Remedy Entertainment Oyj -ketju

Tuolta rapsasta poimittua:

We have earlier been somewhat cautious about the potential of Vanguard. This agreement has significantly reduced the risk in this project. The good thing is that the agreement has at the same time increasing the potential for success. With the best distribution power in China and world-class know-how about the free-to-play market and its business model, Tencent is likely a dream partner for Remedy and Vanguard.

Vaikka yhteistyö Tencentin kanssa toki laskeekin projektin riskisyyttä paljon, niin eikö tämä (ja myös condor?) ole moninkertaisesti riskisempi kuin “perus-remedy-peli”?

Jos normi remedyn AAA-singleplayer peli pääsee break-eveniin vaikka 80% todennäköisyydellä, niin miten usein tälläinen F2P-peli pääsee? 10%,20% vai 40% todennäköisyydellä? F2P pelejä kannattaa varmaan enemmän verrata mobiili- kuin konsoli-/pc-markkinaan(?).

Mikä on esim. kauhu-skenaario yhtiön/sijoittajan kannalta? Se että peli floppaa ja haudataan nopeasti launchin jälkeen? Sijoittajille tämä on huono skenaario, kun pelin osalta on exceliin varmaan ainakin break-even lyöty, mutta yhtiölle tämä ei suurempaa haittaa aiheuta, jos kassa ei ole huvennut jo muihin projekteihin.

Voiko vielä pahempi skenaario olla, että peli vaikuttaa yhtiön datan mukaan “semi-lupaavalta”, ja uskotaan että hienosäädön ja markkinoinnin/käyttäjähankinnan avulla tämä voidaan saada vielä lentoon, mutta tämä “to-the-moon” skenaario ei koskaan realisoidu vaikka kuinka heitetään uutta rahaa vanhan perään. Tuskin tässäkään skenaariossa johto on valmis riskeeraamaan yhtiötä, mutta nettotappiot saattaa olla paljon enemmän kuin “täysi floppi” skenaariossa?

Vaikka tracki on kiitettävä ja taustatyöt näiden F2P-pelien osaltakin on tehty kattavasti, niin (riippuen mitä tarkoitat “enemmän mahdollisuus kuin uhka”) miksi uskot pelin olevan tuottoisampi kuin perus remedy peli? Paljon suuremman upsiden takia, tosin pienemmällä todennäköisyydellä?

Eli periaatteessa remedy tekisi hyvää kassavirtaa AAA-peleillä, ja niillä rahoittaisi harvemmin julkaistavia “mahdollisia rahasampoja”, joiden jackpot - mutta myös floppi todennäköisyys on paljon suurempi?

Itse näen F2P pelin tuotoissa olevan hyvin paljon kiinni myös sattumasta, sen lisäksi että pelin koukuttavuus yms. pitää olla kohdillaan. Varsinkin moninpeleissä, joihin liittyy paljon “sosiaalisia tekijöitä”. Kuinka paljon esim. halo on aikoinaan saanut extra näkyvyyttä “teabagging-meemin” takia ja olisiko se nykyään yhtä suosittu ilman sitä`?

6 tykkäystä

Iso osa peliprojekteista ei koskaan tee kunnolla rahaa. Älä sijoita Remedyyn jos ei maha kestä floppia silloin tällöin. Vanguard on vain pieni osa Remedyn tekemisistä ja moniprojektimalli takaa sen että kaikkien pelien ei tarvitse onnistua ja silti firmalla voi mennä hyvin. Vielä ei tiedetä miten tämän kanssa menee mutta Remedyn trackin tuntien näkisin Vanguardin silti enemmän mahdollisuutena kuin uhkana.

40 tykkäystä

Aina on flopin mahdollisuus, mutta uskoisin Remedyn löytäneen jonkin kiinnostavan ja koukuttavan lähestymistavan. Vanguardia on ideoitu jo 2018 vuodesta ja nyt ollaan vasta concepting/pre-production vaiheessa, eli kyllä siellä on harkiten edetty. Mitään moneen kertaan nähtyä tusinapeliä tuskin on tulossa. Jännittävä kyllä seurata mitä sieltä tulee ja miten käy.

8 tykkäystä

Ei todellakaan ole Vanguard mikään pieni osa Remedyn tekemistä. Se nyt ei vaan pidä millään mittarilla paikkaansa. Mikään pelintekemisen malli ei sitä faktaa muuta, että jokainen AAA-peli on erittäin merkittävä asia Remedylle ja sijoittajille. Ainoastaan dlc-osat ja Remasterit voisivat mennä kategoriaan ”ei niin merkittävä”. Niidnekin suhteen on perustelua olla toistakin mieltä.

10 tykkäystä

Vanguard on pieni osa Remedyn projekteista. Jos Vanguard tuottaisi tasan nolla senttiä ei firma siihen kaatuisi. Kurssi kyllä kyykkäisi ja naamat menisivät mutruun, mutta maailma ei loppuisi. Ja eiköhän se tuota kaikissa tilanteissa jotain ja potentiaalia on vaikka mihin. Täysin normaalia pelidevausta; pistetään kasa panoksia kehitykseen, toivotaan että keksittiin uusi Fortnite tai Minecraft joka painaa miljardeja. <1% tekee miljardeja. Yli puolet tekee tappiota. Free to play virityksistä varmaan jopa selvästi yli puolet. Tämä pitää ymmärtää ja hyväksyä vaikka miten olisi Remedyn track record takana.

Mutta jos pelejä on kehityksessä nytkin ainakin Vanguard, Alan Wake 2, Control-jatko ja varmaan pari muuta niin kaikki ei tarvitse onnistua ja yksikin iso hitti virittää kuuraketin lentoon.

Täysin samoin toimivat isommatkin pelintekijät. Roiskitaan joka suuntaan ja toivotaan että tarpeeksi isolla prosentilla osuu. “Vanha Remedy” jossa tehtiin tasan yhtä peliä vuositolkulla oli äärimmäisen riskistä touhua koska iso floppi olisi voinut jopa kaataa firman.

22 tykkäystä

Top picks myy remedyt

16 tykkäystä

Mitäköhän tässä casessa edes hakivat jos näin herkästi nakkasivat laidan yli. Muistanko väärin että nämä taisivat ostaa paljon kalliimmalla ja olivat osasyy tuohon viiden kympin nurkille päättyneeseen ralliin…

40 tykkäystä

Ilmankos Avanzan käyttäjät alkoivat nakkaamaan osaketta laitaan. Johan nuo Red eyen myynnit on näkynyt suurimpien omistajien listalla parina kuukautena. Nyt sitten ovat siis nollanneet positionsa. Ihan kunnon turskat kyllä ottivat tuosta. Aika erikoista että alle vuoden pitävä positiota joka on selkeästi pitkään salkkuun.

25 tykkäystä

Mitä tarkoitat tällä? Ostivat position Huhtikuussa. Lisäsivät Lokakuussa ja myivät nyt.

Tämä nyt alkaa mennä vähän aiheen ohi, mutta 30.11. päivätyssä listaukessa jäljelle jäänyt 5 267 ja muutos -13 643. Joulukuun lopussa olikin jo kadonnut top 100 listalta. Tuota lisäystä en muistanutkaan.

”In our most optimistic scenario Remedy would sign an agreement with the biggest gaming company in the world namely Tencent. Gladly it became true. However, we are less confident that Vanguard will be released this year, which is bad news for short-term investors.” (Indereksen Redeye-uutinen)

Tuossa viimeisessä lauseessa taitaa se selitys olla. Top picks tuottanut 3 vuodessa 277 %, mutta vuodessa 17 %. Jos Remedylle ei tänä vuonna tule heidän käsityksensä mukaan rakettipolttoainetoimituksia, vaan vasta vähän myöhemmin, etsivät siksi aikaa potentiaalisempia nousijoita. Smarttikin valunut…onko Embracerkin heillä pickseissä, en ole premium enkä siten peesaa/tiedä. Picksin luvut saatava paremmiksi tai muuten heidän liiketoimintansa kärsii eli premiumit menettävät peesauksen mielenkiinnon.

13 tykkäystä

No aika erikoinen peruste vedota Vanguardiin joka on ollut täysin 50/50 hanke, josta ei vielä 6kk sitten tiedetty toteutuuko edes. Eiköhän AW2 game play trailer kesällä ja ennakkomyynnin alkaminen Q4 tuo vähän nostetta (omia oletuksia). Lisäksi on jokerina nämä Crossfire rojaltit joista ei tiedetä mitään.

14 tykkäystä

Tämä oli kyllä erikoinen veivi, oston jälkeen mielestäni tarina kuitenkin kokoajan vahvistunut ja yleensä jos lähdetään myymään pitkän aikavälin hyviin näkyviin sillä ajatuksella että lähiaikoina todennäköisesti vielä laskee niin otetaan aika iso riski siitä että myydään kuopassa ja jäädään junasta. Eiköhän tässä vain yleinen FUD iskenyt RE ja heivattiin turskalla oleva positioita yli laidan, yhtiökohtaisiin syihin tässä voi mielestäni vedota hyvin huonosti. Voihan tämä toki ainakin lyhyellä aikavälillä olla hyväkin liike, mistäpä sitä kukaan tietää.

Vanguardiin tosiaan liittyy riskiä mutta high risk high reward ja kyllä johto on vakuuttanut siinä että riskejä osataan punnita. Alkuun tosiaan odotin tästä ihan pientä puuhastelua mutta nyt 30m€ budjetti ja kumppanuus Tencetin kanssa vakuuttaa kyllä itseäni aika vahvasti, että tässä potentiaalia nähdään. Lopullinen tuomio tulee sitten aikanaan pelaajilta, joka heitä kiinnostaa tai sitten ei. Toistaiseksi itse kannan tätä riskiä mielelläni.

28 tykkäystä

Suora lainaus tästä heidän viimeisestä ilmaisesta yhtiökommentista:

We have lowered our estimate for 2022. We expect revenue of EUR 43.4 million (EUR 57.7 million) with an EBIT of EUR 11.1 million (EUR 19.4 million). In 2023 we currently have done some minor adjustments at the moment with and projected revenue of EUR 70.9 million (EUR 67.3 million) and an EBIT of EUR 32.2 million (EUR 26.6 million).

For short-term investors, this is of course bad news. However, the long-term case in Remedy has only increased in the last months, with an increased potential (and lower risk) in Vanguard and the 100% certainty of an Alan Wake 2 release. With a minor corner position from Tencent, namely a 4% ownership in Remedy, it is probably more likely that Tencent or Epic Games will buy Remedy in the end instead of Sony, Microsoft, or Take-Two.

We still believe the Remedy-stock should be traded with a premium valuation due to fact that the company is an obvious takeover target. We will not change our valuation at the moment.

Heidän valuaatio range oli: Bear 22, Base 50, Bull 70

25 tykkäystä

Eli näkyvyys pidemmän ajan projekteihin on parantunut ensimmäisestä Redeyen ostosta, mutta oletuksena oli Vanguardin julkaisu tänä vuonna, joten otamme -20 %+ turskaa tässä vaiheessa, vaikka base case on 50 € (sama kuin Inderesillä) ja näkyvyys siihen on parantunut?

No nyt on mielenkiintoista.

Itse ymmärrän lyhyellä aikavälillä että:

 • 2021 Q4 tavoitteet vielä varmistamatta ja niistä oltiin vielä kaukana Q3 aikana.
  • Oma arvio että päästään vähän yli viime vuoden liikevaihdosta/voitosta
 • 2022 ns. välivuotena. Tästäkin olen pään sisälläni käynyt montaa keskustelua, koska seuraavien kohtien ajoitukseen ei ole näkyvyyttä:
  • Crossfire X/HD projektien rojaltien kassavirta voi olla mitä vaan. (oma arvio että nämä ovat aliarvioitu ja ovat huomattavat).
  • Alan Wake Remasterin myynti on voinut olla mitä vaan (oma arvio että vain hieman positiivinen, mutta optio Alan Wake 2 ja TV-sarjan myötä tulevaisuudessa).
  • Alan Wake 2 kehitysmaksut voivat olla mitä vaan (oma arvio että huomattavat, ja suuremmat kuin Controllissa).
  • Control 2 kehitysmaksut voivat olla mitä vaan (oma arvio että huomattavat, ja suuremmat kuin Controllissa).
  • Vanguardin kehitysmaksut voivat olla mitä vaan (oma arvio että keskimääräiset, ja pienemmät kuin Controllissa).
  • Condorin kehitysmaksut voivat olla mitä vaan (oma arvio että keskimääräiset, ja pienemmät kuin Controllissa).
  • Control myynnin rippeet (oma arvio että todella vähäpätöiset)

Tämä siis 2022 aikana. Muita lyhyen aikavälin muuttujia ei nyt ole mielessä, mutta näistä konsensuksena uskoisin 2022 liikevaihdon ja voiton ylittävän myös 2021 tämänhetkisen ennusteen. Hillotolpat ovatkin vasta vuonna 2023 ja 2024. Ja uusia aihioita syntyy varmasti näidenkin aikana.

En myöskään ymmärrä miten Redeye on voinut edes olettaa Vanguardin tulevan tänä vuonna ja yksinomaan sen ajoituksen muuttavan mielipidettä näin radikaalisti. Etenkin kun Tencent julkaisukumppani näyttäisi tekevän tästäkin projektista kokonaisuudessaan entistä paremmin jo PoC-vaiheessa olevan pelin saadessa näin hyvät ehdot? Näin firman kohdalta kaikki näyttää etenevän paremmin kuin koskaan, mutta yhden projektin ajoitus muuttaa kaiken?

Olen pitänyt Remedy jo pelkästään koronan aikana turvasatamana ja vaikka pelialan osakkeita on viime vuoden aikana lyöty, minun on vaikea perustella itselleni miksi tämä ei olisi ns. turvallinen sijoitus, jossa voin olettaa saavani seuraavan 3 vuoden aikana hyvää / todella hyvää tuottoa tässä markkinaympäristössä, jossa isotkin kasvuyhtiöt ovat ottaneet huonommilla arvostuskertoimilla kymmeniä prosentteja turpaan jo edellisen vuoden aikana. Muut arvo-osakkeet, jotka pystyvät hinnoittelemaan nyt mörkönä näkyvän inflaation tuotteisiin/palveluihin koronan toistaiseksi vallitessa ovat tietty nyt suosiossa, mutta myös reaalimaailman tuntuu nyt monessa maailman kolkkaa epävakaalta. Remedyn voidessa rauhassa keskittyä omiin kehitysputkiinsa tässä väliaikana tuntuu tervetulleelta. Nykyisellä kassalla ja vähän velkaa taseessa pitävänä firmana, ja oman liiketoimintamallinsa jo todistaneena, on myös vaikea laittaa Remedyä samaan koriin muiden tulevaisuuden kasvua / tulosta lupaavien teknojen kanssa.

Koronan alussa olin vähän epäileväinen, miten Remedy taipuu etätyöskentelyyn tuotannon kannalta, mutta tässäkin on näköjään onnistuttu ja se on varmasti ollut pohjana Ruotsiin laajentamiselle. Myöhästelyt julkaisujen kannalta söisivät kassavirtoja tehokkaasti ja saisivat harkitsemaan haluaisinko olla tässä mukana 2024 asti. En epäile yhtään, etteikö jokainen julkaisu olisi laadukas, ainoastaan kauan eri projektien kehittämiseen menee lopulta aikaa markkinan odotuksia ja lupauksia mukaillen.

Nyt on tietty parempi kuin huomenna, mutta näen Remedyn enemmänkin lupauksena pitää tuotanto käynnissä ja saada sijoitukselle vastetta/kassavirtaa vähän myöhemmin, potentiaalisella kasvulla maustettuna. Kyllä se 68 P/E 20 € hinnoilla tuntui myös käsittämättömältä hypätä kyytiin, mutta reflektoiden niihin kasvulupauksiin mitä silloin oli tiedossa, ne ovat kaikki realisoituneet yli odotusten. Nyt on jo potentiaalia paljon isompaan ja vähän Inderesin 2023 ja 2024 ennusteita pelaillen, ne saavutettaessa ollaan taas jo 20–25 P/E tasoilla. Pidän kyllä noihin vaadittavia liikevaihto ja tulos ennusteita jopa vähän konservatiivisia.

Lanseeraankin tämän vuodatuksen lopuksi oman näkemykseni Remedystä nyt ”laatuarvokasvuyhtiö” termillä :sweat_smile: :laughing:

Jos Remedy nyt vain saavuttaa lupauksensa 2021 Q4 osalta, niin pidän Redeyen liikeettä ja perusteluita surkuhupaisana ja tarinan jatkuvan entistä paremmalla varmuudella siitä eteenpäin. Pahoittelut pitkästä kahvikuppiajatuksenjuoksusta.

92 tykkäystä

Jos kerta ovat uskoneet Vanguardin tulevan tänä vuonna ja myyvät koska ei tule, on se toki ok. Mutta herää kysymys miten kuutamolla siellä on analyytikko ollut. Yhtään mikään ei ole viitannut tämän vuoden julkaisuun. Vähän yli vuosi sitten ohjaaja vaihtui ja kommenteista pystyi suoraan lukemaan, että peli on aikaisessa vaiheessa.

Mitä tämä vuoden tulovirtoihin tulee, Control 2 tuskin tuo juuri mitään. Kehittämispanokset ovat vielä jonkin aikaa aivan muiden pelien parissa. Jokin pieni tiimi siellä varmaan jotain suunnittelee, tuskin paljon muuta.

11 tykkäystä

Tilinpäätöksen yhteydessä varmaan annetaan 2022 näkymät, joka kertoo aika hyvin minkälaisia kehitysmaksuja odotetaan. Aten ennusteet ovat melkein samassa 2021 kanssa, eikä mitkään näkymät liikoja yllättäisi, mutta todennäköisin (mitä redeyekin taitaa nyt odottaa) saattaisi olla laskeva liikevaihto sekä liikevoitto, joka voisi tuoda myös laskupainetta kurssille.

9 tykkäystä

Tämä kaikki on ollut aika selvää jo jonkin aikaa - 2022 on Remedylle todennäköisesti välivuosi kaikin puolin ja hillotolppa on vasta 2023. Ajoitus on hankalaa ja voihan se olla että veivailemalla välillä pois kyydistä terhakkaampiin hevosiin ja sitten “sopivasti” palaamalla pääsee silti 2023 saaliinjaolle, mutta riskiä on että tulee positiivisia ylläreitä.

Itse pidän omasta pinosta kiinni (~5% salkusta) puhtaasti sen vuoksi että näistä ennusteista ei pysty katsomaan minä kauniina päivänä joku kantaa Ison Rahasäkin ja ostaa Remedyn pois. Jos sillä hetkellä on poissa kyydistä niin saattaisi ketuttaa kuin pientä oravaa jolla on käpy jäässä. Niin kauan kuin projektit etenevät suunnitellusti ja 2023-2024 on realistisesti odotettavissa kasvua voin tämmöistä salkunpalaa pitää mörnimässä puhtaasti yritysostokortin varassa tietäen että ilman ylläreitä ei suurta saalista ole tänä vuonna tiedossa. Ja kyllä, tämmöinen pitkäjänteinen holdailu on väsynyttä boomer-touhua. “Guilty as charged”.

19 tykkäystä

Mielenkiintoista: Remedy Entertainment - Development Director

Tämän perusteella odottelisin AW2:sta 2023 lopussa.

Vanguardiin näemmä vieläkin Art Director haussa: Remedy Entertainment - Art Director (Vanguard)

Eli sekään ei hirveän pitkällä ole vielä.

4 tykkäystä

Oliko jossain vaiheessa molemmilla analyytikoilla positio? Ainakin toinen vielä :gem::raised_hands:

3 tykkäystä