Salkkujen tuotto-%

En voi väittää, etteikö olisi stressannut tänä keväänä. Ensimmäinen pörssikriisi jää varmaan yhtä hyvin mieleen kuin neitsyyden menettäminen. Oon kuitenkin tyytyväinen siihen, että oon saanut salkun ylös ojasta, vaikka se on vähän aktiivisempaa osallistumista vaatinut. Nyt salkussa on:

  • 22,8% käteistä
  • 15,2% rahastoja
  • 62% osakkeita

Taidan pitää tilanteen hetken tälläisenä, vetää henkeä ja katsoa mitä markkinoilla tapahtuu.

21 tykkäystä

Tuotto % aika mukavalla tasolla ja tyytyväinen saa olla, huomioitavaa on se, että hieman maaliskuuta edeltävästä noususta n.15% selittyy Bilotin listautumisannista syntyneestä vääristymästä jota NN ei vieläkään ole korjannut pyynnöistä huolimatta. Muuten graafi kondiksessa. Hyvin pääsi irti markkinoilta heti kun veri alkoi hieman jo virrata markkinoilla ja uskoin tilanteen muuttuvan vielä huomattavasti pahempaan suuntaan. Sen jälkeen onkin ollut tiuhaa (osittain turhaa) veivaamista millon milläkin.

11 tykkäystä

Vastaako rahamäärä tuota ytd huippua? Huomasin itse, että vaikka salkun kehitys näyttää ATH:ta niin raha määrä on ehkä noin 10% vajaa siitä mitä tuossa edellisessä huipussa. Vaan sopii hyvin Nordnetin moitittuun “huijaus”-menttaliteettiin kun tuottoindeksejä ei saa vertailuksi :grin:

Ilmanko joka ukko biittaa indeksin. :sweat_smile:

image

Voisiko johtua kuluista? Itselläni rahamäärä on kasvanut, koska toin lisää käteistä säästöistä peliin pohjilla.

Se johtuu just siitä että on salkusta joko otettu tai lisätty rahaa siinä ajanjakson aikana. Ihan loogisesti se toimii, eihän ois loogista että se graafi pomppaa jonnekin suuntaan tai että aiempien päivien graafit muuttuu kun lisäät salkkuun lisää rahaa. Joku täällä foorumilla tais linkata jonku wikipedia artikkelinkin aiemmin tohon laskentatapaan liittyen, ei siis oo mikään Nordnetin “huijaus”. En kyllä enää löydä sitä linkkiä :smiley:

E: No tässä allahan se nyt on :slightly_smiling_face:

Tuo johtuu luultavasti vain “salkun tuoton” laskenta tavasta (time-weighted rate of return), joka ei huomioi uutta rahaa salkussa välttämättä kaikista optimaalisimmalla tavalla.

Ongelmana siis se että jos olet sijoittanut vaikka 1 000e, joka tippuu 50% 500e:hen, tämän jälkeen laitat 500e lisää rahaa tilille ja kurssit nousevat 100% (takaisin alkuperäiseen) ja rahasi 2000e:hen. Tuottoprosentti olisi 0%, mutta olisit saanut 500e tuottoa.

Täällä blogissa laskenta tapa avattu aika hyvin:

2 tykkäystä

Tässä melko noviisi sijoittelijan tuotto-käppyrä viimeisen vuoden ajalta. Oikea-aikainen paniikkinappulan raivokas polkeminen ennen maaliskuun sukellusta pelasti paljon ja ihan mariaanien haudan pohjamutiin saakka ei salkun kanssa keritty vajoamaan. Sen jälkeen toipuminen on ollut nopeaa ja jotain tässä rytäkässä oppinutkin vaikka välillä tuntuu aivan järkyttävältä sähläämiseltä kaikki toimet mutta pääasia kaiketi että suurin osa päätöksistä oikean suuntaisia ja nyt viimeaikoina on alkanut jotku kieli poskessa vedetyt lämärit osumaan jopa maaliinkin… :crazy_face:

tuotto-NN

3 tykkäystä

Sen verran volatiilin näköinen salkku, että heräsi mielenkiinto. Minkäslaisia lappuja/tuotteita löytyy kehityksen taustalta?

Juuri näin.

Itse olen esimerkiksi YTD tuottokuvaajalla noin -20%, mutta euroissa kohta YTD luvuissa. Käsin laskien noin -2,5%.

Miksi? Myin lähes kaiken juuri ennen pahinta syöksyä. Sijoitukset mitä jätin tippui prosentuaalisesti paljon, mutta niissä ei ollut rahallisesti kovin paljoa kiinni. Nyt olen sijoittanut isomman summan takaisin → menetetyt eurot lähes tienattu takaisin, vaikka käyrä näyttää -20%.

1 tykkäys

Toisinsanoen jos valitset aikajanaksi YTD etkä ole tänä ainakana ostanut/myynyt mitään tai lisännyt tai kotiuttananyt pääomaa - menevät eurot ja % käsi kädessä. Muuten eivät.

1 tykkäys

Tuli vastaus Nordnetiltä, että graafi on nyt korjattu ja annin palautukset pitäisi näkyä. Tsadaam!

image

ps. viesti ei kertonut, korjattiinko tämä bugi vain allekirjoittaneen tililtä vai globaalisti.

3 tykkäystä

Vain sinulta sillä Bilotin merkintäannin piikki näkyy itselläni edelleen maaliskuun alussa. Nordnet voisi nyt skarpata ja korjata ongelman kaikita.

1 tykkäys

Itselle he sanoivat, että ongelma on hieman haastavampi johon ei nopeeta ratkasua ja, että se on heidän IT puolella tutkinnassa. Tästä toki jo varmaan kuukausi, joten enpä tiedä tuleeko korjautumaankaan.

Ajaa suht huuruun ettei Nordean Investorista irtoa mitään graafia. Vai onko joku onnistunut saamaan tuon visualisoitua ilman manuaalista excelharjoitusta?

2 tykkäystä

Joo. Nordnetin graafit tuntuvat hieman flippailevan varsinkin, jos siirtää rahaa AOT → OST :thinking:. Tämän takia itsekin aloin seuraamaan salkun kehitystä erikseen googlesheetsissä.

Mutta tuodaan vähän karua katsottavaa pöytään näiden indeksivoittajien keskelle. Omalta osalta sitä on pyöritty vahvasti indeksin molemmin puolin :grin: Kuten kuvasta näkyy, että kyyti on ollut rajua. Helmikuussa avattu OST ja sinne “premium” hinnoilla hankitut osakkeet testasivat miestä, kun alamäelle ei näkynyt loppua. Tähän kun lyö fundamentaalisesti pari huonoa päätöstä kylkeen niin resepti alamäelle oli valmiina. Tilanteessa realiteetti alkoi nopeasti hajoittamaan haaveita ja pelot kumoamaan periaatteita.
reaaliteettihajoittaahaaveet
Kuva 1: Salkku päälaelleen melkein kuukaudessa, sinäkin pystyt tähän!

Nyt jälkikäteen sijoituspäiväkirjaa lukiessa voi nauraa ja miettiä, että mitä kaikkea tuli kelailtua läpi Q1 (ja missä volyymissa tuli kirjoitettua).

Noh ainakin voi väittää, että on maksettu oppimaksut ja maha kestänyt onnistuneesti happokokeen läpi. Joistain helmikuun ostoista haluaisin lyödä itseäni päähän ja kysyä, että mitä oikein mietin silloin (tai no, en oikeasti ymmärtänyt lappuun liittyviä riskejä). 2020 tulee olemaan mahdollisuuksien vuosi ja tavoitteena nousta kuin feenikslintu tuhkasta. Ottaen huomioon, että tämä on ensimmäinen vuosi sijoitusuraani niin epidemian ajoittuminen alkutaipaleelle on opettanut paljon ja toiminut kipinänä monelle uudelle perspektiiville. Sentään alhaalta on kivuttu hyvää tahtia ylös, ja hei, kohtahan sitä ollaan jo lähtötilanteessa :sweat_smile:

11 tykkäystä

Nordeasta ei noita käyriä käsittääkseni irtoa, ja Excel kaavioissa vasta yhden päivän verran dataa joten niissä ei kauheasti katsomista ole, mutta postaillaan edes numeroita:

OST: 3,5%
ETF: -1,3%
Yhteensä: 2,3%
Nykyiset + realisoidut tuotot / tappiot: -10,6%

Aloitin sijoittamisen tammikuussa 2020, mutta ensimmäiset osake ja ETF ostot tuli tehtyä vasta maaliskuussa. Helmikuun / maaliskuun rysähdys antoi pientä kirittävää minkä takia kokonaisuus on miinuksella.

1 tykkäys

Keinuttu tuolla +20% kohdalla tämä kuu… ekat rahat löin sisään marraskuussa, nyt osa kotiutettu ja keskitetty salkkua noin 10 suomi yhtiöön. Punaisen päivän jälkeen +13%

Isossa kuvassa voisi luonnehtia, että
vuoteen 2016 saakka hävisin indeksille (ensimmäiset 12 vuotta),
sen jälkeisen ajan olen voittanut indeksin (viimeiset 4-5 vuotta).

Paras jakso sijoittuu kesän 2017 - kesä 2019 väliin, jona aikana salkun tuotto oli yli 300%.
Heikoin jakso oli varmaan joskus 2004 - 2005, jolloin salkku suli yli -90% viputuotteilla pelatessa. Ajattelin luonnollisesti rikastua muutamassa kuukaudessa mahdollisimman aggressiivisella hyökkäyksellä. Markkina oli siitä pyrkimyksestä hieman eri mieltä.

Että kyllä on massiivisia oppirahoja makseltu, jotta tänne on päästy.

Jos olisin laittanut vuonna 2003 koko pääoman omxh25 indeksiin, josta hävisin 90% seuraavana vuonna, olisin takuulla vauraampi kuin nyt.

23 tykkäystä

Suuri kiitos tämän mainitsemisesta! Ehtikin tässä jo pari kuukautta harmittamaan kun Bilotin anti sotki käppyrän ihan täysin. Nordnetin puhelinaspa ei pystynyt asian kanssa auttamaan, mutta työpöytäsovelluksen kautta viestiä laittamalla hävisi piikki lopulta.

1 tykkäys

Tässä vähän erilaisen tavoitteen salkku.

Äidilleni hoitama salkku, jonka huolehtimisen periaatteena olen pitänyt kykyjeni mukaan mahdollisimman laajan hajautuksen eri omaisuusluokkiin sekä volatiliteetin minimoinnin, koska äidilläni ei ole alan ymmärrystä ja jännittää heilahteluja. Ray Dalion all weather portfolio on salkun esikuva, mutta otan huomattavasti kuitenkin itse näkemystä. Salkkuun ei tule uutta rahaa, joten käteispositio on vaihdellut 10-50% välillä (keskimäärin pysytellen n.15-20%). Salkussa on jatkuvasti +25 eri osaketta/rahastoa/bondia/hyödykettä/johdannaista, eikä yksittäisten instrumentin arvo pl. rahastoja ole ollut yli 10% salkun arvosta.

Sisältö tällä hetkellä:

n. 7% fyysistä kultaa Voima Goldista
n. 20% PYN Elite-rahastoa
n. 10% kehittyvien ja frontier maiden korkorahastoja Aktiasta
n. 63% itse hoitamani salkku jonka tuottograafi oli ylempänä: (suurimmasta omistuksesta pienimpään pl. Franklin Gold & prec metals kuuluisi olla n. salkun keskivaiheilla)

Salkun sisältö vaihtelee hyvin tiheään, eikä kaupankäyntikuluissa ole säästelty tavoitteiden saavuttamiseksi. Lähtökohtaisesti pyrin pidempiaikaiseen omistamiseen, mutta käytän tiukkoja stop losseja ja laput lentää ulos, jos kurssi oston jälkeen jatkaakin alaspäin. Minkäänlaista päiväkaupaksi tarkoitettua treidaamista ei salkussa kuitenkaan käydä. Pohjien löytämiseen käytän apuna teknistä analyysiä. Onneksi Nordnetissä ylimmällä tasolla Suomi-osakkeiden kulut pysyvät melko maltillisina 3e kuluilla. Kuluihin on mennyt kuitenkin n. 3-5% tuotosta. Niin kauan kuin pääsen ylituottoon, en nää asiaa kuitenkaan ongelmana. Verotuksen otan huomioon myös ja pienistä jatkuvista tappioista (stop-lossit) sekä kaupankäyntikulujen seurauksena ne pysyvät maltillisina.

Millään en tietenkää pysty tutkimaan ja seuramaan kaikkia salkun omistuksia. Salkkuun tuleekin osakkeita pitkälti luotettaviksi kokemieni ihmisten mielipiteiden pohjalta valikoiden heidän (myös mahdollisesti joidenkin teidän :wink:) parhaita ideoita hajauttaen ideoiden lähteet (omiakin ideoita toki salkkuun välillä päätyy.) Itse teen pintapuoleisen analyysin myös ja mikäli olen ideasta samaa mieltä pyrin TA:n pohjalta löytämään oikean paikan mennä sisään. Koen tämän suht turvalliseksi, sillä mikäli tikkaa heittävä apina pystyy pääsemään tarpeeksi laajalla hajautuksella indeksituottoon, niin en usko että tällä strategialla laajalla hajautuksella voi kauheasti heikommin mennä.

Osakkeissa hajautan sekä kasvu- arvo, että laatukriteerein valittuihin osakkeisiin. Arvo korostuu enenevässä määrin salkussa tällä hetkellä epäselvän tilanteen takia mahdollisesti matalamman downsiden puolesta. Salkussa on havaittavissa melko vahvaa keskittymistä energia-sektoriin, mutta sektorin erityisen matalan arvostuksen puolesta sallin tämän. Sektorin sisällä on hajautettu sekä vähän korkeamman arvostuksen uusiutuviin, että pohjille poljettuihin uusiutumattomiin energiamuotoihin. Annan suuren arvon myös jatkuville ja kasvaville osingoille, sillä äitini pikkuhiljaa lähempänä häämöttävään eläkeikään jatkuvat osingot olisi muy bueno. Hyödykkeitä salkkuun ottaisin mielelläni enemmänkin, mutta luotto ei ole tarpeeksi kova johdannaisviritelmiin, mitä on tarjolla, että painoa niiden uskaltaisi kauheasti nostaa. Kyttään myös paikkaa ottaa maltillisen position Bitcoiniin hajautusmielessä ja sen fundamentit vaikuttaa muutenkin hyvältä tässä tilanteessa, kun rahaa printataan mielettömästi.

Tuotto ei ole älyttömän korkea, mutta salkun koon puolesta varsinkin äidilleni euroissa elämänlaadullisesti hyvin merkittävä. Itse käytännössä elän tällä hetkellä sijoittamalla/treidaamalla ja satunnaisilla pätkätöillä, joten aikaa ja mielenkiintoa on riittämiin hoitaa omani sivussa toistakin salkkua. Omassa salkussa tuotot ovat korkeampia, mutta omasta mielestäni tämän salkun ja strategian pärjäämistä pidemmällä aikavälillä on huomattavasti mielenkiintoisempi seurata.

Kuulen mielelläni, jos tulee mieleen minkäänlaisia kehitysideoita tai muuta kommentoitavaa.

43 tykkäystä