halusi sen Kreikkaan? Molempiin vastaus on ei, mutta eräältä laidalta sen lukeminen on mahdotonta.

Se on vertauskuva kuinka vaikeaa demokratiassa on tehdä isoja uudistuksia. Se että se menee vasemmalta puolelta ohi on kyllä vika kuulijassa. Missä kohtaa minä tai Halla-aho haaveiltiin sotilasjuntasta tänne tai Kreikkaan? Taas laitetaan sanoja suuhun.

11 tykkäystä

Puhuin myös tästä: “Tuo ensimmäinen nyt on jokaiselle ihan selvää, että tuottavat yksilöt ovat tärkeempiä, kun ne jotka ei tuota mitään ja kuluttavat niitä. Varsinkin jos ei puhuta lapsista ja vanhuksista.”

Mutta hyvä homma että sentään junttaa ei vielä toivota. Hyvää Joulua!

Itse kuvittelen tämän lauseen tarkoittavan a) suositusta ja b) olevan haaveilua sotilasjuntasta. Jostain syystä kuvittelen myös aika monen muun normaalin ihmisen ymmärtävän tuon samalla tavalla.

Olen jossain vaiheessa tavannut johtajia, jotka ns. “antavat ymmärtää mutta eivät ymmärrä antaa”. Ts. osaavat vallan näppärästi piilottaa merkityksiä sopivasti lauseiden väliin, mutta pilkuntarkasti yksittäisinä lauseina tarkasteltuna, lauseista ei ole saanut osoitettua niitä ikävähköjä asioita, joita kuitenkin implikoitiin viestissä. Tuollainen sanojen käyttö vaatii toki älykkyyttä ja syystäkin niiden käyttäjät ovat päässeet pitkälle. Olen jonkin tällaisen tilanteen sivustaseuraajana todennut, että en halua kyseissä firmassa jatkaa työskentelyä. Johtamisen nimittäin pitäisi olla sellaista, että uskaltaa kantaa vastuun, vaikka ampuisikin väärään maaliin välillä.

Olen myös tavannut ihmisiä, joiden tapa käyttää ja ymmärtää yksittäisiä sanoja on tyystin poikennut omastani. Voi olla, että aidosti ymmärrän tuon lauseesi aivan eri tavalla kuin sinä.

Hyvää joulua sinnekin!

3 tykkäystä

Joulu tulossa niin tässä jotain pikaisesti, näihin taisi jostain presidenttitentistä tms. löytyä paremminkin selostettu vastaus, mutta googlella ei niitä videoita valitettavasti niin hyvin löydä, niin tyydytään tähän:

”Me elämme vuonna 2017 länsimaisessa, kristilliseen perintöön nojaavassa yhteiskunnassa, jossa kaikilla on yhtäläinen ihmisarvo. Myös minun mielestäni. Mutta kaikissa paikoissa ja kaikkina aikoina näin ei ole ollut. On hyvä, että me elämme tässä paikassa tänä aikana.”
Halla-ahon mukaan ihmisillä on kuitenkin myös muukin kuin instrumentaalinen arvo.
”En ole koskaan muuta sanonutkaan.”

Sotilasjuntasta/autoritaarisuudesta tulikin juuri vastaan muussa ketjussa:

En tunne Verneriä muuten, mutta oletan että ei hänkään oikeasti ole onnessaan siitä että Kiina on kommunistinen talous, vaikka sillä joku talouskriisi voidaankin saada helpommin ratkottua. Jos tämän asian toteaminen on jonkun mielestä kommunismin/autoritaarisuuden ihannointia, niin ei kai siinä sitten.
Ihan hyvä kuitenkin että on tuo hymiö tuolla lisättynä, muutenhan tässä voisi joku tehdä väärinkäsityksiä 30v päästä kun Verneri on presidenttiehdokkaana.

Hyvää joulua kaikille!

8 tykkäystä

Tätä ei ollut kai puitu täällä, en osaa oikein sanoa tähän mitään. Ja tämä ei siis ole kannanotto puolesta tai vastaan, hieman hämmentävää kuitenkin.

16 tykkäystä

Jos Suomen päättäjien, demokraattisilla vaaleilla valittujen, mielestä tuo on ok niin mikä tuossa on uutinen. Hän osaa ottaa sen mikä hänelle kuuluu. Hän on taitava.

6 tykkäystä

Lähinnä kai että vika on pelissä eikä pelaajissa.

12 tykkäystä

Miten toi liittyy asiaan mitenkään?

1 tykkäys

Ei ole ensimmäinen ihmetyksen aihe kyseisen tyypin kohdalla:

Sehän on jokaisen itse arvioitava, että taipuuko moraali hakemaan tukia vai ei. Moni ajattelee, että jos tuen virallisesti jollain tapaa saa niin siihen on oikeus ja sen voi hakea hymyssä suin. Vähän kuin Huutokauppakeisarin (ja muiden, joita en ulkoa muista) koronatuki. Ei silti tarvitse ihmetellä someraivoa jos vuoden sijoittaja sijoittaa tuohon malliin yhteiskunnan tukia. Voitaneen aika helposti todeta, että kyseinen ihminen ei tarvitse vähävaraisille tarkoitettuja lomamatkoja eikä asumistukia.

Tuki(ja lomamatka-)kriteerien kiristykset joidenkin yksittäistapausten vuoksi ovat sitten jo silkkaa politiikkaketjun kamaa. Nähdäänhän se noissa huutokauppakeisareiden touhuissakin, että jos johonkin laitetaan yhteiskunnan tukea (tai ylipäätään jotain rahaa) tarjolle niin aina päätyy haaskalle sellaisia kavereita, joille kyseiset rahat eivät ole selvästikään tarkoitettu.

17 tykkäystä

Tarvitsevatko muutkaan saman tulotason omaavat?

1 tykkäys

Oma moraali ja viitseliäisyys ei tälläiseen riitä mutta silti kunnioitettavaa jos tälläisiä kehtaa hakea niin kertoo niistä julkisuuteen. Jos systeemi on reikäinen ja läpimätä niin ei se sillä korjaannu että luotetaan ihmisten korkeaan moraaliin.
Tulee lähinnä mieleen Nalle ja maataloustuet.

28 tykkäystä

Hämmentävää tosiaan, sillä kyllähän Kelan asumistukipäätökseen nimenomaan vaikuttaa tulojen ohella myös sijoitusvarallisuus. En ymmärrä tätä muutoin kuin että Päivi Rantasella on todennäköisesti osakeyhtiönä pyörivä yritys, jonka kautta hän hoitaa myös sijoituksensa. Olisikohan strategisesti nostanut itselleen yrityksestä palkkaa minimaalisesti? Silti outoa, jos tällainen kikkailu menee läpi Kelan kanssa.

Kuten Rantanen itsekin toteaa, yrityksen tulot vaihtuvat suuresti kuukausittain. Kelan kanssa on saatettu laskea jonkinlainen vuotuinen keskiarvo kuukausituloille, jotka ovat jääneet tulorajan alle. En tiedä mutta hämmentävää. Joka tapauksessa 7000 euron kuukausituloilla, oli sitten kyseessä palkka- tai pääomatulot, ei pitäisi olla mitään oikeutta asumistukeen. Se lienee selvää.

Osakeyhtiön perustamisessa on kyllä selkeitä valuvikoja, kun henkilökohtaista omaisuutta voidaan kikkaila osakeyhtiölle ja itse olla virallisesti köyhä.

5 tykkäystä

Jokaisella, jolla on minkäänlainen moraali on velvollisuus nyhtää kaikki tuet ja muut edut ulos kaikista järjestelmistä mistä on ylipäätään jotain nyhdettävissä.

Minkään subventio - varsinkaan julkisen vallan jakama - ei voi perustua siihen, että luotetaan sitä hakevan vain sellaisten ihmisten, jotka sitä oikeasti tarvitsevat. Maailma muuttuu samoin kuin keinoittelutekniikat, joten laajamittainen laillinen väärinkäyttö on ainoa tekijä, joka pystyy kirittämään kankeita tukijärjestelmiä kehittämään myöntämiskriteerejään.

19 tykkäystä

Asumistukeen ei nimenomaan vaikuta sijoitusvarallisuus, ainoastaan verotettavat ansio- sekä pääomatulot ja yrittäjillä yel-työtulo.

Aiemmin tänä vuonna hallitus suunnitteli 50 000 euron varallisuusrajaa, mutta se nähdäkseni jäi lopullisesta esityksestä pois.

5 tykkäystä

Suomi on tukien maa. Olen pitkään ihmetellyt, että miksi minä saan lapsilisiä vaikka minulla on varaa elättää lapset ilmankin. Voi kun olisi päättäjillä lopultakin rohkeutta romuttaa nämä tukijärjestelmät ja siirtyä kansalaispalkkaan. Toki kansalaispalkan pitäisi olla mitoitettu siten, että olisi aito motiivi tehdä työtä, mutta melkoinen säästö tulisi siitä kun nämä hallinto- ja tukihimmelit korvattaisiin sillä.

21 tykkäystä

Tähän tarvitsee kyllä laittaa lukuja alle.
Vaikka kelan ja sossun kaikki tantat laittettaisiin kilometri tehtaalle ei siitä kovia isoa pottia tulisi per kansalainen. Nopealla googlauksella Kelan henkilöstö kulut noin 320 miljoonaa vuodessa. Tämä on siis alle 10e kuukaudessa per lärvi. Kansalaispalkan pitäisi kuitenkin olla noin kaksi kertaluokkaa suurempi että se voisi korvata kaikki muut tuet.
https://www.kela.fi/documents/20124/410408/Kela-toimintakertomus-2022.pdf/242271ae-e622-aa8b-5a9f-15e1d45d205d?t=1682421803394

3 tykkäystä

Aika kärkevästi muotoiltu mutta olen kyllä päätelmästä siinä mielessä samaa mieltä, että valtion tukihimmeli ei taida kaatua muuten kuin että se kaadetaan rahan puutteeseen ja tunnen jopa henkilökohtaisesti tyypin, joka on erittäin varakkaasta perheestä ja käyttänyt järjestelmää väärin lähes koko aikuisikänsä ja nyt siis täyttänyt jo kuusikymppiä. Aiemmin aina pudistelin päätäni kun ihmettelin miksi elää sosiaaliturvalla mutta kaveri piilottanut kaikki ässänsä hihaan (älykäs, varakkaasta perheestä, komea), ongelmana hänelläkin sitten paha alkoholismi ja onko sitten muita piileviä syitä estänyt normaalin (työ)elämän.

3 tykkäystä

En ihan näin suoraan sanoisi, mutta näinhän sitä tulee tehtyä. Jos jollain tuella ei ole esim varallisuuspykäliä ja muut kriteerit täyttyy niin kyllähän se hakijalle kuuluu.

Tässä ihmetyttää enemmän se, että ihminen sijoittaa joka kuukausi 500-1000e ja saa silti asumistukea 575€. Jotenkin tuo yrityshomma täytyy olla se, joka tekee tällaisen mahdolliseksi. Ilman muuta tämä porsaanreikä pitää tukkia. Eihän tuollaista tilannetta saisi olla.

Kritiikki on silti mielestäni aiheellista. Harvalla on pokkaa tehdä vastaavaa, kun kuukausitulot ovat noinkin hyvällä tasolla.

Jos rahaa jää tonni kuussa sijoitettavaksi ja vielä lisäksi säästöönkin niin ei helvetissä tarvitse.

3 tykkäystä