Pörssien suunta (Osa 3)

Jim Biancolla on lyhyt tviittiketju, jossa on asiaa tuotoista, käteinen vs osakkeet etc. :slight_smile:

Kopsasin tviittiketjun kokonaan, koska se on niin lyhyt. :point_down:

EDIT: @SuomenBuffet kiitos! Yks tviitti puuttui ja yks oli kahteen kertaa. :smiley:

7 tykkäystä

Alkavan viikon tapahtumia

Vaikea etukäteen sanoa, paljonko osakkeet heiluvat lähi-idän takia ja mihinkä suuntaan. (Esimerkiksi kriisin alkaessa nähtiin USA:n pitkissä valtion velkakirjoissa ostopainetta mikä sai yeldit alaspäin ja siten alkoi tukea osakeindeksejä.)

Edit

12 tykkäystä

Q3-tuloskausi pyörähtää kunnolla käyntiin ensi viikolla, kun tuloksiaan raportoi mm. Nokia, Nordea, Elisa, Kempower ja Huhtamäki. Edellisen kvartaalin osalta 35% yhtiöistä alitti ennusteet liikevaihdon suhteen ja oikaistun liiketuloksen osalta peräti 51% yhtiöistä jäi ennusteista.

Kysytäänkin siis näin ennen tuloskauden alkua foorumin parviälyltä miten käy tällä kertaa.

Kuinka iso osa yhtiöistä alittaa liikevaihdon odotukset?

  • 0-10%
  • 10-20%
  • 20-30%
  • 30-40%
  • 40-50%
  • 50-60%
  • 60-70%
  • 80-90%
  • 90-100%
0 äänestäjää

Kuinka iso osa yhtiöistä alittaa oikaistun liiketuloksen odotukset?

  • 0-10%
  • 10-20%
  • 20-30%
  • 30-40%
  • 40-50%
  • 50-60%
  • 60-70%
  • 70-80%
  • 80-90%
  • 90-100%
0 äänestäjää

Mietin, että kysynkö ennemmin odotusten alittamisesta vai ylittämisestä, mutta vastausvaihtoehdot toimivat ehkä paremmin näin päin kysyttynä. Ainakin edellisen kvartaalin tulosten osalta. :sweat_smile:

13 tykkäystä

Hussmanilta iso möhkäle tänään:

https://www.hussmanfunds.com/comment/mc231013/

Granthamin Jeremy ollut liki parin tunnin haastattelussa:

Aikaleimoja:

Ekat 8 min aikaa ennen lähetystä, juontajat vähän lapsellisia räkättäjiä siinä, itse haastattelussa asiallisia. Viimeinen osio lähetyksen jälkeen (last words) aika pysäyttävä.

25 tykkäystä

Taantuma vältetään USAssa. ainakin jos Valtteria on uskominen. Ja miksei olisi?

7 tykkäystä

Tämä on erinomainen muistutus, ainakin itselleni. :smiley:

43 tykkäystä

”Ylätason” keskusteluun tämän hetken tilanteesta kysymys - olemmeko vailla selvää suuntaa, onko jossain toimialalla kuplahinnat ja jossain nurkan takana —>

  • jo nyt meneillään oleva talouksien ”luova tuho”?

The Nasdaq and leading stocks suffered sharp losses late in the week, an expectation breaker for the market rally, Tesla headlines big earnings.

3 tykkäystä

Kuntarahoituksen pääekonomistin tviitit konkursseista.

Toimialojen kärki ei yllätä:

25 tykkäystä

Saksan tuottajahinnat jatkavat putoamistaan vuositasolla, joskin nämä heiluvat villisti ja fokus on kuluttajahintojen kehityksessä. Kuukausitasolla hinnat nousivat 0,2 %…

31 tykkäystä

“Fed Signals Dovish Shift, Markets Anticipate Halt in Rate Hikes”

21 tykkäystä

OP:n Olavi ja kiinalaisten kotitalouksien kiinteistökeskittynyt varallisuus. :point_down:

10 tykkäystä

Heräilin taas poskettoman aikaisin ja kahlasin aikani kuluksi – kukonlaulun aikaan – talousjulkaisuja läpi. Poimin pari kohokohtaa samalla ketjuumme. Käänsin pari kohtaa jutuista AI:lla ja korjailin pahimmat virheet.

USA:sta tulee lähes päivittäin ristiriitaisia uutisia maan talouden kehityksestä. Optimismi on kuitenkin hitusen voitolla, mikä selviää myös WSJ:n ekonomisteille neljännesvuosittain tekemästä kyselystä. Kyselyyn vastasi 65 ekonomistiä ja se tehtiin 6.-11.10.

Taloustieteilijät ovat muuttumassa optimistisiksi Yhdysvaltojen talouden suhteen. He uskovat nyt, että se välttää taantuman, että keskuspankki on lopettanut korkojen nostamisen ja että inflaatio hidastuu edelleen.

Wall Street Journalin viimeisimmässä neljännesvuosittaisessa kyselyssä liike-elämän ja akateemiset ekonomistit laskivat taantuman todennäköisyyttä seuraavan vuoden aikana heinäkuun keskimääräisestä 54 prosentista optimistisempaan 48 prosenttiin. Tämä on ensimmäinen kerta sitten viime vuoden puolivälin, kun todennäköisyys on laskenut alle 50 prosentin.

Mediaanitodennäköisyys oli 50 prosenttia, mikä vastaa käytännössä kolikonheittoa.

Lehti jakaa myös käyrän kyselyn historiallisesta kehityksestä. Ensimmäistä koronlaskua suurin osa ekonomisteista odottaa nyt Q2/2024.

image image

Optimismin taustalla on lehden mukaan kolme keskeistä tekijää:

  • inflaation hidastumisen jatkuminen
  • Fedin korkojen nostamisen loppuminen
  • työmarkkinoiden ja talouskasvun vahvuus ja niihin liittyvien odotusten ylitykset

EKP:n Lagarde on sen sijaan puhunut eilen euroalueen valtiovarainministereille. Öljy ja energia ovat edelleen suurimpia murheita EU:ssa ja euroalueella. Öljyn hinta on noussut jälleen viime viikon lopulta.

Euroopan keskuspankki tarkkailee öljyn hintaa Israelin ja Hamasin välisen konfliktin mahdollisten inflaatiovaikutusten varalta, kertoi pääjohtaja Christine Lagarde euroalueen valtiovarainministereille asiaa tuntevien henkilöiden mukaan.

Lagarde puhui maanantaina Luxemburgissa pidetyssä blokin virkamiesten suljetussa kokouksessa, kertoivat nimettömänä pysyttelevät henkilöt. EKP:n edustaja kieltäytyi kommentoimasta asiaa.

EKP:n inflaatioarviot joudutaan säätämään uudestaan, jos öljyn hinta pysyy nykyisillä tasoilla tai nousee nykyisestään.

EKP:n syyskuun inflaatioennuste, jonka mukaan kuluttajahintojen kasvu hidastuu 2 prosenttiin vuonna 2025, perustuu arvioon, jonka mukaan öljyn tynnyrihinta on tänä vuonna 82,7 dollaria ja laskee 77,9 dollariin vuonna 2025.

Öljyn hinnannousun riski vaikuttaisi sekä Eurooppaan että Yhdysvaltoihin, Lagarde sanoi kokouksessa, johon osallistui myös Yhdysvaltain valtiovarainministeri Janet Yellen.

image


… ja lopuksi vielä asiaa eurosta. Tunnen pudonneeni kärryiltä sen suhteen, mitä euron arvon luisu tarkoittaa taloudelle. Asia on hieman monimutkaistunut niistä ajoista, kun devalvaatio oli Suomessa usein käytetty keino piristää vientiä.

Talouden kannalta euron luisu saattaa edelleen olla hyväksi Euroopan globaalia kauppaa käyville vientiyrityksille, mutta ei sekään ihan kirkossa ole kuulutettu. Tavallisen eurokansalaisen kohdalla vaikutus lienee päinvastainen. Kulutushyödykkeissä hinta ei euron halpenemisen ansiosta ainakaan laske ja Floridan sijasta kevätreissu kannattaa varmaan tehdä Espanjaan.

Wall Streetin suurimmat pankit odottavat euron putoavan pariteettiin Yhdysvaltain dollarin kanssa, kun Lähi-idän sota uhkaa nostaa Euroopan tuontienergian hintaa ja korkeammat lainakustannukset painavat euroalueen kasvua.

JPMorgan on alentanut euroennustettaan. Sen mukaan euron arvo laskee 1 dollariin vuoden loppuun mennessä. Citibank sanoi, että se arvioi euron siirtyvän pariteettiin dollarin kanssa “kuuden kuukauden kuluessa”, koska se katsoo “Euroopan taantuman olevan selvästi Yhdysvaltojen edellä”.

38 tykkäystä

Muutama poiminta aamun Vartista joka valitettavasti kiireisen tulosviikon (Nokia, Nordea yms.) takia jää viikon ainokaiseksi.

Nostin videolla huomion Suomen huomattavasta konkurssimäärästä (vuositasolla yli 3000), joka kolkuttelee finanssikriisin tasoja. Kuten täällä nostettiin esille, onneksi henkilöstövaikutus on pienempi.

Inflaatioluvut postataan tähän ketjuun ja kaikkialle muuallekin, joten kun Vartti ilmestyy sitten muutamia päiviä datan jälkeen pitää todella kaivaa kulma jota ei ole ainakaan yleisessä keskustelussa överisti jo käsitelty.

Tässä kuluttajahintaindeksin SUPER CORE -versio, eli pohjainflaatio ilman asumisen kustannuksia, kuukausitasolla. Nuo vaakaviivat kuvaa aikakausien keskiarvoa. Käytännössä inflaatio on edelleen juurtuneena talouteen, vaikka osakkeille se on ihan “ok”.

Tämä on hauska huomio Barclaysilta. Käytännössä aluksi inflaatiota ajoi pandemialle herkät sektorit, nyt puhtaasti muut alat.

Fedin koronlaskuja on turha odottaa heti, ellei jotain pahaa tapahdu.

Blummalla oli karkeita hahmotuksia miten Lähi-Idän sodan eri eskalaatiotasot voisi vaikuttaa maailmantalouteen. Tietysti jos konflikti lähtee oikeasti leviämään ei kukaan tiedä miten se vaikuttaa talouksiin, miten siihen reagoidaan, miten niihin reaktioihin reagoidaan, reaktioiden reaktioihin reagoidaan jne. Tässä on ehkäpä makroennustamisen ongelma pähkinän kuoressa.

Pankkiosakkeilta on tullut vahvoja tuloksia, mutta jenkeissä JP Morgania lukuunottamatta sektori on ollut ihan kuin Helsingin pörssi.

Luottotappiovaraukset normalisoituvat. Mutta tie kriisiin käy aina normalisaation kautta… :smiley: Mielenkiintoista seurata tämän päivittymistä.

Haluan nostaa Pepsin tuloksesta huomion yleisenä esimerkkinä hinnoitteluvoimaisesta bisneksestä. Puhun usein kilpailueduista, ja tässä ne konkretisoituu. Pepsin volyymilla mitattu myynti on viime kvartaaleina laskenut. Mutta siitä huolimatta yhtiö on leikiten korottanut jopa +12 % limsan ja sipsiensä hintoja! Loputtomasti edes Pepsi ei voi kasvaa pelkillä hinnankorotuksilla, mutta harvapa bisnes pystyy edes tähän. Suurimmalla osalla laskevat volyymit tulee pikemminkin hinnan alennusten kanssa.

Mielenkiintoisesti muuten useita kuluttajaosakkeita on lyöty viime aikoina. Tässä on Coca-Colan ja Pepsin forward P/E:t, mutta myös monet muut kuluttajafirmat ovat edullistuneet. Indeksitasolla tämä “parin sadan miljardin” firmojen romahdus ei näy, kun siellä dominoi taloudelle täysin teflonia toistaiseksi olevat Apple jne.

29 tykkäystä

Tervehdys! Amerikkalaiskuluttaja ei taivu, kertovat vähittäismyyntiluvut. Kuukausitason nousu oli jälleen kovaa, eli varmistus tuli ettei koronlaskuille ole lähiaikoina perusteita.

36 tykkäystä

Yleensä sanotaan, että kun Amerikka aivastaa niin Eurooppa saa flunssan. Vaikka Yhdysvaltoihin ennustetaankin taantumaa ja valtion velkaantuminen on kestämättömällä tasolla, niin Yhdysvaltain talous näyttäisi kestävän kaikki sinne suunnatut iskut hämmästyttävän hyvin.

Meillä on teollisuus huonolla tolalla eikä Kiinastakaan saada vetoapua, mutta voisiko tällä kertaa kuitenkin käydä niin hyvin, että Yhdysvaltain pitkään jatkuva vahvuus kiskoo meidätkin väkisin ulos teollisuustaantumasta ja isommilta vahingolta vältyttäisiin korkeista koroista huolimatta?

51 tykkäystä

Railo vähittäismyynnin kasvussa euroalueeseen sen kuin suurenee.

Elokuun lukuja tarkistettiin ylöspäin 0,8 %:iin ja nyt saatiin 0,7 %:n nousu kk-tasolla myyntiin. Toki täytyy muistaa, että luvuissa ei ole huomioitu inflaatiota, mutta kasvua tuli myös reaalisesti (inflaatio syyskuussa 0,4 %).

20 tykkäystä

Kyllä, Yhdysvallat on tämän vuoden ehdoton positiivinen yllättäjä, mitä talouteen tulee (muuten tällä puolella yllätykset ovatkin suurtalouksissa olleet harvassa). Kyllähän se tännekin heijastuu, että maailmantalouden kysyntäveturi on näin hyvässä kunnossa, tietenkin ensisijaisesti yhtiöihin, joille Yhdysvallat on merkittävä markkina. Asteen enemmän optimismia nämä luvut ainakin saavat aikaan.

23 tykkäystä

Tässä vielä pikakommenttia myyntiluvuista.

14 tykkäystä

Mahtaako yllättää ketään… Raaka-aineköyhä työikäiseltä väestöltään jo surkastuva maanosa vs. raaka-aineiden ja energian osalta liki omavarainen maailman huippuosaajat imuroiva talousalue.

20 tykkäystä

Ollaan taas liika härkäilty, joten täytyy vähän rauhoittaa menoa. :bear: :point_down:

Laitetaas tällaistakin:

6 tykkäystä