Pörssien suunta (Osa 3)

Tästä voi vielä tulla isoja vaikutuksia maailman markkinoille ensi vuodelle. Onko jollain näkemysiä mihin suuntaan pörssi menee jos tahti jatkuu.

“Joulukuun 15. päivästä lähtien neljä maailman viidestä suurimmasta konttirahtiyhtiöstä, cma cgm, Hapag-Lloyd, Maersk ja msc, ovat keskeyttäneet tai lopettanut liikennöiti Punaisellamerellä.”

“Kriisillä on kaksi suurta seurausta: toinen maailmantaloudelle ja toinen sotilaallisen kärjistymisen riskeistä Lähi-idässä länsimaiden yrittäessä palauttaa järjestystä. Aloitetaan taloudesta. Suezin kanavan tulot ovat merkittävä tulonlähde Egyptille, joka on jo keskellä finanssikriisiä. (Israeliin vaikuttaa vähemmän, sillä vain noin 5 % sen kaupasta kulkee Eilatin, sen Punaisenmeren sataman kautta.) Maailmantaloudelle Suezin reitin pitkittynyt sulkeminen nostaisi kaupan kustannuksia, koska laivaliikenne ohjataan Afrikan ympäri. enemmän aikaa ja vakuutusmaksut nousevat. Lyhytaikaiset toimitusketjun häiriöt voivat johtua myös kaupan laajamittaisesta uudelleenohjauksesta”

3 tykkäystä


Kyllä siellä tankkeria ja muuta vielä kulkee. Vihreät tuossa konttialuksia. Maerskilta ainakin pari siellä.

Että olisi jollain tasolla pörssin suuntaan liittyvää. Ei se evergreenikään nyt koko maailmantaloutta seisauttanut. Toki merkittävä kulkuväylä mutta maailmantaloudelle ei kai niin suurta vaikutusta kuin esimerkiksi mitä rahakeisarit Eu ja Maailmanpankki konttoreissa päättävät.

23 tykkäystä

Aamulta Saksan tuottajahintaindeksi

Vernerillä oli jo vartissakin asiasta, mutta alla vielä liite, kuinka Saksan 10vuotinen velkakirja tullut 2kk aikana alas.

35 tykkäystä

Joko nyt lähdetään kuuhun kun ATH saavutettiin @Jukka_Lepikko ? Taisi koronnostot sittenkin toimia. S&P500 rymylaskussa 10 nousupäivän jälkeen.1 tykkäys

“Osakeindeksit on rymylaskussa”

Osakeindeksit:

168 tykkäystä

Huomenia kaikille!

Yhdysvaltain asuntomarkkina alkaa toipua kaamosmasennuksestaan tuoreiden lukujen mukaan. Kirjoitin eilen aamulla makrokatsauksessa positiivisista signaaleista, ja iltapäivällä saatiin niitä lisää vanhojen asuntojen myynnin muodossa. Asuntojen myynti kääntyi vastoin odotuksia 0,9 %:n laskuun vuodentakaisesta. Kuten alla olevasta kuviosta näkyy, taso on edelleen hyvin matala, mutta suunta oikea.

Tänään makrokatsauksessa hieman itsereflektointia vuoden takaisiin näkymiin ja tunnelmia ensi vuoteen. Jään huomisesta alkaen joululomalle ja yritän jättää fooruminkin tauolle toviksi. Tammikuussa sitten jatketaan taas. Kiitos kaikille foorumilaisille tästä vuodesta ja ihanaa joulun aikaa!

80 tykkäystä

Tässä vielä perään vuoden 2023 viimeinen Vartti, tuttuun tyyliin joulujakso! :santa:

Vartti venähti 35 minuuttiin ja mukana on niin paljon käppyröitä, että suosittelen vain videon katsomista. :smiley:

Nostetaan kuitenkin muutamia hauskoja kuvaajia tähän.

Kulunut vuosi Varteissa. Osakemarkkinat nousivat maailmalla pomppuisasti, jatkaen syksyllä 2022 alkanut nousumarkkinaa. Sijoittajien kiivaasti odottaman korkohuippu saavutettiin, jos Yhdysvaltain 10v korkoa katsotaan, lokakuussa.

Vuodesta ei kuitenkaan odotettu tällaista. Strategit, ennustajat ja sijoittajat lähtivät vuoteen vaatimattomia tuottoja ja taantumaa odotellen. Sen sijaan saimme mehuisan teknohyperallin, missä isoimmat yhtiöt nousivat satoja prosentteja kuten NVIDIA. Taantumaennusteet osuivat vain osin. Euroalue frlittailee taantuman kanssa. Sen sijaan Yhdysvaltain talous yllätti.

Ei siis ihme, että pörssit nousivat äkäisesti kun enemmistö odotti laskua. :smiley:

Tässä on muutamia koosteita vastaavasti tämän vuoden strategien odotuksista. USA-taantuman kanssa on eri näkemyksiä, mutta euroalueen taantumaa pidetään todennäköisen. Kiina rimpuilee. No, tuskin nämäkään osuvat mutta on kiva tietää mitä isoimmat ennustajatalot ajattelevat. Strategien tavoitehinta SP500-indeksille on vain 4800 pistettä.

Yhdysvaltain markkinan ja etenkin sen isoimpien yhtiöiden yliperformanssi on vakuuttanut yhä useampaa sijoittajaa keskittymään jenkkilään. Jos kuitenkin vähän puretaan viime vuosien huipputuottoja suhteessa käteiseen Amerikassa, niistä merkittävä siivu on muodostunut arvostuskertoimien noususta ja käteisen negatiivisesta reaalituotosta.

Nämä kaksi seikkaa tuskin toistuu seuraavan 10v aikana, ellei korot painu nollaan ja osakkeet taas kuplaan… Hyvä kuvaaja AQR:ltä.

Salkunhoitajat ylipainottavat velkakirjoja kuin 2009. :slight_smile:

77 tykkäystä

S&P 500:n 4100 pisteeseen?

Despite the recent breakout in the S&P 500 (SPX), UBS technical analysts are urging caution as they see potential for a bull trap developing in the US stock market indices.

More precisely, analysts see high potential that the S&P 500 is on its way to set “an important tactical top as setup for a negative surprise into Q1.”

Samaa teemaa:

Karhuillaan lisää ja otetaan esille luottokorttivelat sekä säästöjen hupeneminen että edelleen korkeat korot. :slight_smile:

19 tykkäystä

@Jukka_Lepikko ja @Tuomas_Tuominen sekä vuoden viimeinen treidaajien kerhon jakso. :slight_smile: Just laitoin kuunteluun.

Loppuvuoden 2023 merkittävin muutos on ollut keskuspankkien takinkääntö, kun “higher for longer”-korkopolitiikka heitettiin roskakoriin. Vuoden viimeisessä Traders’ Club -jaksossa Jukka ja Tuomas käsittelevät myös potentiaalisia tammiralliosakkeita ja kertovat, millaisilla salkuilla he itse suuntaavat uuteen vuoteen. Katso jakso YouTubessa tai kuuntele se Spotifyssä!

0:00 Intro 1:36 Pörssit nyt 13:18 Markkinakatsaus 26:05 Tammiralliosakkeet 33:43 Kurkistus salkkuihin

26 tykkäystä

Itse olen matkan varrella oppinut arvostamaan Art Cashin:ia, jonka historia ulottuu aina vuosikymmenten taakse salimeklaritoimintaan saakka. Hänellä on hyvä näkemys markkinoista edelleen.

Klippi on lyhennelmä maksumuurin takana olevasta koko haastiksesta, mutta hyviä pointteja mukana

  • vaalivuosi, näkemys kiinalaisten haluun ostaa treasury bondeja ja kommentti markkina FOMO:sta
22 tykkäystä

Salkunhoitajien sentimentti edelleen vähän karhuinen, vaikkakin elpynyt pohjista 22/23 taitteesta. Ei mitkään kinkerit todellakaan vielä.

Linkki:

36 tykkäystä
53 tykkäystä

Inflaatiomörköä lyödään kovaa. Eiköhän indeksit saa tästäkin vähän lisää vauhtia joulupukkiralliin. Hei JPow, korkoleikkuria esiin naftaliinista vähitellen… :scissors:

31 tykkäystä

Joulupukkiralli on yleensä pari ekaa viikkoa vuoden alusta. Inflaation kehitys on ollut aika selvää jo pidemmän aikaa, mutta korkeiden korkojen vaikutukset yhteiskuntaan ja yritysten tuloksiin on edelleen auki. Tämä näkyy vasta ensi vuoden puolella.
US DURABLE GOODS ACTUAL 5.4% (FORECAST 2.3%, PREVIOUS -5.4%)
Tämä oli ehkä se yllätys, mutta en osaa sanoa, mikä on merkitys.

13 tykkäystä

Joulupukkirallin virallinen määritelmä on vuoden viisi viimeistä trading päivää ja uuden vuoden kaksi ensimmäistä päivää. Se siis tarkoittaa sitä, että Santa Claus rally alkaa määritelmän mukaisesti tänään, koska ensi viikolla markkina on neljä päivää auki jenkeissä.

Vähän dataa kaveriksi:

71 tykkäystä

Jep, ajatukset oli tammirallissa, mikä on itselle ollut tärkeämpi.

3 tykkäystä

Joo, tammiralli myös täällä mielessä, puhuttiin siitä tän viikon jaksossa.

Pari eri tapaa hyödyntää riippuen siitä miten likvidiä ja riskistä lappua hakee. Kaksi ylempää löytyy jo salkusta, pienempiä pitää katsoa ensi viikolla. Spinnova lähti jo, mutta täytyy katsoa muita kandidaatteja Suomesta ja maailmalta.

39 tykkäystä

Samaa mieltä - isommalla riskillä mentäessä on oltava stopparit ja hälyt valmiina, jottei jää bag holderiksi.

Itse olen jo ehtinyt useampaan laittaa pienempää lottoa, mutta Duell:in voi maininta riskisempänä.
Sitowise on vähän pidemmällekin swingille sopiva ja Lamor on mietinnässä. Hyvää joulua treidaajille, be careful out there ja … muistakaa stopparit!

Hyvää joulua!

74 tykkäystä

Suhteellisen rivakasta meno on ollut Wall Streetillä. :slight_smile:

Ensi viikon “kohokohtia”:

35 tykkäystä

S&P 500 sekä vaalivuosien mörniminen.

OP:n Olavin tviitti koskien pankkityöntekijöiden vähentämistä 2023 vs finanssikriisi.

12 tykkäystä