Qt Group - Eeppinen matka teknojätiksi

Niin nimenomaan tulevaisuudessa kun analyytikko kysyi visiota noin 2025 vuodelle. Ohjeistushan on vain vuodelle 2022 ja tavoitteet 2022-2025 välille. Se mikä merkitsee on ns. kypsän vaiheen kannattavuus. Webcast ei indikoi, että se olisi vielä 2025, mutta aika on pitkä ja ulostulo jopa epäuskottavan bullish.

8 tykkäystä

Rentous ja huumori voivat toki ainakin osittain selittyä silläkin, kun tietää että maksimipalkkiot edelliseltä kaudelta ovat virallisia.

Itsellä on osaketta salkussa ja olen yrityksen suoritukseen tyytyväinen, mutta halusin vain tuon pienen vaihtoehtoisen mahdollisen selityksen huomioida.

6 tykkäystä

Pyörittelin tuossa hieman omaa analyysiä Qt:n tilanteessa ja huomasin, että meinaa mennä vähän luvut Excelissä miten sattuu. Sitten katsoin, että näissä kahdessa eri Inderes-raportin tuloslaskelmissa näyttää olevan hieman erilaiset luvut toteutuneissa oikaistuissa liikevoitto-prosenteissa.

Raportti Q3:n jälkeen:

Raportti Q4:n jälkeen:

@Antti_Luiro , onko tässä jokin laskenta muuttunut, kun Q3- ja Q4-analyyseissä nämä on muuttunut, ja jos on, niin mihin tuo liittyy? Kenties Froglogicin oikaisu unohtunut Q3-raportista, kun muutos koskee yritysoston jälkeistä aikaa?

Qt:n omat (oikaisemattomat?) luvut osareissa:

  • Q2: Liikevoitto (EBIT) oli 10 634 (3 620) tuhatta euroa eli 31,3 (20,0) prosenttia liikevaihdosta.
  • Q3: Liikevoitto (EBIT) oli 5 260 (5 089) tuhatta euroa eli 19,6 (26,5) prosenttia liikevaihdosta.
30 tykkäystä

Juuri näin, aiemmissa raporteissa jätin vielä yrityskauppojen poistot oikaisematta, mutta otin ne nyt tilinpäätöksen yhteydessä mukaan :+1:

image

31 tykkäystä

Huomenna innokkaimmille Qt seuraajille webinaaria seurattavaksi.

30 tykkäystä

Olen vähän yllättynyt, että kuinka vähän täällä on ollut keskustelua Qt:n Q4-tuloksen, tilinpäätöksen ja uusien tavoitteiden ympärillä. Ja erityisen vähän on ollut keskustelua tuosta ensimmäisestä avoimesta webcastista, jossa oli kuitenkin tunnin verran todella hyvää ja syväluotaavaakin asiaa toimitusjohtajan ja talousjohtajan toimesta. Analyytikoille @Antti_Luiro mukaan lukien suurkiitokset hyvistä kysymyksitä Q&A-sessiossa. Tajusin jälkeen päin, että inflaatiokysymys jäi tällä kertaa kysymättä, mutta ehkä se voidaan ujuttaa Juhalle tai Jounille jossakin tulevassa tilaisuudessa.

Tässä vielä linkki tuohon tunnin webcastiin, jos se on joltakin katsomatta: Otavamedia Webcast

Kirjoittelin eilen Twitterin puolelle pienen koosteen tuloksesta. Tässä linkki siihen, mutta alla myös vähän täydentävää jutustelua:

https://twitter.com/Salkku_Mauri/status/1495692871361609729?s=20&t=XSpaxKr7kVzIBsa_7bZWow

Ensinnäkin vuosi 2021 oli ihan fantastinen. Ohjeistus ylitettiin useampaan kertaan ja kasvu näyttää koko ajan vain kiihtymisen merkkejä. Erityisen positiivista oli mielestäni se, että:

  • kasvu tulee pääasiassa kehittäjälisensseistä,

  • myös runtime-lisenssien kasvu oli vauhdikasta, vaikka tässä kerrottiin olevan vielä paljon kankeutta mm. komponenttipulan, tuotanto-ongelmien ja logistiikkasotkujen vuoksi

Eli nyt kun myydään pää märkänä kehittäjälisenssejä, niin tulevaisuuden runtime-potentiaali kasvaa koko ajan. Qt myös kertoi mahdollisesta patoutuneesta kysynnästä, joka saattaa purkautua koronapandemian ja sen aiheuttamien tuotanto-/logistiikkaongelmien korjautuessa. Hieman yllättävää oli se, että kun Juhalta kysyttiin liikevaihdon rakennetta 2025, niin Juha arvioi edelleen kehittäjälisenssien olevan pääroolissa ja runtime-lisenssien tuovan ehkä noin 30-40 prosenttia liikevaihdosta. Loput pienet purot sitten konsultoinnista ja transaktionaalisista tuotteista (kaiketi Digital advertising tästä paras mahdollinen esimerkki).

Tuo Digital advertising on muuten mielestäni erittäin lupaava kokonaisuus. Johto kertoi, että mainonta on takuuvarmasti tulosssa sulautettuihin järjestelmiin ja siinä halutaan olla rahastamassa erilaisilla elinkaarimalleilla, joissa tulee sekä kehittäjälisenssit (suunnittelutyökalut) että runtime-lisenssit (esim. cost per view/click). Pilotteja ja projekteja on jo päällä ja kiinnostusta tätä tuotetta kohtaan on (yllä @saku n linkkaamana yksi tapahtumakin tähän ratkaisuun). Juha sanoi, että kehitys menee niin, että siellä on koko ajan kehityksessä tiettyjä virstanpylväitä ja kun ne saavutetaan, niin kehitysrahaa tulee lisää. Kysymykseen DA:n tuomasta liikevaihdosta 2025 Juha vastasi, että jos siihen mennessä liikevaihtoa ei synny, niin "I`ll shut it down). Eli odotettavissa on tämän tuotteen osalta liikevaihtoa jo lähivuosina, mutta toisaalta tämän varaan ei olla kuulemma ohjeistuksessa/2025-tavoitteissa laskettu juuri mitään. Näin ollen sijoittaja saa tämän työkalun ikään kuin jonkinlaisena edullisena kasvuoptiona. Jos lähtee isosti lentoon, niin tämähän parantaa pitkän aikavälin kasvunäkymää merkittävästi, kun tuotteiden elinkaari rahastetaan jatkossa monessa vaiheessa:

  1. Kehittäjälisenssit
  2. Pilotit
  3. Froglogic jne. -kehittäjälisenssit
  4. DA-kehittäjälisenssit
  5. Tuotteiden tekeminen
  6. Tuotteen runtime-lisenssit
  7. DA-runtime-lisenssit
  8. Sama sykli uusilla tuotteilla

Tää liiketoimintamalli on ihan timanttia ja kun hinnoittelukin tuntuu olevan vielä aika kunnianhimoinen, niin tuloskasvu on komeaa.

Pari sanaa yritysostoista

Jäin siihen käsitykseen, että Froglogic on ylittänyt kaikki odotukset. Samalla mulle tuli entistä parempi fiilis siitä, että Qt voi tehdä merkittävää kasvua myös yritysostoilla. Tämä siksi, että Froglogic-tyyliset ostokset voidaan työntää suoraan omaan globaaliin myyntikanavaan, jossa on jo valmiit myyjät, valmiit prosessit, valmiit asiakkaat ja heillä valmiit tuoteaihiot.

Johto kertoikin, että yritysostoissa tavoitellaan Froglogic-logiikkaa jatkossakin. Eli ns. valmiita tuotteita omaan myyntikanavaan vaikkapa erilaisissa no-/low-code-, laadunvarmistus-, tietoturva-teemoissa. Yritysostoja aiotaan tehdä 2025 asti hillitysti (“not too many”) ja ne tulevat olemaan kokoluokaltaan varsin pieniä. Arvioisin, että hillitty 2025e EBIT-% -tavoite viittaa siihen, että yrityostoille halutaan kuitenkin jättää kohtalaisen mukavasti liikkumavaraa. Oma arvioni on, että yritysostoja voisi tulla esim. 2-5 seuraavan vajaan 4 vuoden aikana, mutta tämä on aivan hatusta vedetty arvio. Mitä nyt sitten “not too many” kenenkin mielestä tarkoittaa ja miten hyvin kauppatavaraa on markkinoilla tarjolla.

Rekryssä oltiin onnistuttu erinomaisesti ja aiemmat osaajat olivat pysyneet hyvin talossa. Ja miksipä ei, kun Qt taitaa keikkua harva se kerta erilaisissa parhaan palkanmaksajan taulukoissa kärkipaikoilla. Hyvähän se on maksaa kun koko ajan tulos kasvaa nopeammin kuin kulut.

Juha muuten sanoi nukkuvansa “extremely well”. Ylipäätään puheet kilpailukentästä oli aika härkämäisiä. Kilpailijat ovat kuulemma jääneet viime vuosien aikana jälkeen ja kuten monesti aiemminkin sanottu, keskittyy kilpailu tiettyihin segmentteihin. Vastaavaa horisontaalista ja monikäyttöistä ratkaisua ei ole edelleenkään markkinoilla. Qt:n yhdeksi vahvuudeksi on noussut oma globaali myyntiverkosto, jota Juha piti erittäin onnistuneena ratkaisuna kun verrataan sitä kilpailijoiden retail-myyntikanaviin. Muutoinkin Juha oli erittäin tyytyväinen myyntiverkoston loistavasta työstä ja tämä osaltaan vahvisti omaa uskoani siihen, että yritysostoja ja T&K-panoksia kannattaa jatkaa todella kunnianhimoisesti, koska tämä myyntikanava saa kyllä asiakkaat ostamaan. Asiakkaiden vuoden takaisen lukumäärän (3500) Juha kertoi kasvaneen ainakin kaksinumeroisella prosentilla, mutta ei osannut sanoa tarkkaa asiakasmäärää.

Tilinpäätöksessä muuten oli juttua, että sopimusten läpimenoaika on jopa 18 kuukautta isoilla asiakkailla, joten se Juhan viime kesäinen puhe tulevista isoista soppareista antaa odottaa kyllä jytkyjä myös kesäkaudelle 2022.

“Mä en nää, että H2:lla tulee näin isoa (6 M€ / Q2/21) yksittäistä diiliä, mut tuleeko niinku jatkossa tämmösiä, niin tulee kyllä. Että minne ne sitten sattuu osumaan.”

Pari suttuista graafia vielä tähän loppuun, niin voi silmäillä kvartaalivaihtelua ja erilaisia skenaarioita liikevaihdon kehittymisestä erilaisilla vuosikasvuprosenteilla:

Vielä lopuksi pari sanaa EBIT-tavoitteista. Niihin osa hieman pettyi ja joillekin taisi tulla myös 2021 EBIT-% pienenä negatiivisena yllätyksenä. Minä olen lähtökohtaisesti maksamassa tässä kasvusta ja hienoa, että webcastissakin nostettiin moneen kertaan esille se, että kannattavuutta ei mitenkään optimoida ja kasvu on se prioriteetti numero yksi. Tottakai tästä tulee kuluja sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä (katsokaa vaikka henkilökustannusten valtavaa kasvua), mutta pitää takoa kun rauta on kuuma. Olen luottavainen, että Qt voi skaalata kasvua monilla eri rintamilla; yritysostot, T&K ja uudet omat tuotteet, panostukset henkilöstöön (erityisesti myynti- ja tuotekehityshenkilöstö) jne. Toistaiseksi panostukset ovat kannattaneet, joten miksi sitoa itsensä liian koviin kannattavuustavoitteisiin. Nyt on hyvin pelivaraa, joskin pidän erittäin todennäköisenä sitä, että EBIT-tavoitteet ylitetään roimasti, kun paisuvaa kassaa ei kerta kaikkiaan vain ehditä käyttää kasvupanostuksiin.

196 tykkäystä

Ja muistin virkistykseksi:

https://www.qt.io/press/qt-provides-ux-framework-for-spotifyas-newest-exploration-a-limited-release-of-car-thing-a-smart-player-for-your-car

19 tykkäystä

Muistutuksena. Tänään klo 18:

25 tykkäystä

150 tykkäystä

OP
Osuuspankki nostaa Qt Groupin suosituksen Osta -tasolle (aik. Lisää). Tavoitehinta pysyy ennallaan, 158€.
“Vahva kasvu jatkuu.”

97 tykkäystä

Itse olen eilen ja tänään miettinyt samaa että Qt:n businekseen ei pitäisi vaikuttaa. Uskon että vaikuttaa loppujen lopuksi yllättävän vähän hyvin monen yhtiön tulokseen. Toki ne jotka tekee paljon venäjään liittyen on eri asia.

MUTTA sota ja epävarmuus on jo nyt saanut arvostuskertoimiin muutosta. Jääkö pysyväksi kuka tietää. Tältä efektiltä Qt:kään ei ole suojassa.

Kuten eilen opittiin markkinat arvioi että sota saa koronnostot kauemmaksi ja positiivinen vire tuli hetkeksi.

7 tykkäystä

Nyt on kova!

Sain sovittua ensi viikolle puhelun jenkkikaverin kanssa joka oli Kuutilla töissä 3.5 vuotta ja oli isossa roolissa rapakon takana. Lähti talosta vuosi sitten. Mikäli tulee mieleen kysymyksiä, laittakaa ihmeessä tänne. Tunnin puhelu :+1:

179 tykkäystä

Mahtavaa! :muscle:

Sopiiko kysyä, että onko kaveri ollut minkälaisessa roolissa työn sisällön suhteen? Operatiivinen toiminta, T&K, myynti, asiakkuudet tai joku muu? Voisi sitten hieman koittaa miettiä vielä sellaisia kysymyksiä, joihin kaverilta löytyisi hyvää syventävää analyysiä.

20 tykkäystä

En viitsi paljastaa kovin tarkkaan :slight_smile: Mutta sanotaan että kaveri oli korkealla tasolla organisaatiossa myynnin puolella. Isoja asiakkuuksia. Ymmärtää käsitykseni mukaan myös aika hyvin open source vs kaupalliset lisenssit sekä automotiven kilpailukentän. Voi olla että oli yksi porras toimitusjohtajan ja tämän kaverin välissä… :smiley:

25 tykkäystä

Avaan pelin:

  1. Millaisena näkee Qt:n oman T&K-toiminnan? Miten vastaa tarpeisiin pienkehityksessä ja asiakkaiden toiveissa ja onko omasta T&K-pipelinesta mahdollista rakentaa uusia rahantekokoneita (esim. Digital Advertising)?

  2. Rekrytoinnit ja niiden vaikutus työskentelyyn sekä kulttuuriin? Rekrytointivauhti on valtava. Näkyykö uusien työtekijöiden suuri määrä siinä, että työn laatu kärsisi, asiakkaat olisivat tyytymättömämpiä ja/tai työpaikan sisäinen kulttuuri muuttuisi dramaattisesti huonompaan suuntaan?

  3. Kasvun vaihe. Johto sanoo jatkuvasti, että sulautettujen järjestelmien puoli on vasta aivan alkutekijöissään. Onko se sitä myös tämän kaverin mielestä ja onko johdon arvio kasvusta kaverin mielestä realismia, onko se alakanttiin vai yläkanttiin? Kuinka hyvä näkyvyys kasvuun on esim. nyt annettujen tavoitteiden jälkeen 2025? Mitkä ovat kasvun pullonkaulat?

  4. Kilpailijat. Ketkä ovat useimmiten vastassa tarjouskilpailuissa? Jos Qt voittaa, niin mitkä ovat keskeisimmät syyt kaupan saamiselle? Entä mitkä tekijät ovat aiheuttaneet häviöitä tarjouskilpailuissa?

  5. Tyypillinen asiakascase elinkaaren osalta (erityisesti isot asiakkaat). Miten yksittäisen asiakkaan Qt-asiakkuus tyypillisesti kehittyy ja kasvaa? Miten edetään piloteista massatuotantoon ja mahdollisiin tuotteen elinkaaren liiketoimintaan (runtime, DA-runtime jne.)? Jos olisi jotakin eri teollisuusalojen esimerkkejä siitä, että mitä vaiheita asiakkuuksissa on ja miten ne ajallisesti kehittyvät, niin olisi supermielenkiintoista.

  6. Myyntiverkosto ja sen tehokkuus. Varelius edellisessä webcastissa kehui vuolaasti Qt:n omaa globaalia myyntiverkostoa ja nosti sen jopa yhdeksi ihan keskeiseksi menestystekijäksi. Kilpailijoiden retail-mallit ovat jääneet telineisiin. Omaan myyntikanavaan voidaan nyt syöttää uutta orgaanista ja epäorgaanista tuotetta. En tiedä mikä olisi tämän osalta kysymys, mutta kovasti kiinnostaisi, että mikä on tämän kaverin näkemys Qt:n myyntiverkoston laadusta, vahvuuksista ja heikkouksista sekä tulevaisuuden kehityssuunnasta.

  7. Miksi kaveri lähti Qt Groupista muualle hommiin?

  8. Yritysostot ja tuoteportfolion laajentaminen. Varelius puhunut uusien laaduvarmistus-työkalujen mahdollisesta lisäämisestä portfolioon. Lisäksi mainittu no-code/low-code-ratkaisut sekä tietoturva. Jos pitäisi veikata, niin minkälaisia yritysostoja Qt:n tulee tekemään tulevaisuudessa? Onko ne em. kaltaisia tuoteportfolion täydennyksiä vai jotain muuta? Jos tuoteportfolion täydennyksiä, niin mihin teemoihin liittyen? Mitä asiakkat kaipaisivat kehittymässä olevalta “Qt-alustalta”?

79 tykkäystä

Itseäni kiinnostaisi kovasti näkemykset churnista.

Kuinka helposti asiakas vaihtaa työkalua?

Johtaako kehittäjälisenssi yleensä tuotelisenssiin? Uskooko hän, että liikevaihto kasvaa ns. lätkämaila-mallilla, kun tuotelisenssit alkavat rullaamaan.

Itsellä ainakin hankala hahmottaa sitä, kuinka hyvä ja tärkeä qt on asiakkailleen, niin tätä tietoa voisi hieman haistella?

14 tykkäystä

Onko sijoittanut QT:hen töissä ollessaan ja jos on niin löytyykö lappu vielä isolla painolla salkusta? :slight_smile: mielestäni tämä tiivistää ison osan :smiley: :smiley:

51 tykkäystä

Kävin läpi reilut 40 ex- ja nykyisten työntekijöiden arvostelua Glassdoorissa. Keskiarvo 4.0 tähteä. Tiivistettynä:

Plussat:

  • Asiakkaiden ja käyttäjien rakastama tuote
  • Kasvunäkymät
  • Osaavat ja motivoituneet kehittäjät
  • Mukava ja joustava työympäristö
  • Johdolla avoimet ovet
  • Työ/vapaa-aika tasapainossa

Miinukset:

  • Kommunikointi tökkii maiden ja osastojen välillä
  • Suomen HQ irrallaan USA:n (ja muiden maiden?) konttoreista
  • Ei tarpeeksi koulutusta ja mentorointia
  • Ei etenemismahdollisuuksia senior kehittäjille
  • Ei osake-insentiivejä kehittäjille, vain johdolle
  • Paljon töitä (osittain plussa, nopean kasvun haaste)
  • Kulttuuri ja arvot näkyy powerpointeissa, ei käytännössä
  • Johdosta yksittäisiä negatiivisia, esim. ihmisten johtaminen, tekninen osaaminen

Lisäksi muutama yksittäinen kommentti:

  • Suurin kilpailija oma open source -yhteisö
  • Pelkkä insinööritalo, ei myyntitiimiä (vuodelta 2012, heh tähän ainakin tartuttu)
  • HMI-markkinan Bayern München :soccer:

@Arimatti_Alhanko Jenkkiorganisaatio haukuttiin muutamassa vanhemmassa arvostelussa maanrakoon, tuoreemmissa jopa kehuttiin. Tähän liittyen olisi mielenkiintoista kuulla myyntikaverin näkemys US organisaation pössiksestä ja kommunikaatiosta/sen puutteesta Suomen HQ:n & R&D:n kanssa. Amerikan myyntiä vetää ilmeisesti Marc Perez joka ollut talossa vuodesta 2018. Hienoa että saadaan “sisäpiiritietoa”, iso kiitos kun jaat täällä meille muille!

54 tykkäystä

Muutamia irrallisia datapisteitä ja tietoa miten Qt on reagoinut:

Qt:n nettisivujen kävijöistä 8% (isohko virhemarginaali) on Venäjältä, yhtä merkittävä määrä kuin Saksasta ja Jenkeistä. Voisi siis veikata että merkittävä osa Qt-devaajista/yhteisöstä on Venäjältä, ja heidän kanssaan työskentely Venäjän ulkopuolelta käsin tietysti nyt vaikeutuu tai menee kokonaan pannaan. Vaikea sitten arvioida paljonko Venäjältä tulee varsinaista yritysasiakasvolyymia.

Qt:n forumilla venäläiset käyttäjät raportoivat että eivät enää pysty lataamaan tai päivittämään Qt:n softaa, mukaan lukien open source, jonka Qt:n edustaja vahvistaa. Ilmeisesti VPN:llä pystyy kiertämään. Edustajan mukaan “we are not withholding funds from anyone for any reason, regardless of the current situation going on”. Aiheella on parin päivän jälkeen jo yli 9000 katselukertaa (normi-aiheilla on alle 100 katselukertaa).

image

Vuosikertomuksissa 2016-19 mainitaan että Qt:lla on toimipiste Venäjällä, groupin 100%:sti omistama OOO The Qt Company Pietarissa. Vuosikertomuksissa 2020-21 tätä toimipistettä ei enää mainita. Lisäksi, Pietarin jälleenmyyjä on hiljattain poistettu Qt:n locations-websivulta.

30 tykkäystä

Miten QT:n suomalaisuus vaikuttaa myyntiin Jenkeissä ja muuallakin jos siitä on kokemusta?
Ja miten tuo suomalaisuus vaikuttaa rekrytointeihin?

8 tykkäystä