Sijoittamisen- ja yrityksen verotus

Muun muassa Ranskan valtio perii suurimpien ranskalaisyhtiöiden osakkeiden ostotapahtuman yhteydessä 0,30 %:n suuruisen transaktioveron.

transaktiovero 0,3 % peritään suurimpien ranskalaisten pörssiyhtiöiden osakkeiden ostoista. Veroa ei peritä välityspalkkiosta, eikä se ei koske osakkeiden myyntejä.

OP:n ja Nordean sivuilta niin kai se taitaa pelistä ostoista olla ja vahvistaa omaa mielikuvaa kun niitä joskus myynyt.

Omana tulevana pohdintanani osakkeiden myynnistä ja osingoista oli siis että jos osinko irtoaa esimerkiksi 5.1. niin myyn osakkeet 4.1. ja ostan sitten esimerkiksi 5.1. takaisin osinkodipistä jolloin jätän osingot kokonaan pöydälle eikä niiden takaisinperintää tarvitsisi edes pohtia.
Tässä kohtaa joutuu sitten tietenkin maksamaan pari kaupankäyntikulut kahteen otteeseen, transaktioveron ja sitten tietenkin pääomatuloveron kun eihän osakkeet mene kuin ylöspäin ja tappiollahan ei kukaan myy.

Mikäli Ranskassa onnistuisi könttähakemus niin ei koko asiaa tarvitsisi edes pohtia, mutta ne piti kaavakkeiden perusteella hakea aina viimeistään seuraavan vuoden loppuun mennessä jolloin osinko on irronnut, niin ei kiinnosta ottaa paperisotaa muutaman kympin takia rutiiniksi. :smiley:
Siinä kohtaa parempaa tuottoa saisi vaikka ihan sillä että ostaa esimerkiksi UPM:ää ostille ja ei tarvitse maksaa osingoista alkuun veroa sitä 15% osuuttakaan.

1 tykkäys

Hölmö kysymys, mutta kysyn silti.

Jouduin nostamaan osan osakesäästötilillä olleista varoista pois ja niistä meni ennakonpidätystä muutama tuhat euroa. Voinko nyt huoletta tehdä saman verran tappiota arvo-osuustilin puolella tänä vuonna ja saan sitten ensi vuoden verotuksessa nuo ennakonpidätykset takaisin?

Moi! Huomasin tuossa, että Fellow Finance vertaislainojen korot näkyi verotuspäätöksessä, mutta luottotappioita ei. Mihin kohtaan nuo tulisi ilmoittaa? Muut vähennykset → pääomatulojen vähennykset?

Itsellä kävi siitä kiva tilanne, että sain sovittua uuden freelancer-sopimuksen, jonka myötä yrittäjyyden vuositulot nousevat nykyisiltä n. 40 - 50 000 euron paikkeilta jopa 80 - 100 000 eurolla vuodessa, jos kaikki menee nappiin. Tähän mennessä olen laskutellut yrittäjyyttä toiminimellä, mutta kasvaneilla vuosituloilla lienee fiksumpaa siirtyä osakeyhtiöön.

Omaan elämiseeni haluaisin jatkossa nostaa rahaa ehkä noin 30 000 euroa vuodessa, loput voisivat mennä sijoituksiin. Kannattaisiko minun siirtää kaikki laskutus oylle ja nostella sieltä palkkaa, laskuttaa toiminimellä “omaan käyttöön” tulevat rahat ja “sijoitettavat varat” oyllä, vai mikä olisi paras tapa edetä? Osakeyhtiön kautta sijoittaminen on itselleni aivan uusi maailma, sen verran tiedän että LEI-tunnuksen tarvitsen, mutta mistähän tuota asiaa olisi parasta opiskella lisää, tai pyytää neuvontaa?

Myös yrityksen ja omien tulojen optimoiminen muilla tavoilla kiinnostaa, kannattaako esim auto hankkia jatkossa firman nimiin ja hyödyntää autoetua tms?

2 tykkäystä

LEi-tunnus on helppo. Sen vain tilaa ja odottaa jonkin aikaa. Vuosi sitten PRH oli halvin ja helpoin.

Arvo-osuustilien avaaminen voi olla hitaampaa ja monimutkaisempaa kuin yksityishenkilönä. Interactive Brokersilla prosessiin meni yhteensä kuukausia. Nordnetissä taisi selvitä viikossa.

En ehkä ihan ymmärrä koko toiminimen juttua, koska en keksi, miksi haluaisi käyttää toiminimeä ollenkaan, jos kuitenkin omistaa osakeyhtiön.

Foorumilla pyörii monta minua kokeneempaa, joten saanet lisää (ja parempaa) tietoa aiheesta muilta.

1 tykkäys

Kirjoitan kokemuksesta. Tämä ei ole neuvo, vaan tarina kuinka olen toiminut. Perustat kaksi Oy:tä: A ja B. A omistaa B:n. Teet töitä B:ssä, B laskuttaa ja B maksaa sinulle palkkaa sen, minkä elämiseen tarvitset. B tekee voittoa, josta verottaja vie 20% ja loput B maksaa osinkoina A:lle. Nuo osingot ovat A:lle verottomia. A harjoittaa sijoitustoimintaa ja maksaa voitoista 20% veroa. Et nosta osinkoja A:sta. Kaikki sijoitustoimintasi teet A:n kautta. A on pankkisi ja perintösi. Sijoitat sen mukaisesti.

Jos sinulla on lapsia, otat lapset osakkaiksi. Tarvitset kaksi osakesarjaa, joista ensimmäisellä on äänivalta ja toisella on pääomistus. Lapsille sitä jälkimmäistä. Tällä vältetään yhdet perintöverot, kun sinusta aika jättää.

Autot ja muut on vain hienosäätöä ja voit niitä myöhemmin muutella. Mutta kuvio A+B pitää laittaa heti pystyyn. Myöhemmin on vaikeampaa ja tulee kalliiksi.

Harkitse ja laske, kuinka paljon saat kerättyä rahaa A:lle. Se on sinun eläkevakuutuksesi, jos pystyt sijoittamaan varat yhtä hyvin kuin eläkevakuutusyhtiö. Jos et usko pystyväsi, ota YEL -vakuutus. Se on kallista, mutta luo varmaa turvaa.

15 tykkäystä

En tosiaan tiedä haluanko käyttää toiminimeä ollenkaan, jos on oy. Tähän mennessä olen käyttänyt toiminimeä osaltaan “laiskuudesta”, sen pyörittäminen on ollut helppoa ja itselle tuttua, ja veroprosentti on ollut henkilöyritysvähennyksen jälkeen aika sama kuin mihin pääsisin oyllä. Nyt kun tulot nousevat aika selvästi, niin osakeyhtiö käynee selvästi verotehokkaammaksi. Tästä syystä ajattelinkin tulla kysymään, millainen kuvio olisi järkevintä laittaa pystyyn.

@MoneyWalker En todellakaan ole yritysjuridistiikan ekspertti, mutta olen ainakin kuvitellut, että kaksi kokonaan omistuksessa olevaa yritystä ei voisi laskuttaa toisiaan noin suorasti? Jos tuo on mahdollista, niin eikö minun kannattaisi laskuttaa toiminimellä vain sen verran oyltä, että saisin pitää alvit itsellä, mikä taas kuulostaa vähän liian hyvältä ollakseen sallittua?

Ja ihan rautalangasta väännettynä, mikä tässä A/B-kuviossa on etuna siihen, että sekä sijoittaisin että tekisin töitä B:n kautta? Lapsia ei itsellä ole. YELiä makselen minimit, todellakin uskon että vaikkapa indeksirahastoon sijoittaminen on huomattavasti eläkevakuutuksia kannattavampaa.

2 tykkäystä

A:n ja B:n välillä ei liike mitään muuta kuin osinko B:tä A:lle. A ei laskuta B:tä. Osinko B:stä A:han siirtyy tosiaankin ilman veroja. Eikä sitä rajoita B:n nettovarallisuus. Käytännössä voit putsata B:n tilin lähes tyhjäksi osingoilla.

Sijoittaminen ja frelance-toiminta kannattaa pitää eri yhtiöissä. Aluksi siitä ei ole juurikaan mitään hyötyä. Mutta kymmenien vuosien aikana voittoa kertyy, eikä sitä kannata säilöä yhtiössä B, jolla on vastuita sopimuskumppaneihin. A ei vastaa B:n kupruista. Tämä on hyöty, jota et toivottavasti pääse koskaan mittaamaan.

Kun myöhemmin saat uusia ideoita, voit perustaa firman C, jossa voi olla muitakin omistajia. Henkilöomistajana ei kannata olla, koska muut haluavat C:stä osinkoja ja sinulle on parempi nostaa ne osingot A:han eikä itsellesi. Tämä on se suurin hyöty, vaikka sitä onkin vaikea nähdä nyt. A kannattaa olla valmiina.

Pieni yksityiskohta on alv-raportointi. A:lla ei ole mitään arvonlisäverollista toimintaa. Sijoittaminen ei ole arvonlisäverollista. Jos olisi vain yksi oy, joutuisit erittelemään kaikki hankinnat ja kohdistamaan ne alvilliseen ja alvittomaan toimintaan. Et saisi kaikista ostoista alveja vähennettyä. Kun B hoitaa kaiken laskuttamisen (alvillista), saat kaikki ostojen alvit myynnin alveista vähennettyä. Vuokrat, vakuutukset, kirjanpito, siivous, (autot), tietokoneet, puhelimet. - B maksaa kaiken. A maksaa vain veroja, LEI-tunnuksen ja jonkin nimellisen maksun kirjanpidosta.

Lopetan tähän. Lisää kannattaa kysyä maksulliselta verojuristilta, jotta et tee vahingossa mitään laitonta. Itse olen muutamaa sellaista käyttänyt, vaikka oma toimintani on pientä ja vaatimatonta.

17 tykkäystä

Kiitos vinkeistä!

Itse pyöritän OY:tä reilusti alle satkun liikevaihdolla. Suhteessa tmi en näe tässä hävittävää. Ainoastaan kirjanpitolasku räjähti kun alkoi arvopaperikauppaa firman nimissä tekemään.

Moneywalkerille vielä kysymys - nyt kun firmassa jonka kautta töitä teen (B) on jo tasetta, miten tuo firman A perustaminen ja ennen kaikkea B:n omistuksen siirtäminen firmalle A voisi onnistua?

Menisikö tämä nyt kuitenkin niin, että B pitää ajaa alas ja perustaa uudet firmat?

2 tykkäystä

Perustat firman A. Luovutat B:n osakkeet A:lle (apportti) ja saat vastikkeena A:n osakkeet. Tässä ehdottomasti verojuristi apuun, jotta menee oikein ja verottomasti.

1 tykkäys

Itselleni joku verojuristi suositteli jotakuinkin samanlaista himmeliä. Erona on se että vain säästöpossufirma on jo olemassa ja taseessa omaa pääomaa noin 2 miljoonaa euroa. Koska toista firmaa ei ole olemassa niin minulle suositeltiin että perustettava firma (jossa lapset osakkaina) lainaa kaiken omaisuuden säästöpossufirmalta. Se saa kuitenkin pitää kaikki tuotot lainatusta omaisuudesta itsellään. Näin ollen ajan myötä senkin tase kasvaa huomattavasti.

Eikö lasten runsaat pääomatulot ja suuri omistus (arvokkaasta) yhtiöistä vaikuta heidän mahdollisiin asumis/opinto/yms tukiin jatkossa? Toisekseen en ole varma onko hyvä idea jakaa kymmeniä tuhansia vastikkeetonta rahaa lapsille vuodessa.

4 tykkäystä

Tällä liiketoiminnalla mitä nyt teen ei ole toimialasta johtuen sellaista riskiä, että hommat menisivät niin pahasti pieleen, että niistä joutuisi sen suurempaan korvausvastuuseen. Olisikohan sellaisessa järkeä, että tässä vaiheessa keräisin kaiken varallisuuden tälle yritykselle, ja jos joskus lähden tekemään jotain korkeariskisempää, niin vasta siinä kohtaa perustaisin firma B:n tämän nykyisen alle? Onko tuosta “säästöpossufirma”-järjestelystä vielä tässä vaiheessa muuta selkeää hyötyä kuin tuo vastuukysymys, tai aiheuttaako myöhemmässä vaiheessa ongelmia, jos nyt teen töitä tuolla “säästöpossufirmalla” enkä käytä sitä puhtaasti sijoittamiseen?

Mietin myös sellaista vaihtoehtoa, että laskuttaisin asiakkaita 15 000 euron edestä toiminimellä, saisin pitää alvit siitä summasta, ja loput sitten oyn kautta. Onko tässä järjestelyssä jotain sudenkuoppaa mitä en tule nyt ajatelleeksi, tai onko ylipäätään laillista?

1 tykkäys

Jos oikein ymmärrän niin teet yhdelle asiakkaalle töitä tai valtaosa tuloista tulee yhdeltä.

Näissä on iso riski jos verottaja alkaa tutkia että tulkitsee työsuhteeksi eikä yritystoiminnaksi

Iloinen veronmaksaja Juurikki niin tykkää, kun ei iloiset, vaan ihan loiset veronmaksajat saadaan maksamaan oman osuutensa veroista korkojen kera.

Stop osinkopesulle!!

Hyvää Juhannusta!

Joku veronkiertäjistä voisi tietysti lievittää rikoskumppaniensa tuskaa tuomalla julkisesti esiin, että vuosikymmeniä jatkunut toiminta on tuonut moninkertaisesti sen, mitä pitää nyt maksaa, sillä verottajaa kiinnostaa vain viisi viimeistä vuotta.

Aiemmassa toiminnassa arviolta noin 60-70 prosenttia on tullut yhdeltä asiakkaalta ja loput muutamalta muulta. Tämän uusimman sopimuksen myötä tulee yksi iso asiakas lisää, jonka myötä eri asiakkaiden liikevaihdot lienevät jotain luokkaa 50-35-15 %, ja neuvotteluvaiheessa on lisääkin sopimuksia, joiden toteutuessa todennäköisesti alkaisin palkkaamaan muitakin työntekijöitä tai siirtämään töitä muille friikuille. Kyllä tässä ihan “oikeaa” yritystä useilla asiakkailla pyöritetään ja kasvatetaan. Lähinnä nyt yritän selvittää miten pohja kannattaisi tulevan varalta rakentaa mahdollisimman fiksusti.

1 tykkäys

Kun olet saanut oy:n pystyyn, suosittelen tätä. Säästät siinä hieman kirjanpitokuluissa(kun ei tarvita palkanlaskennan kanssa pulata), sotu-maksuissa(joitain prosentteja) ja veivaamisessa tulorekisterin kanssa. Alveja joudut pyörittämään mutta toisaalta saat ne palautuksena takaisin omalle yhtiölle, joten alveissa et menetä mitään.

Erityisen edulliseksi tämä muodostuu, jos pystyy pitämään tuon toiminimen laskutuksen vain hieman yli 15 kE+alv:n kohdalla. Silloin suuren osan alv:stä saa käytännössä pitää alarajahuojennuksen kautta.

Toinen tapa millä säästää sotu-maksuissa on maksaa hallituspalkkiota oy:n hallituksen jäsenyydestä.
Tosin silloin et ilmeisesti saa nostaa samaisesta yhtiöstä palkkaa muuten.

Ylipäätänsä alkuun kannattaa tuupata yritykseen ylimääräistä rahaa pääomina, vaikka sitä ei tarvitsisikaan liiketoimintaan, jos säästöt vain antaa myöten. Tällä nostaa nettovarallisuutta ja voi myöhemmin kuitenkin palautella sitä verottomana. Yhtiö voi myös osan tästä jäädä sopivasti velkaa itselle, jolloin itselle voi yleensä aina siirtää hieman rahaa, jos sitä johonkin tarvitsee.
Kokonaisuutena verotettavat kokonaispallkatulot kannattaa oy:n kanssa yleensä pitää hieman alle 30 kE:n (nykyisellä verotuksella) vähän riipuen esim. kotitalousvähennyksen määrästä yms. Osinkoja voi siten kyllä nostaa aika paljon ja voi tietysti olla muitakin pääomatuloja.

LEI-tunnus on helppo hankkia. Joku suositteli PRH:ta: ehkä ovat laskeneet hintoja mutta takavuosina halvin oli Bloomberg, josta edelleen LEI-tunnuksen hankin.

En suosittele aloittamaan tästä päästä. :slight_smile:
Käytännössä autoedun verotus on tuunattu sellaiseksi, ettei siinä pääse juuri hyötymään teki homman miten päin vaan - mahdollisesti joitain erikoistapauksia on.
Käytännössä kannattaa jatkaa sillä autojärjestelyllä mikä nyt on ja miettiä tätä, kun homassa on päässyt vähän pidemmälle. Sitä voi myös helposti muuttaa nopeastikin(paitsi jos on rahoitussopimuksia - silloin rahoitusyhtiö rajoittaa tätä - mutta niitä en suosittele).

Auto yritykselle kuitenkin muuttuu helpommin hyväksi vaihtoehdoksi, jos se on ns. oikea työauto: esim. pakettiauto, kuorma-auto tms. joka perustellusti on vain työkäyttöä. Sillon saa vähentää myös ALVit eikä tuo pelkkä työajo ole mikään luontaisetu muutenkaan, joten verotettavaa etuutta ei synny.

8 tykkäystä

Kysymys sijoitusyhtiöitä tai ylipäänsä osakeyhtiöitä pyörittäville ja miksei myös muille:

Mitä tehdä osakeyhtiöllä (100% omistus), johon jää varsinaisen toiminnan loputtua ~50k omaa pääomaa? Rahoja on aika vaikea nostaa pois verotehokkaasti ainakaan lyhyellä aikavälillä, joten ne pitäisi jollain tapaa sisällyttää omaan sijoitustoimintaan. Ongelma on siinä, että valtaosa sijoittamisestani on buy&hold indekseihin ja kaikki aktiiviset sijoitukset mahtuvat osakesäästötilille. Jos firmassa sijoittaisi indekseihin, niin myydessä vero olisi suunnilleen sama kuin ennen pitkää hankintameno-olettamalla, mutta firman pyörittäminen lisää kuluja ja vie aikaa sekä varojen nostaminen verotetaan joka tapauksessa joskus. Keksittekö verotehokkaita keinoja likvidoida firmaa tai muuten sisällyttää varat omaan strategiaan?

Lisäys: Ja vielä toinen kysymys, onko vinkkejä mistä löytyy halvin pankkitili+maksukortti kombo Oy:lle? Tällä hetkellä Nordeassa ja kulut kuukaudessa jotain 20+ euroa, ei viitsisi pöytälaatikkofirmasta ihan noin paljoa maksaa.

1 tykkäys

Itsellä hieman samanlaiset pohdinnat jokin aika sitten.

Pääomaa hieman enemmän ja kiinteistö josta tulee jatkuvaa tuloa kuukausittain.
Ajatus että kasvatan tasetta nostamatta huojennettua osinkoa kun rahalle ei niin tällähetkellä ole tarvetta. Merkkautan sen huojennetun kyllä että voin mahdollisesti/tarvittaessa nostaa sen myöhemmin, tässä on 10 vuotta aikaa nostaa. Jätän tämän rahan kasvattamaan pottia suoriin osakesijoituksiin yrityksessä.

Pidemmän päälle tavoite saada täältä vuokratulosta + suorien sijoitusten osingoista mukava eläkeraha nostettua huojennetun osingon muodossa.

1 tykkäys

Keskustelu yrittäjän eläkelain ympärillä näyttää laantuneen. Mutta hiljaisuudessa lainsäädäntöprosessi kaiketikin etenee. Keskustelun perusteella ne YEL-maksut, joita on tarkistettu viimeisen kolmen vuoden kuluessa, ovat ensivaiheessa turvassa tasotarkastuksilta. Viikonloppuna tsekkasin omien maksujeni tilanteen, ja huomasin muuttaneeni tasoa viimeksi vuonna 2015. Sen jälkeen maksu on päivittynyt indeksikorotusten mukaan. Viikonloppuna kävin eläkeyhtiön sivuilla tekemässä minimaalisen muutoksen työtuloon, ja tänään siitä tuli hyväksyntäkuittaus. Jos tuolla saisi muutaman vuoden aikalisän. Tiedä häntä.

1 tykkäys

Vastaan aika vanhoihin kysymyksiin mutta en ollut jostain syystä huomannut …

Jos ei tarvitse huomioida kirjanpidon yms. kuluja (eli käytännössä teet itse sen ja myös veroilmoitukset), niin firma voi kannattaa pitää sijoitusyhtiönä. Tuuppaa sinne lisää rahaa itse SVOP-rahastoon, ja ryhdy sijoittamaan. Osakesijoituksiin tarvitse LEI-tunnuksen, joihinkin muihin et. Mikäli yhtiöllä on vähentämättömiä tappioita takavuosilta, tämä on erityisen kannattavaa. Vaikkei olisikaan, maksat 20% veroja vain realisoiduista arvonnoisuista(=myynneistä) sekä pörssiyhtiöiden osingoista. Eli pitkäaikainenkin sijoittaminen on melko kannattavaa. Listaamattomien yhtiöiden osingoista ei yhtiö maksa mitään veroja, jos/kun molemmat ovat listaamattomia.

Joitain kuluja saat myös paremmin osakeyhtiön kuluksi täysimääräisesti: esim. päivärahoja voisi ehkä saada sijoitusaiheisista tapahtumista, yhtiökokouksista yms. käymisestä sekä ylipäätään esim. toiminassa käytettyjen laitteiden(=läppäri?) kuluista. Tietoliikenneyhteydetkin menevät hyvin yrityksen kuluiksi.

Jos kuitenkin joudut teettämään jollain muulla hallintotyön eli ainakin kirjanpidon ja verotuksen, ei ole enää niin kannattavaa. Tällöin ratkaisevaksi muodostuu sijoitusvarallisuuden suuruus. Et mainitse sitä kysymyksessäsi, joten en tiedä onko se isokin juttu.

Jos oikeasti haluat rahat heti ulos eli lopettaa yrityksen ei sekään kuvaamallasi summalla kuitenkaan ihan hirveästi maksa. Jos yhtiö on tarpeeksi vanha, voit käyttää hankintameno-olettamaa, joten vain 60% tuosta 50 kE:stä on verotettavaa tuloa → n. 30 000 eur. Siitäkään ei tarvitse veroja maksaa, jos sinulla on vähetämättömiä tappioita pääomatuloissta tai muita vähennyksiä(kuten tulonhankintalainojen korkoja). Tappioita voi myös hankkia tahallaan myymällä tietoisesti vain turskat, kunhan ostaa ne aikaisintaan seuraavana päivänä takaisin(jos ylipäätään aikoo).

Yritystilit Suomessa ovat kieltämättä älyttömän kalliita. Holvilta saat kuitenkin halvemmalla ja Revolutilta jopa ilmaiseksi, jos tapahtumia on vähän. Kummallekaan näistä ei voi kuitenkaan esim. Nordnetista nostaa rahoja suoraan vaan pitää pyytää Aspan kautta lisäpalveluna, joka maksaa hieman.

Vaihtamalla pankkia voit myös saada pelkän tilin, jossa siinäkin lienee jokin pieni kuukausimaksu sekä transaktiokulut. Alle 10 euroon/kk pystynet kuitenkin pääsemään, kunhan luovut kortista.

6 tykkäystä