Sijoituskirjallisuus

Tarkoitus ei ole suurennuslasilla etsiä mutta sivulla 69 osui yllättävä ”huolimattomuus”virhe jonka @Omavaraisuushaaste voi seuraavaan painokseen korjata. P/E:ssä markkina-arvo jaetaan nettotuloksella eikä liiketuloksella.

Kirja vaikuttaa muuten todella hyvältä ja laadukkaasti kirjoitetulta.

6 tykkäystä

Kiitos paljon! Suurennuslasi kelpaa erittäin hyvin, koska tietysti haluan pienetkin typot ja virheet kirjasta korjata. Tähän mennessä niitä ei ole juuri tullut vastaan mikä on ihmetyttänyt, kun kyseessä kuitenkin on ensimmäinen painos. Sinne aina kuitenkin yleensä päätyy jotain typoja tai sanavirheitä, joita ei kymmenestä oikolukukierroksesta huolimatta huomaa, kun tulee niin sokeaksi omalle tekstille.

Piti itsekin tsekata, ettei kai virhe ole jossain kaavassa tai muualla, mutta olikin onneksi vain tuossa yhdessä lauseessa. Ehdottomasti, jos löytyy muitakin virheitä niin viestiä vaan, niin saan korjattua seuraavaan painokseen.

20 tykkäystä

Äsken luin Vesa Puttosen Sijoituskirjan vuodelta 2001. Kirjassa esiteltiin lukuisia tutkimustuloksia miten sijoittajat käyttäytyvät ja mikä on näiden toimien vaikutus tuottoihin. IT-kuplan huipuista oli lasketeltu kirjan ilmestymishetkellä 1,5 vuotta, joten oppeja kuplasta oli jo kirjassa. Kirjan alkupuolella käsiteltiin kattavasti riskikorjattua tuottoa. Tämä tuntuu välillä olevan sijoittajilla hukassa, kun painotetaan vain euromääräisiä tuottoja.

Hyvin antoisia aarreaittoja on kauppatieteellisten tai amk-yksiköiden kirjastot. Sieltä löytyy tällaisia teini-iän ylittäneitä kirjahelmiä. Lisäksi tuoreemmat kirjat ovat suurella todennäköisyydellä hyllyssä saatavilla.

8 tykkäystä

Luin myös tuon Viisaan sijoittajan ja kyhäsinkin siitä hieman omaa pohdintaa tonne blogin puolelle. :point_down:

Lyhyesti: jokaisen foorumilaisen pitäisi kahlata tuo opus. Se verta osuvia pointteja kirjassa käytiin läpi että yhdistin vähän liiankin monen “älä tee näin” -kohdan foorumiin saatikka sitten omaan käytökseeni markkinoilla. :smile:

Joskus kun tätä sijoittamisen psykologiaa alettiin rummuttaa joka paikassa niin ajattelin sen menneen jo hieman “helpoksi” pumpulipuheeksi (onhan siitä aiheesta helpompi keksiä puheenaiheita kuin esim kassavirtalaskelmasta). Kirjan jälkeen tajusin että kyllä tuo humaaninen puoli sijoittamisessa sittenkin on melko tärkeässä roolissa meidän jokaisen kohdalla.

13 tykkäystä

Viisas sijoittaja @Omavaraisuushaaste kuunneltu äänikirjana ja yllätti kyllä oikein positiivisesti! Olen jo lukenut/kuunnellut melko paljon sijoituskirjoja, joten pelkäsin tämän olevan vain toistoa jo tuttuihin juttuihin. Alun perusasioissa ei ollut minulle mitään uutta ja onhan ne kuninkaan shakkilaudat, tulppaanimaniat ja Isaac Newtonin sijoitusseikkailut jo tulleet tutuksi, mutta oli mukana onneksi myös paljon uusia mielenkiintoisia tarinoita. Joissain kohdissa kirjoittajan mielipiteet tuntuivat melko voimakkailta ja sanamuodot ehdottomilta, mutta minua se ei haitannut. Kryptojen tai teknisen analyysin ystävien kohdalla voisi olla toisin :sweat_smile: Kirjan edetessä tykästyin erityisesti sijoittamisen psykologian ja käyttäytymisen vinoumien käsittelyyn, joka onkin kirjan pääjuttu. Viisas sijoittaja taitaa olla kaikista kattavin suomalainen teos sillä rintamalla. Niiden ajoittainen kertaaminen on aina hyvästä, vaikka suurimman osan ennestään hyvin tiedostikin.

Laittaisin tämän samaan kastiin Keskivälin kirjan kanssa. Ei ehkä sovi ensimmäiseksi sijoituskirjaksi, jos tietotaso talousasioista on aivan nollissa. Vähän perusjuttuja jo tuntevalle tämä sopii oikein hyvin. Enemmän sijoutuskirjallisuutta kahlanneillekin kirja tarjoaa uutta sisältöä ja vähintään tosi hyvää kertausta. Nykyään sen Saarion kirjan voi aivan hyvin skipata ja valita sen sijaan näitä uudemman sukupolven helmiä.

18 tykkäystä

Tästä Antin mahtavasta analyysistä ja viestistä tuli mieleen, että mikä olisi paras kirja SaaS-yhtiöiden arvonmääritykseen ja analysointiin? Googlettelin tänään varmaan tunnin ja selasin Amazonin ympäri ja ämpäri, mutta kaikki on jotain “näin rakennat menestyksekkään SaaS-liiketoiminnan” -bisneskirjoja yrittäjille. Missään ei tunnuttu käsiteltävän keskeisiä metriikoita ja tunnuslukuja sijoittajan näkökulmasta.

@Antti_Luiro , @Arimatti_Alhanko , @Atte_Riikola ja muut SaaS-analyytikot? Mistä paras kirja SaaS-yhtiöiden valuointiin?

4 tykkäystä

@Mauri : En tiedä onko olemassa erikseen SaaS-yhtiöiden valuaatioon tähtäävää kirjaa, mutta “valuaatioguru” Damodaranin kirja “The Dark Side of Valuation” varmaan toimii tässäkin. Pelkästään kirjan esittelyssä mainitaan:

“The Dark Side of Valuation, the world’s top expert on valuation brings together today’s best practices for accurately valuing young, distressed, and complex businesses. Aswath Damodaran has thoroughly revised this book, broadening its perspective to consider all companies that resist easy valuation. He covers the entire corporate lifecycle, from “idea” and “nascent growth” companies to those in decline and distress; and offers specific guidance for valuing infrastructure, real estate, technology, human capital, commodity, and cyclical firms. Damodaran places special emphasis on the financial sector, illuminating the implications of today’s radically changed credit markets for valuation.”

Itse tilasin juuri viime viikolla kirjoja Saksan Amazonista ja tämä teos päätyi myös tilaukseen, eli en ole itse kirjaa vielä lukenut. Kirjan annin pitäisi kuitenkin soveltua erinomaisesti myös omalta osaltaan SaaS-yhtiöiden arvonmäärityseen.

11 tykkäystä

Ping @Arimatti_Alhanko

Löytyykö ylempiin viesteihin mitään, koska muistelisin sinun joskus kirjoittaneen jostain tähän liittyen. Korjaa jos olen väärässä.

Huonosti tulee kirjoja mieleen, mutta Dave Kellogg:in luento SaaS-yhtiöistä antaa hyvän kuvan näiden yhtiöiden arvonluonnin logiikasta - etenkin tuo n. 4:00-11:00 pätkä:

Daven luentoa lainaten kävin SaaS-yhtiötä läpi myös meidän SaaS-yhtiöillassa ~1,5v sitten - valuaatio toki käsitelty reilusti yksinkertaistaen:

7 tykkäystä

Ei sinänsä ole kiinnostusta alkaa tekemään johdannaiskauppaa mutta oli halu ymmärtää miten/miksi sitä tehdään. Hyvä opus kaikenkaikkiaan.

12 tykkäystä

Päivä kaupan tekeminen ei ole juurikaan itseä koskaan kiinnostanut ja tämän luettua se kiinnostaa entistäkin vähemmän. :sweat_smile: Hyvä kirja kuitenkin ja mielekästä luettavaa.

10 tykkäystä

Ehkä sivuaa sijoittamista vain osittain, mutta lukaisin kesällä huvin vuoksi Karo Hämäläisen uudehkon teoksen Rikos ja Rahastus.

Viihdyttävää ja sujuvasti kirjoitettua tekstiä kevyeksi luettavaksi jos/kun ala kiinnostaa, ja sopivan lyhyitä lukuja per aihe niin menee hetkessä. Erilaiset piirteet esim. case Madoff vs OneCoin vs Enron sopii tyyliin. Psykologisessa mielessä kiinnostavaa millaiseen mittakaavaan tällaiset voi kasvaa.

Löytyy vissiin myös äänikirjana, oma preferenssi lomalle on vaan usein old school luettava kirja.

Laitetaan vielä disclosure että tosimaailmassa tapaukset seuraamuksineen eivät tietenkään ole ”viihdyttäviä” sen enempää tai vähempää kuin muussakaan rikollisuudessa. Silti siitä saa hyviä tarinoita kuten Hollywood jo aikapäiviä sitten keksi.

Häikäilemättömimmät huijaukset Charles Ponzista Bernard Madoffiin ja WinCapitaan.

Taloustoimittaja Karo Hämäläinen kutoo tosielämän pahimmista rahahuijauksista kutkuttavia trillereitä. Hän etsii vastausta siihen, mikä saa hyväuskoiset kansalaiset haksahtamaan kerta toisensa jälkeen WinCapitan kaltaisiin ponzi-huijauksiin, itsensä Charles Ponzin 1900-luvun alussa tekemiä petoksia unohtamatta. Mikä suurimpia huijareita ajaa ja miten heidän valheensa on saanut elää niin pitkään?

Rikos ja rahastus on jännittävä sukellus finanssimaailman pimeälle puolelle. Tätä on talouden true crime tuhoisimmillaan.

https://www.wsoy.fi/kirja/karo-hamalainen/rikos-ja-rahastus/9789510487396

9 tykkäystä

:+1: suosittelen tuota @Karo_Hamalainen Rikos ja Rahastus myös äänikirjana. Kuuntelin kävelylenkeillä. Kuuntelu vaatii paikoin tiukkaa keskittymistä, joten ei sovi autoilun yhteyteen kuunneltavaksi.

Kirjassa kerrottujen huijausten tunteminen kuuluu sijoittajan perustaitoihin. Siksi jokaisen sijoittajan tulisi lukea tai kuunnella tämä kirja.

15 tykkäystä

Tullut tuon edellisen kirjasatsin tilailun jälkeen pieni tauko - luin myös useamman jo aiemmin hyllystä löytyneen uudemman kerran tässä välillä. Edellisen pinon kirjoista voisin kirjoitella kunhan olen taas oman kirjahyllyn äärellä.

Tuli kerrattua mm. Philip Fisherin Common Stocks and Uncommon Profits, Robert Hagstromin Investing: The Last Liberal Art, Thorndiken The Outsiders ja Davisin ym. Lessons From the Titans.

Jälkimmäisestä kahdesta ei ehkä tässä kohtaa muuta (Outsidersista on palstalla kirjoiteltu useamminkin, Lessonsia olen itse suositellut useampaan otteeseen jo) kuin, että näitä kyllä jaksaa lukea uudelleen ja uudelleen. Myös vähän riippuen mitä on viime aikoina sijoittamisen rintamalla sattunut pohtimaan, saattaa vaihdella mistä luvusta saa tällä kertaa eniten ajateltavaa!

Fisherin kirjaa pidän ajattomana klassikkona. Vaikka kirja on taidettu julkaista alunperin 1950-luvulla, ei sen sisältö ole juurikaan vanhentunut. Melko käytännönläheisiä ja päteviä ohjenuoria vaikka tänä päivänä aloittelevalle teknologiasektoriin sijoittavalle.

Hagstromin kirjaa pitää myös kehua. Jos haluat inspiraatiota monialaiseen oppimiseen ja sijoittamiseen jotain uutta näkökulmaa, niin hanki ja lue tämä kirja. Kirjassa käydään eri tieteenalojen “suuria ajattelumalleja” / teorioita, ja miten näitä voisi mahdollisesti linkittää ja soveltaa sijoittamiseen. Charlie Mungerhan näistä on puhunut useasti myös.

Sitten vinkkiä arvosijoittajille. Jos Amazonin, Adlibriksen jne. hinnat korpeaa niin joskus myös löytää hyvää halvalla. Sitä voi tehdä löytöjä niin antikvariaateista kuin kierrätyskeskuksistakin. Tänä vuonna itselle tarttunut mukaan mm. Bill Burkerin kirjoittama Ted Turnerin elämäkerta (CNN:n perustaja) ja Pietiläisen ym. rustaama Björn Wahlroosin epävirallinen elämäkerta. Itse tykkään, että elämäkerroista (etenkin bisnes- sellaisista) voi ammentaa paljonkin ajatuksia omaan sijoittamiseensa. Nämä kaksi olivat molemmat melko hauskaa ja kevyttäkin luettavaa. Tampereen yliopiston kasvatit onnistuivat mielestäni kohtuullisen objektiivisesti käsittelemään Nallea, vaikka olin havaitsevinani lieviä antipatioita välillä, rivien välistä nyt vähintäänkin. Ted Turnerin elämäkertaa lukiessa sitä jäi pohtimaan, että kuinka pienestä valtava menestys on monesti kiinni. Tämänkin tarinan taustalla on kombinaatio hurjaa riskinottoa, pistämätöntä liikemiestaitoa ja -vainua, valtava määrä kovaa työtä ja tietenkin roppakaupalla tuuriakin.

Tuorein kesäpaketti on jo hyvässä vauhdissa, mikäs sen parempaa tekemistä näin sadepäivän ratoksi kuin kiinnostavan kirjan lukeminen!
kuva

14 tykkäystä

Tällaisen kesälukupaketin tilasin itselleni.

Kesän mittaan olen myös lukenut muutamia kotimaisia kirjoja. Koneen ruhtinas oli mielenkiintoinen tarina Herlineistä ja Koneen tarinasta. Samalla se valottaa kuinka erilaisissa olosuhteissa Suomessa on rakennettu yrityksiä, kuin esimerkiksi Jenkeissä. Itselleni tuli kuitenkin hitusten surullinen tunne kirjasta, sillä Pekka Herlin vaikutti kirjan perusteella aika ristiriitaiselta henkilöltä joka lopuksi onnistui pilaamaan suhteensa perheeseensä.

Toinen kirja jonka luin oli kirpparilöytö. Pentti Kouri, Suomen omistaja ja elämäni muut roolit oli jännittävä kirja itseni kaltaiselle joka on syntynyt 90-luvulla ja välttänyt kuulemasta Kouri kaupoista. Kirja itsessään toisti sanomaansa aikalailla, mutta oli mielenkiintoinen historia katsaus suomen talouselämään. Tuli kyllä tosin sellainen tunne että olen ihmeissäni että yksikään kotimainen yritys on selvinnyt kun kirjailija esitteli eräiden yhtiöiden investointipäätöksiä. Tuli sellainen kuva että yhtiöitä johdettiin varsin amatöörimäisesti ja humalassa😅.

16 tykkäystä

Erinomainen kirja valtioiden historiallisista voimasuhteista ja niihin vaikuttavista vaikuttavista tekijöistä.

10 tykkäystä

Osaisiko kukaan suositella sopivaa sijoituskirjallisuutta 19 vuotiaalle nuorelle?
Ajatuksena olisi enemmänkin herätellä kiinnostusta markkinoita kohtaan, ei niinkään opettaa kaikkea heti tässä nyt.
Jos jossain kirjassa käytäisiin esimerkiksi mielenkiintoisella otteella läpi viimeisimmät pörssiromahdukset ja niiden käänteet tms.
Aina parempi, jos vielä kirjan kansikin houkuttelisi avaamaan sen. Näen jo sieluni silmin, miten Seppo Saarion Miten sijoitan pörssiosakkeisiin jäisi kokonaan avaamatta.

2 tykkäystä

Joo Saariota en suosittelisi😂, mutta Heikki Keskiväliä sen sijaan kyllä.

15 tykkäystä

Heikki Keskivälin Tähtäimessä osakkeet lisäksi @Omavaraisuushaaste kirjoittama Viisas sijoittaja on erittäin hyvä kirja kenelle tahansa. Molemmat ovat viihdyttävästi kirjoitettu ja sisältävät myös hyvän kattauksen sijoittamisen historiaa.

21 tykkäystä

Kiitos paljon Antti! Ja tosiaan eilen alkoikin sopivasti kuukauden pituinen alekamppiskin kirjan suhteen eli sen voi nyt ostaa Adlibriksestä jälleen edullisesti 24,9 € hintaan ohessa olevan kampanjasivun kautta! Viisas sijoittaja | Adlibris verkkokauppa – Laaja valikoima ja edulliset hinnat

11 tykkäystä