Pörssien suunta (Osa 3)

Muutama poiminta päivän Vartista. Jos nyt tällä viikolla tämä olisi ainoa… :slight_smile:

Huomenna on 1917 itsenäistyneen Suomen tasavallan itsenäisyyspäivä :finland:.

Perinteen mukaisesti kävin lyhyesti läpi Helsingin pörssin historiallisia tuottoja. Päivitin hieman viimeisen +15 vuoden laskelmia perustuen HEXin kokonaistuottoon (inhorealistinen indeksi koska Nokia painoi siinä liiankin paljon 2010-luvun alkuun asti). Vaihdoin myös inflaation YKHIin eli eurooppalaiseen tyyliin laskea inflaatio. Aiempi data pohjaa Nybergin ja Vaihekosken tutkimukseen.

Ei nuo laskelmat kauheasti muuttuneet: 5,8 % reaalituotolla pörssi on maailman kärkijoukossa 1917–2023. Tämä on sitäkin vaikuttavampaa kun miettii, minkälainen kehitysmaa Suomi oli 1917. Matkaan mahtuu kaksi maailmansotaa, yksi maailman suhteellisesti verisimmistä sisällissodista, inflaatiomyrskyjä, vaaran vuosia, kovaa verotusta, päätöntä yritysjohtamista, 90-luvun todella raju romahdus ja lama jne.

Näistä huolimatta Suomessa on kasvanut lukuisia menestyviä firmoja Wärtsilästä Harviaan, jotka ovat sopeutuneet ja palkinneet omistajiaan.

Ylpeyden aihe!

Viimeisen 33 vuoden reaalituotto ajalta, jota voi pitää relevantimpana sijoittajalle pörssin modernisoituessa (esim. ulkomaalaisten vapaus ostella osakkeita tapahtui vasta 1992!) on noin 8,4 %. Se itseasiassa päihittää SP500:sen (noin 7,3 %. :smiley: ) vastaavalla ajalla.

Mutta harvempana vuotena on saatu 8 % tuottoa: Helsingin pörssi on heiluva ja jonain vuosina se on puolittunut, it-kuplassa 1999 nousua tuli peräti +160 %! Tässä valossa viimeisen parin vuoden kusetusmarkkina ei ole kummoinen.


Muutama muu huomio. Korkotason lasku ja korko-odotusten lasku on ollut todella nopeaa. Vaikka seuraan näitä viikottain, on muutos yllättänyt itsenikin. EKP:n ohjauskoron odotetaan olevan enää päälle 2 % parin vuoden päästä. Huom. markkinaodotus on paras arvaus, vaikka sekin menee yleensä pieleen.

Suomen taloudelle, joka laski Q3:lla 0,9 %, korkojen lasku on helpotus.

Pörssinousulla on ollut kapeat hartiat. Vain neljännes SP500 firmoista on päihittänyt indeksin viimeisen 12kk aikana. Tällaista tuppaa tapahtumaan huipuissa… joten ollaan varovaisia. Mutta kuten Vartissa muistutan, joka markkinassa on voittajansa. Esim. teknokuplan alkaessa kosahtaa lähtivät perinteiset mörnijäosakkeet nousuun. Nyt sijoittajien huomio on tekoälyssä, kun muualla mörnitään. Kenties pöydät kääntyvät?

44 tykkäystä

Danskelta on tullut katsaukset kylmän pohjolan tilanteesta ja mm. Suomesta. :slight_smile:
https://twitter.com/Pasi_Kuoppamaki/status/1731905443184751010

Tässä on Pohjoismaiden katsaus:

It looks like we can get inflation down with only a modest increase in unemployment in the US, the euro area and the Nordic countries.

The scene is set for rate cuts during 2024 and 2025, as central banks can gradually release the pressure.

However, uncertainty is very high, and there is significant risk of both deeper crisis and re-emerging inflation over the coming years.

https://research.danskebank.com/research/#/Research/article/b0b0fbe3-5632-4823-a75a-e83717ae6006/EN

Ja tässä ois katsaus Suomesta. :slight_smile:

Suomen talous on taantumassa, mutta inflaation laskun tukema yksityinen kulutus ja vientikysynnän asteittainen piristyminen nostavat talouden kasvuun 2024 kuluessa.

Työmarkkinat pysyvät kohtuullisen vakaina, vaikka muutamilla toimialoilla vähennetään työvoimaa. Monet yritykset kokevat edelleen työvoimapulaa ja palkat nousevat viime vuosia nopeammin.

Asuntomarkkinat pysyvät normaalia hiljaisempina, mutta korkojen lasku ja patoutuneen kysynnän purkautuminen kääntävät asuntomarkkinat nousuun 2024. Asuntojen rakentaminen piristyy merkittävästi vasta 2025.

Hallitus jatkaa sopeutustoimia julkisen talouden tasapainottamiseksi, mutta alijäämä pysyy suurena ja velkasuhde nousee.

https://research.danskebank.com/research/#/Research/article/af26c262-a17b-4781-9094-5fda239a139c/FI

15 tykkäystä

Tässä on tviitti Intian osakemarkkinoista. :slight_smile:

Karhumaisuus on dropannut. :bear:

17 tykkäystä

@Tuomas_Tuominen, @Jukka_Lepikko ja korot :high_heel: :high_heel: :kiss:

Kaiken järjen mukaan nousevat korot hidastavat taloutta. Data on kuitenkin eri mieltä. Miksi?


0:00
Intro 1:05 Pörssit nyt 11:58 Markkinakatsaus 32:33 Kurkistus salkkuihin

24 tykkäystä

Mihin asti näitä uutisia otetaan positiivisesti markkinoilla?

25 tykkäystä

@TervanKypsyttelija Markkinoilla haistellaan ja aavistellaan tällä hetkellä jotain. Tähän asti korkojen laskun ajateltu olevan bullish osakkeille, nyt kuitenkin jostain syystä kulta on lähtenyt nousuun ja öljy laskuun. Myös teollisuudessa heikkenemisen merkkejä. Korkojen lasku saattaa olla edessä pian, mutta se tuskin on osakkeiden kannalta hyvä asia.:thinking: Ihailtavaa kun joku uskaltaa poiketa valtavirrasta ja kyseenalaistaa nykyiset järjettömät arvostuskertoimet erityisesti jenkeissä :slight_smile: pisteet siitä sinulle!
Itse odotellut osakemarkkinoiden romahdusta 2021 alusta lähtien ja tuolloin sanoin korkojen nousevan jopa 5-7% tasoille ja näin tapahtui. Romahdusta ei ole vieläkään tullut, mutta kupla toki paisunut. :slight_smile:

Edit. Nyt taitaa olla sopiva hetki ottaa pidempää taukoa foorumilta ja opiskella pörssiä ja miten jäljellä oleva kuiva ruuti (60% salkusta) saadaan parhaiten käytettyä, kun parhaat mahdollisuudet tulee eteen. Melkein kolme vuotta lähes päivittäin seurattu forumia ja toivottu romahdusta, mutta toistaiseksi katsottu vain nousua sivusta. Hieman lisää shortteja salkkuun ja toivotaan että nyt romahdus tulee nyt kun foorumin selailu laitetaan tauolle.

37 tykkäystä

Jos nyt kävisi niin, että tulisi jonkinlainen romahdus. Esimerkiksi Sp500 laskisi tästä vuoden tai kahden ja päätyisi -30% nykytasosta.

Mikä saisi sinut ostamaan? Ostaisit ehkä siksi, että jokin arvostuskerroin on matalampi kuin aiemmin. Sehän käy helposti!

No mutta mikä saa sinut pitämään osakkeista kiinni, kun nousua on tullut vaikka +5-10%?

Olet kääntänyt vuonna 2021 ajatuksen siihen, että kaikki romahtaa ja joskus pääset ostamaan halvemmalla. Mielestäni tuon ajatusmaailman kääntäminen optimismiin tulee olemaan iso haaste, johon sinun kannattaisi jo alkaa henkisesti valmistautumaan. Vaikka olisit oikeassa romahduksesta ja se tulisi, niin miten voit olla silloin varma, että tapahtunut romahdus jo tapahtui ja nyt on aika holdailla eikä jatkaa todellisen romahduksen odottamista?

88 tykkäystä

Osittain samassa tilanteessa Valkeuden kanssa. Tosin itse en shorttaa vaan olen long only. En siis juurikaan myy, vaan ajoitan vain ostoja kun näen paikan. 5-10% nousu ei siis aiheuttaisi mitään toimenpiteitä omalta osalta.

Eikai kukaan voi olla varma mistään pörssin suunnasta. Epäonnistumisen uhka on aina läsnä, mutta ei sen pidä antaa olla esteenä sijoittamiselle. Pahimmillaan romahdusta odottaessa rahat vain makaa tilillä, mikä on se mitä valtaosa tekee muutenkin. =/

19 tykkäystä

Saksasta lisää heikkoa talousdataa teollisuuden tuotannon laskiessa viidettä kuukautta putkeen.

Toisaalta samaan aikaan DAX kelluu ATH:ssa.

Hyvä esimerkki miten pörssi hapuilee jo eteenpäin vaikka data tuntuu heikkenevän. Myös yritysten tulevaisuudennäkymät ovat hieman kirkastuneet.

66 tykkäystä

Se on ihan ymmärrettävää, että haluaa ostaa osakkeita silloin, kun ne on oikeasti halpoja.

Jos sijoittaa tänään osakekoriin, riskinä on, että osakkeet saisi ostettua joskus halvemmalla, jos “romahdus” tulee.

Jos on näkemys, että romahdus on lähiaikoina tulossa, ja siirtää sijoitukset tulevaisuuteen, riskinä on, että romahdusta ei tullutkaan ja osakkeet maksavat sitten selvästi enemmän.

Teki niin tai näin, aina on riskiä, että ajoitus olisi voinut olla parempi.

Lähtökohtaisesti hajautettua osakesalkkua riittävän kauan omistamalla on käytännössä historiallisesti päässyt ennen pitkää positiiviseen tulokseen. Osakkeista sivussa olemalla tietää varmasti häviävänsä käteisinflaation/osinkojen + mahdollisen kurssinousun verran, jos sellaista sattui tulemaan, kun odotti pörssin halpenevan.

Ei aina helppoja valintoja. Molempia on tullut jossain määrin kokeiltua.

Lisätään sen verran, että nythän koroista saa kuitenkin kivaa tuottoa, jopa yli nykyisen inflaation, mikä helpottaa odottelijan tuskaa.

Tämän ei luulisi ainakaan lisäävän euroopassa kannatusta sille, että korkoja olisi syytä pitää vielä pitkään nykyisellä tasolla?

28 tykkäystä

Yleensä ihmistä harmittaa kaikkein eniten, ettei rohjennut tehdä haluamaansa asiaa. Tässä tapauksessa sijoittaa osakkeisiin. Jos jää ikuisesti odottamaan sitä parasta hetkeä, niin hyvinkin jälkeenpäin huomaa ettei sitä koskaan tullutkaan. Suosittelen nahkapäätöstä - puolet osakemarkkinoille ja puolet käteisenä. Sen jälkeen voi joka päivä huokailla onnesta, että uskalsi lähteä markkinoille ja samalla kirota, kun lähti markkinoille. Ainakin vanhana voi myöntää, että oli puoleksi oikeassa.

48 tykkäystä

Eurooppalaisen teollisuuden mahtimaan puolella etenkin energiaintensiivinen teollisuus on ottanut siipeensä, 20% alle koronaa edeltävien aikojen.

Venäläisen kaasun varaan sorvattu energiawende yllätettiin housut kintuissa, ja energian kustannuksen nousu / volatiliteetti ohjaa säästämään energiaa siellä missä se lopputuotteiden kannalta on painavinta. Tietenkin oikea prioriteetti ja pitää kaasun ja sähkön hintaa kurissa, mutta kyllähän Euroopan talous kaipaisi energiaintensiivistä teollisuutta kunnes kaikki ehtivät sopeutumaan tietointensiivisempiin töihin.

5 tykkäystä

Hmm. Missä indeksit olikaan pörssien ennakoimaa ja hapuilevaa ennakkoa 6kk sitten? Parhaiten sopiva Dow oli 7,38% alempana ja jos olisi haistellut tulevaa niin eihän sen olisi pitänyt nousta yhtään?

Nyt raportoitu maakohtainen tuotanto ja tilaukset sukeltaa.

Ja sama Daxilla.

1 tykkäys

Muutama juttu Hesarilta inflaatiosta, mikä kiinnostaa tärkeänä euroalueen rahapolitiikan ajurina:

  • Maksumuurin takana, mutta ensimmäinen juttu on muistutus siitä että viimeiset euroalueen inflaatioluvut (2,4%:ia) eivät välttämättä tarkoita että se on nähty. Energian hinta oli vertailukauteen noussut +35% ja nyt se on halventunut -11,5%. Muiden korin ryhmien inflaatio on edelleen jonkin verran 2%:in keskimääräisen tavoitteen yläpuolella, palvelut kaksinkertaisesti. Jos energian hinta kääntyy talvella takaisin nousu-uralle, on mahdollista, että lineaarinen inflaation lasku ei jatku.
  • Toisaalta markkinat odottavat edelleen kovasti (”90% varmuudella”), että euroalueen koronlaskut aloitetaan pian jo 2024 Q1:sellä. Pieni vara kelpaisi viime vuosien jälkeen kyllä sekä kuluttajille sekä monelle toimialalle (mm. rakentaminen).

Ylempään kiinnostavaan keskusteluun: pysyminen pääosin käteisessä on oikea valinta jos ei halua altistua osakeriskille. Itse en näe yritysten luvuissa ja hinnoittelussa erityisiä kuplia, etenkään Helsingissä. Forward P/E:t on lähes kaikkialla maailmassa muutamaa suurta teknoa lukuunottamatta maltillisia (small capit ja kehittyviä myös). En ymmärrä mille tasolle vaikkapa Helsingin hinnat olisi voineet noin vuosi sitten enää laskea, kun taseet kunnossa, osinkotuotot monesti lähempänä 10%:ia, ja P/E reilusti alle keskiarvon - mielellään ostaisin kaikki osakkeet noilla hinnoilla niin juuri riskiä tappiosta ei olisi mutta markkinat ei vaan toimi niin.

Itse ainakin ollut pitkään olemattomalla käteispainolla ja jos odottamaton romahdus iskee, voi ottaa laskeviin korkoihin lainaa ja lisätä osakepainoa. Mutta oma taloustilanne ja riskinsietokyky ratkaisee näissä päätöksissä.

26 tykkäystä

Fundstratin Tom Lee ennustelee härkäisesti ja jotenkin tulee aina katseltua sen kommentit CNBC:n YouTubesta. 2024 ennusteessa S&P 500 indeksi 5200. Alla videona päivän haastis.

https://x.com/cnbcclosingbell/status/1732861700427088079

10 tykkäystä

Hyviä huomioita Tom Leeltä (likviditeetti, rallin leventyminen), mutta kannattaa muista että hän on sitten oikeasti härkä.

Siis ihan eri tason BULL kuin monet muut. :ox:

Tässä juttu 2021 syksyltä juuri edellisten huippujen kohdalla:

Kävin sitä myös Vartissa läpi tuolloin. :smiley:

Tosin 2021–22 laskuhan saattoi olla vain hikka tässä milleniaalien nousumarkkinassa… :smiley:

On muutenkin hauska palata vanhoihin näkemyksiin ja miettiä miten ne osui.

" Thomas Lee, managing partner and head of research at Fundstrat Global Advisors, told the crowd at the Forbes/SHOOK Top Advisor Summit in Las Vegas that a 17-year bull market is possible as the millennial generation ages into its economic peak in 2038, the year his models show that generation will reach that income height in their 40s.

Lee arrives at this hypothesis by looking at the generations that have come before and been the driving force up to their economic zenith. The Silent Generation peaked in 1929, the Greatest Generation peaked in 1974, the baby boomers peaked in 1999 and Generation X peaked in 2008. As Lee looks to the millennials ascendance he sees the chance at a bull market for the considerable future but also the chance that once that ascendant group gets on the other side of that high point, a potential bear market much like previous generations.

Contradicting some speakers from earlier in the day, including Jeremy Siegel of Wharton, Lee sees the current inflation in the market as temporary and doesn’t see it derailing his rosy outlook. However, he does see political instability in the U.S. and what he called a “war” that is underway between the U.S. and Russia and China as threats to derail long term growth, increasing the importance of cyber and military security."

28 tykkäystä

Critical information for the U.S. trading day…
…teesi ja antiteesi: bear/bull? —->
synteesi

Getty Images/iStockphoto

MarketWatch

Dec. 8.12.2023

What investors don’t want to see is a robust NFP report with accelerating wage growth that may bolster inflationary pressures, thereby keeping the Fed’s rates high for longer. Neither desired is a really bad reading that suggests if the central bank does have to cut borrowing costs it’s because the economy is falling out of bed with a bump.

  • One of Wall Street’s biggest bulls thinks the market can navigate that middle ground. Fundstrat’s head of research Tom Lee says the S&P 500 can reach 5,200 by the end of next year as falling inflation sees interest rates move lower, while the economy “probably” avoids a recession.

Lee’s antithesis is JPMorgan’s chief market strategist Marko Kolanovic, who’s been bearish on stocks for much of the year. He agrees with Lee that interest rates will likely fall in 2024 as the economy slows — the 10-year Treasury yield may fall to 3.75%, he reckons — but he warns it will reflect a scenario that is bad for equities.

  • “Should investors and risky assets welcome an inflation decline and bid up bonds and stocks, or will the fall in inflation indicate that the economy is sliding towards a recession?
  • We think that the decline in inflation and economic activity that we forecast for 2024 will at some point make investors worry or perhaps even panic,” he told clients in a note on Thursday.
2 tykkäystä

Korot ylös, indeksit alas…:thinking:

11 tykkäystä

Teknisesti kiinnostava tieto, että DAX ei ole ollut RSI:llä päivägraaffilla näin yliostettu 2010 jälkeen kuin 2015 ja 2017.
Mahtaako kuitenkin vielä nousta lisää laskevien korkojen ja inflaation vuoksi, koska maailma on ihan eri näköinen loppuvuonna 2024. Kussit nousee ja kaikilla on taas kivaa ? Pitää vain päättää, mihin kaikkeen rahoja silloin kuluttaa

Edit korjattu typo Yliostettu

5 tykkäystä

Yliostettua varmaan tarkoitat?

Kyllähän ne osakeindeksit ylöspäin tuppaa pitemmän päälle menemään. Harvemmin näin suoraan, eli eiköhän tässä lähiaikoina lähdetä tekemään korkeampaa pohjaa niin päivä- kuin viikkotasollakin.

2 tykkäystä