Pörssien suunta (Osa 2)

Viime öisen CNBC-keskustelun perusteella tuossa wealth tax:in korotuksessa ei ilmeisesti ollut muuta uutta tai epäselvää Bidenin vaalipuheisiin kuin se, että pysyykö aikaisempi 4% wealth tax voimassa nyt esillä olleen korotuksen lisäksi. Jenkeissähän on totuttu veivaamaan politiikassa ja kun tavoite asetetaan sopivan ylös, sitä voidaan sopivasti myös alentaa kompromissiksi. Eiköhän se asetu jonnekin 30-35% pintaan ja rikkaatkin on lopulta sijoitusyhtiöissään ihan tyytyväisiä :joy: Tämähän ei koske Average Joe:ta tämä ongelma.

  • edit: @Jamon Tämä astuisi ehdotuksen mukaan voimaan vasta, kun 1Musd raja ylittyy. Voi olla, että jäi lyhytmuistiin väärin, että lisäksi se olisi ollut nettovoittoraja, mutta en muista, laskettiinko siihen myös palkkatulot. Joten kyllähän noilla tuloilla jo kylän finanssineuvonantajan palkkaa. Verojen kierto taitaa olla taidetta (vai tiedettä) jenkeissä?
13 tykkäystä

Eihän tässä se että veroja korotetaan ollut mikään yllätys, vaan se että tiskiin lyötiin niin roima korotus. Toisaalta moni on jo sanonut että tämä ehdotus on tasoa “ei mitään toivoa että menee Senaatissa läpi”, joten eiköhän se ole osa neuvottelutaktiikkaa ja lopuksi saadaan joku kompromissi joka on todennäköisesti paljon maltillisempi.

2 tykkäystä

Aamupäivää! Kahdella vaihteella näköjään edetään eurotaloudessa edelleen. Saksan teollisuus porhaltaa yhä lujempaa, mutta palvelualoilla nähtiin huhtikuussa hädin tuskin kasvua koronarajoitusten takia. Tilanteen pitäisi muuttua, kunhan rokotekattavuutta saadaan laajemmaksi Q2-Q3:lla. Tässä aamupäivän op-indeksit

image

9 tykkäystä

Ja tässä koko alueen luvut, joissa samansuuntaista kehitystä kuin Saksassa. Piirun verran parempaa kehitystä palvelualoilla, teollisuus omilla lukemillaan. Teollisuuden luvut kertovat kyllä todella kovasta noususuhdanteesta maailmantaloudessa ja miten koronakuopasta noustiin voimalla. Kapasiteetin käyttöasteetkin ovat nousseet nopeasti pohjillaan, mutta eivät vielä ole kriisiä edeltävällä tasolla. Tosin tilanne voi muuttua nopeasti tässä kysyntäympäristössä.

image

11 tykkäystä

Ihan Average Joe:ta ei varmaan koske, mutta suurin kärsijä lienee nimenomaan se ylempi keskiluokka, jolla ei varaa palkata henkilökohtaista verojuristia ja muuten optimoida erilaisiin kuoriin tms. sijoituksiaan. Niinhän se toki on Suomessakin aina mennyt, että käytännössä suuremmat verot koskee keskiluokkaa ja kaikkein rikkaimmilla konstit on monet.

Tuo ehdotettu veromuutos on ymmärtääkseni vähän sama kuin, että Suomessa alettaisiin verottamaan pääomatuloja samalla veroprosentilla kuin palkkatuloja. Samalla tavalla Jenkeissäkin ne pääomatulot tulee palkkatöissä olevalle niiden palkkatulojen päälle, eli niiden pääomatulojen vero olisi tässä spekuloidussa mallissa käytännössä yhtä kuin se ylin rajaveroaste. Muuttaisihan se omankin sijoittamisen luonnetta aika paljon, jos esim. osinkoihin sovellettaisiinkin 60%:n rajaveroa. Varmaan siinä tilanteessa sijoittaisin vain kuoriin / osinkoa maksamattomiin kasvuosakkeisiin ja pyrkisin pitämään töistä sitten välivuosia, jolloin voisi nostaa niitä tuottoja kohtuullisemmalla veroasteella joko kotimaassa tai ulkomailla. Pointti tässä se, että ihmisten ja pääomien käytös muuttuu, kun verot muuttuvat olennaisesti.

En usko tosiaan itsekään, että tällä olisi pörssiin nyt suurempaa vaikutusta. 401k:n liittyen jos muutettaisiin jotain niin se olisi isompi juttu, mutta tuskin niin tehdään. 401k itsessäänhän on vähän kuin sellainen kuori, joka on melkein jokaisella työssäkäyvällä jenkillä käytettävissään.

Edit: @DayTraderXL “Tämä astuisi ehdotuksen mukaan voimaan vasta, kun 1Musd raja ylittyy. Voi olla, että jäi lyhytmuistiin väärin, että lisäksi se olisi ollut nettovoittoraja, mutta en muista, laskettiinko siihen myös palkkatulot.”
Hmm… Nyt, kun luin yhden jutun lisää niin tosiaan tuo, että pääomatuloveroja verotettaisiin samalla asteikolla kuin palkkatuloja koskisi vain yli 1Musd tienaavia. Eli, alle sen tienaavilla pysyisi edelleenkin erillinen 20% pääomatulovero? Tullee aika paljon juuri alle 1Musd tienaavia jenkkeihin, jos noin käy :smiley:

4 tykkäystä

Kustannussäästöillä ja tehokkuuteen panostamisella saaduissa voitoissa on dilemma: se toimii niin kauan kuin kaikki eivät tee sitä. Mutta kun se on valtavirtaa, kääntyy itseään vastaan. Sama koskee säästämistä ja sijoittamista. Jos kaikki vain säästävät ja sijoittavat, mistä tulee se kulutuksen kasvu joka lopulta kasvattaa taloutta? Veroja alentamalla saadaan talouskasvun kautta julkinenkin talous pidettyä tasapainossa johonkin rajaan asti. Mutta valtionlainojen takaisinmaksun uskottavuuden kannalta voidaan olla menty jo liian pitkälle. Näistä syistä uskoisin, että verotusta on pakko nostaa vähän joka puolella, mutta varsinkin usa:n tapaisissa maissa.

5 tykkäystä

Unohdat Verneri nyt sen, että niiden kovaa liksaa tekevien huippuosaajien motivaatio tehdä enemmän sitä duunia laskee, kun verottaja nappaa ylimääräisestä lähes kaiken. Mikä omiaan taas laskee tuottavuutta. Maailman veturin käynnissä pitäjät ovat kuitenkin ne ahkerat ja kunnianhimoiset innovoivat huippuosaajat. Muut kuluttajat on sitten se polttoaine, mutta kylmään kattilaan on ihan turha heittää hiiltä.

Suomessakin hyvillä koodareilla olisi työtä, niin paljon kuin sielu sietää, isolla liksalla. Mutta eivät viitsi enempää tehdä, kun verottaja vie lisätyöstä kaiken. Moni jättää ne työtunnit suosiolla 40, vaikka jaksaisivat tehdä vailla 70.

Veronkorotukset johtaa tuottavuuden ja ahkeruuden laskuun, mikä pienentää yrityksien voittomarginaaleja. Ja ne marginaalit korjataan takaisin heittämällä jengiä pihalle, mikä lisää työttömyyttä ja köyhyyttä. Tuo Bidenin ehdotus on ihan käsittämätön tuhoisa ja läpimennessään sillä olisi maailmantaloudelle tuhoisat seuraukset.

Tässä vähän on taas hyvesignaloinnin makua. Tuloerojen maltillinen kasvu on kuitenkin lähtökohtaisesti erittäin hyvä asia. Handoutit on ja veronkorotukset on huonoin keino hoitaa köyhyyttä.

10 tykkäystä

Tässähän on kyse nyt pääomaverojen korotuksesta, ei tuloverojen korotuksesta. Eli näillä korotuksilla ei ole suoraa vaikutusta työhaluihin. Ja korotukset muutenkin on tarkoitus kohdistaa yli miljoonan vuosittaisiin pääomatuloihin, joten vaikutus jopa huippuosaajien tilipussiin on pieni.

Lisäksi, tästä on ihan empiiristä tutkimusta, että tietyn tulotason jälkeen rahan motivoiva vaikutus töissä vähenee huomattavasti. Tämä tulee paljon ennen miljoonaa vastaan.

Jenkeissä on esimerkiksi peruskoulutus jätetty hunningolle, ja siitä osaltaan johtuu että Trumpin kaltainen populistimöläyttelijä pääsi valtaan. Näkisin ihan koko maailman kannalta positiivisena, jos peruskoulutuksen kaltaisiin yhteiskunnan vakauden kannalta olennaisiin asioihin investoidaan jenkeissä enemmän. Tämä säästää meidät muut monelta murheelta, kaikkein rikkaimpien osakesalkun kustannuksella.

26 tykkäystä

Jep. Lisäisin myös että kummasti myös korkean verotuksen aikaan sotien jälkeen (marginaalivero oli jenkeissäkin pahimmillaan 70-90 %) ihmiset kävivät töissä ja tuottavuus kasvoi kohisten.

Tai pohjoismaat on tunnettuja korkeista veroista mutta myös maailmalla hyvin pärjäävistä firmoistaan ja nykyään hyvästä start up mähinästä.

Ei noihin Bidenin korotuksiin jotka tuskin edes menee läpi tuollaisena kukaan jää kotiin makaamaan paitsi ehkä hard core libertaristit. :sweat_smile:

14 tykkäystä

Kannattaa myös muistaa, että yhteiskunnan vakaus on pääomatulojen tae ja paljon vaikuttavampi tekijä kuin veroaste.

USA:ssa melkein jo tapahtui pahin mahdollinen: Salaliittoteorioihin ja valheisiin uskonut mellakoitsijajoukko valtasi Capitol Hillin. Tämä aiheutti hetkellisen pienen romahduksen pörsseissä.

Jos mellakoitsijat olisivat saaneet lainsäätäjät kiinni, mikä oli vain minuuteista kiinni (!), ja tappaneet tai pahoinpidelleet heitä, niin pörssiromahdus olisi ollut täysi varmuus ja salkkujen tuottoprosenttien vertailut tällä foorumilla olisivat saaneet ikävästi miinuksia eteen.

7 tykkäystä

elikkäs kokovartalo pläjäys(kö)

7 tykkäystä

Muistelen, että joskus olisin jossain radio-ohjelmassa kuullut, että Hollannin Itä-Intian kauppakompanian nousu olisi tapahtunut sen jälkeen, kun pääoma virtasi rikkaiden verotusastetta nostaneesta Espanjasta pienen veroprosentin Hollantiin. Nämä maat olivat myös enemmän tai vähemmän sodassa tähän aikaan.

Mietin, että tässä olisi jollekkin USA:n kilpailijalle hyvä mahdollisuus piikittää jenkkejä laskemalla omaa veroprosenttiaan rikkaille. Sanotaan, että raha ei tunne kotimaata. Jenkit ehkä pystyy jonkun Bahaman verotukseen vielä vaikuttamaan, mutta tuskin sentään vaikka Macaon, joka on Kiinan oma veroparatiisi.

2 tykkäystä

Tuommoisille superihmisille olisi varmasti töitä ihan missä vain. Tehokas koodinvääntö vaatii suurta keskittymistä ja on hyvin raskasta puuhaa. Väitän ettei tehokasta koodaamista kukaan jaksa pidemmän päälle tehdä muutamaa tuntia enempää päivässä vaikka verot olisivat nollassa. Kyllä koodarillekin tärkeämpää on maksimoida mieluummin oma onnellisuutensa kuin palkkatilinsä.

13 tykkäystä

Täysin samaa mieltä. Ihan yleisestikin oikeasti rikkaiden verotuksessa olisi reippaasti kiristämisen varaa. Ja tällä en todellakaan tarkoita sellaisia joiden salkut on pari miljoonaa, vaan ihan oikeasti niitä överirikkaita. Se rahamäärä mitä heillä makaa tilillä, sijoituksissa ja kiinteistöissä ei luo heille oikeasti enää mitään oikeaa lisäarvoa heidän elämään ja onnellisuuteensa, mutta sen sijaan se jarruttaa voimakkaasti talouskasvua ja polarisoi väestöä. Rikkaista tulee entistä rikkaampia ja se on helvetin iso ongelma ihan globaalissakin mittakaavassa.

EDIT: Ja sehän tässä keskuspankkipolitiikassa ärsyttääkin, että heillä ei NYT oikein ole mitään muita keinoja tukea taloutta kuin helvetin eriarvoistava rahapolitiikka, jossa he tekevät ihan tietoisestikin rikkaista entistä rikkaampia ja tällä tavoin pahentavat minun mielestäni globaalilla tasolla maailman yhtä suurinta ongelmaa (yhdessä ilmastonmuutoksen kanssa).

28 tykkäystä

Rikkaiden verotus taitaa myös olla aika väistämätön kehityskulku nykyisellään. Kun tuloerot kasvavat ja pääomat kasautuvat entistä harvemmille on valtion pakko mennä niille taskuille mistä jotain vielä voi ottaa. Toinen vaihtoehto on sitten ajaa valtion toiminnot alas ja laskea verotusta. Itse en näe, että tuo toimintatapa ajaisia yritysten saati ihmisten etuja.

3 tykkäystä

Kevyempää settiä vaihteluksi…

Tämä IPO-kuvaaja teki nyt virallisen ennätyksensä:

SPACit iso osa listautumisia:

IPO-renesanssi 20 vuoden kuivuuden jälkeen vai merkki överistä hypestä pörssissä?

7 tykkäystä

Tämäkin, että mistä saadaan “rahat” valtion toimintojen rahoitukseen on vaan nykyään “MMT” maailmassa paljon moniulotteisempi kysymys. Eihän länsimaat kerää tälläkään hetkellä rahoitustaan kuin osittain veroina ja suuren osan rahoituksesta hoitaa keskuspankit. Keskuspankithan voi periaatteessa luoda vaikka miten paljon sitä rahaa, jos säännöt niin sallisivat. Näin ollen rajoite ei enää ole se, että “keneltä otetaan” vaan rajoitteena pidettäneen tällä hetkellä CPI-inflaatiota. CPI-inflaatioon taas ei rikkaiden verotus tehokkaasti vaikuta.

Sen sijaan rikkaiden verotus vaikuttanee Asset-inflaatioon ja sen suunnan hillitseminen saattaakin olla nykytilanteessa järkevää. Riski on vaan siinä, että kun poliitikot lähtee näkymättömän käden sijaan heiluttelemaan lankoja niin seuraukset ei välttämättä ole sitä mitä haetaan. Lisäksi markkinat ei tule tykkäämään, jos epävarmuus ko. alueella kasvaa. Asset inflaatiolle ei ole tietääkseni milläkään keskuspankilla virallista kantaa.

8 tykkäystä

Koko MMT tuli nyt kyllä uutena teoriana. Aina oppii jotain, kiitos siitä!

Järjestelmänä tämä kuulostaa hivenen liian hyvältä ollakseen totta. Toivottavasti toki on, tätä menoahan post-scarcity on todellisuutta näillä näppäimillä! Vaikea tätä kokonaisuutta on näin maallikkona hahmottaa, mutta yritetäänpä silti:

Keskuspankki luo rahaa valtion toimien rahoittamiseen → valtio pumppaa nämä markkinoille → markkinat allokoivat rahat tuottaviin kohteisiin → rahat mahdollistavat lisäarvon tuottamisen ja päätyvät lopulta jonkun sukan varteen → täältä ne sitten verotetaan pois, jottei inflaatio pääse laukkaamaan ja kaatamaan koko järjestelmää

Onko tämä nyt järjestelmä joka tuottaa loputtomasti hyvinvointia kaikille ja ainoa negatiivinen efekti on verotuksen aiheuttama loputon marina? Bring it on!

10 tykkäystä

Hyvää keskustelua!

Ujutan tämän Macrochartsin uunituoreen katsauksen tähän väliin ennen viikonlopun viettoa.

Pääosin teknisiä pointteja mutta kivaa vaihtelua tämän ketjun fundalähtöiselle pohdinnalle (kaikki tieto on kursseissa…).

MC argumentoi että olemme tukevasti nousumarkkinassa joka on vahvistunut. Satunnaisia minipoksahduksia tulee ärhäkästi, mutta iso kuva on ylöspäin. Sijoittajat ovat edelleen monella eri mittarilla ja anekdoottisen todistusaineiston pohjalta varovaisia pääosin.

Tämä on hyvä toteamus viime lokakuulta joka sopii edelleen myös tähän päivään:

16 tykkäystä

Hyvää keskustelua täällä MMT:stä. Moni saattaa olla tämän jo silmäillyt, mutta laitan vielä tähän linkin Mikä ihmeen MMT? -juttusarjaan, jossa käsitellään Modernia rahateoriaa eri näkökulmista. Niin yleisessä keskustelussa tuo näyttää olevan, että ansaitsee jo uusia osiakin piakkoin. Mukavaa viikonloppua!

15 tykkäystä