Satojen tuhansien salkut - Mistä rahat?

Kiitos valtavasti! @PorssiPatruuna ja @Lavo. Tuntuu oudolta ajatella, että matkaa on tullut blogissa seurattua jo vuosikymmen. Mutta ainakin, kun aloitti aikaisin matkan seuraamisen blogissa, niin toivon, että toimii inspiraationa ihan kaikille, koska sieltä voi nähdä, miten homma toimii ja mikä on mahdollista. Ja miten asiat voi tehdä vielä huomattavasti paremmin kuin allekirjoittanut :smiley:

33 tykkäystä

Mielenkiinnosta vain kysyn, ootko koskaan avannut salkun sisältöä? Esimerkiksi mitkä on sun pääomistukset tällä hetkellä ja millä oot päässyt tähän pisteeseen :slight_smile: Onko sisältö muuttunut esimerkiksi olennaisesti eri virstanpylväiden välillä?

2 tykkäystä

Juu kyllä vain. Koko salkku on ollut aina täysin avoin euroista positioiden koosta, ostosten keskihintaan myös koko tämän matkan. Päivittelen sitä puolen vuoden välein (kohta uusi päivitys taas puolen vuoden välein), kun haluan kannustaa ihmisiä pitkäjänteisyyteen, mutta päivitän joka kuukausi uusimmat ostokseni ja myynnit kuukausikatsauksissa. Tästä tekstistä löytyy viimeisin koko talouteni eurot:

Ja täältä sijoituspositiot vuoden alussa: Sijoitukseni - Omavaraisuushaaste

Seuraavat päivitykset molempiin lukuihin tulossa jo heinäkuun alussa blogissa, kun puoli vuotta taas mennyt. Ja tosiaan, salkku ja strategia on todellakin elänyt paljon, mutta olen aina ollut puhdas osakesijoittaja ja kuten nettovarallisuuskuvaajasta näkyy ennen asuntojen ostoja, osakepainoni on ollut aina about 100%.

26 tykkäystä

Itse en oikein tästä saanut kiinni; ” Tarkoitus olisi kuitenkin omistaa asunnot yli vuosikymmenen, joten tärkeintä on, että saan niistä vain aikanaan omani takaisin, kun lainat on maksettu pois.”

Yleensähän (sijoitusasunto) ostetaan joko kassavirran generoimiseksi tai arvonnousua luomaan (joka tehdään monasti ostohetkellä). Esa ei puhunut positiivisista kassavirroista mitään joten oletan hänen ostaneen asunnot arvonnousumielessä. Tämä ei kuitenkaan näytä toteutuvan käytännössä yhtään joten herää kysymys kannattaako tollaisia sijoitusasuntoja pitää moisinkaan vai realisoida euroiksi ja iskeä maailmaindeksiin koko rahalla.

1 tykkäys

Joo kiinteistöt ovat pitkälti siitä syystä, että pankit haluavat kiinteää vakuutta. Jos indeksirahastoihin saisi samat vivut kuin asuntoihin ja niitä pidettäisiin vakuuksina kaikkien pankkien toimesta, tekisin varmasti juuri noin. Sijoitusasunnot ovatkin vähän välttämätön paha ja toki velkavivulla noiden pitäminen on kannattavaakin.

Ja toki endgame on, että aikanaan ensi oikeassa pörssiromahduksessa saisi oikeasti ison sijoituslainan niitä vasten ja tulevaisuudessa sitten taattua omien lasten ensiasunnon ostoa.

30 tykkäystä

Blogisi toimii itselleni lähinnä depressiota aiheuttavana tekijänä. En osaa samaistua kymppitonnin kuukausipalkkaa tienaaviin. Helppoahan siitä on säästää ja sijoittaa yli 80%. Fire on pienen ja lyhyen vaivan takana.

Terkuin,
Kate Ellinen

19 tykkäystä

Aikaa ja vaivaa se on vaatinut että pääsee tuollaiseen kuukausiansioon. Vuosien tai vuosikymmenen työ.

8 tykkäystä

Mulla on ollut suunnilleen sama säästöaste vaikka ansiot on ollut kaikkea 3k€ ja 10k€ väliltä. Absoluuttisina euroina toki säästöaste parantunut, mutta toisaalta myös absoluuttisina euroina kulut kasvaneet, joten fire vaatii enemmän euroja taakseen.

Valtaosalla elintasoinflaatio syö ne paremmat tulot. Itsekin kuvittelin toisin, mutta niin ne ylimääräiset kulut vaan hiipii elämään, kun ansiotaso kasvaa.

4 tykkäystä

Varmaankin, mutta vain harvalle tuo on mahdollista. Pyramidin huipulle mahtuu kerrallaan vain yksi. Toki pyramideja on useita, mutta silti kovin kovin rajallisesti. Tässä erittäin tarkasti selitetty tuo asia:

4 tykkäystä

On sitä itsekin tullut yritettyä sitä sun tätä, mutta älli kun ei riitä parempaan niin mennään niillä eväillä mitä on jaettu. Onneksi eletään tässä maassa jossa ei jaeta jakkaraa, vaan katkaistaan koivet hiukkasen lyhyemmiksi niiltä paremmin pärjääviltä, niin pärjätään me rahvaatkin edes jossain määrin paremmin :grin:

Joo ja en tiedä onko mitään sarkasmihymiötä, mutta laitetaan se virtuaalinen tuohon perään :blush:

12 tykkäystä

Itsestä tuntui että tässä monologissa oli aika paljon väitteitä ja oletuksia perusteluitta, lähtien siitä että orja ei itse tiedä olevansa orja. Kenen mukaan? Jäin myös miettimään tuota ajatusta että työ rajoittaa luovuutta ja henkistä kasvua. Voi hyvin olla että tässä ajatuksessa joku potkii henkisesti vastaan enkä vain pysty myöntämään tosiasioita itselleni. Toisaalta vaikka työ veisikin 50% ajastasi, lopulla ajalla voin tehdä jotain luovaa ja kehittävää mikä kehittää itseä ja/tai kontribuoi yhteiskuntaan.
Lopulta päätös on ihmisen itsensä mihin aikansa haluaa käyttää. Perustuen lähinnä omaan elämänkokemukseen tuntuu että suurin osa kyllä puhuu kaikenlaisista projekteista, hankkeista ja elämänmuutoksista joita olisi upea tehdä muttei ikinä tartu niihin vaikka aivan varmasti työ ei vie jokaista valveilla olon tuntia. Myös luova tai palkitseva työ itsessään on asia jonka eteen täytyy jossain vaiheessa tehdä aktiivinen päätös — päätös hankkia taidot ja koulutus joka mahdollistaa palkitsevan työn. Se on vuosien urakka mutta onneksi Suomessa ja suurimmassa osassa maailmaa töitä ei enää tarvitse aloittaa heti lapsena.

7 tykkäystä

Elämä on tasapainoilua ja jokainen toivottavasti tasapainoilee mahdollisimman paljon omien mieltymystensä mukaan.

Toisille työ voi olla mieluisaa ja sitä kautta saatu taloudellinen turva auttaa sijoittamaan rahaa eteenpäin ja luomaan lisää turvaa.

Itse kuulun siihen ilmeisen harvalukuiseen joukkoon, joka tekee mahdollisimman vähän töitä ja töissä ollessaankin välttelee työn tekemistä. Ja en missään nimessä pyri ylöspäin urallani tai halua enempää vastuuta, joka toki johtaa myös siihen että palkka ei tule koskaan olemaan viisinumeroinen vaikka se keskipalkkoja suurempi toki onkin. Sama pätee sijoittamiseeni, en vain jaksa perehtyä tarpeeksi asioihin että pääsisin miljoonakerhoon.

Mutta, itselle pääasia sijoittamisessa on vapauden maksimointi elämässä ja minulle siihen riittää satojen tuhansien salkkukin oikein hyvin, ihan se reilu sadan tuhannenkin. Sijoitukset ovat itselle puskuri, joita en todennäköisesti koskaan tule käyttämään ennen eläköitymistä ja eläkkeelläkin eläke tulee helposti kattamaan pakolliset menot. Sijoitukset tuovat hyvät yöunet ja sekin on yksi syy miksen ole koskaan käyttänyt lainaa sijoituksiin vipua tuomaan.

Maksimoi vapaus, minimoi pakolliset inhottavat asiat elämässä kuten työ. Tällä mennään täällä :upside_down_face: :stuck_out_tongue_closed_eyes:

62 tykkäystä

Kateellisuus on asia mitä en ole koskaan ymmärtänyt, ihmiset tekevät elämissään eri asioita, ovat tekemisissä eri ihmisten kanssa ja kohtaavat täysin erilaisia sattumuksia - tottakai lopputulos on silloin erilainen.

Omavaraisuushaasteen blogista olen samaa mieltä, eihän se nyt erityisen samaistuttava ole.
Sekä summat että kirjoittajan mentaliteetti (päivätyön päätteeksi kirjoita blogia ja viikonloppuna kirja), herättää minut nykyään lähinnä pohtimaan, että nukkuuko tämä ihminen koskaan.

Itse olen perusluonteeltani laiska ja näin varallisuuden alettua kertyä, olen ilokseni saanut huomata, että saan myös pysyä sellaisena. @Arsene edellä kirjoitti niin osuvasti, että mitäpä siihen lisäämään.

32 tykkäystä

Mielenkiintoista keskustelua.

Olen ennenkin maininnut asiasta, mutta omaan ideologiaan “satojen tuhansien salkku” tai säästäminen eläkkeelle ei mitenkään vaan sovi.

Olen enemmän hetkessä eläjä ja sijoitukset luovat oikoteitä, joita käytän asioihin, joita elämääni haluan.

Kuten Arsene sanoi toivottavasti kaikki tasapainoilee omien mieltymysten mukaan. Itse en koe tarvitsevani rahaa joskus eläkkeellä. Tarvitsen sitä nyt.

Sijoittamisella kannattaa mielestäni olla jokin konkreettinen tavoite. Se että käyttää palkasta 80% säästämiseen on toki hienoa, mutta mites se muu elämä?

Toki mielihyvää tuo varmasti myös sen sadan tuhannen euron salkun katselu siellä palveluntarjoajan verkkosivuilla :smiley:

11 tykkäystä

Onnittelut puolimillistä! Kova saavutus, että noihin pääsee omalla työllä. Varallisuuskäyrä muistuttaa huvittavan paljon omaa, mutta olen jonkusen vuoden jäljessä. Tosin itselle ehkä vähän epärealistinen tuollainen loppukiri, enkä sellaista aktiivisesti tavoittelekaan.

Puhuit tuossa, että varallisuus ei sinänsä vaikuta elämään jos vertaa tilanteeseen, missä tilillä on 5-numeroinen luku, niin kyllähän tuo 5-numeroinen luku luo herkästi jo aika paljon turvaa. Suurin ero kuitenkin siinä, että onko puskuria vai ei, jos suurin osa lisärahasta menee vain kasan jatkoksi. Eihän se tulopuoli arkeen sinänsä vaikuta, jos menot on flättejä ja taloudellista turvaa tuo joku 20k€ jo aika paljon. Itselläkin varallisuuden muutos näkyy lähinnä excelissä ja tileillä eri numeroina. Veikkaan, että jos joskus olisi elänyt oikeasti tili tyhjänä, niin taloudellisen turvan huomaisi paremmin.

Ja kymppitonnin kuukausipalkkaa tienaavat tuskin osaavat samaistua miljoonia vuodessa tienaavin. Se, että on tehnyt vuosikymmenen aktiivisesti töitä tuohon pisteeseen päästäkseen tarkoittaa monesti, että fire on ollut ison vaivan takana, mutta työstä iso osa on jo tehty. Vähän outoa jälkikäteen todeta, että no on se helppoa kun on jo tehnyt puolitoista vuosikymmentä aktiivisesti töitä tavoitteeseen pääsemiseksi. Maratonin juokseminenkin vaikuttaa helpommalta, kun on juossut ne ensimmäiset 40km.

30 tykkäystä

Sul on mun luonto.

Vapauden maksimointi ja elämän käyttäminen nimenomaan itselle mieluisiin asioihin sekä mukavuuden maksimointi ovat itsellenikin ykkösprioriteetti. Tämän varmistamiseksi myös varautuminen kannattaa laittaa kuntoon, jotta pienetkään maailmalla tapahtuvat nytkähdykset eivät syökse elämää viemäriin.

Oma taustani ja keskittymiskykyni eivät anna valmiuksia satojen tuhansien salkkuihin. Alle satatuhatta vuodessa tienaavana köyhälistön edustajana en myöskään tuloistani voi säästää sellaisia. Jos sen ensimmäisen sata tonnia sijoituksia joskus saan kasaan niin olen silloinkin ylittänyt itseni.

Varsinaiset tavoitteet elämässä ja ihmisenä kasvamisessa ovat ihan muualla kuin lompakon paksuuden maksimoinnissa.

10 tykkäystä

Saanko kysyä miksi et voi?

(Kaikki merkkiliinit täyteen)

8 tykkäystä

Olen alkanut sijoittamaan tosissaan vasta reilu pari vuotta sitten tarkoituksena kasvattaa varallisuutta ja mahdollisesti eläköityä ennen virallista eläkeikää. Aloitin laittamalla 600€/kk, mutta pikkuhiljaa kasvattanut summaa ja tämän vuoden alkupuolesta asti säännöllisiin sijoituksiin on mennyt 1200€/kk. Tämän lisäksi ylimääräisellä rahalla tulee osteltua osakkeita satunnaisesti.

Karkeasti kuukausittaiset kulut menevät seuraavasti nettopalkan ollessa 3200 euroa:

  • 1000 euroa: puolison kanssa yhteiselle tilille (sis. lainanlyhennys, vastike, ruuat, kotivakuutus, bensakulut ja muut juoksevat kulut, pl. auto)
  • 800 euroa: automatisoidut indeksirahastot
  • 400 euroa: työnantajan osakesäästöohjelma
  • 150-200 euroa: työpäivien lounaat
  • 150-250 euroa: auton vakuutus, huollot, verot

Loppusumma on omaan elämiseen käytettävää rahaa, eli harrastukset, ulkona syömiset (lounaiden lisäksi), vaatteet ja muut turhuudet menevät siitä. Yli jäävät rahat menevät yleensä osakkeisiin, mutta voin vapaasti myydä niitä mikäli rahalle tulee tarvetta jonkin isomman ostoksen hankintaa varten. Rahastoihin en aio kuitenkaan koskea, enkä vähennä kuukausittain sijoitettavaa summaa kuin hätätilanteessa (vain jos tulotaso laskee huomattavasti).

Nyt rahastojen ja työnantajan osakkeden yhteenlaskettu arvo on noin 26000 euroa, tavoitteena saada satatuhatta euroa rikki viimeistään vuoden 2030 aikana. Täyttyy kyllä jo aiemmin, vaikka sijoitusten tuotto pysähtyisi täysin.

Tässä vielä 5% tuotolla laskettu karkea ennuste. Kaavion mukaan lopetan uuden rahan lisäämisen sijoituksiin 20 vuoden kuluttua:

Lähtötilanne on laskettu nykyisten sijoitusten mukaan, eikä tuottosuhde sen takia näy alussa oikein.

Lisäys: Ikää on jotain 30-35 väliltä, joten aikainen eläköityminen ei ole mahdottomuus.

25 tykkäystä

Tulet siis valitettavasti kokemaan että tarvitset rahaa myös eläkkeellä jos sinne asti pääset. Ja eläkkeellä tulot puolittuvat

Keskustelu lähtee nyt pahasti harhailemaan. Alokas on varmaan lähtenyt jo Juhannuksen viettoon?

14 tykkäystä

@Boglehead Oma kuukausipalkkahan on verojen jälkeen noin 4000e eli aika kaukana kymppitonnista. Toukokuussa vain sattui tulemaan koko vuoden kirjailijapalkka kerralla normipalkan päälle, niin siksi kertapaukku oli iso.

Mutta ymmärrän hyvin tuon tunteen. Muistan kun opiskelijana 1000€ kuussa tienatessa kirjoitin blogiani ja katselin Jenkki FIRE:ttäjiä, joiden omaisuus mitattiin miljoonissa ja vuositulot sadoissatuhansissa - verojen jälkeen. Itselleni tämä kuitenkin toimi ennen kaikkea inspiraationa, koska jos joku muukin sen pystyy tekemään, miksi en minäkin. Ja toisaalta, vaikka ei tuolle tasolle pääsisi, niin kunhan pääsee lähemmäksi, niin hyvä tulee hiljaa. Ja sen koen, että tämä matka on opettanut parhaiten. Satojen tonnien salkut kuitenkin yleensä kehittyvät juuri hiljaa ja parhaiten juuri niin kulu, tulo, että sijoitustasoa parantamalla vähän kerrallaan.

Täytyy kuitenkin muistaa, että matkani on kaukana optimoidusta, jos miettii rahan näkökulmasta. Alkuvuosina sijoitukset menivät ihan päin seiniä, yhtään pikavoittoa ei ole kohdalleni 16 vuoden aikana osunut edes vahingossa, valmistumisessakin meni 7 vuotta, koska lykkäsin vuodella valmistumista, jotta pääsin Etelä-Koreaan vaihtoon. Ja tosiaan, jos haluaisin maksimoida tuloni, tekisin jotain ihan muuta kuin kirjoittamista, koska se onkin itselleni harrastus - ei niinkään sivutyö. Tämän pitäisi olla sinällään kannustavaa, koska kertoo siitä, että hyviin tuloksiin pääsee ihan elämällä omannäköistä, eikä tarvitse elämää rakentaa rahan ympärille.

Tuo @Pohtija n huomio elintasoinflaatiosta on se suurin haaste varmasti suurimmalla osalla. Tästähän löytyy loputtomasti caseja ihan julkisuudesta, että jos kuluttaa tietyllä tapaa, ei mikään määrä tuloja tule koskaan riittämään varallisuuden rakentamiseen. Saa harjoittaa kyllä vähän sisäistä pohdintaa, ettei lähde kulutuspyörään mukaan, heti kun siihen on mahdollisuus - harva sitä onnea sieltä kuitenkaan löytää.

@Reload Sinänsä vähän harmi, että samaistuspinta katoaa varallisuuden kasvaessa, koska kuitenkin suurimman osan blogin ajasta omakin palkkataso ollut jopa alle suomalaisen mediaanin. Olen tuota paljon pohtinut, että se koko matka kyllä vähän katoaa tuonne, kun usein katsotaan juuri näitä nykylukuja, mitkä ymmärrettävästi tuntuvat suurimmalle osalle vaikeasti samaistuttavilta - vaikka oikeasti koko pointti on juuri se matka sieltä nollasta tähän pisteeseen. Pitää pohtia, miten sitä saisi enemmän mukaan näihin koosteteksteihin, mitkä huomiota aina normitekstejä enemmän saa, koska koko blogin idea vähän katoaa jos asiat alkavat näyttää saavuttamattomilta.

Kirjoittaminen sinänsä on ollut rakas harrastus aina ja ollut mukana tavalla tai toisella - kaikki alkoi joskus kaksivuosikymmentä sitten juuri tällaisesta pitkästä foorumikirjoittelusta! Todennäköisesti jos en blogia kirjoittaisi ja kirjoja kuten nykyään, niin kirjoittelisin vain foorumeille tai pöytälaatikkoon vain enemmän :smiley:

@Hoyhoy Kiitos! Ja joo juurikin näin. Viisinumeroa kuitenkin tuo sen taloudellisen turvan, joka on tärkein asia mielestäni varallisuudessa - ja siihen onneksi pääsi jo opiskeluaikoina, joka vähensi kyllä opiskeluajan stressiä huomattavasti. Seuraava stoppi alkaa olemaankin siitä usein jo sitten se aito vapaus, mutta siihen tarvitsee sitten huomattavasti enemmän.

93 tykkäystä