Revenio sijoituskohteena

Voihan tuo paikkansa pitää, mutta tän yhtiön kohdalla sisäpiiri on tainnut myydä Salovaaran ajoista saakka.

7 tykkäystä

Yksi huomio, josta mielestäni ei täällä ole keskusteltu omistuksiin liittyen: toimarin, muun johdon ja työntekijöiden on mahdollista siirtää tulospalkkioita henkilöstörahastoon, joka sijoittaa ainoastaan Revenion omiin osakkeisiin.

Esim. 2022 palkitsemisraportin perusteella Toijalan palkkiosta 35000€ (eli noin 10% bruttotuloista, mikä on mielestäni ihan miehekäs potti) on mennyt ko. rahastoon. Tämän perusteella vaikuttaisi, että Toijalan ja oletettavasti muidenkin sitoutuminen yhtiöön on suurempaa kuin mitä henkilökohtaiset omistukset antavat ymmärtää.

19 tykkäystä

Aamulehti 6.3.2024. Olisi tekoälylle ilmeisesti töitä tarjolla. Vai onko kyse vain sote-sotkusta, tiedä sitten.

11 tykkäystä

Ehkäpä tilanne on jatkossa helpottumaan päin, kun uusivat järjestelmiään. Kuvien analysointiin tosiaan tarvitaan selvästi AI:n apua.

3 tykkäystä

joku silmälääkäri voi sanoa painavan mielipiteensä, mutta maallikkona en pidä tätä kovin lähitulevaisuutena potilasturvallisuuden kannalta. kuka kantaa vastuun AI:n tekemästä virheellisestä diagnoosista, joka saattaa aiheuttaa sokeuden? Silmän kuvien analysointi tekoälyllä on hieman vastuullisempaa hommaa kuin sanaleikit chatopenai:ssa.

Silmälääkäreilläkin jää tauteja taatusti huomaamatta, ei se ihmissilmäkään pettämätön ole. Kiireessä, uupuneina ja ylityöllistettyinä tehdään virheitä, myös lääkäreiden keskuudessa. AI taas tekee työnsä validoidusti tasalaatuisesti. AI:n ansiosta referointeihin ja diagnooseihin saadaan lisäresursseja, ja lääkäreilläkin on mahdollisuus tehdä jatkossa ydintyönsä entistä paremmin.

16 tykkäystä

Tekoäly on jo yli vuosikymmenen ollut täysin ylivertainen ihmisiin nähden erilaisissa diagnostisissa tehtävissä. Tekoäly diagnosoi ihmistä monin verroin tarkemmin, halvemmin ja väsymättömämmin. Tämmöinen luokittelutehtävä kuvasyötteellä on tekoälylle äärimmäisen helppo verrattuna esim. niihin sovelluksiin, jotka ChatGPT:n ja vastaavien myötä on noussut valtavirtaan.

Tutkimusaineistoa on asiasta varmaan jo tuhansien vertaisarvioitujen papereiden verran. Esim. erilaisissa syöpädiagnooseissa tekoälymallien true positive osumatarkkuus on ollut luokkaa 80-100%, kun lääkäreillä vastaava tarkkuus voi olla kymmeniäkin prosenttiyksikköjä matalampi.

Se suurin ylitettävä este on nimenomaan hyväksyä se fakta, että tekoälykin saattaa joskus tehdä väärän tulkinnan - aivan kuten lääkäri, joka tosin tekee sen vielä useammin. Vastuukysymykset ovat toki aivan keskeisiä. Nykyisinhän toimintamalli on pitkälti sellainen, että ihminen validoi tekoälyn tuottamat tulokset, joka tuskin tarkkuutta aivan mielettömästi parantaa.

17 tykkäystä

Suomen Lääkärilehden uusimmassa numerossa tekoälystä laaja artikkeli. Silmäproffa linjaa tekoälyn käyttöä: lisää tulee, korvaamattoman tärkeä tulee vielä olemaan.
SLL

20 tykkäystä

Kuulin kommentin, että ruuhkia muodostuu terveydenhuollossa ja muillakin aloilla ohjelmistorobotiikan ja keskeneräisten AI-sovellusten takia. Sekoittavat prosesseja ja rasittavat työntekijöitä, jotka kokevat palvelevansa robottteina robotteja, jotka huonosti hoitavat asioita, joita he tekivät rutiinilla aiemmin. Kaikki eivät asiaan täysillä usko, mutta aina uusi teknologia jakaa mielipiteitä. Pian olisi saatava myös tuloksia. Jotkut yhtiöt ovat voittajia, kun läpilyönti tapahtuu.

2 tykkäystä

Haiskahtaa enemmän omaan korvaan klassiselta luddiittilaiselta muutosvastarinnalta. Törmään työssäni jatkuvasti tilanteisiin, jossa työntekijä ei ymmärrä ollenkaan, miksi hänen 40 vuotta toiminut kynä ja ruutupaperi -järjestelmä pitää sähköistää (ja esim. saada kirjattu data koko tuhatpäisen organisaation saavutettavaksi) ja kuinka uusi ohjelmisto aiheuttaa tehottomuutta, kun työntekijä ei suostu luopumaan systeemistään ja kirjaa asiansa ruutupaperille ja järjestlemään.

22 tykkäystä

(Tämä liittyy myös Revenioon, jonka odotusarvosta iso osa perustuu AI-kyvykkyyksiin ja muihin softaratkaisuihin, joiden toteuttaminen edellyttää prosessimuutoksia.) AI:n ja ohjelmistorobotiikan käyttöönotossa on tapahtunut myös epäonnistumisia ja ylimitoitettujen odotusten alittumisia. Niistä ei tietenkään julkisesti puhuta, mutta välillä epävirallisia ja yksipuolisia käsityksiä vuotaa.

Muutosvastarinta on luonnollista ja se on osattava käsitellä ja huomioida asianmukaisesti. Muutosvastarintaa on organisaatioiden kaikilla tasoilla. 80-luvun tietokoneistumisen ajalta muistan toimihenkilöiden irtisanoutumisia, kun tietokone tuli työpöydälle. Palautteen kääntäminen muutosvastarinnaksi vaimentaa ensimmäisiä signaaleja, jotka useinkin ilmaisisivat epäonnistumisen, jos ne tulkittaisiin oikein. Usein muutoksen toteuttajat ovat laittaneet peliin vähintään arvovaltansa ja se saa sokaistumaan asialliseltakin palautteelta. Selvä on, että tietotekniikalle on tuottavia sovelluskohteita kaikilla aloilla, mutta ylioptimismia esiintyy muuallakin kuin pörssikursseissa.

6 tykkäystä

RBC (Royal Bank of Canada) tavoitehinta peräti 32€ ja Outperform.
Sinänsä mielenkiintoista että vähän ‘eksoottinen’ pankki seuraa Reveä.

https://twitter.com/JuhaVaris/status/1768145168639598833?t=rjCaSmV0zhcZlIztRD74GQ&s=19

19 tykkäystä

Revenio ja isoja lisäyksiä ulkkareilla. Ilmeisesti datan päivityssykli (19.3.2024) liittyy torstain 4.4. 2024 yhtiökokoukseen?

https://twitter.com/zijoittaja/status/1775065488353005597?t=b_ym-UIXcoSNfVQ-YfFOJg&s=19

10 tykkäystä

William Demantin lisäys lienee positiivinen signaali, heillä on jo enemmän kuin riittävästi.

10 tykkäystä

Inderes nostaa Revenion suosituksen LISÄÄ-tasolle (edellinen: VÄHENNÄ). Tavoitehinta pysyy ennallaan 28,00 eurossa.

Näyttökuva 2024-4-4 kello 8.41.37

Analyytikon aamukatsauskommentit. :point_down:

:gem: Kevättä rinnassa - Inderes

24 tykkäystä

Tuosta raportista katselin arvostusta, kuten raportissa todetaan niin 2024 arvioilla Reven arvostus EV/EBIT = 22,0 (kurssi 25,9 EUR) on referenssiryhmän luokkaa ja alle analyytikon valkkaaman ryhmän paremman pään (Zeiss) = 29,5, ja liikevaihdon tuloksen kasvaessa ero kasvaa EV/EBIT 2025 Reve = 17,1 ja Zeiss = 22,9.

Jos kurkkaa P/E-kertoimen kautta tätä nettovelatonta firmaa niin 2027 ollaan alle <17.
Tähän pääsisi karkeasti 2024 8% kasvun, sekä 2025/6/t n 15% kasvun kautta, kun samaan aikaan liikevoitto% nostetaan viime vuoden reilusta 27% tuonne 32% korville 2027.

Kyllähän tässä arvostuksessa kaiken ytimessa ollaan kasvun saavuttamisessa, ja kannattavuuden ylläpitämisessä/ iteroimisessa, yllätys yllätys.
Mutta tällä toimialalla ja tuotteissa, markkinapotentiaali kasvaa väestön ikääntyessä, vaurastuessa, lihoessa / diabetes jne, mikä siis tapahtuu kaikkialla maailmassa perinteisten länsimaiden lisäksi.

Lääketieteessä hyväksyntineen syklit ovat pitkät, mutta varmaan tuon 2027 tienoilla alkaa olla jonkinlainen riski, että joku keksii alalla yllättäen jotain parempaa kuin Revellä on tarjota, vaikkakaan ei mitään käryä mitä se voisi olla. Muutenhan tämä voisi olla liiankin lystikästä.

DCF-mallin arvostus 28,5 EUR - se sallii liikevaihdon vuosikasvun kutistuvan pikkuhiljaa 14% (2027) → 3% (2033), ja liikevoiton pienenevän 32,3% (2027) → 29,0% (2033) mitkä ovat myös lopun ajan lukemat (terminal value). Ts kasvu loppuu, mutta kannattavuus säilyy erinomaisella tasolla.

10 tykkäystä

Nämä oletukset ovat mielestäni erittäin optimistisia, kun pitää mielessä, että yhtiön johdon kommunikoima, valuuttakurssikorjattu trendikasvutavoite on muistaakseni ihan numeerisestikin asetettu 10-15% väliin, sekä sen, että kasvua syntyy todennäköisimmin muista kuin tonometreistä, joiden GM ei ole ainakaan aiemmin ollut 30% luokkaa.

4 tykkäystä

Eilen 4.4 oli tosiaan Revenion yhtiökokous ja kirjotellaanpa hieman kuulumisia yhtiökokouksesta ja epävirallisesta kahvitteluosiosta jossa juttelin Revenion johdon kanssa.

Kirjottelin viime vuonna samanmoisen päivityksen yhtiökokouksen jälkeen ja on luettavissa:

Hirveästi Reveniossa ei ole tapahtunut kun vertaa viime vuoden yhtiökokoukseen. Tietysti viime vuoden negari oli ainakin itselle pieni pettymys ja kyllä sen vaistosi myös Revenion johdosta, että viime vuoteen ei oltu tyytyväisiä. Vuoden loppupuolisko meni sitten tuttuun Revenion tyyliin, mutta kun lähdetäään 5-7 milj. takamatkalta mikroperimetrien takia niin onhan se hankala kuroa kiinni. Markkinasta toimitusjohtaja Jouni Toijala totesi, että Revenion kannattavuus on ollut kuitenkin hyvällä tasolla jos vertaa kilpailijoihin. Zeiss pystyi pitämään n. 15% kannattavuuden kun taas Revenion vuosi oli 20% tuntumassa. Käsittääkseni Zeissilla on ollut samanlainen kannattavuus kuin Reveniolla joten hieman painetta on ollut Zeissin päässä. Toimitusjohtajan katsauksessa käytiin lyhyesti organisaatiota ja strategiaa läpi, siinä ei ole tullut suuria muutoksia sitten pääomamarkkinapäivän, mutta pieniä viilauksia tehty. Myynti on eriytetty omaksi organisaatioksi ja Yhdysvaltain myyntipäälikkö John Floyd ottanut vastuulle koko globaalin myynnin. Lisäksi Hardware, softa, markkinointi ja brändäys on nyt yhdistetty omaksi osastoksi(tämä osuus jäi hieman itselle auki mitä se strategian osalta tarkoittaa, en saanut kunnollisia muistiinpanoja kirjoitettua).

Laitepuolelta toimitusjohtaja Jouni mainitsi tonometreistä IC200:n joka sai Quick measurement toiminnon, toiminto on otettu hyvin vastaan markkinoilla johdon mukaan. Ennen yhtiökokouksen alkua Revenion tuotteita oli esillä ja niitä pääsi testaamaan ammattilaisten avustuksella, en osaa sanoa kuinka kauan ilmapuhkulla menee, mutta quick measurementilla meni n. 20 sekunttia kun omat silmät mitattiin.

DRS+:aan saatiin viime vuonna toivottuja uudistuksia ja myös myyntilupa Kiinaan saatiin viime vuoden lopulla. DRS+ ja Illume yhdistelmä pitäisi olla markkinoiden parhaita mitä tulee kuvanlaatuun ja muutenkin Jouni tuntui hyvin luottavaiselta DRS+ ja Illumen suhteen. Kuten tuossa viime vuonna nähtiin Revenio sai myytyä ison erän DRS+ kuvantamislaitteita yhdelle saksalaiselle klinikalle ja Jouni totesi, että tämä voi olla uusi markkina Reveniolle. Uskoisin, että nämä ovat enemmänkin kertaluontoisia kauppoja kuin jatkuvasti tuloutuvaa virtaa, joten ei ehkä kannatta kovin suurta painoa näille antaa.

Home2:sen osalta todettiin, että tämän vuoden loppupuolella odotetaan vastausta saadaanko Home2 Yhdysvalloissa vakuutusyhtiöiden korvattavuuden piiriin. Tästä Jouni totesi, että tämä voisi kasvattaa Homen markkinaa. Uskoisin, että tämä varmasti nostaisi Homen tunnettuvuutta Yhdysvalloissa. Kuten yhtiö on moneen kertaan toistanut on Home nopeiten kasvava tuote heidän portfoliossaan, mutta ei ehkä ole breikannut niin kuin yhtiö olisi ehkä halunnut, varmasti alan konservatiivisuus tähän vaikuttaa. Toissa vuonna yhtiö vaihtoi business-mallia kuinka tuotetta myydään ja ainakin viime vuoden yhtiökokouksessa Jouni oli tyytyväinen aikaansaannokseen, en nyt sen enempää häntä tästä tänä vuonna tentannnut.

Revenion omistusosuuksissa on tapahtunut pieniä muutoksia. Yhdysvaltalaiset ovat olleet myyntilaidalla ja Demant Investin osuus on kasvanut jo 19 prosenttiin. Paikalla oli myös Demant Investin salkunhoitaja Casper Lorenzen jonka kanssa vaihdoin nopeasti muutaman sanan. Demant haluaa olla pitkäjänteinen omistaja Reveniossa, näkevät Revenion niche-alan sopivan heidän portfolioon ja uskovat tulevaisuuden suunnitelmiin.

Epävirallisessa kahvitteluosiossa kävin hieman juttelemassa Jounin ja talousjohtaja Robin Pulkkisen kanssa. Tuttuun tapaan kyselin hieman kuulumisia yritysostojen osalta. Jouni ja Robin totesivat, että viime vuonna tosiaan kartoitettiin mahdollisia priva firmoja jotka sopisivat Revenion portfolioon. Kuten Kinnusen Juhan haastatteluissa on käynyt ilmi vaikka korkotasossa on nähty muutoksia pyynnit näissä yhtiöissä on kuten elettäisiin nollakorkotasoa. Johto totesi, että jos jotain ostetaan se pitää olla omistaja-arvoja luovaa ja teknologia sellainen joka sopii Revenion portfolioon. OCT on yksi vaihtoehto, mutta ei sitä sen enempää johdon puolelta kommentoitu.

Hiukan kilpailusta kyselin ja Jouni mainitsi Japanilaisen Topconin jolla on hyvä portfolio silmien hoitopolussa. Kuulemma Topcon on ehkä se vahvin kilpailija joka tällä hetkellä kilpailee koviten Revenion kanssa laadukkuudesta.

Maia-mikroperimetreistä kyselin sen verran, että odotetaanko tälle vuodelle vielä kassavirtaa uudesta versiosta johon Jouni vastasi, että projekti on aikataulussa ja tullaan julkaisemaan tämän vuoden lopulla ja euroja tästä alkaisi tuloutua sitten ensi vuoden alkupuolella.

Reveniolta on tulosssa uusia tuote- ja softalanseerauksia jotta voidaan pitää tuotteet kilpailukykysyisenä, mutta en lähtenyt sen enempää kyselemään taustoja mitä on tulossa. Mainittiin, että kaksikolmasosaa R&D kuluista menee laitepuolelle ja viimeinen kolmannes sitten panostetaan softaan.

Itsellä tulee kohta 10 vuotta Revenion omistajana ja olen käynyt aikalailla kaikki yhtiökokoukset omistukseni aikana. Yhtiöhän on laadukas, mutta pakko myöntää, että ensimmäistä kertaa yhtiökokokouksen jälkeen lähdin hieman mietteliäänä pois, ehkä se johtuu yleisestä laskumarkkinasta. Joka tapauksesssa jatketaan nyt holdailua ja katsotaan kvarttaali ja vuosi kerrallaan kuinka asiat etenee.

108 tykkäystä

Kiitos hyvistä ajatuksista ja kommenteista! Ylläolevaan viitaten täytyy todeta, että hieman mietteliäänä tässä itekin on viimeiset 2 vuotta suhtautunut kaikkeen sijoittamiseen liittyvään ja on alkanut Nordean riskitön 3,35% kiinnostamaan surullisen paljon. :smile: Pitää oikeasti kaivaa itsestään luottamusta ja optimismia.

2 tykkäystä

Morjesta!

Se on tuloskausi täällä jälleen, huomenna tulee Revenio ulos ja saadaan tuttuun tapaan myös toimitusjohtaja haastatteluun. Jos sinulla on mielenpäällä hyviä kysymyksiä, niin pistä toki niitä tänne - otan mukaan taas ainakin parhaat päältä!

Muistutuksena: ei kannata kysyä sellaisia, joihin ei voi kuitenkaan vastata (esim. 2024 budjetti). Muuten kaikki ajatukset mahdollisista teemoista ovat tervetulleita.

Tack ska du ha!

17 tykkäystä