Tässä ketjussa voi käydä keskustelua ns. hypeosakkeista, joita ostetaan suuren arvonmuutoksen toivossa. Joku voisi kutsua näihin sijoittamista uhkapelaamiseksi, eikä sijoittamiseksi. Ketjussa voi keskustella esim. omista kaupoista tai jakaa tietoa yrityksistä.
*huomioithan, että sivustojen idea on samalla saada sinut mukaan hypeen. Suurimmassa osassa hypeosakkeita on aina häviäjiä, jotka ostavat sillä kalleimmalla hinnalla.
Ajankohtaisia esimerkkejä ovat mm. GNUS, SOLO, XSPA, IZEA, DGLY jne.
Noita ketjuja kun hiukan selaili, niin RobinHoodin sun myötä, on toi jenkkien “piensijoittaminen” kyllä muuttunut ihan täysin nappikaupaksi ja kunnon tulppaani-maniaksi. Siellä joku kirjoitti, ettei ollut varaa ostaa, kuin 28 kpl jotain 0.2 taalan lappua. No ilmaisella appilla, kuluitta treidaamaan, niin siinähän se päivä kuluu
Alkuun mainittakoon, että en pidä ajatuksesta uhkapelaamisesta liiketoiminnoilla.
Tähän argumenttiin kyllä lisäten, että olin yksi niistä bulleroista, jotka keväällä ostivat myöhemmin Nikola Corporationiksi nimensä vaihtaneen rahaston osakkeita. Maniaa ruokkii money, mitä nyt taloudessa riittää ja ostovoimaisilla kuluttajilla on yltäkylläisesti tallessa lomamatkojen ollessa pannassa.
Toisekseen, mielenkiintoinen sivusto näiden hyperventiloivien “sijoittajien” laumakäyttäytymisen seurantaa löytyy osoitteesta Robintrack.nethttps://robintrack.net/
Uhkapelin kutsuminen sijoittamiseksi on jokseenkin älytöntä. On suuri harmi kun monelle muodostuu käsitys sijoittamisesta näiden hypejen kautta. Sijoittamisessa pitäisi tuntea riskit ja mahdollisuudet ja niiden pohjautua liiketoimintaan.
Toki olen itsekin silloin tälloin ostanut ja myynyt osakkeita, joiden arvon olen itse katsonut olevan syyn tai toisen perusteella järjetön, mutta olen a) uskonut suuremman hölmön löytyvän (useimmiten ollut oikeassa) ja b) tiennyt kyseessä olevan uhkapelin ja menettäväni panoksen kokonaan tai lähes kokonaan, mikäli olen väärässä. Kivaahan se voi olla, muttei sijoittamista…
Tunnustan lähteneeni mukaan tähän hypen perässä treidaamiseen (uhkapelaamiseen?). Ja ei, en pidä tätä varsinaisesti sijoittamisena. Olen allokoinut 5% salkusta tähän ja heti kun tilanne joskus normalisoituu lopetan pelailun.
Long salkku on sitten erikseen, jonne haetaan fundamenttipohjaisesti arvioiden sijoituksia, mielellään ikiholdiin raksuttamaan osinkoja tai kasvua eläkepäiviä varten.
Kiva että loitte ketjun aiheesta ja sallittakoon tämä meille joita pelailu kiinnostaa
Kirjoitin itselleni muutaman pointin, joita seuraamalla olen nyt parin viikon aikana onnistunut. Koko ajan on tosin mielessä, että milloin ne sorkat palaa ja pitäisi vain lopettaa koko touhu…
Etsin osakkeita, jotka eivät vielä ole nousseet, mutta niiden ympärille on alkanut muodostua keskustelua.
Ostan pieniä positioita, summan täytyy olla sellainen joka minulla varaa hävitä kokonaisuudessaan menettämättä yöunia.
En koskaan jahtaa mitään osaketta.
Asetan etukäteen tavoitteen, enkä jää murehtimaan jos osake jatkaa vielä nousua vaan nautin kaikista saavutuksista.
Asetan aina stop-loss:in, ja jos se laukeaa, hyvä niin, en menettänyt enempää rahaa.
H.C. Wainwright initiated coverage on Actinium Pharmaceuticals Inc (AMEX: ATNM) with a Buy rating. The price target for Actinium Pharmaceuticals is set at $3.00. For the fourth quarter, Actinium Pharmaceuticals had an EPS of ($0.03), compared to year-ago quarter EPS of ($0.05). The stock has a 52-week-high of $0.41 and a 52-week-low of $0.16. Actinium Pharmaceuticals’s stock last closed at $0.22 per share. (Benzinga's Top Upgrades, Downgrades For June 4, 2020)
Minusta on ahdistavaa että jotkut vanhat jäärät ei pidä sijoittamisena sitä että jonkun toisen sijoittamiset perustuu erilaisiin indikaattoreihin eikä vanhan kunnon oldschool fundamentteihin. Saatika tähtäimet ovat lyhyemmät eikä 20 vuoden päässä.
Mikä on hypeosake? Mistä tiedän mihin ketjuun mun osake menee, onko jossain listaa? Onko esim. kaikki vetysektorin osakkeet hypeosakkeita vai voiko esim. Plugin osakkeista puhua tavallisessa osakeketjussa.
Mun mielestä huvittavaa mutta mennään näillä…
Tuplasin Plug-position kun puolitin Nikolan. Plugilla on hyvät näkymät jo muutaman vuoden sisällä ja kaikessa tekemisen meininkiä. Näin sain tasoitettua pidemmän näkymän vetyosakkeita. Varmaan tulee tehtyä lisäostoja vielä, varsinkin jos kurssi jostain syystä laahaa.
Tähän ketjuun on varman hyvä listailla meneillään olevia SPACjakin. Niistä nyt saattaa ilmaantua Nikolan kaltaisia kultahippujakin. Itsellä omistusta ja/tai seurannassa ainakin seuraavat:
Opes Acquisition Corp (OPES) → yhdistyy Burgerfin kanssa
Collier Creek Holdings (CCH) → yhdistyy Utz Quality Foods kanssa
Forum Merger II Corp (FMCI) → kohdetta ei vielä julkistettu virallisesti, mutta jokin vege-hommiin keskittyvä lafka pitäisi olla kyseessä (huhuia Impossible Foods ja Oatly)
Noiden lisäksi vielä American Virtual Cloud Technologies (AVCT), jonka tapauksessa merger jo tapahtunut ja hinnat painuneet pohjiin kevään aikana. Tänään kyllä näyttäisi vetelevän +100%
Kuuluuko Plug Power tänne? Jo jonkin aikaa tätä omistanut, en niinkään minkään “hypen” takia. Näköjään kuitenkin jonkinlainen hype tarttunut kun tänään +16%. Vai onko jotain uutisia tullut tämän nousun takana?
Energiaketjuun vain Plugista kertovat jutut. Siellä olen itse ainakin koittanut hieman viritellä firmasta kesksutelua. Toki jos pidemmän päälle näyttää olevan kiinnostusta niin voihan sille omaa ketjuakin harkita.
Niin, tuo oma uusin hypenamipumtsipum-osake Izea on noussut omasta ostopositiosta ihan järkevän oloisen +13,27 % tänään Kuten tuolla ostokeskustelussa mainitsin, ei tää osake myy lupauksia ja futuureita, vaan heillä on ihan oikea tuote olemassa, jota ihan oikea porukkakin käyttää, ja perjantaina kerrotaan kahdesta uudesta sopimuksesta Fortune 500 ja Fortune 10 -yhtiölle.
Sijoittamiseen pätee sama kuin seksiin, nuoret ihmettelevät vanhempiaan etteivät ole keksineet kuinka hieno homma on kyseessä ja miten sitä pitää tehdä.
Mun mielestä on erittäin hienoa jos onnistuu vuodessa tulemaan miljönääriksi ja joku jossain päin maailmaa siinä aina onnistuu.
Kysyn rehellisesti, onko tämä sinun mielestäsi sijoittamista:
Etsitään sopiva osake, jonka ympärille alkaa muodostua pöhinää ja ei ole vielä noussut kauheasti
Ostetaan kyseistä osaketta ja ruvetaan hypettämään sitä. Tuotto-odotuksena 50-100% per päivä.
Myydään osake pois 1-3 päivän omistuksen jälkeen
Vai olisiko tämä ennemminkin uhkapelaamista? Kyseisten osakkeiden kohdalla ostamista ei perusteta muuhun kuin toivoon räjähtävästä arvon noususta pari päivän sisällä. Ja tuo arvon nousu ei perustu lähes mihinkään fundamentteihin. Minkä yrityksen arvostus nousee perustellusti 50-100% päivässä, (lähes) ilman mitään muutoksia yrityksen liiketoimintaan.
Ja ei, vetyosakkeet kuten Plug eivät kuulu tänne. Ja vaikka Nikolan kurssikäytöksessä ei ole mitään järkeä, ei sekään kuulu tänne. Tänne kuuluvat osakkeet, jotka ovat suurin piirtein arvostettuja oikealla tasolla tunnuslukujen perusteella, mutta joiden toivotaan räjähtävän arvostuksessa hypen takia. Osakkeet sitten laskettelevat takaisin päin jollain aikavälillä.
Toki tuossa tekee tiliä jos osteli sieltä $20 tasoilta ja osasi myydä $60 tasoilta, mutta yhtä hyvin voisi tehdä tappiota. Oikeaa ajoitusta on erittäin vaikea löytää, kun käytös ei perustu mihinkään muuhun kuin hypeen.
Toki monella on juuri tuota pikavoittosysteemiä, mutta toki voi myös ajatella, että jostain se Tesla, Amazon, jne.kin aloittivat. Eli on tavallaan kahdenlaista penniosaketta: pikadumppi tai sitten visio 5-15 vuoden päähän, jolloin osakkeen arvo voisi olla senttien sijaan satasia. Ja koska sellainen on ihan mahdoton laskea tai edes arvata, niin paljon on myös sellaista, että ostetaan tyyliin 50 - 100 eurolla (ainakin itse - toki noissa Robinhoodeissa näkyy porukka pistävän tonneja, mutta en tiedä ovatko “viimeisiä” rahoja) “sattumanvaraisia” lupaavia osakkeita todella pitkään holdiin ja katsotaan sitten joskus miltä näyttää. Eli tappio on aika mitätön vaikka menisi 100 % pakkaselle, mutta sitten on mahdollisuus saada moninkertaisena takaisin joskus tulevaisuudessa. Eihän se lopulta niin hirveästi eroa esim. Reveniosta, joka on noussut +1732 % Inderesin mallisalkussa tai sitten Talenom (+340 %).
Kunhan kiusallani sohaisin tikulla pesää. Silti, näistä voi heittää vaikka minkälaista ääriesimerkkiä “luki Iltalehdestä osakkeesta x ja laittoi koko omaisuuden kiinni”. Siinä lotossa voi käydä tietenkin miten vaan.
Mutta toisaalta - on monenlaista hypesijoittamista esim. seurataan kuinka jonkun asian ympärille kertyy hypeä niin paljon että on ilmiselvää että ihmisen käytöksestä johtuen osakkeelle tulee nostetta lähitulevaisuudessa. Ei tartuta jokaiseen hypehehkutukseen eikä odoteta että tuotto olisi 50-100% päivä. Asetetaan selkeitä tavoitteita ja rajapyykkejä joissa tuotot pitää ulkoistaa sekä käyttää stoplosseja ja kassanhallintaa ts. on suunnitelma. Itsellä esim. pelikassa tällä hetkellä ~ 10% josta laitetaan osia kerrallaan mm näihin hypeosakkeisiin ja viputuotteisiin yms. Ei varmaan ole perinteistä “sijoitan yritykseen x koska se tuottaa hyvin tulosta ja tuottaa omistajalle arvoa ja osinkoa” -sijoittamista. Mutta onko ETF:t sijoittamista? Rahastot? Mitkä niistä, vain täsmällisesti suunnatut?
Nikola oli sinänsä poikkeus että itselle se oli “no brainer” että megahype tulee nostamaan hintaa ja poikkesin muotista ja sijoitin hyvin ison osan kassaa riskillä tähän. Kurssin nopea nousu ylitti odotukset moninkertaisesti. Laskin että alle $12 hinnalla riskit oli kuitenkin pienet ja edes romahdus ei juuri saanut tästä pohjahinnasta taittumaan yhtään. Sijoitin vielä lisää tässä vaiheessa. Näitä ei varmaankaan usein tule kohdalle.
Sinänsä tämä ketju on hyvin mielenkiintoinen itselle, koska jatkossakin tulen sijoittamaan hypeosakkeisiin pieniä osia kassasta. Seuraavaa "no brainer"ia odotellessa…
Kotimaiset senttiosakkeet myös kiinnostaa, koska niiden käänteitä on usein helpompi seurata.
Oma mielipiteeni:
Mikä on sijoittamisen kriteeri, jotta voidaan sanoa sijoittamiseksi? Se ei kuitenkaan taida olla fundamntit, TA-osaaminen jne, vaan sijoittaminen on mielestäni voiton tavoittelemista tietyllä arvovälineellä (yleensä rahoitusvälineillä). Sijoitan siis jonnekin jotakin ja toivon sen tuottavan tulosta. Jotkut osaavat toki käyttää tuloksen varmistamiseksi, tai parantamiseksi erilaisia välineitä, joina pitäisin fundamenttien osaamista, TA:n osaamista ja muita kykyjä. Jos kutsuu itseään sijoittajaksi, niin siinä voi tulla enemmän luokkaa “kuka voi kutsua itseään mestariksi”-asettelua, mutta ei taida virallista kriteeriä silläkään olla.
Mikä on uhkapeli? Se on peliä, jossa panossumma on suurempi kuin mitä pelaajalla on varaa hävitä. Jos panoksella ei ole väliä, niin se on huvipelaamista. Joku pelaa raha-automaattia hupina, joku toinen uhkapelinä.
Eli voisiko nämä tämän otsikon alla olevan olla siltikin sijoittamista, mutta sitä voi kutsua suuren riskin sijoittamiseksi, tavattoman suuren riskin sijoittamiseksi, uhkasijoittamiseksi (vertaa uhkapeli), tai voisihan sen mieltää sijoituspeliksi, jolloin se voi olla uhkapeliä.
Ihan turhaa lipiläpiä tämä viestini oikeastaan ja tulee mieleen, että eihän tähän ole yhtä oikeaa vastausta. Siksi en tiedä onko aihetta negatiiviesti tuomita toisen ajattelumallia toisesta?
edit:
Rikoslaissa tarkoitettuun uhkapelin määritelmään kuuluu, että voiton saaminen perustuu kokonaan tai osittain sattumaan taikka peliin tai toimintaan osallistuvista riippumattomiin tapahtumiin ja jossa mahdollinen häviö on ilmeisessä epäsuhteessa ainakin jonkun osallistujan maksukykyyn