Pörssien suunta (Osa 2)

Tässä 2020 julkaistussa kirjoituksessa kiinnostavia kulmia liittyen etenkin tähän kannattavuuskeskusteluun. Melko monella S&P 500 sektorilla dominoi ihan muutama tähtifirma. Olipa siellä seassa myös linkki GMO:n kvartaalikirjeeseen vuodelta 2017, se Granthamin osuus oli erinomainen.

6 tykkäystä

Itse kyllä ymmärrän Nordean Antti Saaren näkökannan. Perustuu vahvasti reaalitalouteen, jossa on nykytiedon mukaan luvassa ennätysvuosi, Suomessa viimeksi ollut 80-luvun lopulla yhtä korkea taloussuhdanne ja loppua ei näy? Teollisuusyhtiöillä menee paremmin kuin koskaan ja niillä on iso paino kotipörssissä.

Entistä vahvempi ylipaino osakkeissa taisi perustua spekuloinnin vähenemiseen tässä tammikuun aikana, joten Nordean vuoden alussa ennustama 5-15% tuotto on nyt entistä kovempi. Ja mikäli Nasse jatkaa nousua tätä tahtia, niin spekuloijat taitavat pienen tauon jälkeen palata ennätysnopeasti takaisin markkinoille.

11 tykkäystä

Tässä tais olla kans shorttaajien margin callit ja sulkemiset kyseessä, joka siivitti vauhtia ylös ja ensimmäinen päivä pördessä jenkeissä kun sai ostaa myytyjä lappuja pois. Härät sai kammettua yli 4500 tason SP500 mikä oli hyvä päätös bullien puolelle. Saa nähdä mitä tulevan tuo, lähdetäänkö vielä kokeilemaan alempaa vai alkaako melt up toimimaan. @DayTraderXL Saako udella miten näät tilanteen.

3 tykkäystä

Itselläni on sellainen kutina että nousupäivää pukkaa edelleen nasdaqissa. Kun katsoo vix-käppyrää niin uskon että lasketellaan vielä tuonne 20 hujakoille jos ei mitään ihmeellistä tapahdu ja uskon että se tarkoittaa nousupäiviä.

1 tykkäys

Norjan öljyrahaston toimitusjohtajan mukaan inflaatio olisi pysyvää:

"Tangen sanoo brittiläisen talouslehden Financial Timesin (FT) haastattelussa, että inflaatio voi kiihtyä voimakkaammaksi kuin mitä yleisesti uskotaan, kun hintoja nostavat korkea kysyntä ja toimitusketjujen häiriöt.

Tangen huomauttaa, että hinnankorotuksia tapahtuu kaikilla teollisuudenaloilla ja yhä useammassa paikassa. "

5 tykkäystä

En todellakaan voi asettua kenenkään yläpuolelle siinä että olisin mitenkään hyvin nähnyt reaaliajassa ison kuvan pandemia vs. reaalitalous ja pandemia vs. pörssit.

Nyt voi katsoa häpeilemättömän jälkiviisaasti viimeistä 24 kuukautta, ja sieltä hahmottuu mielestäni tosi selkeä iso kuva.

2019 edusti kiltisti 2010-lukua niin että yleinen lievä talouspessimismi vallitsi. Tältä pohjalta maailman pörssiyhtiöt eivät asemoituneet mitenkään aggressiivisesti vuotta 2020 varten.

Koronan ekaa kertaa eskaloituessa pörssiyhtiöt huolehtivat parhaansa mukaan siitä että kiinteät kulut ja varastot ovat minimissä. Tulosten kannalta aina parasta on se kun kysyntä yllättää positiivisesti. Olennaista ei ole kysynnän absoluuttinen taso vaan kysyntä vs. odotukset.

Keväällä 2020 lyhyen lamaannuksen jälkeen ihmiset alkoivat katsoa netistä ja Walmartista ja Prismasta mitä kulutustavaraa bunkkeriin ostaisi.

Siitä alkaen melkein kaksi vuotta on eletty pörssiyhtiöiden kannalta ainutlaatuista tilannetta.

Maailman pörsseissä goods on yliedustettuna vs. services vs. sama kansantalouksissa. Joissain pörsseissä – kuten Helsingissä – tämä vinouma goods vs. services on aivan äärimmäinen.

Bisnekset joihin pandemia on iskenyt pahiten ovat suhteettoman paljon pörssien ulkopuolella. Eniten ovat kärsineet palvelusektorin pienyritykset.

Megalomaaninen elvytys 2020–21 mitoitettiin pumppaamaan bkt:ta ja työllisyyttä mahdollisimman pian mahdollisimman lähelle vanhaa trendiä.

Elvytystä ei noin vaan voinut korvamerkitä niin että elvytetään katatonisessa tilassa olevaa palvelusektoria ja jätetään elvyttämättä tulikuuma goods-sektori.

Mitä pörssiyhtiöiden omistajat – jotka keskimäärin ovat isosti ylipainossa goods-sektoreilla vs. kansantalous – ovat saaneet pandemialta?

  • täysin poikkeuksellisen tulikuuman suhdanteen aloilla joilla itsellä taloudellinen intressi
  • taloudellisen ahdingon kärsii joku muu
  • korot ovat olleet nollassa, mitä ei lähellekään ole ikinä tapahtunut yhtä aikaa tulikuuman goods-sektorin kanssa
  • giganttinen uusi likviditeetti joka esim. Suomessa 2021 alkoi jahdata goods-firmojen myynti- ja tulosmomentumia ja siitä ektrapoloituja suunnattomia tulevaisuudennäkymiä
  • inflaation tuoma varastojen arvonnousu
  • sen lisäksi että hurja noususuhdanne volyymeissa, myös tämä Money illusion - Wikipedia: kun alle kuusikymppiset eivät ymmärrä inflaatiosta mitään, lyhyen aikavälin inflatorinen bisnesten “kasvu” vain lisää hyvää fiilistä samaan aikaan kun on tiedossa että inflaatio tuhoaa varovaisempien sijoittajien nimellisesti riskittömiä sijoituksia ennätystahtiin

Onko Suomessa yhtään osakestrategia joka ei tällä hetkellä hyväksy pörssiyhtiöiden vuoden 2021 lukuja “uuden syklin” alun luvuiksi, siis sellaisiksi joista lähivuosina mennään luotettavasti ylöspäin?

Minulle on tullut vaikutelma että varovaisinkin strategi kuitenkin hyväksyy viime vuoden trendit lähtökohdaksi josta ekstrapoloidaan? Jos joku on varovainen, varovaisuus tarkoittaa että ektrapoloidaan vain pikkuisen maltillisemmin kuin kaveri.

Omikron lopettaa pandemian rikkaissa ja ehkä keskituloisissakin maissa kuin seinään jo ihan pian – tavalla jota olisi viime syksynä olisi ollut vaikea kuvitella.

Eli Q2.22 voi hyvinkin olla jo sellainen kvartaali jolloin katsotaan kuinka paljon kannatti viime vuoden trendejä pörssiyhtiöiden osalta ekstrapoloida.

Mitä pirteämmin palvelusektorit elpyvät, sitä huonompi homma keskiverto-osakesijoittajalle.

Keskuspankit katsovat bkt:ta, työllisyyttä, vähittäismyyntiä, inflaatiota jne. koko kansantaloudessa. Mitä nopeammin palvelut elpyvät, sitä epätodennäköisempää on että rahapolitiikan kiristyminen peruuntuu tai lievenee kovin äkkiä.

“The Lord gave and the Lord hath taken away; blessed be the name of the Lord” (Job 1:21).

“Congress and JPow gave and JPow hath taken away; blessed be the name of Congress and JPow” (goods-sektori-orientoitunut osakesijoittaja)

51 tykkäystä

Suomessa lausuntoja julkistavat osakestrategit eivät tyypillisesti ansaitse julkaisemalla hyviä lausuntoja, vaan he ovat töissä varainhoitoyrityksissä, jotka menestyvät niin kauan kuin kansa tuo heille rahansa hoidettavaksi ja pitää ne siellä, tapahtui omaisuuden arvolle mitä tahansa. En ole vielä koskaan, en koko elämäni aikana, nähnyt Nordean tai OP:n osakestrategin antavan julkisuuteen neuvoa “myykää osakkeenne, hyvät ihmiset, pian niiden arvo romahtaa”.

17 tykkäystä

Tähän väliin taas muutamia käppyröitä jotka toivottavasti auttavat kanssasijoittajia tekemään parempia ratkaisuja tai ainakin välttämään huonompia ratkaisuja omassa sijoitusharrastuksessaan.

Saksassa inflaatio hidastui odotettua hitaammin… Euroalueen lukuja tulee pitkin viikkoa.

Tämän postasin aiemminkin, mutta kertauksena: sentimentin perusteella ollaan ainakin lyhyen aikavälin pohjien tuntumassa.

Suomalaisten yksityissijoittajien sentimentti on pysynyt kylläkin vahvana…

Korkokäyrä on taas pitkästä aikaa kääntymässä negatiiviseksi indikoiden talouden hidastumista ja jos menee oikeasti pakkaselle niin taantumaa parin vuoden säteellä. Tästä voisi puhua ummet lammet, mutta juttua enemmän videolla.

Olen viime aikoina nostanut sitä mahdollisuutta, että pian sijoittajat säikähtävät kasvun hidastumista (samoin muuten keskuspankit :stuck_out_tongue: ) ja loppuvuonna pörssissä kasvuyhtiöt ovat taas “muodissa”. Korkomarkkina tässä mielessä tuntuu komppaavan tätä.

Lisäys: niin ja vielä! :smiley:

Huomatkaa, miten tämä myllerrys pörssissä on rajoittunut osakemarkkinan sisälle. Esim. arvo-osakkeet eivät ole ryhmänä juuri pakitelleet, joten sijoittajat ovat veivanneet osakkeita toisiin eivät ole paenneet markkinalta.

Samoin spurgulainamarkkina, joka yleensä reagoi äkäisesti jos taloudessa olisi häikkää, ei ole edes värähtänyt:

Isommat korjausliikeet tapahtuu yleensä taantuman takia…

30 tykkäystä

Tuohon Hussman kommentoikin hyvin eilen. Hetkellisiin pohjiin tuo sentimentti on ihan ok, mutta se ei tarkoita ettei pidemmän ajanjakson trendi olisi alaspäin.
https://twitter.com/hussmanjp/status/1488195323491233803?cxt=HHwWlsC90eHwkKcpAAAA

10 tykkäystä

Väittäisin, että ainakin lyhyen aikavälin pohja oli viime viikon maanantai. Nyt mennään jonkun ainakin jonkun aikaa iloisesti ylös, kunnes taas joku /jokin pelästyttää. Josko nyt jaksaa nousta joulupukkirallin tilapäisen huipun yli, tai peräti ATH:n?

Nyt puhun siis kotoisesta pörssistämme(OMXHPI). En tiedä indikoiko se mitään, mutta viime maanataina mentiin neljä pinnaa alle marraskuun välipohjan. Eli toistaiseksi viivottimella voi vetää sellaisiakin trendejä, joissa @musa_2 säästyy canossan matkaltaan :grin:

5 tykkäystä

Täytyy nyt kuitenkin sanoa että osakemarkkinoilla sitkeä maltillinen optimisti lopulta voittaa.

Jossain scifi-maailmassa jossa alan taloudelliset lainalaisuudet ovat päälaellaan, kaikki strategit olisivat aina rommareita. Sehän olisi kyllä huono homma :smiley:

5 tykkäystä

Tarjoilen @musa_2 :lle pienen lisäannoksen ekstaasia ao. videon muodossa. :point_down:

Kyseessä on edellistä tänne liittämääni Nordean videojulkaisua merkittävästi suppeampi kokonaisuus, mutta pääviesti on siinä, että Nordea kasvattaa suosituksissaan osakeylipainoa entuudestaan.

Poimintoja:

  • Tammikuun korjausliike on ollut merkittävä, mutta kokonaisuudeltaan ylimitoitettu.
  • Pitkäjänteisellä tai markkinoiden lyhyen aikavälin heilahteluista hyötyä hakevalla sijoittajalla on nyt hyvä tilaisuus kasvattaa osakeomistustensa määrää.
  • Arvostuskertoimissa ollaan jo hyvin lähellä pitkän aikavälin keskiarvoa.
  • Tyypillisesti voimakkaan talouskasvun keskellä normaalia korkeammat arvostuskertoimet ovat perusteltuja.
  • Globaalisti yritysten liikevaihtojen kasvuennusteet ovat alakanttiin, jonka johdosta tulosennusteiden nostaminen olisi perusteltua. Tämä tuo markkinoille tukea.
  • Kokonaiskuva on myönteinen osakemarkkinoille.
  • Lyhyellä aikavälillä voi tulla heilahteluja kiristyvään rahapolitiikkaan sopeuduttaessa. Heikompia päiviä ja viikkoja on todennäköisesti luvassa joissain määrin.
  • On kuitenkin todennäköistä, että seuraavien kuukausien aikana osakemarkkinoiden tuotot ovat selvästi parempia, kuin mitä tyypillisesti.



Kuvat: Nordea

33 tykkäystä

Ei uskalla olla enää ilman kasvulappuja vaikka pohjiin en toistaiseksi osunut enkä varmaan jatkossakaan tule osumaan. Keväällä voi vielä tulla hyvinkin lisää laskua. Tässä hauska tilasto, ei välttämättä silti kerro mitään tulevasta

49 tykkäystä

Onneksi tuo paremman osumatarkkuuden omaava 10v-3kk ei ole vielä ns lähelläkään kääntymistä.

Toisaalta kuluttaja sentimentti alkaa taas olemaan varsin hapan Yhdysvalloissa:

14 tykkäystä

Huomenta! Jälleen huomenna pääsemme seuraamaan keskuspankkipöhinää, kun EKP julkaisee korkopäätöksensä klo 14.45. Koska päivä on kiireinen myös tulosrintamalla, julkaisin korkopäätöksen ennakon jo tänään. Mikään ei euroalueen ensi vuoteen koronnostoja vasta povaavissa korkoennusteissa voi taaskaan mennä vikaan, jos inflaatio talttuu, palkkojen nousu ei ylly ja muut kp:t eivät karkaa liian kauas. Oletuksia siis riittää.

Kommentit päätöksestä taas tulossa tänne, palaamme siis asiaan huomenissa!

47 tykkäystä

Yksi näkökulma yllä olevaan kuvaan on, että meniköhän koronaelvytys vähän liiallisuuksiin, ainakin USA:ssa.

2 tykkäystä

https://twitter.com/PriapusIQ/status/1488554276536336390

Venäjä tuottaa yli 60% maailman ammoniakkinitraatista ja ruuantuotanto ei tykkää jos jää lannoitteet pois… Pienoista hinnannousua lannoitemarkkinoilla ohjelmassa, ja mikäli kevätkylvöjen kanssa tulee lannoitepulaa, voi ottaa myös ruuan hinta osumaa (ylöspäin) vähän pidemmällä aikavälillä.

https://twitter.com/PriapusIQ/status/1488574367877455873

34 tykkäystä

Factset Q4 marginaalit verrattuna 5 vuoden keskiarvoon:
Eniten koholla energia, materiaalit, info tech

Q3:en verrattuna: Inflaatio keventää katteita suurimmalla osasta sektoreita:

Q4- Q2 - odotuksissa hentoinen kevennys marginaalitasoissa:

“What is driving the sequential decline in net profit margins for the S&P 500? Higher costs are likely having a negative impact on profit margins. During the previous earnings season, 305 S&P 500 companies cited “inflation” on earnings calls for the third quarter, which was the highest number in at least 10 years.”

Yardenilta:
Liikevaihtoennusteet:21 & 22 ennusteet ovat nousujohteisia. Tämä antaisi osviittaa, että inflaatio siirtyy myös liikevaihtoihin.

Earnings growth: 2022 ei aivan samansuuntainen kehitys - samalla kun liikevaihtoennusteita on nostettu, tulokset eivät skaalaa.

Eräällä tavalla tervehdyttävä merkki, että myös liikevaihdot kasvavat, eivätkä vain marginaalit.
Pieniä muutoksia toki isossa kuvassa.

12 tykkäystä

Inflaatio reilusti yli odotusten.

19 tykkäystä

Euro to Rise if Eurozone Inflation Data Shift ECB’s Easy Policy Rhetoric – Market Talk

0948 GMT - Eurozone inflation data at 1000 GMT could prompt European Central Bank President Christine Lagarde to acknowledge the risk of persistent price pressures at Thursday’s meeting, boosting the euro, MUFG Bank says. The figures could exceed expectations following higher-than-forecast German, Spanish and French inflation data earlier this week, raising the prospect of Lagarde being less forceful on the view that inflation will ease, MUFG analyst Derek Halpenny says. “A less dovish message on inflation tomorrow given inflation upside risks will make it difficult for Lagarde to push back on 2022 monetary tightening expectations and that might help extend the current more positive EUR momentum.” EUR/USD rises 0.1% to 1.1282, having earlier reached a one-week high of 1.1295, according to FactSet

Dow Jones Newswires

1 tykkäys