Qt Group - Eeppinen matka teknojätiksi

Mutta nimenomaan Qt:ssa JavaScriptiä käytetään vain UI-kerroksessa.

Käsittääkseni sekä JavaScript että QML käännetään bytekoodiksi, jota kuvan mukainen QML Engine suorittaa ?
QMLQT

Qt:n eduksi Flutteriin voisi ajatella erilliset kerrokset eli QML/JS käyttöliittymäkerros sekä nopea logiikkakerros C++:lla
Flutterissä koko koodi on samaa Darttia, joka vaatii virtuaalikoneen

Dart/Flutter on teknisesti hieman vastaava kuin QML/JS-kerros, joten lähinnä näitä voisi verrata toisiinsa. Kumpi on tehokkaampi ja parempi käyttöliittymäohjelmoinnin kannalta. Joku näitä työkseen koodaava osaisi kertoa.

Lisäksi toki Qt:n etuna mm. mainitut kehitystyökalut puuttuvat Flutterista

3 tykkäystä

Nyt saattaa mennä hieman tai jopa aika paljon oman osaamisalueen ulkopuolelle, mutta käsittääkseni Flutterin framework on Darttia ja sillä käskytetään Flutter engineä joka on täysin c++. Sitten vielä kohdelaite riippuvaiset embedderit ovat kohdealustalle mahdollisimman hyvin sopivaa kieltä.

Tuolta voi viisaammat ihmetellä arkkitehtuuria jos kiinnostaa:

8 tykkäystä

Flutteria en ole käyttänyt, mutta QML on yksi suoraviivaisimmista UI-kielistä mitä olen käyttänyt ja cross-platformia ei tarvitse edes ajatella koodatessa. Se tulee automaattisesti. Syntaksia voisi verrata React-luokkiin, mutta toki eroja on paljon, varsinkin tyylien määrittämisessä. Reactissa perinteinen css, QML:ssä deklaratiivinen UI-komponenttikohtainen konffi - styled componentit ehkä lähimpänä samaa ideaa.

7 tykkäystä

Pientä data miningia viimeisimmästä osakkeenomistajien listasta. Suurimpien listalta ovat pudonneet Chris Sohn (18000 kpl), joka ainakin vielä 2020 on ollut Head of APAC at The Qt Company sekä Yi Kyuhoon Andy (16375 kpl), joka Linkkarin mukaan on Head of Korea, Director Sales at The Qt Company

13 tykkäystä

Reactia olen käyttänyt ja Flutteria hieman kokeillut. QML:ää pitänee testata, syntaksia katsomalla toki saa hieman käsitystä.

Flutteria ja QML:ää voisi verrata toisiinsa. Jos Flutterilla tehdään Qt:n C++:n kaltaista logiikkaa, tehtänee se ilman Flutterin Widgettejä suoraan Dartilla normaaliksi ohjelmiston rakenteeksi luokkineen ja metodeineen

Flutteriä koodataan Dartilla. Se on yksi versio tehdä käyttöliittymiä QML:n, Reactin jne. lisäksi

Flutter on open source, joten C++:lla tehty Darttia pyörittävä Engine on kaikkien saatavilla, mutta en tiedä, onko järkeä normaalissa Flutter kehityksessä muokata engineä.
Embedder on alusta specifinen toteutus, jota voi muokata mutta en tiedä tehdäänkö sitä juuri normaalissa sovelluskehityksessä

4 tykkäystä
61 tykkäystä

Ääni tälle! Olisi erittäin mielenkiintoista, jos teknisiä kysymyksiä avattaisiin sijoittajan näkökulmasta.

4 tykkäystä

Varmasti kannattaa seurata. Sixty FPS:

SixtyFPS is a toolkit to efficiently develop fluid graphical user interfaces for any display: embedded devices and desktop applications. We support multiple programming languages, such as Rust, C++, and JavaScript.

Kuulostaa aika lailla suoralta kilpailijalta Kuutille?

35 tykkäystä

Toki kannattaa ottaa huomioon sekin, että uusia teknologioita/frameworkeja/kirjastoja syntyy tyyliin kerran kuukaudessa. Se on ihan peruskauraa softamaailmassa. Mutta eri asia on aina se, kuinka moni niistä projekteista pääsee suosioon, eikä katoa kaikessa hiljaisuudessa :slight_smile: Ota esimerkiksi Googlen Polymer. Eipä sitä enää kukaan käytä, vaikka taustalla tuollainen mörköfirma.

17 tykkäystä

Froglogic kehittyy kokoajan

17 tykkäystä
8 tykkäystä

93 tykkäystä

Täytyy @timontti n postaamaan kiinnostavan graafin perusteella muuttaa tuota aikaisempaa väitettäni.

Siispä näin: suomalaiset piensijoittajat eivät ole kollektiivisesti keventäneet Qt:ta kovinkaan merkittävästi. Suomalaiset instituutiot ovat kevennelleet. Qt:n paino suomalaisten piensijoittajien salkuissa on kasvanut melkoisesti.

15 tykkäystä
82 tykkäystä

Näin Onvestin Harvia-myyntien aikaan kiinnostelee Ingmanien sitoutuminen Qt:hen. Aika iso potti heillä, jos päättäisivät tehdä saman… En huomaa, että asiaa olisi foorumilla juuri pohdittu. Onko tämä vaikuttanut foorumilaisten sijoituspäätöksiin tai näkemyksiin yhtiön valuaatioon liittyvistä (lyhyen aikavälin?) riskeistä?

8 tykkäystä

Ellen väärin muista, niin ei tästä kauaa ole kun Mr.Ingman täytti salkkuaan osakkeilla. Tuskin ihan yön yli mieli muuttuu. Vai oliko optioita? Korjatkaa viisaammat. Ei kerkee nyt paneutumaan asiaan.

6 tykkäystä

No ainakin 2020 tankanneet useampaan kertaan pikaisella Kauppalehti-haulla, mutta mahd. tuoreemmista tapahtumista ei tietoa:

5 tykkäystä

Ja jos Qt:n sijoittajasivuja oikein tulkitsen, ei Ingmanien omistus ole ainakaan 3/2021 jälkeen kasvanut:

2 tykkäystä

En tiedä miten optioiden merkkailut näkyy tuolla, mutta viime kuussa merkkaili jotain optiobonuksia. Toki pienimäärä suhteessa aiempaan omistukseen:

7 tykkäystä

Eräs Kuuttia käyttävä jenkkifirman CTO (jätetään toimiala mainitsematta, mutta ei automotive) kertoi juuri:

“Nothing has changed from my perspective in the last year, Flutter isn’t really relevant for our use cases, Qt is still definitely the only game in town from our perspective.”

“We have been using Froglogic for ~15 years, and are very happy that Qt now owns them.”

Juttelin saman kaverin kanssa viime vuoden lopulla ja kysyin mahdollisista muutoksista kilpailukentässä ja tunteeko Froglogicia.

155 tykkäystä