Pörssien suunta (Osa 2)

Itse olen kurkkinut näitä Financial Timesin sivuilta. 3,68% on Italian lukema tällä hetkellä.

Kieltämättä täytyy toivoa, ettei nämä Italian tavoin raskaasti velkaantuneiden euromaiden korot lähde liian voimakkaaseen nousuun. En usko, että eurotalous kestäisi sitä ilman aika isojakin ongelmia.

1 tykkäys

Koitetaanpa pysyä nyt kaikki myyntilaidalla, että elokuu jää pakkaselle. Sitten voidaankin mennä kaikki huoletta all in.

(Kuva Petri Ukkolan kirjasta Pörssi-ilmiöitä)

13 tykkäystä
7 tykkäystä

Viime kuukausina on tullut paljon uutisia irtisanomisista jenkeissä, mutta ilmeisesti moni löytää takaisin töihin.

Ensinnäkin, vaikka itse olen ollut onnekas töiden suhteen olen juuri sitä polvea jolla aina tärkeässä elämän vaiheessa työn saanti on ollut poikkeuksellisen vaikeaa. Pitää olla siis iloinen, että tekijöille löytyy hommia!

Mutta, sijoittajavinkkelistä tämä on taas yksi syy nostaa korkoja entisestään sillä kuuma työmarkkinaa nostattaa inflaatiota.

"Reggie Pearson, of Columbia, S.C., said he found out in a morning Zoom call earlier this month that he was losing his management job as part of broader layoffs at a health-insurance broker…

… Around 1 p.m. ET that same day, a recruiter for Baldwin Risk called Mr. Pearson with a job offer in sales management. The recruiter told Mr. Pearson that this was the first time he had made a job offer to someone the same day they had also gotten laid off.

“I went from being lost and confused to being happy and excited and like, ‘man, this is a blessing,’” Mr. Pearson said.

By 2 p.m., he had received an offer letter, with an annual salary of $115,000, well above his previous pay of $60,000, he said. He signed it immediately."

17 tykkäystä

Hyvä sopimus työntekijöille ja varmaan jonkinlainen suunnanäyttäjä muille aloille. Luo painetta ekp:lle joka ei tee tarpeeksi kovia toimia tämmöisistä uutisista huolimatta luulen.

11 tykkäystä

Kurkkailin sektorirotaation pelikirjaa vuoden 2008 ympäristöstä. Pari kuvaa alla

Öljy->Pitkät bondit (TLT kuvassa) → Kupari. Ei vaihdoissa tartte osua viikontarkkuudelle ja rahaa tulee ovista ja ikkunoista. Öljykin näyttäisi nyt olevan kääntymässä nousuun samalla kun bondien arvo laskee (korot nousee). Eli vielä oltaisiin vaiheessa öljy. Kun pitkät korot ylittää inflaation tai hiukan ennen sitä pitäisi loikata bondien kyytiin. Ja kun talous raunioina ja korot lähes nollassa niin ostetaan pilkkahintaan kuparikaivoksia.

17 tykkäystä

Ihan mielenkiintoiset kuvaajat. Tuolloin kyllä öljy taisi nousta enemmän keinottelun tuloksena kuin että tuotanto ei olisi vastannut kysyntää.

Tässä näkyy pelkästään öljy ja S&P. Tuosta nähdään että vaikka pörssi ennusti taantumaa ennen lehman indusoitua romahdusta, niin öljy jaksoi rallatella kysynnän/keinottelun kantamana vielä siihen lehmanin kaatumiseen.

Toinen mielenkiintoinen havainto on kuvassa noin vuonna 2015, kun Sepesijoitettu raha sai yhtäkkiä öljynsä puoleen hintaan. Muuten korrelaation on ollus selvähkö, eikä noihin bondeihin tarvitse edes tarttua missään vaiheessa. Osakkeet voi ostaa takaisin sitten kun öljy tekee uuden pohjan, siihen asti voi tyytyä rauhassa öljylappuihin vs. perus indeksikama.

No, näin kävi viimeksi, mutta ihan hyvin öljy voi nousta ennustetusti 130;een vuoden loppuun ja vielä ylemmäs ensi vuonna. Megalama toki muuttaa kaiken.

2 tykkäystä

Taas olisi lama peruttu kertaalleen?

25 tykkäystä

Hmh eikös euroalueelta julkaistu BKT-lukuja jo Q2:lta ja alue taisi olla 4 % y/y kasvussa.

https://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/14644653/2-29072022-BP-EN.pdf/76432e7c-62cf-653b-6998-195b19b897ee

Nuo on varmaan tarkentuneita lukemia mitä tulee nyt ulos.

Toisaalta melkein reaaliaikaiset ostopäällikköindeksit hyytyvät.

5 tykkäystä

Samat datat saatavilla tarkemmin ja paremmin EU:lta eikä tarvitse maksaa Reutersille tai Blommalle:

https://agsi.gie.eu/

Vanha tuttu sanonta ”Prosentteja ei voi syödä”, pätee myös kaasuvarastoihinkin :disguised_face:

12 tykkäystä

Mitäs mieltä palstalaiset on siitä, että kuinka paljon energiakriisiä on hinnoiteltu tällä hetkellä tulosennusteisiin ja kursseihin? Lähinnä mieti sitä, että jos kriisi johtaa merkittäviin tuotantorajoituksiin niin kyse ei ole enää inflaatiosta vaan tuotannon ja myynnin menetyksestä. Meillä ainakin (iso kansainvälinen pörssiyhtiö) varaudutaan mahdollisiin rajoitteisiin.

3 tykkäystä

Eiköhän valtio “ohjeista” sulkemaan näitä tehtaita pakkasjaksoksi. Kyllä sitä rosteria ehtii tehdä myöhemminkin sitten jos sähkö ei meinaa järkevään hintaan riittää.

Voi olla kannattavampaa myydä suojattu sähkö markkinoille kuin puskea hiljenevälle rakennusmarkkinalle tavaraa happanemaan.

12 tykkäystä

Uusimmassa Traders Clubin jaksossa Jukka Lepikköä lainaten “Jos sinä tiedät jo riskit, miksei markkina niitä tietäisi”

15 tykkäystä

Hyvä lause sinänsä, enkä väitä että minulla olisi jotain erityistä tietoa riskeistä mutta heitinpä vain kysymyksen. Riskithän kehittyy koko ajan suuntaan tai toiseen ja oleellista, kuka osaa arvioida signaalit ja mittasuhteet nopeimmin.

7 tykkäystä

Vaikka markkina tietäisi riskit se ei tarkoita sitä, että ne olisi oikein hinnoiteltu. On aika useesti nähty miten markkina hinnoittelee markoekonomisia riskejä väärin, ei huomaa niiden laajuutta, tai edes koko riskiä. Nousumarkkinan lopussa riskejä aliarvioidaan eniten ja laskumarkkinan lopuksi toisinpäin.

Tässä nyt ei ollut pointtina se että tuleeko energiakriisiä vai ei, vaan että on vaarallista olettaa markkinan hinnoittelevan sitä oikein.

18 tykkäystä

Vastakysymys: Jos markkina tietää tänä vuonna ensi vuoden riskit, niin miksei se tiennyt tämän vuoden riskejä viime vuonna? :disguised_face:

93 tykkäystä

Useampi kommentti on ketjussa väheksynyt bondeja. Vuonna 2008 pitkät bondit tuotti 6kk aikana 35% samaan aikaan kun SP romahti -60%. Pitkissä bondeissa arvo muodostuu nimellisestä korosta (pieni osuus) ja korkotason muutoksista (merkittävä osa). Markkinoilla usein eilisen häviäjät ovat huomisen voittajia. Öljy näytti korona kuopassa huonolta. Nyt yksi päähän potkituin omaisuusluokka on valtioiden pitkät bondit. Muitakin on kuten (durable home goods Eurooppa kategoriassa Harvia ja BHG Group - voimia heille ketkä on kyydissä). Lyxor Ultra Long etf menettänyt 18kk arvostaan 38%. Mutta ei ole mahdotonta että tänään ostettuna se nousisi samassa ajassa 50% samalla kun osakkeet ja raaka-aineet polkevat paikallaan.

YouTuben makrogurujen konsensus taitaa olla 1940 meininki → nollataan velkainen systeemi inflaatiolla. Jos näin niin bondeissa ei järkeä. Mutta jos FED muuttuukin matkustajasta kuskiksi niin äkkiä tuo kääntyy. Samalla pörssikurssit huuhdellaan vessasta alas. Voi myös olla että korkea inflaatio rauhoittuu itsestään. Jossain väitettiin että historiasta ei löydy tällaiselle tukea, että yli 5% inflaatio katoaisi itsestään.

Laitetaan samaan viestiin vielä haastattelu autolainamarkkinasta. Tiivistys: Ylihintaisia ja liian arvokkaita autoja myyty huonotuloisille ihmisille joilla käsiraha löytyi valtion stimmyistä. Vähän käytettyä Mersua alle vaikka säännölliset tulot riittäisi 5 vuotta vanhaan Corollaan. Tällä hetkellä lainottajat mielellään antavat pidennystä maksuaikaan, koska eivät halua kirjata luottotappiota. Huonoimmillaan autoja hävinnyt kokonaan ja velat maksamatta. Tällöin tappio 100% + korot.

9 tykkäystä

Lisätään vielä että aika moni puhui transitorya vastaan, korkojennoususta ja osa jopa energiakriisistä, mutta kuinka moni positoitui siihen? Eli eipä tuohon kovin moni siirtynyt vs kuinka moni sitä tuntui vuosi sitten odottavan. Jos näin olisi tehnyt niin tämä olisi romahduksen sijaan kaikkien aikojen paras sijoitusvuosi.

16 tykkäystä

Hieman outo kommentti kyllä Jukalta. Luulisin, että hän kuitenkin ymmärtää sen, että kyse ei ole vain siitä että “tietääkö” markkinat asian. Jos on olemassa riski X, niin vaikka markkinat tietää sen olemassa olosta, niin ei sitä hinnoitella 100 %:sti hintoihin. Jos markkinat pitää riskiä hyvin epätodennäköisenä, niin tästä riskistä vain murto-osa voi olla hinnoissa atm. Täten jos riski realisoituisi, niin tietysti se näkyisi hinnassa. Eli tilannetta kannattaa hahmotella odotusarvojen kautta.

Seuraava omaa vastuutonta spekulaatiota: minun nähdäkseni markkinat hinnoittelee tällä hetkellä tilannetta, jossa kuluttajien rahat on talvella hiukan tiukalla ja täten kuluttajayhtiöt (Harvia, Tokmanni, Kamux mm. foorumin suosikeista) ottaisivat tässä vain isosti hittiä, mutta isommalta kriisiltä vältyttäisiin. Eli että kyse olisi vain yhdestä tiukemmasta talvesta, joka kuitenkin olisi täysin ohi menevä.

Jos itse pitää todennäköisenä, että kriisi tulee olemaan isompi, niin mielestäni siihen on nyt ihan hyvä mahdollisuus ottaa näkemystä, sillä markkinat ei näytä siihen uskovan.

42 tykkäystä

Nimenomaan. Tällöin olisi irrationaalista lyödä vetoa laskun puolesta ex ante jos riski olisi hyvin epätodennäköinen ja odotusarvo hyvin pieni. Riski on hinnassa vaikka hinta ei paljoakaan muutu. Jos riski realisoituisikin kurssilaskuun, niin tämä ei muuta tilannetta vedonlyöntiä ajatellen. Pieni odotusarvo ex ante ei muutu suureksi odotusarvoksi jos riski realisoituu. Joskus epätodennäköinen toteutuu.

6 tykkäystä