Qt Group - Eeppinen matka teknojätiksi

Hmm lueskelin Qt:n laajaa raporttia ja ihmettelin tuota kilpailutilannetta. Pahoittelut tekstistä, se on hiukan tajunnanvirtaa.

Työpöytäpuolella kilpailijaksi oli listattu esimerkiksi Visual Studio, joka ei ole framework vaan IDE. IDE:nä se toki tukee monia eri frameworkkeja, mutta ei ole sinänsä ole kilpaileva teknologia. Esimerkiksi Electronia ei ole mainittu ollenkaan vaikka se on kohtuullisen iso tekijä desktopissa (mm. Slack ja Teams taitavat pohjautua siihen nykyään). Esimerkiksi Windowsille vaihtoehtoja käyttöliittymän tekemiseen on käytännössä useita.

Oikeasti hyvät cross-platform frameworkit taitavat kuitenkin olla harvassa. Näkisinkin, että Qt:n pitää haastaa mm. Flutterin ohella ne natiivit työkalut eri ympäristöissä. Jonkinlainen riski voikin olla myös Javascriptin suosio.. Onhan C++:lla toteutettu tavara nopeaa, mutta uudet devaajat saattavat hieman karsastaa tuollaista kieltä, joka käytännössä vaatii vähän ymmärrystä tietokoneen toiminnasta (muistin käyttö).

Qt:n etuna ovat kyllä sen monipuoliset työkalut itse frameworkista aina IDE:een ja Design Studioon asti. Flutter on Android Studion kanssa käytettynä samanlainen. Android Studiokin oli mainittu kilpailijana ja tässä kohtaa tuntuikin, että analyytikolla oli ehkä hieman menneet frameworkit ja IDE:t sekaisin. Eli kilpailija on Flutter, ei Android Studio. Ohjelmoijana sitä jotenkin toivoo, että yhdellä edtorilla/IDE:llä pärjäisi, mutta kun näissä dedikoiduissa työkaluissa on sellaisia hienouksia mukana mitä ei saa pultatttua vaikkapa Visual Studio Codeen.

Microsoft muuten kehitää muuten myös omaa cross-platform frameworkia.

Raportissa ei myöskään mainittu QML:ää ollenkaan, jolla aplikaation voi toteuttaa Javascriptillä. Tässä on myös se hienous, että raskaan työn voi toteuttaa myös C++:lla.

Qt for MCU on kyllä hieno projekti. Sillä saralla taitaa olla oikeasti tarvetta hyvälle GUI frameworkille. Myönnetään, että tässä kohtaa en enää jaksanut googlettaa vaihtoehtoja :smiley:

Sijoituskeissin osalta tuskailu hinnan kanssa jatkuu. Mistähän kohtaa tälle saisi kohtuullisen riskituottosuhteen?

27 tykkäystä

Tässä taitaa olla @Pohjolan_Eka väärinymmärrys - kyseessä vuoden 2020 korolliset velat ja rahavarat, jotka eivät luonnollisesti ole muuttuneet helmikuun jälkeen mihinkään. DCF laskee vuosien 2021-2030 rahavirrat ja lisää ne vuoden 2020 lopputilanteeseen, eli 22 MEUR kassaan ja 2,7 MEUR korollisiin velkoihin.

31 tykkäystä

:man_facepalming: No niin tietysti, vaikka ne ovat 2021 ennusteen alla, niin muista luvuista poiketen ne eivät ole ennusteita vaan historiallisia lukuja. Tältä osalta kritiikkini on siis selvästi väärässä. Pahoitteluni!

18 tykkäystä

Kiitos @samamies kommentista. Tuo lainaus kuvaa hyvin sijoittajien ymmärrystä todellisuudessa Qt:sta. En väitä, että itse ymmärtäisin kunnolla. Ymmärrän siltä osin paremmin, että tiedän etten ymmärrä. Kuvittelen myös ymmärtäväni miten massiiviset riskit tässä edelleen sen suhteen, mitkä tämän päivän kymmenistä tai sadoista eri tavoista toteuttaa ohjelmia, sovelluksia jne jää henkiin. Ymmärtääkseni Qt jäänyt työpöytäpuolella aika marginaaliin, mobiilissa myös, toivo näiden ulkopuolella.

Oma kehitystyö softan parissa keskittyy hyvin suppealle alueelle, joten olen tutustunut Qt:hen enemmän harrastus ja sijoituspohjalta. Olen tehnyt muutamia työpöytäsovelluskokeiluja tyylillä tekstieditorina Visual Studio, kielenä Python ja framework PyQt5. Ilmaisversiolla siis. Youtube videoissa tuntuu, että myös “oikeat” Qt koodarit käyttää juuri Visual Studiota tekstieditorina. Se löytyy varmastikin jokaisen koodarin koneelta.

Olen myös harrastusmielessä miettinyt, millä kannattaisi lähteä tekemään mobiilisovelluksia mikäli todellista tarvetta joskus olisi. Olen kokeillut useampia ja mitä enemmän aiheeseen tutustuu, sitä enemmän vaihtoehtoja löytyy. Se on aivan loputon suo. Suorastaan raivostuttuttavaa käyttää päiviä, jotta pääsisi edes vähän sisään aiheeseen kun tietää valinnan olevan ratkaiseva mahdollisesti usean vuoden projektiin. Kaikissa on omat puolensa ja valtavasti energiaa menee pelkästään tekniikan valintaan ja useiden rinnakkaisten taitojen oppimiseen.

Omasta puolestani todella toivoisin, että alalla tapahtuisi monopolisoitumista niin kielen kuin frameworkin suhteen. Tällöin samoilla taidoilla pystyisi työskentelemään monipuolisesti. Nyt joutuu ottamaan valtavia riskejä niin oman osaamisen kehittämisen ja toteutettujen sovellusten teknologiavalinnan kanssa. Mahdotonta sanoa mikä nykyisistä pystyisi voittamaan paikan yhdeksi ainoaksi oikeaksi ja mitkä katoaisi. Jos jotain pitäisi arvata, niin kieleksi arvaisin Javascriptiä ja tyylit CSS:llä. Frameworkistä en osaa yhtään sanoa.

Oma pieni Qt sijoitus perustuu siihen skenaarioon, että yhtä oikeaa ei tule koskaan löytymään vaan Qt:llekin jää paikka. Koen asian niin, että jokainen kasvuvuosi tarkoittaa sitä, että useat uudet koodarit ovat käyttäneet vuoden aikaa Qt:n opiskeluun. Se taas tarkoittaa kasvavaa todennäköisyyttä sille, että Qt ei ainakaan kuole vaan mieluummin vahvistaa asemaa.

20 tykkäystä

Toisaalta, jos vaikka Redditistä hakee keskustelua desktop GUI:n tekemisestä, nousee Qt aika monesti esille. Olen sillä myös itse jotain pientä ohjelmoinut. Tuo on ihan totta, että on aivan arvuuttelua, että mitkä näistä kaikista vaihtoehdoista ovat olemassa tulevaisuudessa. Qt on kuitenkin ollut kuvioissa on pitkään ja sillä on monia hyviä ominaisuuksia.

8 tykkäystä

Nämä osakemäärät on kyllä päivitetty muutamaankin otteeseen matkan varrella:

20.4.20 -raportin tilanne

  • 2020 vuoden loppu 24,2m
  • 2021 vuoden loppu 24,7m
  • 2022 vuoden loppu 25,2m

23.12.21 raportin tilanne:

  • 2020 vuoden loppu 24,2m (toteutunut)
  • 2021 vuoden loppu 25,2m, (keskimääräinen 24,7m, joka näkyy raportissa)
  • 2022 vuoden loppu 25,8m

Vielä selkeyttääkseni, tästä viimeisen raportin DCF:stä saa kääntäen siinä käytössä olevan (vuoden lopun) osakemäärän näkyviin 3697/146,8 = 25,2m.

image

Mutta ymmärrän että tästä syntyi väärä tulkinta, kun raportissa ei erikseen lue tuota vuoden lopun osakemäärää. Raportti siis näyttää EPS:in laskentaan käytettävän osakemäärän, eli defaulttina vuoden lopun osakemäärän tai vaihtoehtoisesti vuoden keskimääräisen osakemäärän, jos sellainen on meidän ennustemalliin asetettu. Nämä olisi varmaan tosiaan fiksua näyttää erikseen niin olisi lukijalle selkeämpi :+1:

55 tykkäystä

Gerald_of_Rivia: “Jos vain Antin ennusteet pitää niin Qt alkaa näyttämään hurjan skaalautumisen vuoksi ihan PEG-luvullakin halvalta. Forward PEG nyt 0.85. Lisäksi voisi argumentoida Qt kassavirtoja keskimääräistä kasvuyhtiötä vähäriskisemmiksi(mitä nyt komponenttipula) niin preemiotakin voisi maksaa.”

Tämä oli minusta tosi hyvä huomio, kiitos siitä. Toisaalta mietin, kuinka käyttökelpoinen foward PEG on arvonmäärityksessä, sillä eikö siinä ole sitten laskettu odotettu kasvu jo kahteen otteeseen? Sanon tämän siksi, että en silloin osaa sanoa onko tavanomaisen PEG:n tunnuslukurajat käyttökelpoisia tällaisen “PEG^2” arvioimiseen. Mitä olette muut mieltä? Mutta kiitos silti tästä huomiosta, fundaperustan tukevoituminen on tässä sentimentissä ilahduttavaa. :smiley:

9 tykkäystä

Qt Desktop Day tapahtuma muistaakseni alkoi sanoin “Monet luulevat, että Qt dekstop on historiaa, mutta meitä on täällä siltä näin paljon” Sitten selitettiin miten paljon vanhaa Qt desktop softaa on edelleen ylläpidettävänä ja esiteltiin tämän päivän uudistuksia dekstop puolelle. Tuotiin esiin myös desktop näkökulmasta cross-platform hyödyt. Nämä tilaisuudet löytyvät Youtubesta.

4 tykkäystä

Miten työpaikkojen määrä on kehittynyt viime aikoina? Kellä tästä oli dataa :thinking:

3 tykkäystä

Ainakin LinkedIn:n datan mukaan uusia ihmisiä on palkattu tässä kuussa jo nyt enemmän kuin koskaan. Myös työpaikkoja on paljon tarjolla ja niihin on mukavasti hakijoita. Uusina paikkoina avautunu Peking, Tokyo ja Bangalore.

21 tykkäystä

Qt Open Positions - Google Regneark itse en ole pitänyt vähänä aikaan tästä ääntä. Saa tutkia oman mielen mukaan. Tuolla on muutama omasta laiskuudesta tyhjempi kohta jotka pitäisi käydä keskiarvostamssa täyteen lukuja niin tulee yhtenäinen kuvaaja. Kasassa on about vuosi työpaikka dataa

18 tykkäystä

Mikä on aiheuttanut tuon hypyn paikkojen määrässä LinkedInissä viime maaliskuussa?

3 tykkäystä

Linkkarin paikoissa tuntuu olevan eniten hajontaa. Olen sen itsekkin huomannut. En ole itse löytänyt mitään yksikäsitteistä selitystä tälle. Minulla on muutama teoria joista paras on että jossain päin maailmaa (aasia?) työmarkkinat elävät jostain syystä tässä kohtaa suureisti. Esim linkkarin työpaikkoja en ole onnistunut/jaksanut alkaa kategorisoimaan erikseen maantiedon perusteella mutta yksi mutu olisi että sieltä löytyisi vastaus. Vastaavaa ilmiötä nähdään Euroopan kesälomakuukausina, jolloin työpaikka ilmot on myös kyykännyt jonkin verran.

Olisiko eka viesti, jossa jaoin ko. taulukon kerroinkin että linkkarin spread on korkea. Uskon että tähän selitys on tekninen. Linkkari on niin iso kokonaisuus että todellisuudessa tuo haku-toiminto ei ole täydellinen vaan arvelen sen olevan approksimaatio koko databasesta johtuen siitä kuinka tietokannat ja globaali kymmeniä ellei satoja miljoonia käyttäjiä kattava internet palvelu rakentuu useine servereineen ja maantieteellisten alueiden mukaan. Tämä ei tosin selitä tuota maaliskuun loikkaa.

4 tykkäystä

Kyllähän Visual Studio on hyvinkin nidottu yhteen WPF:n, UWP:n, Xamarin Formsin yms kanssa, kun se on se mitä siinä myydään käytännössä.
Microsoftin tarjooma onkin vielä MAUIn myötä niin sekava, että melkein voisi sallia frameworkin ja Visual Studion sekoittamista.

Visual Studio Codehan on muuten tehty Electronilla. Electronissa on omat ongelmansa, mutta se soveltuu hyvin tuollaiseen, missä webbisoftasta tehdään desktop-versio. VS Code (alunperin), Slack ja Teams pyörivät paljon selaimessa, niin on helppo käyttää samoja koodeja molempiin. Electronin isoin ongelma on, että se syö muistia aika paljon.

3 tykkäystä

Huomiona. Yhä useammalla firmalla kertoimet ovat laskeneet jo lähelle 2020 alun tasoja. Qt:lla ei laisinkaan, mutta eteenpäin katsova EV/SALES on puolittunut huipuistaan. :smiley:

64 tykkäystä

Miten tuohon aikaan oli eteenpäin katsova PE vs nyt?

Sellainen kysymys tuli mieleen, kun en itse koodaamisesta ymmärrä juuri mitään et jos kuvitellaan vaikka kahvikone missä on kosketus näytöllinen käyttöliittymä mitä voidaan ohjata puhelimella (android/apple).
Paljonko arviolta aikaa kuluu tehdä kyseinen sovellus Qt:llä vs jollain muulla esim. flutter? Ja mikäli kahvikoneen käyttöjärjestelmään tehdään päivityksiä esim. uusia ominaisuuksia, onko Qt tässä jotenkin ketterämpi vs muut sen kilpailijat?

Jos on varaa edes pariin koodariin niin iOS ja Android appit tehdään natiiveilla työkaluilla.

Jos on ennestään vaikka webbi palvelu ja tehdään sama palvelu appiksi ilman hienouksia niin sitten voidaan harkita React Nativea.

Olen Qt:n omistaja taas tästä dipistä mutta näin web/mobiilipalveluiden kehittäjänä en oikein mitenkään näe Qt:n hyötyä mobiilikehityksessä.

Itse ajattelen Qt:ta lähinnä embed/desktop sdk:na joka perii lisenssejä kehittäjiltä ja laitteiden myyjiltä ja se riittää ihan hyvin markkinana yhdelle firmalle.

Tällä tavoin ajatellen esim tämän uuden ads featuren arvon näkee siinä että se tekee sdk:sta taas vähän paremman asiakkaille, ei se että tavoitellaan Googlen kanssa kilpailevaa ads platformia.

15 tykkäystä

WebAssemblyn myötä QML:ää voi käyttää myös webbi-UI:n tekoon. Ja nillä saa tehtyä vähän monimutkaisempia web-appeja kuin perinteisemmillä työkaluilla. Mutta mitä nyt tulee ylipäätään devaajakokemukseen, niin onhan siinä sekin aspekti, että jotkut ovat lopen kyllästyneitä React-devaukseen ja haluavat käyttää jotain muuta.

Qt:lla on muuten esimerkkejäkin sivuillaan webbikäytöstä :slight_smile: Tässä esim. “MSPaint” toteutettuna QML:llä:

Täällä lisää: WebAssembly Demo | WebAssembly Example | Qt on the Web

1 tykkäys

Aika heikoilla jäillä menee sijoituskeissi jos toivoo Qt:n kasvattavan suosioita web tai mobiilikehityksessä :smiley:

PS. Linkattu sivu kaatuu Androidin Chromella…

4 tykkäystä