Pörssien suunta (Osa 2)

Muutamat käppyrät taas aamun videolta.

@Marianne_Palmu mainitsi yllä koronnostot pohjoismaisissa keskuspankeissa. Sitä ennen täällä on nostettu esiin. mm. Puolaa, Uutta-Seelantia ja Tsekkiä.

Yhdistynyt Kuningaskunta on ironisesti ajautunut pahimpaan stagflaatioskenaarioon (termi on keksitty tiettävästi siellä aikoinaan). Markkina on alkanut pitää koronnostoja jo tänä vuonna todennäköisenä.

Kaasun hinta on pakitellut vähän, kun vilpittömästä auttamisen halusta tunnettu Vladimir Putin lupasi avata Venäjän kaasuhanoja. No strings attached?

Pörssin volatiliteetti on alkanut osumaan jo IPO-markkinaankin. IPOja perutaan. Euroopassa yli 40 % IPOista on duffella. Se niistä pikavoitoista. Tämä on sentimentin kannalta kyllä ihan jees.

Myös Helsingin pörssissä IPOt ovat olleet alkuaikojen tuotoiltaan vaihtelevia. Kuvaajassa Nightingale, Solwers, Netum ja EcoUp esimerkkeinä.


Pääaiheena oli todella pitkän aikavälin kasvunäkymät. Blummalla oli ennusteita vuoteen 2050 asti. Isoimpia muutoksia on, että Kiinan kasvu putoaa 2 %:iin lopulta maan väestön vanhetessa käsiin. Euroopan odotetaan mörnivän 1 % vauhtia.

Pitkäjänteiselle sijoittajalle meidän lähimarkkinoiden hiipumisen lisäksi dramaattisin muutos on, miten ei niin vapaiden talouden paino kasvaa globaalissa BKT:ssa. Meille yksityisomistus ja oikeudet ovat itsestäänselvyys. Kiinan kaltaisissa maissa puolueen valta menee lain ja kaiken muun yläpuolelle, luoden osakkeille paljon epävakaamman ympäristön.

29 tykkäystä

Sana “stagflaatio” alkaa esiintymään mediassa yhä useammin.

3 tykkäystä

Tämä on viimeinen postaukseni aiheesta ennen kuin Q3/2021 tulosjulkaisut on saatu päätökseen. Hyvää syksyä kaikille ja tehkää hyviä osakepoimintoja!

7 tykkäystä

Tuleeko kuumottavalle kysymykselle vastaus että kyllä kohta alkaa nousupyrähdys?

image

11 tykkäystä

Euroopan keskuspankille (EKP) suunnitellaan velkapaperien rajatonta osto-ohjelmaa. Ensi vuonna EU:n setelipainokoneet polkaistaan oikein kunnolla käyntiin? Valtioiden ei tarvitse enää maksaa lainojaan pois. Suomenkaan :slight_smile:


Euroopan keskuspankki varautuu pelastamaan Italian velkatalouden ja estämään markkinamyllerryksen.

Euroopan keskuspankki EKP selvittää uudenlaista joukkolainojen osto-ohjelmaa estääkseen markkinamyllerryksen, kun nykyinen hätäosto-ohjelma päättyy ensi vuonna.

Asiasta kertoo uutistoimisto Bloomberg, joka nojaa keskuspankin nimettömiin lähteisiin.

Suunnitelmien mukaan uudella välineellä korvattaisiin nykyinen kriisiväline ja täydennettäisiin vanhaa, käytännössä rajatonta osto-ohjelmaa, jolla velkapapereita ostetaan 20 miljardilla eurolla kuukaudessa.

9 tykkäystä

Pitäisiköhän alkaa varautumaan EKP?

28 tykkäystä

2010 on joku pörssipeluri jo varautunut :grin: saa liputtaa.

61 tykkäystä

On kyllä kuumottavia virityksiä. Ei oikein innostais pitää rahaa euroissa näillä puheilla.

2 tykkäystä

Videolla puhuit että “firmat pakotettaisiin maksamaan kassasta hyväntekeväisyyteen”, viitaten varmaan esim. Tencentin “hyväntekeväisyysveroon”, ja ettei kehittyneissä maissa moisia juurikaan joudu pelkäämään edes pitkällä aikavälillä.

Eikö kuitenkin esim. EU-pankkien yhteisvastuu/kriisinratkaisurahasto ole löyhästi (nordea-lasein katsottuna) tälläinen? (Vaikken aiheesta juuri mitään ymmärräkkään.) Voiko moiset käytännöt levitä muillekkin toimialoille pitkällä aikavälillä?

Esim. vivutettu bulgarialainen kiinteistöyritys menee nurin aiheuttaen isohkoja sivuvaikutuksia koko EUn kiinteistö/pankkisektorille, joten päätetään perustaa kiinteistöfirmojen yhteisvastuu-rahasto, johon huipputikissä oleva Toivo Group joutuu lahjoittamaan 5% vuotuisesta tuloksestaan, eikä siten pääsekään investoimaan näitä uusiin asunntoihin.

7 tykkäystä

EKP:ssa huhutaan jo seuraavasta kriisivakuutuksesta | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus

eikö tuosta pääoma-avaimesta luopuminen ole verboten? vaatiiko päätös yksimielisyyttä? @Marianne_Palmu

5 tykkäystä

Verboten se on ainakin siinä mielessä, että Saksan perustuslakituomioistuin todennäköisesti uudesta ohjelmasta ärähtäisi ja vaatisi siitä selvitystä, kuten esimerkiksi viime vuonna nähtiin. Sillä kertaa EKP:n toimet menivät Saksan seulasta läpi, mutta tapaus tosiaan muistutti, että ei EKP:ssakaan rahapolitiikkaa ihan tyhjiössä tehdä.

8 tykkäystä

Mutu sanoo myös, ettei millään hypecoinilla tule saamaan leipää suhteessa euroon enempää jos tähän tilanteeseen ajaudutaan, päin vastoin limpusta tulee pula jo alkumetreillä.

11 tykkäystä

Peter Thielin kirjasta Zero to One vuodelta 2014:

“The European Central Bank doesn’t stand for anything but improvisation: the U.S. Treasury prints “In God We Trust” on the dollar; the ECB might as well print “Kick the Can Down the Road” on the euro.”

Kuvaus ECB:stä ainakin pitää hyvin paikkaansa.

9 tykkäystä

Tämä uutinen vaikuttaa lyhyellä tähtäimellä myönteisesti kursseihin…

U.S. Senate approves temporary lift of debt ceiling, averts default

By Richard Cowan and Makini Brice

October 8, 20216:40 AM EESTLast Updated 13 minutes ago

WASHINGTON, Oct 7 (Reuters) - The U.S. Senate approved legislation on Thursday to temporarily raise the federal government’s $28.4 trillion debt limit and avoid the risk of a historic default this month, but put off until early December a decision on a longer-lasting remedy.

The Senate voted 50-48 to pass the bill following weeks of partisan fighting. Earlier, 11 Republicans voted in favor of a procedural vote allowing the bill to proceed.

13 tykkäystä

Tähän USA:n velkakattoasiaan täytyy vähän lisätä omaa analyysiä.

Taustaa:
Kongressi hyväksyy lainsäädännöllä menoja tuleviksi vuosiksi, esimerkiksi antaa valtiolle luvan ottaa velkaa korona-avustuksiin, valtion työntekijöiden palkkoihin ja kaikkeen mihin valtio nyt rahaa käyttää. Kongressi myös - täysin erillisenä prosessina - antaa hallitukselle rajan, paljonko valtion velka voi olla. Rajaa ei saa ylittää, ilman että kongressi sitä erikseen korottaa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi Trumpin tekemä 1,5 biljoonan dollarin (10 vuoden ajanjaksolla) veroalennus on poissa valtion tuloista tulevina vuosina ja näin nopeuttaa sen hetkisen velkakaton saavuttamista (koska valtion menoja ei leikattu samassa suhteessa). Kun seuraava presidentti nyt on demokraatti, voi senaatin vähemmistö kieltäytyä äänestämästä tai esittää vaatimuksia jotta äänestävät velkakaton nostosta.

The U.S. debt limit is a very peculiar institution, because when combined with the filibuster it gives a minority party the ability to undermine basic governance. You might think that once Congress has passed fiscal legislation — once it has passed bills that set spending levels and tax rates — that would be the end of the story. But if this duly enacted legislation leads to a budget deficit, which requires that the U.S. government issue debt, as few as 40 senators can then block the needed borrowing, creating a crisis.

Tämä ns. velkakattokriisi tapahtuu poikkeuksetta ja vain silloin, kun Demokraatti on presidenttinä. Syitä tällaiseen epäsymmetrisyyteen voi kukin miettiä tahollaan miksi näin on.

Mitä tapahtuu kun velkakatto saavutetaan?
Yhdysvaltojen hallitus ei pysty ottamaan enää uutta velkaa, jolloin käytössä oleva käteinen alkaa hupenemaan nopeasti. Hallinto pystyy viivyttämään defaulttia (= se hetki, jolloin tulevia laskuja ei pystytä enää maksamaan) muutamia viikkoja siirtelemällä rahoja ja joillakin kirjanpitokikkailuilla, jotka nekään eivät ole ilmaisia tai välttämättä kovin yksinkertaisia.

Kun saavutetaan raja missä em. kikkailulla voi siirtää rahaa laskujen maksuun, tulee eteen ns. “Nollapiste”, tai ehkä singulariteetti. Yhdysvaltain hallitus maksaa laskuja suurella tietokoneistetulla järjestelmäviidakolla, joka ei todellakaan ole se yksi tietokone siivouskomeron nurkassa. Kukaan ei tiedä miltä tililtä raha loppuu ensin tai mikä lasku jää maksamatta. Hallitus ei pysty edes priorisoimaan mitä laskuja maksaa ja mitä ei, jonka lisäksi ko. priorisointi ei ole edes heidän omien lakiensa mukaisia. Kaikki laskut ovat samanarvoisia.

Tilannetta voisi verrata siihen että heittelet veitsiä kaverin kanssa ja toivot että kun otat sen ilmasta kiinni, saat sen kahvasta etkä terästä. Päivien edetessä heität nopeammin ja kovempaa kunnes joku saa veitsestä tai peli loppuu.

Mitä Biden voi tehdä? Artikkelissa muutama vaihtoehto,

Niin, ja tätä peliä on pelattu jo kauan aikaa, mutta Obaman aikana siitä tuli Rebuplikaanien kiristyspeli.Alla oleva artikkeli vuodelta 2011. Kuulostaako tutulta?

Yhteenvetona, tämä peli ei siis ole uusi ja se jatkuu niin kauan kun Demokraateilla on Valkoinen talo ja kongressissa ei ole superenemmistöä (60 paikkaa senaatissa ja enemmistöä edustajainhuoneessa) tai filibuster säännöstöä muokataan. Todennäköisyyden logiikka sanoo, että jossakin vaiheessa näpit palaa ja se huomataan taatusti meilläkin. Jos 2022 kongressin välivaaleissa edustajainhuoneeseen ja Senaattiin pääsee paljon puhdasoppisia Trumpilaisia, tilanne voi olla ihan oikeasti edessä. Sitä odotellessa…

15 tykkäystä

Jaksaako tälläisestä “tekaistusta” draamasta oikeasti joku huolestua? Johan se on kaikkien yhteisen edun mukaista että velkakattoa nostetaan lopulta 110% varmuudella kun ensin on pidetty muutama kk teatteria asian ympärillä.

Mitä Rebublikaanit hyötyisivät koko maan vedättämisestä maksukyvyttömyyteen?

Edit: Shorttaavat tietenkin indeksejä😆

15 tykkäystä

Ehkä tämän asian spekulointi ei kuulu tänne, tai sitten kuuluu. Tietty historia ei ole tae tulevasta, mutta tämä sama velkakattokeskustelu käydään joka kerta, ja joka ikinen kerta kirjoitetaan samat uutiset, joissa mehustellaan, että nyt tilanne on erilainen, ja nyt saattaa oikeasti rytistä, ja jos rytisee, niin mitä siitä seuraa. Ja joka ikinen kerta käydään sama teatteri. Tavallaan se on osa rituaalia siinä, missä minkä tahansa perinteen rituaalit.

Minä näen tässä paljon yhtäläisyyksiä EKP:n kanssa. Jos EKP nostaa ohjauskorkoja merkittävästi tai antaa korkospreadin markkinoiden armoille, niin pahimmassa jamassa olevat euromaat defaulttaavat - tämä lienee selvää, eikä tarvitse enempää perusteluja? Mikäli jenkit eivät nosta korkokattoaan, niin USA defaulttaa. AIka harva haluaa jäädä historiaan henkilönä, joka defaulttasi USA:n tai hajoitti euron. Tuota porukkaa löytyy, mutta ne eivät istu niissä hallintoelimissä, joissa näistä asioista päätetään.

Historiaa paremmin tunteville kysymys: Maailmanhistoriasta löytyy kyllä mittava määrä defaultenneita valtioita, mutta onko yhtäkään tapausta, jolloin tuo olisi tehty vastaavanlaisella päätöksellä? Minun mielikuvani on, että defaultit ovat tapahtuneet aina siten, että:

  1. Valtio on halunnut ottaa lisää lainaa, mutta kukaan ei ole sellaista enää myöntänyt. Eli valtionjohto olisi halunnut jatkaa leikkiä vielä mahdottoman pisteenkin yli.

tai 2) Valtio on ollut jo käytännössä pisteessä 1) ja valtionjohto on päättänyt yksisuuntaisella päätöksellä, että “Ei muuten makseta meidän velkoja takaisin”, jonka seurauksena tietty uutta velkaa ei ole enää saatu ja homma on kaatunut.

Mutta että tehtäisiin sellainen päätös, että: “Haluamme korjata tilanteen ja teemme sen siten, että teemme täyskäännöksen ja pistämme taloutemme kuntoon, jotta pääsemme tästä tilanteesta kunnialla ulos”. Liekö käynyt kertaakaan näin ja millä poliittisella pääomalla Euroopassa tai USA:ssa saataisiin tuollainen tehtyä?

7 tykkäystä

Kuten täällä on paljon puhuttu, ja Vernerikin useasti maininnut videoissaan, että velkakaton nosto on ameriikkalaista teatteria, mikä on jatkunut jo pidemmän aikaan.

Ja jos tilanne oikeasti näyttäisi mahdottomalta, niin maksukyvyttömyyden pystyisi välttämään “biljoonan dollarin kolikolla”. Muut seuraamukset tästä voisivat tietenkin olla mielenkiintoisia, mutta maksukyvyttömyydeltä vältyttäisiin.

Amerikkalaisessa lainsäädännössä on porsaanreikä, joka antaa valtiovarainministerille oikeuden painaa haluamansa määrän platinakolikkoja. Ministeri saa myös päättää kolikoiden nimellisestä arvosta. Alunperin laki on tarkoitettu keräilijöille suunnattujen muistoesine-kolikkojen painamiseksi, mutta laki on kirjoitettu niin löysästi, että biljoonan dollarin kolikko olisi täysin laillinen.

Ehdotuksen mukaisesti ministeriö painaisi yhden biljoonan dollarin kolikon, ja keskuspankki Fed pistäisi sen välittömästi holveihinsa. Tämän jälkeen valtio pystyisi, kolikon arvoa vastaan, hoitamaan maksusitoumuksensa entiseen malliin.

6 tykkäystä

Yhdysvaltojen politiikassa on sellainen juonne, että jos talous menee hyvin, kansa kiittää istuvaa presidenttiä. Jos talous menee kuralle, kansa syyttää myös presidenttiä. Rebuplikaanit ovat tajunneet tämän jo kauan sitten ja pyrkivät joka käänteessä sabotoimaan hallintoa ja taloutta kun demokraatti on presidenttinä ja luottavat siihen että kansa syyttää presidenttiä kun menee huonosti, riippumatta siihen johtavista syistä.

Miksi luulette että Rebuplikaanit hyväksyivät Trumpin aikana koronashekit kansalle, mutta vastustivat niitä Bidenin päästyä valtaan? No, siksi koska he luottavat siihen että keskimääräistä (eritysiesti Rebuplikaanien) äänestäjää kiinnostaa lopputulos, ei prosessi.

Ketään ei varmasti yllätä että lukuisat Rebuplikaanien poliitikot kehuivat äänestysalueillaan kuinka paljon hyvää koronatukea he saivat alueilleen (kun olivat ensin äänestäneet ko. lainsäädäntöä vastaan), mainitsematta että lainsäädäntö meni läpi pelkästään Demokraattien äänillä, saamatta yhtäkään Rebuplikaanien edustajaa tai senaattoria taakseen. Kiva ottaa kunnia hyvästä, kun ei pystynyt sitä ensin kampittamaan (ja syyttämään siitä istuvaa presidenttiä).

18 tykkäystä

Pörssien suuntaan viimeisen parin kuukauden aikana ja ehkä varmaankin myös seuraavan kolmen kuukauden vaikuttaa eniten psykologiset tekijät (pelko vs. ahneus), kuin fundamentit. Ainakin talousmedialla tuntuu olevan pakonomainen tarve selittää päivittäisiä kurssivaihteluista mitä kummallisimmilla syillä. Otsikoissa vuoronperään samat asiat joko negatiivisella tai positiivisella painotuksella.

25 tykkäystä