Revenio sijoituskohteena

Revenio ja isoja lisäyksiä ulkkareilla. Ilmeisesti datan päivityssykli (19.3.2024) liittyy torstain 4.4. 2024 yhtiökokoukseen?

https://twitter.com/zijoittaja/status/1775065488353005597?t=b_ym-UIXcoSNfVQ-YfFOJg&s=19

10 tykkäystä

William Demantin lisäys lienee positiivinen signaali, heillä on jo enemmän kuin riittävästi.

10 tykkäystä

Inderes nostaa Revenion suosituksen LISÄÄ-tasolle (edellinen: VÄHENNÄ). Tavoitehinta pysyy ennallaan 28,00 eurossa.

Näyttökuva 2024-4-4 kello 8.41.37

Analyytikon aamukatsauskommentit. :point_down:

:gem: Kevättä rinnassa - Inderes

24 tykkäystä

Tuosta raportista katselin arvostusta, kuten raportissa todetaan niin 2024 arvioilla Reven arvostus EV/EBIT = 22,0 (kurssi 25,9 EUR) on referenssiryhmän luokkaa ja alle analyytikon valkkaaman ryhmän paremman pään (Zeiss) = 29,5, ja liikevaihdon tuloksen kasvaessa ero kasvaa EV/EBIT 2025 Reve = 17,1 ja Zeiss = 22,9.

Jos kurkkaa P/E-kertoimen kautta tätä nettovelatonta firmaa niin 2027 ollaan alle <17.
Tähän pääsisi karkeasti 2024 8% kasvun, sekä 2025/6/t n 15% kasvun kautta, kun samaan aikaan liikevoitto% nostetaan viime vuoden reilusta 27% tuonne 32% korville 2027.

Kyllähän tässä arvostuksessa kaiken ytimessa ollaan kasvun saavuttamisessa, ja kannattavuuden ylläpitämisessä/ iteroimisessa, yllätys yllätys.
Mutta tällä toimialalla ja tuotteissa, markkinapotentiaali kasvaa väestön ikääntyessä, vaurastuessa, lihoessa / diabetes jne, mikä siis tapahtuu kaikkialla maailmassa perinteisten länsimaiden lisäksi.

Lääketieteessä hyväksyntineen syklit ovat pitkät, mutta varmaan tuon 2027 tienoilla alkaa olla jonkinlainen riski, että joku keksii alalla yllättäen jotain parempaa kuin Revellä on tarjota, vaikkakaan ei mitään käryä mitä se voisi olla. Muutenhan tämä voisi olla liiankin lystikästä.

DCF-mallin arvostus 28,5 EUR - se sallii liikevaihdon vuosikasvun kutistuvan pikkuhiljaa 14% (2027) → 3% (2033), ja liikevoiton pienenevän 32,3% (2027) → 29,0% (2033) mitkä ovat myös lopun ajan lukemat (terminal value). Ts kasvu loppuu, mutta kannattavuus säilyy erinomaisella tasolla.

10 tykkäystä

Nämä oletukset ovat mielestäni erittäin optimistisia, kun pitää mielessä, että yhtiön johdon kommunikoima, valuuttakurssikorjattu trendikasvutavoite on muistaakseni ihan numeerisestikin asetettu 10-15% väliin, sekä sen, että kasvua syntyy todennäköisimmin muista kuin tonometreistä, joiden GM ei ole ainakaan aiemmin ollut 30% luokkaa.

4 tykkäystä

Eilen 4.4 oli tosiaan Revenion yhtiökokous ja kirjotellaanpa hieman kuulumisia yhtiökokouksesta ja epävirallisesta kahvitteluosiosta jossa juttelin Revenion johdon kanssa.

Kirjottelin viime vuonna samanmoisen päivityksen yhtiökokouksen jälkeen ja on luettavissa:

Hirveästi Reveniossa ei ole tapahtunut kun vertaa viime vuoden yhtiökokoukseen. Tietysti viime vuoden negari oli ainakin itselle pieni pettymys ja kyllä sen vaistosi myös Revenion johdosta, että viime vuoteen ei oltu tyytyväisiä. Vuoden loppupuolisko meni sitten tuttuun Revenion tyyliin, mutta kun lähdetäään 5-7 milj. takamatkalta mikroperimetrien takia niin onhan se hankala kuroa kiinni. Markkinasta toimitusjohtaja Jouni Toijala totesi, että Revenion kannattavuus on ollut kuitenkin hyvällä tasolla jos vertaa kilpailijoihin. Zeiss pystyi pitämään n. 15% kannattavuuden kun taas Revenion vuosi oli 20% tuntumassa. Käsittääkseni Zeissilla on ollut samanlainen kannattavuus kuin Reveniolla joten hieman painetta on ollut Zeissin päässä. Toimitusjohtajan katsauksessa käytiin lyhyesti organisaatiota ja strategiaa läpi, siinä ei ole tullut suuria muutoksia sitten pääomamarkkinapäivän, mutta pieniä viilauksia tehty. Myynti on eriytetty omaksi organisaatioksi ja Yhdysvaltain myyntipäälikkö John Floyd ottanut vastuulle koko globaalin myynnin. Lisäksi Hardware, softa, markkinointi ja brändäys on nyt yhdistetty omaksi osastoksi(tämä osuus jäi hieman itselle auki mitä se strategian osalta tarkoittaa, en saanut kunnollisia muistiinpanoja kirjoitettua).

Laitepuolelta toimitusjohtaja Jouni mainitsi tonometreistä IC200:n joka sai Quick measurement toiminnon, toiminto on otettu hyvin vastaan markkinoilla johdon mukaan. Ennen yhtiökokouksen alkua Revenion tuotteita oli esillä ja niitä pääsi testaamaan ammattilaisten avustuksella, en osaa sanoa kuinka kauan ilmapuhkulla menee, mutta quick measurementilla meni n. 20 sekunttia kun omat silmät mitattiin.

DRS+:aan saatiin viime vuonna toivottuja uudistuksia ja myös myyntilupa Kiinaan saatiin viime vuoden lopulla. DRS+ ja Illume yhdistelmä pitäisi olla markkinoiden parhaita mitä tulee kuvanlaatuun ja muutenkin Jouni tuntui hyvin luottavaiselta DRS+ ja Illumen suhteen. Kuten tuossa viime vuonna nähtiin Revenio sai myytyä ison erän DRS+ kuvantamislaitteita yhdelle saksalaiselle klinikalle ja Jouni totesi, että tämä voi olla uusi markkina Reveniolle. Uskoisin, että nämä ovat enemmänkin kertaluontoisia kauppoja kuin jatkuvasti tuloutuvaa virtaa, joten ei ehkä kannatta kovin suurta painoa näille antaa.

Home2:sen osalta todettiin, että tämän vuoden loppupuolella odotetaan vastausta saadaanko Home2 Yhdysvalloissa vakuutusyhtiöiden korvattavuuden piiriin. Tästä Jouni totesi, että tämä voisi kasvattaa Homen markkinaa. Uskoisin, että tämä varmasti nostaisi Homen tunnettuvuutta Yhdysvalloissa. Kuten yhtiö on moneen kertaan toistanut on Home nopeiten kasvava tuote heidän portfoliossaan, mutta ei ehkä ole breikannut niin kuin yhtiö olisi ehkä halunnut, varmasti alan konservatiivisuus tähän vaikuttaa. Toissa vuonna yhtiö vaihtoi business-mallia kuinka tuotetta myydään ja ainakin viime vuoden yhtiökokouksessa Jouni oli tyytyväinen aikaansaannokseen, en nyt sen enempää häntä tästä tänä vuonna tentannnut.

Revenion omistusosuuksissa on tapahtunut pieniä muutoksia. Yhdysvaltalaiset ovat olleet myyntilaidalla ja Demant Investin osuus on kasvanut jo 19 prosenttiin. Paikalla oli myös Demant Investin salkunhoitaja Casper Lorenzen jonka kanssa vaihdoin nopeasti muutaman sanan. Demant haluaa olla pitkäjänteinen omistaja Reveniossa, näkevät Revenion niche-alan sopivan heidän portfolioon ja uskovat tulevaisuuden suunnitelmiin.

Epävirallisessa kahvitteluosiossa kävin hieman juttelemassa Jounin ja talousjohtaja Robin Pulkkisen kanssa. Tuttuun tapaan kyselin hieman kuulumisia yritysostojen osalta. Jouni ja Robin totesivat, että viime vuonna tosiaan kartoitettiin mahdollisia priva firmoja jotka sopisivat Revenion portfolioon. Kuten Kinnusen Juhan haastatteluissa on käynyt ilmi vaikka korkotasossa on nähty muutoksia pyynnit näissä yhtiöissä on kuten elettäisiin nollakorkotasoa. Johto totesi, että jos jotain ostetaan se pitää olla omistaja-arvoja luovaa ja teknologia sellainen joka sopii Revenion portfolioon. OCT on yksi vaihtoehto, mutta ei sitä sen enempää johdon puolelta kommentoitu.

Hiukan kilpailusta kyselin ja Jouni mainitsi Japanilaisen Topconin jolla on hyvä portfolio silmien hoitopolussa. Kuulemma Topcon on ehkä se vahvin kilpailija joka tällä hetkellä kilpailee koviten Revenion kanssa laadukkuudesta.

Maia-mikroperimetreistä kyselin sen verran, että odotetaanko tälle vuodelle vielä kassavirtaa uudesta versiosta johon Jouni vastasi, että projekti on aikataulussa ja tullaan julkaisemaan tämän vuoden lopulla ja euroja tästä alkaisi tuloutua sitten ensi vuoden alkupuolella.

Reveniolta on tulosssa uusia tuote- ja softalanseerauksia jotta voidaan pitää tuotteet kilpailukykysyisenä, mutta en lähtenyt sen enempää kyselemään taustoja mitä on tulossa. Mainittiin, että kaksikolmasosaa R&D kuluista menee laitepuolelle ja viimeinen kolmannes sitten panostetaan softaan.

Itsellä tulee kohta 10 vuotta Revenion omistajana ja olen käynyt aikalailla kaikki yhtiökokoukset omistukseni aikana. Yhtiöhän on laadukas, mutta pakko myöntää, että ensimmäistä kertaa yhtiökokokouksen jälkeen lähdin hieman mietteliäänä pois, ehkä se johtuu yleisestä laskumarkkinasta. Joka tapauksesssa jatketaan nyt holdailua ja katsotaan kvarttaali ja vuosi kerrallaan kuinka asiat etenee.

108 tykkäystä

Kiitos hyvistä ajatuksista ja kommenteista! Ylläolevaan viitaten täytyy todeta, että hieman mietteliäänä tässä itekin on viimeiset 2 vuotta suhtautunut kaikkeen sijoittamiseen liittyvään ja on alkanut Nordean riskitön 3,35% kiinnostamaan surullisen paljon. :smile: Pitää oikeasti kaivaa itsestään luottamusta ja optimismia.

2 tykkäystä

Morjesta!

Se on tuloskausi täällä jälleen, huomenna tulee Revenio ulos ja saadaan tuttuun tapaan myös toimitusjohtaja haastatteluun. Jos sinulla on mielenpäällä hyviä kysymyksiä, niin pistä toki niitä tänne - otan mukaan taas ainakin parhaat päältä!

Muistutuksena: ei kannata kysyä sellaisia, joihin ei voi kuitenkaan vastata (esim. 2024 budjetti). Muuten kaikki ajatukset mahdollisista teemoista ovat tervetulleita.

Tack ska du ha!

17 tykkäystä

Joko uusi mikroperimetri Maia on tulossa myyntiin Q2 tai viimeistään Q3? Onko siitä tullut kyselyitä asiakkailta?

Onko annettu näkymä vahvemmasta H2 voimassa?

William demant noussut suureksi omistajaksi, ja kasvattaa omistustaan. Mitä mietteitä tj:llä tästä - onko aktiivinen omistaja?

Yrityskauppoja vihjailtu, tarkemmin vielä mihin segmenttiin sopisi parhaiten ostolaajentuminen vai kenties softa/cloud puolelle?

Kiina. Onko sieltä odotuksia tai yllätyksiä luvasssa?

3 tykkäystä

Oculosta voisi kysyä jotain jos siitä ei ole kysytty mitään pitkään aikaan

3 tykkäystä

Kysyin yhtiökokouksessa;

Maia-mikroperimetreistä kyselin sen verran, että odotetaanko tälle vuodelle vielä kassavirtaa uudesta versiosta johon Jouni vastasi, että projekti on aikataulussa ja tullaan julkaisemaan tämän vuoden lopulla ja euroja tästä alkaisi tuloutua sitten ensi vuoden alkupuolella.

5 tykkäystä

Olen jotenkin kuvitellut Jounin monasti lupaileman paremman H2 2024 johtuvan ainakin osittain Maian tuomasta kasvusta. No tämän perusteella parempi H2 tulee ilman sitä ja Maia kasvu saadaan ensi vuodeksi.

Nämä mille kvartaalille tai edes vuodelle osuvat mikäkin tuotejulkistus ei sinänsä minun sijoituspäätökseeni Reveniossa vaikuta.

Q1/2024: Vuosi käynnistyi odotusten mukaisesti vaisusti, liiketoiminnan nettorahavirta oli vahva

Tammi-maaliskuu 2024

  • Liikevaihto oli 23,6 (23,2) miljoonaa euroa, kasvua 1,8 %
  • Liikevaihdon valuuttakurssien vaikutuksella oikaistuna liikevaihto laski 0,5 %
  • Liiketulos oli 5,1 (6,2) miljoonaa euroa, ollen 21,8 % liikevaihdosta, laskua 16,6 %. Liiketulokseen vaikutti päätöksemme hakea FDA:n hyväksyntää iCare ILLUME -seulontaratkaisulle. Kustannukset katsauskaudella olivat noin 0,6 miljoonaa euroa.
  • Käyttökate oli 6,2 (7,1) miljoonaa euroa, laskua 12,0 %
  • Liiketoiminnan nettorahavirta oli 4,6 (0,3) miljoonaa euroa. Liiketoimintamme nettorahavirta oli vahva johtuen pienemmistä kannustinohjelmien maksuista. Näiden lisäksi maksetut verot ja myyntisaatavat pienenivät.
  • Osakekohtainen tulos oli 0,137 (0,159) euroa
  • Varsinainen yhtiökokous pidettiin katsauskauden jälkeen 4.4.2024, osingoksi vahvistettiin 0,38 (0,36) euroa. Osinko maksettiin katsauskauden jälkeen 15.4.2024.

Konsernin keskeiset tunnusluvut

MEUR 1-3/2024 1-3/2023 Muutos-%
Liikevaihto 23,6 23,2 1,8
Myyntikate 16,6 16,4 1,6
Myyntikate - % 70,3 70,5 -0,2
Käyttökate, EBITDA 6,2 7,1 -12,0
Käyttökate - %, EBITDA 26,3 30,5 -4,1
Liiketulos, EBIT 5,1 6,2 -16,6
Liiketulos - %, EBIT 21,8 26,6 -4,8
Sijoitetun pääoman tuotto - % (ROI) 4,4 6,0 -1,4
Oman pääoman tuotto - % (ROE) 3,6 4,8 -1,2
Tulos/osake 0,137 0,159
31.3.2024 31.3.2023 Muutos, %-:köä
Omavaraisuusaste, % 74,5 64,0 10,5
Nettovelkaantumisaste, % -7,0 -13,1 6,1

Taloudellinen ohjeistus vuodelle 2024

Revenio-konsernin valuuttakurssioikaistun liikevaihdon arvioidaan kasvavan 5-10 prosenttia edellisvuodesta ja kannattavuuden olevan hyvällä tasolla ilman kertaluontoisia eriä.

Toimitusjohtaja Jouni Toijala kommentoi vuoden 2024 ensimmäistä neljännestä

Vuosi käynnistyi odotusten mukaisesti vaisusti. Huolimatta haastavista vertailuluvuista liikevaihtomme kasvoi edellisvuodesta 1,8 % ollen 23,6 (23,2) miljoonaa euroa. Valuuttakurssit paransivat liikevaihtoa katsauskaudella. Valuuttakurssioikaistu liikevaihto laski 0,5 % vertailukaudesta. Myynti kasvoi erityisesti Yhdysvalloissa ja EMEA-alueella (Eurooppa, Lähi-itä ja Afrikka). iCare IC200 -tonometrin myynti kehittyi suotuisasti ensimmäisen vuosineljänneksen aikana. Myös iCare DRSplus -silmänpohjan kuvantamislaitteen myynti oli erittäin vahvaa. Olemme myöskin jo nähneet joitakin varhaisia merkkejä pääomasijoitteisten optikkoliikkeiden aktiviteettien lisääntymisestä Yhdysvalloissa.

Liiketuloksemme oli 5,1 (6,2) miljoonaa euroa eli 21,8 (26,6) % liikevaihdosta. Liiketulokseen vaikutti päätöksemme hakea Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA:n hyväksyntää iCare ILLUME -seulontaratkaisulle. iCare ILLUME -seulontaratkaisu, joka sisältää iCare DRSplus -silmänpohjan kuvantamislaitteen, iCare ILLUME -pilvialustan sekä tekoälyn, on keskeinen osa kasvustrategiaamme. FDA:n hyväksyntään liittyvät kustannukset katsauskaudella olivat noin 0,6 miljoonaa euroa. Näillä kuluilla oli lähes 3 prosenttiyksikön liiketulosta heikentävä vaikutus. Kannattavuuttamme arvioitaessa on hyvä huomioida, että kannattavuustasomme on erittäin vahva toimialallamme.

Audiocast ja puhelinkonferenssi

Revenio järjestää ensisijaisesti sijoittajille, analyytikoille ja medialle suunnatun puhelinkonferenssin ja audiocast-lähetyksen torstaina 25.4.2024 kello 15.00 Suomen aikaa. Tilaisuudessa Revenion toimitusjohtaja Jouni Toijala ja talousjohtaja Robin Pulkkinen esittelevät yhtiön vuoden 2024 ensimmäisen kvartaalin tuloksen. Kutsu tilaisuuteen on julkaistu 11.4.2024 lehdistötiedotteena. Audiocast-lähetys: Revenio Interim Report Q1/2024

14 tykkäystä

Odotetun surkeahko tulos, mutta ohjeistusta ei peruttu. Siinä tän kvartaalin pihvi.

Voipi tulla ostopaikka tai voipi olla tulematta.

Onko Revenio tästä vähemmistösijoituksesta kertonut, mihin se liittyy? Aikaisemmin olen nähnyt, että sijoitus on tehty, mutta en muistaakseni tätä sitoumusta hankkia loppuosakin.

Ehdolliset velat Konsernilla on vuonna 2023 tekemäänsä vähemmistösijoitukseen liittyen sitoumus hankkia loppuosa osakkeista tiettyjen kriteerien täyttyessä viimeistään vuoden 2024 kolmannella vuosineljänneksellä. Sitoumuksen enimmäismäärä on 8,1 miljoonaa euroa.

2 tykkäystä

Eikö tässä menty liikevoiton osalta odotuksiin, jos tämän oikaisee? (5,1+0,6)=5,7
Toki toinen kysymys on, pitäisikö tämmöisten lupamaksujen kulut olla huomoituna jollain tasolla ennusteissa.

2 tykkäystä

Oli jo Q4-raportissa, udeltiin jo silloin ja kysellään lisää nyt :slight_smile:

4 tykkäystä

Pitäisi mielestäni olla ennusteissa, mutta en ainakaan minä ihan noin suureksi arvioinut. Ja konsensus taisi olla syvemmällä metsässä tällä kertaa.

6 tykkäystä

Kiitos Juha haastattelusta. Kuuntelin myös presiksen, mutta tässä haastattelussa tulevaisuuden näkymät kuulostivat vakuuttavimmilta.

  • vaikka luvatut kasvun ajurit siirtyisivät ensi vuodelle, ohjeistus on voimassa. Tälle vuodelle osuvat siis ”ekstraa”
  • yritysostoa pedataan Q3:lle. Eli orgaanisen lisäksi epäorgaanisen kasvun kortti (tähän huom. Firma on nettovelaton :sunglasses:)
  • WD on sitoutunut orgaanisen ja epäorgaanisen kasvun strategiaan. Jouni kehui ABN:n osaamista ja kokemusta. Toimii WD:n ”mandaatilla”.
21 tykkäystä

Vähän pidempi haastis 1Q2024 tiimoilta:

00:00 Q1 kuulumisia
01:50 FDA-kulut
02:50 Tuotealueittain liikevaihto
04:00 Ohjelmistoliiketoiminta
04:49 Näkymät
06:20 Markkina
06:49 Loppuvuoden rajapyykit
08:10 DSR Plus lupa
09:25 Illume
10:44 Ohjeistus
11:10 Tekoäly
13:00 Korvattavuus
14:49 Yhdysvaltain terveydenhuoltomarkkina
18:07 Tekoälyn hyödyntäminen
19:44 Yritysostot
20:28 Pääomistaja William Demant

11 tykkäystä