Politiikkanurkkaus (Osa 1)

Korkeakouluopiskelija kuuluu mielestäni vanhempiensa helmoihin, mikäli hänellä ei tai vanhemmilla ei ole varaa hankkia vuokrayksikköä. Äläkä kiitos nosta sitä karuista oloista nousevaa yksittäistapausta.

Omassa opiskeluporukassa olivat kahta tyyppiä lukuunottamatta pääkaupunkiseutulaisia. Todella suuri osa olisi kyennyt asumaan vanhemillaan opintojen suorittamisen ajan.

Toki “etuoikeuden” poisto tuntuu ikävältä, mutta ei ole mitään helvetin järkeä siinä, että Vesa-Matti 19v muuttaa Vantaan sisällä Vantaankoskelta Myyrmäkeen asustelemaan veronmaksajien kustantamaan yksiöön. Ja tätä se on isoksi osaksi. Ja se on mielestäni väärin, kun maan talous on kuralla ja rahat kirjaimellisesti loppu. Jos Vesa-Matti haluaa muuttaa omilleen, niin hän voi yrittää mennä töihin (ei ihan itsestäänselvyys, mutta yrittää voi aina) ja maksaa itse asumisestaan.

En ole opintoja laittamassa maksulliseksi, vaan haluan että tämä asuntotukikupla puhkaistaan ja markkitilanne vuokramarkkinoille muuttuu normaalimmaksi, kun asumistukien määrä, joista iso osa valuu Kojamon kaltaisten taskuihin saadaan kuriin.

13 tykkäystä

Opiskelua ei ainakaan minun mielestä pitäisi nähdä työntekona, vaan investointina omaan tulevaisuuteen. Kun kuitenkin joudutaan niukkuutta jakamaan, niin on ihan järkevää ja perusteltua että opintotukea muutetaan enemmän lainapainotteiseksi ja karsitaan opiskelijoiden asumistuista (ainakin siinä missä muiltakin).

Jos opinnot eivät takaa järkevää ammattia tai parempia tuloja tulevaisuudessa, niin olisi ihan hyvä että nuoret miettisivät tovin ennen kuin menevät tekemään täysin turhia tutkintoja. Jos/kun opiskelee jotain järkevää, niin voi luottaa siihen että mahdolliset lainat saa maksettua tulevista tuloista. Vähän kärjistäen: ”Ei ole mikään ihmisoikeus opiskella höpöhöpöä humanistisessa veronmaksajien piikkiin.”

Olellisempia leikkauskohteita löytyy helposti vaikka Liberaalien ennen vaaleja julkaisemalta listalta (Yle, veikkausmafia, ay-liikkeen veroton ja ”yleishyödyllinen liiketoiminta”…) Mutta kyllä asumistuki kokonaisuudessaan on oleellinen säästökohde.

8 tykkäystä

Noni, hallitusohjelma on syntynyt ja se julkaistaneen huomenna perjantaina. Mielenkiintoista nähdä, millaisiin verotusratkaisuihin päädyttin ja näin piensijoittajana kiinnostaa, kosketaanko esim. OST:hen millään tavalla tai yleensä pääomaverotukseen.

Hallituksen muodostaja Petteri Orpo (kok.) ei juuri paljasta tarkemmin hallitusohjelman sisältöä ja pyytää odottamaan huomiseen perjantaihin, jonka iltapäivänä ohjelma julkaistaan. Myös ministereistä kuullaan tarkemmin huomenna.

1 tykkäys

Alleviivasit asumistuen ongelmat pääkaupunkiseudun näkökulmasta tosi hyvin. Maaseudulta katsoen tuntuisi vähän hassulta, että olisi pakko nostaa opintolainaa tai maksattaa vanhemmillaan eläminen heti lukion tai ammattikoulun alusta asti. Nämä kun ovat oppivelvollisuuden piirissä. Ratkaistavissa tämä toki on ja minusta tulevan hallituksen aluepolitiikka onkin yksi mielenkiintoisimmista seurattavista. Nyt kun keskusta ei ole enään ajamassa maaseudun asiaa olisi hyvä rako tehdä politiikkaa enemmän helsinkikeskeisesti. Tämä aiheuttaa väkisinkin ongelmia maaseudun asukkaille, mutta ehkäpä olisi jo aika vetää raja maaseudun tekohengitykselle.

1 tykkäys

Niin salaisena kuin hallitusohjelma halutaankin pitää huomiseen asti, niin Iltalehdellä se näyttää olevan jo käsissä ja uutisia puskee koko ajan sen sisällöstä. Mielenkiintoista yöluettavaa:

  • paikallista sopimista laajennetaan, lakko-oikeutta rajataan
  • Hallitus suunnittelee vahvojen viinien tuomista kauppoihin – Alkoholia saa myydä verkossa
  • Suomen pakolaiskiintiö puolittuu
7 tykkäystä

Minä en ole koskaan oikein ymmärtänyt intoa pakottaa opiskelijat valmistumaan nopeasti.

Silloin joskus kauan sitten oli ihan standard procedure, että yliopistolla notkuttiin 10 vuotta, kun samalla tehtiin töitä. Opiskeluoikeus oli käytännössä ikuinen. Ei tästä ole viittäkään vuotta, kun yksi opiskelukaveri viimein sai tutkinnon kasaan. Koko ajan on oman alansa ok-palkkaisissa töissä ollut. Mitä ihmeen haittaa tuosta oli? Pikemminkin päin vastoin oli mielestäni: kun opiskelija sitten jo jonkun aikaa töissä olleena otti paperit ulos, niin oli työpaikka eikä työttömyyskortistopaikka. Yksi osa Nokiankin huikeaa menestystä olivat opiskelijat, jotka tekivät vaativia asioita halvalla, vaikkei ollut tutkintoja.

En tokikaan kannata ikuista opiskeluoikeutta muiden kustannuksella. Vaan omalla kustannuksella.

Omakohtainen kokemus oli valmistua jokseenkin tarkkaan ohjeajassa viimeiset vuodet täysipäiväisesti töitä tehden ja sitä ennen osa-aikaisesti lähes koko opiskeluajan. Kai ne paperit olisi helposti nopeamminkin saanut, ainakin yksi heebo samasta opiskelija-asuntolasta teki saman tempun puolessa ajasta ohjeaikaan nähden. Ja ehti siinä sivussa seurustella tyttöystävänkin kanssa, että ei ainakaan mikään tärkeä asia jäänyt hoitamatta, vaikkei lorvinutkaan kaikkea aikaa Kallion kahviloissa tai tehnyt vallankumousta vasemmiston bileissä.

Tämän viestini pointsi siis on, että mielestäni opiskeluoikeuden tulee olla ikuinen mutta opintotuen ei.

10 tykkäystä

Jos haluamme kannustaa Suomalaisia korkeakoulututkintoon, opintolainan (yhä kiihtyvämpi) kertyminen ei siihen ainakaan kannusta. Uskoisin Suomessa olevan parempia säästömahdollisuuksia kuin opintotuki. Tuo on absurdi tilanne, että saat paljon vähemmän tukia opiskelijana kuin työttömänä.

Vanhemmilla ei ole mitään velvollisuutta elättää/asuttaa lastaan 18v jälkeen. Itse muutin korkeakouluopintojen alussa pois kotoa, koska vanhemmat olivat jo suunnitelleet siihen kohtaan muuttavansa paljon pienempään asuntoon (pakon/taloudellisen tilanteen sanelemana), eli toisin sanoen ajoivat minut pois. Omalla alallani (sos. ja terv. ala) ei oman alan töitä saa tehdä ennen valmistumista (vikana kesänä olisi saanut jollain huonolla palkalla jotain omaan alaan liittyvää tehdä, mutta sain enemmän palkkaa leipätehtaan linjalla ollessa). Nostin aikalailla kaikki opintolainat.

8 tykkäystä

Olen sinänsä samaa mieltä, joskin näen kuten joku tuolla jo aiemmin kirjoitti, että opiskelu on investointi omaan elämään, joten pidän hyväksyttävänä, että opiskelijoita tuetaan jonkun verran vähemmän kuin toivottomia tapauksia. Ja pidän huonona juttuna, jos opiskelua varten pitää ottaa kovin paljon lainaa. USA:n systeemi nyt ainakin on kohtuuton.

Ymmärrän myös, että huomattava osa opiskelijoista ei saa tukea vanhemmiltaan. Joko ei ole rahaa tai ei ole halua. Tästä tulee sitten sellainen wicked problem, että esimerkiksi halpoihin opiskelija-asuntoihin valitessa yhtäältä pitäisi kohdella kaikkia samalla tavalla, mutta toisaalta osa porukasta oikeasti on huonommassa asemassa kuin toiset. Eikä minulla ole siihen ratkaisua esittää.

1 tykkäys

Ja mitä tulee tuohon “asumistuki on nostanut vuokria”, eikös itseasiassa jokin tutkimuskin ole siitä, ettei tuo pidä paikkaansa :smiley:. (En nyt osaa linkata sitä, mutta jossain eilisen uutisessa tuli vastaan, ehkä joku löytää sen tänne)

Eikös suurin osa tutkinnoista ole kuitenkin 5 vuotisia nykyään? 3v kandi + 2v maisteri. Toki saatan olla luonnontiedekuplassa :grin:

Tuo “ihmisoikeus” on kyllä niin ylikäytetty sana nykyään :smiley:. Ei kaiken tarvitse olla ihmisoikeuksia, jotta niitä voi tehdä/saada. Kyllähän ihmisellä on vähintään “oikeus” vapaa-aikaan :slightly_smiling_face:

4 tykkäystä

22b79a640bc5089497a6262901b7274c

Periaatteessa toki joo, mutta kun sitten meillä työläisillä ei ole oikeutta pitää palkkojamme siksi että niitä verottamalla kustannetaan teidän opiskelijoiden välivuodet ja muu tukeminen, niin “oikeus” muuttuu vähän suhteellisemmaksi käsitteeksi. Teillä on velvollisuus suoriutua koulutuksestanne ripeästi, ettette kuormittaisi yhteiskuntaa tarpeettomasti. Säästetään ne eurot vaikka vanhustenhuoltoon.

1 tykkäys

Mielestäni opiskelijoille ei pitäisi maksaa opiskelusta mitään. Melkein ilmainen koulutus on jo iso tuki sellaisenaan.

1 tykkäys

Pahoja heikennyksiä työntekijöiden suuntaan. Kiitos etenkin kaikille niille persujen äänestäjille, jotka kaikkien näiden vuosien jälkeen luulivat sitä työväen puolueeksi. Jos ennätysvoittojen tekemisen aikana tarvitaan tällaisia toimia niin jännä nähdä mitä tuleman pitää, kun yrityksillä menee huonommin.

“Sitä saa mitä tilaa, ehkä opit sen sä nyt.”

6 tykkäystä

Mitkä noista listatuista asioista ovat mielestäsi oleellisia heikennyksiä työntekijälle joka koittaa tehdä työnsä edes jotakuinkin hyvin? Varsinkin jos lopputuloksena työntekijä saisi pitää edes hieman suuremman osan ansaitsemistaan rahoista kohtuullisemman verotuksen myötä.

15 tykkäystä

Miksi niin Twitterissä kuin täälläkin tuo jotenkin on yksinomaan persujen aiheuttamaa? He on osa neuvottelijoista, saavutettu tulos on jokaisen neuvotteluissa olevan puolueen ansiota.

11 tykkäystä

Voi se olla niinkin, että jos veroja ei olisi, niin me työläiset saataisiin sama palkka kuin nytkin ja se verojen osuus menisi jonkun fixumman taskuun. Esim. Nalle ei niitä varmasti meille jättäisi, laittaisi omaan taskuun ja ne ketkä halvimmalla tekisivät, niillä teetettäisiin ja omalla pienemmälle porukalle voitot jaettaisiin.

Se on hienoa että meillä on kaikilla mahdollisuus opiskelemalla päästä Nallen asemaan, eikä se ole ainoastaan niiden etu jotka on syntynyt kultalusikka suussa

Lisätty:

Ja se että ei makseta veroja, ei ole valtiolla verorahoja, joilla kustannetaan koulutus, terveydenhuolto, poliisi, puolustus ym. Turva, niin

Ei tarvitse olla ennustaja tietääkseen, että yksittäiset ihmiset joutuu sellaisiin tilanteisiin elämässään, että he olisivat pakotettuja kilpailemaan palkanalennuksilla sinun työstäsi, jos minkäänlaista verovaroilla rakennettua tukiverkkoa ei olisi. Ja palkat todennäköisesti laskisivat tämänhetken nettopalkankin alapuolelle.

2 tykkäystä

Mutulla tuntuu kyllä itsestään selvältä että asumistuki nostaa vuokria. Tuki lisää vuokralaisten maksukykyä ja sitä kautta vuokra-asuntojen kysyntää. Ja lisääntynyt kysyntä nostaa hintaa - se on ihan markkinatalouden perusjuttu. Jos tuki vähenee, ihmiset joutuvat etsimään halvempaa asuntoa ja kalliimpien kysyntä laskee. Ja markkina joustaa, hinnat laskevat. Vuokrat laskevat ja asuntojen hinnat siinä samassa.

Tutkimusta itsekin tehneenä tiedän että ristiriitaisia tuloksia julkaistaan, ja totuus selviää vasta ajan kanssa. Se että “joku on tutkimuksessaan todennut ettei asumistuki nosta vuokria” ei saa minua vielä vakuuttuneeksi.

14 tykkäystä

Voisiko joku hieman avata tätä, että mikä vaikeus se huono työntekijä on muka yrityksestä irtisanoa? Eikö yritykset osaa jaella varoituksia näille huonoille työntekijöille, jonka kautta irtisanominen tulee mahdolliseksi?

Ajattelet asiaa aika paljon omasta näkökulmasta. Miksi et ole sanonut esimiehellesi, että sinun työsi ei ole hoitaa näitä lusmujen töitä?

edit. Lisätään vielä sen verran, että myös tuo lusmuilu riippuu aika paljon ihmisen omasta näkökulmasta. Mitä jos sinä olet työnarkomaani, joka elää työstä ja se toinen henkilö ei ole? Onko hän silti lusmu? Miten teet oman analyysisi lusmuilusta?

4 tykkäystä

Yhtään kättä ei nousisi, koska yliopistossa ei ole 4 vuoden tutkintoja. Normaalisti tutkinnot ovat 180 +120 op eli noin 3+2 vuotta.

Mielestäni kritisoit opiskelijoiden tukipolitiikkaa ja valmistumisaikataulua todella puutteellisin lähtötiedoin.

15 tykkäystä

Huomenta kaikille. Itse asiassa syy miksi tein tänne käyttäjätilin vihdoin (lueskellut foorumia jo pidempään) on, että haluaisin tietää mikä siinä inflaatiossa on nyt niin pahaa?

En nyt ymmärrä miksi EKP nostaa korkoja sanotaan tasolla 4%-4,5% joka sitten johtaa kiinteistösektorin kyykkäämiseen ja lamaan tms. Virallisesti EKP:n mandaattina on hoitaa inflaatiota, ei työllisyyttä tai vihreää siirtymää ym., joten sinänsä tekevät varmaan oikein sen suhteen.

Mutta miksi? Inflaatiohan on about parasta mitä voisin kuvitella tapahtuvan. Jengi on varsin velkaista, samoin suuri osa valtiosta. Inflaatio on hintojen nousua jonka pitäisi johtaa palkkojen kohoamiseen jotta edelleen voidaan ostella. No tämä inflaatio-palkka spiraali on sitten kuitenkin about hirveintä mitä voidaan asiantuntijoiden suunnasta kuvitella.

No itse ihan intuitiivisesti ajattelin että eikös se olis just parasta mitä voi tapahtua. Saataisiin sulatettua noi velkavuoret mahdollisimman tehokkaasti ja sitä kautta saataisiin liikkumavaraa ihmisille, firmoille ja julkkarille.

Olisko palstalla tietäjiä asiaan?

Miten ajattelit velkojen vähentyvän, jos samalla pitää maksella korkoja, jotka ovat suunninpiirtein palkannousun suuruisia? Samalla kaikkien muiden hintojen noustessa :smiley:. Riippuu toki paljonko yksilöllä on velkaa. Eikä se velka ilmaista valtiollekaan ole, puhumattakaan yrityksistä. No ehkä korot taas joskus laskevat, mutta palkat pysyvät inflatoituneena, niin sitten eri asia.