Sijoitusstrategiasi

Elämäntilanne on mahdollistanut sen että olen 10v ajan voinut sijoittaa ison osan kk-tuloista osakkeisiin. Kokemuksen kertyessä myös näkemyksen otto on vahvistunut ja olen aika ajoin perustanut isojakin positioita nopeasti myymättä vanhoja toimivia sijoituksia.

Nyt on (kieltämättä positiiviseksi) ongelmaksi muodostunut se että kassavirta ei enää riitä isojen liikkeiden tekemiseen, koska portfolio on jo sen verran suuri. Olen jossain määrin ottanut lisätehoja vivutuksesta, mutta sekään ei kanna pitkälle koska strategian kulmakivi on “riskitason” trendinomainen lasku siten että eläkeaikojen lähestyessä ei velkaakaan enää olisi.

Hiemanko harmittaa kun hyvin toiminut jatkuvan sijoittamisen systeemi tällä tavalla hiipuu :pouting_cat:

6 tykkäystä

Tämä kuullostaa aikalailla omalta suunnitelmaltani. Aloitin 2015 ja vasta tänä vuonna suorat osakeostot.

Nyt jälkikäteen ajateltuna, olisi pitänyt aloittaa ehkä vähän aikaisemmin suorat osakehankinnat. Toki indeksisalkku oli kerennyt kasvaa jo kohtalaisen suureksi maaliskuun romahdukseen mentäessä täydellä painolla, se jotenkin suojeli minua sijoittajana enkä murehtinut hetkeäkään. Lisäsin kuukaisittaisia ostoja ja huomasin jopa haluavani lisää mahdollista tuottopotentiaalia salkkuun, eli riskiä.

En tiedä/usko, että olisin nukkunut yöni niin hyvin kuin nukuin, jos salkussa olisi ollut vain nykyisen strategian mukaisia suoria osakepoimintoja. Indeksisäästäminen tuo kyllä paljon mielenrauhaa itselle ja muistuttaa hillotolpan olevan siellä vuosikymmenten päässä.

7 tykkäystä

Tässä aloin harkitsemaan jonkinlaisen stop lossin käyttämistä sijoituksissani ja sitä varten löysin mielenkiintoisen tutkimuksen liukuvan ja perinteisen stop lossin vaikutuksista salkun tuottoon.

They compared the performance of following a trailing and normal stop-loss strategy to a buy and hold strategy on companies in the OMX Stockholm 30 Index over the 11 year period between January 1998 and April 2009.

B-H = buy-and-hold

Näiden tilastojen perusteella 15% liukuva stop loss maksimoisi salkun tuoton pitkällä aikavälillä. Täytyy tietenkin ottaa huomioon tutkimuksen ikä sekä että mittausperiodin aikana stop lossit ovat paukkuneet ainakin kahteen otteeseen (2000 ja 2008).

Lähde:
https://www.quant-investing.com/blogs/general/2015/02/16/truths-about-stop-losses-that-nobody-wants-to-believe

Edit: Lähteen takaa löytyy vielä pari graafia ja tutkimusta lisää. Näköjään 20% trailing stop-loss antoikin vielä paremman tuoton suurimman osan ajasta, mutta tutkimuksen lopussa (after 2008 crash) hävisi vain niukasti 15% stop-lossille.

qv_sl_2

11 tykkäystä

Sitä olen miettinyt, että näiden eri “sijoitustyylien” merkitys on kuitenkin yksittäisen sijoittajan salkussa rajallinen ainakin osakepoimijalla, jolla ne yhtiövalinnat ratkaisee suurelta osin, teki hommaa sitten millä tyylillä tahansa. Kyllä arvosijoittaminenkin on voinut toimia koko ajan jonkun salkussa erittäin hyvinkin. Kaikki riippuu, mitä työkaluja sijoittaja itse soveltaa oman strategiansa sisällä ja mitä osakkeita sinne salkkuun on poimittu. Varmasti löytää 20 yhtiöitä eri genreistä, jotka on tuottaneet ihan hyvin viimeiset 10 vuotta - myös arvopuolelta.

Sijoitustyylit käytännössä limittyvät myös osittain toisensa päälle. Helposti tulee tehneeksi sijoittamista usean genren sisällä. Joskus löytää jopa yhtiöitä, jotka kasvavat vuodesta toiseen mutta silti treidaavat arvoyhtiön kertoimilla. Onko kyseessä silloin “arvo”- vai "kasvu"yhtiö, on hieman makuasia. Joka tapauksessa tällaiset tapaukset ovat erittäin kiinnostavia, jos yhtiön liiketoiminta on vielä peruslaadukasta suorittamista.

Indeksit tai etf:ät, jotka skreenaavat osakkeita tietyillä tunnusluvuilla ja jakavat ne simppelisti tiettyihin lokeroihin, toki näyttävät jonkun genren toimineen paremmin ja toisen huonommin tietyllä ajanjaksolla. Näin asiaa voi tarkastella, mutta nähdäkseni se jää osittain yksiulotteiseksi johtopäätökseksi, ellei sitten sijoita pelkästään indekseihin tai esimerkiksi arvo- tai kasvuosakkeiden etf:iin, jolloin omat tuotot keskiarvoistuvat väkisin.

4 tykkäystä

Luenko mä jotenkin puutteellisesti, kun en löydä että tuossa olisi huomioitu sitä, että mahdollisesti välissä pitää maksaa veroja?

Tietty jos operoi jossain vakuutuskuoressa, juttu on eri.

1 tykkäys

Tämän kirjoituksen inspiroi keskustelu tällä foorumilla, jota käydään erityisesti monessa kuluttajabisneksessä toimivan yrityksen ketjussa (esim. Kamux, Fodelia, Marimekko, Tokmanni jnejne. Nämä nyt eivät välttämättä ole pahimpia/parhaita esimerkkejä tästä pointistani, mutta niitä löytyy / on löytynyt omasta salkusta niin tulivat ensimmäisenä mieleen).

Olen huomannut, että moni tekee sijoituspäätöksiä ainakin osittain omien (tai jonkun tuttunsa) kokemusten perusteella jostain yrityksestä. Tässä muutamia kuvitteellisia esimerkkejä (ovat siis itseni keksimiä) sen tyylisistä kommenteista mitä tarkoitan havainnollistamisen vuoksi:

“Tuttuni osti auton Kamuxilta ja siinähän oli iskarit ihan p*skana eikä myyjä maininnut asiasta mitään. Ihan koijarifirma, en ikinä kyllä ostaisi omaan salkkuun”

“Tilasin ruokaa Fodelialta kotiin ja tuotteet olivat erittäin hyviä, erityisesti kinkkukiusaus maistui. Firman sipsejäkin on tullut ostettua ja hyviä ovat. Ostin pienen siivun osakkeitakin kun tuotteet on niin hyviä.”

“Käväisin eilen Salon Tokmannilla ja kyllä siellä oli parkkipaikka ihan täynnä autoja, eiköhän se kauppa edelleen käy hyvin niin ostin vähän lisää osakkeita”

Tällaisissa sijoituspäätöksissä on varmasti taustalla sitä lynchmäistä ajatusta, että jalkatyöllä ja tutustumalla konkreettisesti itse yritysten palveluihin ja tuotteisiin voi saada informaatioetua. Käytän mielelläni itsekin sijoituspäätöksieni tällaista informaatiota hyödykseni jos sellaista on tarjolla.

Mielestäni tässä olisi kuitenkin syytä tehdä merkittävä ero yksittäisen anekdoottisen kokemuksen ja liiketoimintaan laajasti yleistettävän informaation välillä. Ensin mainitut eivät mielestäni tuo lisäarvoa sijoittamiseen, jälkimmäiset kyllä. Yllä esitetyt lainaukset olivat kaikki esimerkkejä ensin mainituista, otetaan niistä vaikka tarkasteluun tuo Kamux-esimerkki:

Kamux myy kymmeniä tuhansia autoja joka vuosi. Lisäksi se ei edes myy itse valmistamiaan tuotteita vaan muiden valmistamia, kaiken lisäksi käytettyjä tuotteita. Yksittäisessä tuotteessa olevat laatuvirheet eivät kerro siis mitään kyseisen yrityksen liiketoiminnan laadusta.

Sama asia olisi jos tekisit sijoituspäätöksen saamasi huonon asiakaspalvelun vuoksi. Kuluttajayrityksillä on asiakaskohtaamisia vuodessa firman koosta riippuen tuhansia, satoja tuhansia tai miljoonia, eivätkä ne kaikki ole aina onnistuneita. Tämä ei välttämättä kerro vielä mitään yrityksen asiakaspalvelun (tai ylipäätään liiketoiminnan) laadusta.

Tällaisista anekdoottisista kokemuksista voi tietysti alkaa hakea jotain suuntaa, jos niissä on systemaattisesti ja toistuvasti samat piirteet. Tätä asiaa on kuitenkin hyvin vaikea objektiivisesti hahmottaa mm. vahvistusharhan vuoksi (confirmation bias), eli jos sinulla on joku tietty mielikuva asiasta niin huomaat vain tätä mielikuvaa tukevia väitteitä.

Tämän vuoksi omassa sijoitusstrategiassani yritän sulkea ulkopuolelle kaiken tällaisen anekdoottisen kohinan. Kamuxia taas esimerkkinä käyttääkseni: Yritys on vuosikausia kasvanut +x0% vuodessa, jos asiakkaat laajalti olisivat sitä mieltä, että yritys huijaa asiakkaitaan, tämä tuskin olisi ollut mahdollista, luvut puhukoon puolestaan.

Esitän vielä loppuun esimerkin omasta asiakaskokemuksesta, josta pystyi mielestäni saamaan hyvää indikaatiota ko. yrityksen liiketoimintaan laajasti yleistettäväksi.

Esimerkkini on Stockmann. Vuosikausia on jo ihmetelty Stockmannin heikkoa menestystä verkkokaupan puolella. Huomasin itsekin verkkokaupassa asioidessani jo n. 5 vuotta sitten yhden fundamentaalisen syyn verkkokauppaan liittyviin ongelmiin, mutta jokainen voi mennä vielä tänäänkin toteamaan itse saman asian, koska tilanne ei ole noista ~5 vuoden takaisista ajoista muuttunut mihinkään. Tämä on siis oma veikkaukseni, mitään sisäpiiritietoa minulla ei asiasta ole. Ongelma on nähdäkseni se, että Stockmannin IT-järjestelmät ovat iäisyyden vanhoja, eivätkä ollenkaan tue verkkokauppamallista liiketoimintaa, todennäköisesti ongelma on ihan ERP-tasolla asti. Tämä näkyy kuluttajalle selkeimmin siinä, että tuotteiden saatavuus ei käy selväksi verkkokaupassa. Hakutulokset siis näyttävät tuotteita, joita ei enää ole saatavilla. Tämä johtaa myös moniin jopa koomisiin tilanteisiin, joissa todetaan, että “tuotetta ei voi ostaa verkosta, mutta sitä on ehkä saatavilla vielä liikkeessä X”. Siis ehkä, varastonhallinta perustuu ilmeisesti edelleen täysin manuaalisiin inventaareihin jne. Mikäli näitä tuotteita ehkä onkin liikkeessä, niiden koko/väri jne. ei käy selväksi. Viimeksi edellisviikolla kun ostin tuotetta Stockmannin verkkokaupasta, ostosputkessa kerrottiin minulle “Toimitetaan tavaratalosta. Varmistamme tuotteen saatavuuden mahdollisimman nopeasti. Jos tuotetta ei ole enää saatavilla, ilmoitamme sinulle tekstiviestillä ja sähköpostilla.”. Eli asiakas voi siis ostaa ja maksaa tuotteen, jota yrityksellä ei välttämättä edes ole ja asia selviää vasta kun joku käy liikkeessä hyllystä asian tarkistamassa. Lisäksi voi miettiä, kuinka epätehokasta tällainen toimitusmalli on.

Verkkokauppa ei tietysti ole ainoa syy Stockmannin ongelmiin, mutta tällainen omakohtaisesti hankittu tieto kertoo minulle sen yleistettävän tiedon, että verkkokaupan ongelmat eivät ole helposti ratkaistavissa ja ongelma ei ole vain siinä, että pitäisi tehdä hienot uudet verkkosivut, vaan että koko alla oleva IT-infrastruktuuri ja liiketoimintaprosessit pitäisi räjäyttää, jotta verkkokaupalla olisi mitään toivoa (no tätä ei sitten ikinä tehty ja tuskin enää saneerausvaiheessa ruvetaankaan). Tämä on ollut yksi merkittävä tekijä siinä, etten ole Stockmannin käänteeseen ikinä uskonut enkä siihen rahojani sijoittanut. Osakkeiden ostamisen sijaan todennäköisempää on, että olen ostamassa tuotteita yrityksen konkurssiloppuunmyynnistä.

37 tykkäystä

Erinomainen huomio. Itselläni verottaja ei onneksi pääse väliin, kun sijoitan osakesäästötilin kautta. :slight_smile:

Toinen huomion arvoinen fakta on, että tutkimuksessa stop lossien sysäämät rahat sijoitettiin korkoihin, kunnes pörssi oli taas palannut aikaisemmalle tasolleen. Nykyäänhän nuo korot tarjoavat pitkälti nollatuottoja, joten tämän tilalle tulisi keksiä vaihtoehtoinen strategia.

3 tykkäystä

Miten muiden strategia stop lossien paukkumisen suhteen? Välillä ostan samaa tavaraa halvemmalla. Välillä kiroan kun automaatti myy position pois päivän alinpaan hintaan. Tällöin katkerana en varmasti osta kalliimmalla takaisin vaikka ehkä pitäisi.

1 tykkäys

Mun sijoitukset on indeksi-ETF:iä, tavallisia rahastoja ja osakkeita sekä AOT:lla että OST:lla. Ei oikein onnistu ilman veroseuraamuksia tuollainen veivaus suurimman osan sijoituksista kanssa.

Liukuvankin stop lossin käyttö on aika korkean kynnyksen takana OST:n ulkopuolelle. Tai sitten pitää käyttää stop lossia vasta siinä kohdassa kun on kokonaan tai lähes nollassa. Pitäisi silti olla aika varma, että kurssit putoaa lisää, että homma kannattaa.

1 tykkäys

Itselleni stop lossit takaavat pitkälti hyvät yöunet ja pidemmätkin pörssi-vapaat lomat. Minulla stop loss on sen verran suuri (15%) ettei päivittäinen heilunta sitä laukaise. Vasta selvä kurssikäännös aktivoi stop lossin, jos oma ego ei ensin suostu “tappiota” nielemään. Osakkeet myytyä on helpompi “puolueettomasti” analysoida yrityksen tulevaisuudennäkymiä uudestaan. Jos näkymät ovat edelleen positiiviset, niin takaisin vain kelkkaan (pohjia voi koittaa kalastella). Heikkoon yhtiöön tuskin kannattaa enää sijoittaa uudestaan.

4 tykkäystä

Suunnitelmani on suhteellisen yksinkertainen, koska se on todettu toimivaksi ainakin tähän asti. Pitkään pitoon lappuja. Kriteerit tärkeimmästä lähtien:

  1. ymmärrän firman ansaintalogiikan ja markkinat. Ei poikkeuksia vaikka kuinka hienolta vaikuttaisi.

  2. haluan käyttää itse heidän tuotteita/palveluita, jos tarve sellaiselle ilmenee. Esimerkiksi en pysty ostamaan Microsoftia, koska joudun käyttämään heidän softiaan päivittäin töissä. Ei vain pysty, riippumatta mistään muusta.

  3. kasvaa kannattavasti markkinoilla, jotka myös kasvavat itsessään. Kun kakku kasvaa joka vuosi niin riittää enemmän jaettavaa kaikille. Alan pitää olla relevantti kymmenenkin vuoden päästä.

  4. vähän velkaa. Alentaa riskiä.

Hiukan tuurillakin Revenio on suurin omistus vaikka en ole ostanut lisää vuosiin, satuin ostamaan isomman erän aikoinaan. Mitään en myy, jos minusta on kiinni.

Edellä oleva kattaa 85% salkusta ja 10% muuten sama paitsi, että etsin alkuvaiheessa olevia, vielä tappiollisia yrityksiä. Loput 5% rahastoja vaihtelevissa määrin fiiliksen mukaan. Jos sattuu kohdalle isompi kuoppa niin joskus ostan velaksikin, yli 100% painolla mitä sitten maksellaan pois vähitellen.

4 tykkäystä

Kesällä, oisko ollu kesäkuussa ostin pihlajalinnaa @13.6e. Ostin reilun 12% siivun salkusta. Positio piti olla Mehiläisen suht varmaan ostoon asti. Tässä ei vielä virhe sattunut, mutta sitten kun osto ei mennytkään läpi niin tuplasin hädässä @11.5e position vaikka olisi pitänyt äkkiä myydä turskat. Nyt sitten miettiä mitä noille tekis. :scream:

Edit. Piti mennä sijoitusvirheisiin, mut kai tää tännekkin käy.

Pakko kysyä, mikä oli siis ideana tuolle 11.5 ostolle, juurihan oli tullut tieto siitä että tarjous ei mennyt läpi?

Olin varma, että jää 11-12e tasolle ja korjaa hiukan ylemmäs siitä, jotta pääsisin sitten ±0 ja sillon olis paikka myydä lappu ja siirtyä muualle. :grin:

1 tykkäys

Ja vielä lisätäkseni, en nää silti, että pihlis olis omillaan parin euron lappu.

Avattu tänään tilit molemmille kummipojille (1v & 6v). Ideana on levittää kansankapitalismia ja sijoittaa yhtiöihin, joita poikien on mielekästä seurata. Tästä syystä myös indeksit jäivät pois sijoitussuunnitelmasta. Sijoitushorisonttina 10-15v ja tarkoituksena minimoida myynnit.

Oletteko itse käyttäneet tämänkaltaista sijoitusstrategiaa nuorison salkkujen sijoituspäätöksissä? Millaisia yhtiöitä päätynyt salkkuihin? Itsellä harkinnassa Suomesta Noho, Finnair, Sanoma, Kesko, Rapala, Rovio kaltaisia yhtiöitä. Ulkomailta Quantafuel, Smart Eye, Coca Cola, Apple, Sony.

1 tykkäys

Semmoisia firmoja, jonka tuotteet tai palvelut ovat tuttuja jokapäiväisestä arkielämästä, esim. Apple (iPhone ja tabletti ovat kovassa käytössä), Google (googlettaminen ja Youtube), Disney (Aku Ankka ja leffat) jne.

Jos haluaa pelata varman päälle voi sijoittaa osan sijoituksista indekseihin (varma markkinatuotto) ja sitten osan suoriin osakkeisiin, joista voi sitten lapsen kasvaessa keskustella ymmärrettävästi. Rahaakin tärkeämpää on oppi ja hyvä yleissivistys talousasioista ja sen saa helpoiten opetettua suorilla osakesijoituksilla. Niillä eväillä pärjää paremmin taloudellisesti kuin vain sillä, että saa rahaa kouraansa. Tämän vuoksi kannatan suoria osakkeita lapselle.

PS. Tärkeä vinkki - ehdottomasti identtiset salkut kaikille lapsille! Vähän kärjistetty esimerkki: jos 10-15 vuotta sitten olisi ostanut toiselle pikkulapselle kymppitonnilla Nokiaa ja toiselle kymppitonnilla Applea niin nyt aikuisiän koittaessa voisi tulla nurinaa, että miksi toiselle ostettiin surkea ja toiselle loistava salkku :smiley:

PPS. Kympitonni Appleen olisi nyt yli 150 tuhatta euroa, Nokiaan 7 tuhatta, että sitä saisi kyllä selitellä aika lailla. Kärjistetty esimerkki, josta ymmärtää pointin

15 tykkäystä

Tarkkana kun ostaa lapsille osakkeita ulkomailta.
” Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että lapselle saa ostaa Euroopan talousalueen (ETA) pörssissä myynnissä olevia tuotteita. Mikäli mielii vaikkapa ostaa lapsen salkkuun Disneyn osaketta, koska lapsi rakastaa Autot-elokuvia, tästä joutuu pyytämään erillisen luvan DVV:ltä. Lupa maksaa 184 euroa ja se pitää kysyä joka kerta, kun tekee lapsen nimissä luvanvaraisia sijoituksia. Toisin sanoen suoria amerikkalaisosakkeita ei lapsen salkkuun voi ostaa kovinkaan yksinkertaisesti.”

3 tykkäystä

Juuri noin. Aikoinaan kun olin noin 7-8-vuotias, isä oli ostanut isoille pojille, mulle ja veljelleni Enso-Gutzeitin osakkeita. Kun mökillä ollessamme kävimme kyläkaupassa ja ostoslistalla oli mäntysuopaa ja katselimme kyläkaupan hyllyä siellä oli Havin mäntysuopaa. Kysyimme kauppiaalta olisiko Enson, kun me omistetaan se. Ei ollut silloin, mutta seuraavalla kerralla oli.

14 tykkäystä

No, siis siitähän minulle maksetaan kuukausipalkkaa :smiley: Softadevaus on veikeää.

Sijoitushommissa ehkä 60 % ajasta. Excel on vain niin kiva, varsinkin tulevaisuuden laskeminen :wink: Toteutus sitten helpompaa kun tietää etukäteen…

4 tykkäystä