Pörssien suunta (Osa 2)

Tarkemmin: Lagarden mukaan inflaation väliaikaisuutta puoltaa 1) energiavetoisuus (syyskuussa energiahinnat muodostivat puolet inflaatiosta), 2) kysyntävetoisuus (jonka pitäisi talttua talouskasvun hidastuessa), ja 3) Saksan arvonlisäveromuutokset, jotka kiihdyttävät inflaatiota vielä tänä vuonna. Hän kuitenkin myöntää, että hintapaineet ovat osoittautuneet sitkeämmiksi kuin mitä keskuspankissa alun perin ennustettiin.

18 tykkäystä

Kysyttäessä, mistä kokouksessa puhuttiin, Lagarde vastasi: Inflaatiosta, inflaatiosta, inflaatiosta. Puheenaiheet ovat siis olleet kovin yksipuolisia, kuten talousuutisoinnistakin on nähty. Tässä muuten Reutersin tuore ekonomistikysely, jossa tuotu esiin keskeisiä riskejä maailmantaloudessa, inflaatio sielläkin keskeisenä:

18 tykkäystä

Tässä on muuten mukavalukuinen ruohonjuuritason kirjoitus Jenkkien satamaongelmista rekkamiehen näkökulmasta. Olen itse tota puolta seurannut rahtaus ongelmista ja kaikki valtionjohdon puolelta tulevat ehdotukset tuntuu juurikin siltä että siellä ei kukaan ymmärrä ongelmien juurisyitä. On ilmoiteltu mm sakoista rannikolla idlaaville laivoille, ikäänkuin ne huvikseen siellä seisoisivat.

25 tykkäystä

Lagardelta kysyttiin stagflaatiosta. Hänen mukaansa jotta oltaisiin stagflaatiossa, meidän pitäisi ensin nähdä stagnaatiota. Tämä ei kuitenkaan ole tilanne, sillä eurotalous kasvaa edelleen vauhdilla.

9 tykkäystä

Tässä kirjoittamani pikakommentti EKP:n korkopäätöksestä. Kiitos jälleen seuraamisesta :slight_smile:

EDIT. Lyhyttä tarinaa EKP:sta nyt myös Inderesin Instassa

54 tykkäystä

Voin kommentoida Macy’sin kohdalta kun olen yhtiötä seurannut. Väite että Macy’s olisi zombifirma on virheellinen. Yhtiö on koko pandemian ajan tehnyt positiivista kassavirtaa ja nettovelka on vähentynyt jokaisella kvartaalilla siitäkin huolimatta että kaikki tavaratalot olivat 3 kuukautta suljettuna keväällä 2020. Yhtiö maksoi vastikään vapaaehtoisesti 1,3 miljardin dollarin lainan (lainasumma edusti noin 27 % yhtiön korollisista veloista) takaisin liiketoiminnasta kertyneillä rahavaroilla. Macy’s menetti pandemian kärjistyessä investment-grade luottoluokituksensa, mutta johto uskoo että se saavutetaan tämän vuoden loppuun mennessä. Macy’sin velkojen painotettu keskimääräinen korko oli vuodenvaihteessa noin 5,6 % liittovaltion kymppivuotisen velan koron ollessa 1,55 %.

Minusta se on aika rohkaiseva signaali liiketoiminnan laadusta, että nettovelka vähenee -22,2 % ilman osakeantia yhtiön käydessä läpi koko historiansa pahimman kriisin.

Tervetuloa keskustelemaan lisää Macy’s -ketjuun.

11 tykkäystä

Kiitos oikaisusta. Täytyy sanoa, että etsin vain listaa zombie-firmoista ja nostin sieltä esimerkeiksi nimet, jotka ajattelin olevan monelle tuttuja. Näin siinä käy, kun alkaa oikomaan mutkia suoriksi.

1 tykkäys

Martin paasia paljon arvostan mutta hänellä on myös paljon “Megatrendi etf myytävänä” ukkeli puhuu ehkä taloustieteen parhaiten tunnettua ja tuottavinta faktoria, arvofaktoria vastaan kun väittää Exxonin olevan sijoittajalle huono omistus. Saanko sanoa LOL.

5 tykkäystä

Paasi on tehnyt hyvää työtä kansankapitalismin eteen, mutta hänen tietämyksensä yksittäisistä yhtiöistä on heikompaa kuin kellään, joka seuraa aktiivisesti markkinoita.

Paasilla on myös välillä tapana puhua ristiriitaisuuksia. Mies paasaa “laadukkaan” työperäisen maahanmuuton puolesta, mutta samalla hän kritisoi Suomen älyttömän korkeaa verotusta, mikä on nimenomainen syy miksi melkein kukaan ulkomaalainen huippuosaaja ei halua tulla Suomeen, kun vaihtoehtoina on muitakin maita, jossa on parempi sää, parempi palkka ja oikeudenmukaisempi ja kohtuullisempi verotus. Paasin kuitenkin unohtaa ja jättää kokonaa tuon toisen kärkiajatukseksensa huomioimatta, kun hän puhkuu työperäisen maahanmuuton puolesta.

5 tykkäystä

Tämä faktori on ollut totaalisen hukassa viimeiset 10 vuotta ja kasvuosakkeet ovat repineet melkoisen kaulan edes kurottavaksi umpeen saatikka voittaa seuraavan 10 vuoden aikana (ks. oheinen kuva, lähde:Seligson). Faktoreiden ongelma on vähän se, että kun kaikki tietävät ne niin niiden teho hiipuu. Jos faktorit toimisivat aina, olisi ylituoton tekeminen todella helppoa :smiley:

2 tykkäystä

Huomenta! Eilen unohdin tyystin kirjoittaa tänne USA:n alustavista Q3:n bkt-luvuista. Kuluttajakysyntä ja etenkin hyödykkeiden kysyntä on ollut talouden kasvumoottori, mutta nyt se näyttää jäähtyneen. Talous kasvoi 2,0 % annualisoituna, kun konsensusodotukset olivat 2,7 %:ssa ja Q2:n lukema 6,7 %. Tuotannon pullonkaulat näkyivät poikkeuksellisen vahvoina näissäkin lukemissa, sillä autoteollisuuden ongelmat rokottivat talouskasvua yli 2 %-yksiköllä. Myös koronaviruksen deltavariantin leviäminen nähtiin negatiivisena, mutta sen osalta tilanne on menossa parempaan suuntaan. Positiivista on palvelualojen kysynnän kasvu, mikä osaltaan kertoo paluusta normaaliin.

USA:n talousennusteisiin on jo syksyn mittaan tehty tarkistuksia alaspäin ja eiliset luvut tuskin tilannetta muuttavat. Ennusteet ovat esimerkiksi ensi vuodelle edelleen korkealla (4 %:n tasolla), kuten Bloombergin kuvioista näkyy. Mukavaa perjantaita!

38 tykkäystä

Yllättävän ymmärtäväisiä on muuten markkinat olleet näiden väliaikaisten toimitusketju ja inflaatio-ongelmien suhteen Q3 osareissa. Tämä koskien niin small-cappeja kuin jättiyrityksiä.

Itse en tykkää transitory kortin varaan pelaamisesta, koska asioilla on tapana kehittyä tiettyyn suuntaan ja vaikka se muutoksen nopeus voi toki alentua on hankala nähdä, että näistä q3:n haasteista hypättäisiin yht’äkkiä selvästi parempaan tilanteeseen lähiaikoina ja toisaalta tilanne voi kehittyä yhä haastavammaksi.

Näin ollen oma arvaus on, että markkinat on nyt aliarvioineet ym. toimitusketju- ja inflaatiohaasteet niistä kärsivissä osakkeissa kuten Applessa ja Amazonissa. Vältän itse toistaiseksi näistä syistä q3:lla heikosti pärjänneitä ja painotan menestyjiä, eli esim. noihin kahteen verrattuna panostan Alphabetiin.

10 tykkäystä

Kryptomaailma ATH, Tesla ATH, SPACit elpyy, vety elpyy, riskinottohalu kasvussa, Vampyyri-Sepe ratsastaa korskeampana kuin koskaan samalla kun reaalitalous happanee alta :crazy_face:

43 tykkäystä

Retail investor ostaa härkäpäisesti juhlien sp500 indeksiä mistään piittaamatta😄

3 tykkäystä

Reaalitalous happanee alta? Vaiko reaalitaloutta mitataan vanhentuneilla ja nykytalouteen epäsopivilla tunnusluvuilla?

6 tykkäystä

Tuossapa tuhannen taalan kysymys. Aikaa kutsuu totuuden jälkeisenä ajaksi. Ilmeisesti miljoonia sijoittamalla takonut somevaikuttaja toteaa, ettei ikinä sijoita yhtiöihin, joilla on tuloja, koska tulot haittaavat kurssinousua. Hype ja embrace the ape taitavat olla päivän sanat.

2 tykkäystä

Kuulostaa ihan että ”this time is different”… Vaiko sittenkään? :wink:

5 tykkäystä

Niin kuulostaa. Yritin etsiä Saarion kirjasta ilmiöön liittyvää kohtaa, mutten nyt ehtinyt kahlata riittävästi.

Onhan tuota this time is different lausetta käytetty ennenkin. Onko iso kuva sitten muuttunut, mielestäni ei. Toki onneksi vuosikymmeniin ei ole eletty missään 15% korkoympäristössä.

Mutta jos perusjuttuja mietitään, niin se että kun oikein lujaa mennään ylös, jossain vaiheessa tullaan väkisinkin hakemaan alhaalta vauhtia tuntuu pätevän edelleen.

1 tykkäys

Varman Rytsölä kauppalehdessä
image

Sijoittaja Mikko Mäkinen sanoi asian pointin hyvin. Hän ei pelkää sinällään inflaatiota, koska monet firmat pystyvät lisäämään sen hintoihin vaan korkojen nousua. Jos korot nousevat vaikka 3%:iin osakkeiden diskonttovirrat laskevat => osakkeen hinta alenee.
Howard Marks sanoi hyvin tuosta buy the dip politiikasta. se toimii hyvin, kunnes se ei enään toimi.
sekin aika tulee.

6 tykkäystä