SPAC merger companies - vaihtoehto IPOlle

Viime aikoina paljon keskustelua on pyörinyt esimerkiksi sähköautovalmistajien Nikolan ja Fiskerin ympärillä. Nikola vietiin pörssiin VectoIQ Acquisition Corp. ($VTIQ) -nimisen SPACin toimesta. Yhdistymisen jälkeen $VTIQ tikkeri muuttui $NKLA’ksi ja kaupankäynti jatkui Nikola Corporation -nimellä.

SPACit yhdistetään usein ns. hype-osakkeisiin, joita osa onkin. Mukana on kuitenkin pitkään toimineita yrityksiä, kuten UTZ (100-vuotias jenkkiyritys, suurimpia snack-valmistajia), joka on menossa pörssiin SPACin kautta, Collier Creek Holdings ($CCH) -yrityksen toimesta.

Toiveena olisi saada SPACien osalta keskustelua, mikä toimii ja mikä ei sekä mahdollisista uusista yhdistymisistä ja SPAC IPOista. Jonkin verran näistä on ollut Spekulaatio-osakkeet -ketjussa asiaa, mutta näistä voisi saada jutun juurta erikseen.

Mistä siis on kyse?

SPAC eli Special Purpose Acquisition Company on yhteisnimitys yrityksille, jotka keräävät huomattavan summan rahastoon, tyypillisesti 50M$-1000M$ välillä. Tällä rahoituksella on tarkoitus ostaa osuus yksityisestä yrityksestä ja viedä se julkiseen pörssiin.

Miksi yritys valitsee SPAC mergerin normaalin IPOn sijaan?
SPAC on nopeampi, hallinnollisesti kevyempi ja usein edullisempi tapa toteuttaa listautuminen, kuin perinteinen IPO. Kerättävä rahamäärä on valmiiksi sovittu rahastoidun pääoman pohjalta.

SPACien määrä on huomattavassa kasvussa
SPAC_taulukko
lähde: Blank-check IPO proceeds hit new record in 2019 as Wall Street buys in | S&P Global Market Intelligence

Toimintaperiaate:
SPAC -yritys kerää rahastoon rahoituksen yritysostoa varten. Rahasto suljetaan yhdistymiseen saakka ja käyttöpääoma hankitaan warranteilla. Perustajat laittavat lisäksi omaa pääomaa mukaan, jolloin oma lompakko on myös mukana pelissä.

SPACilla on yleensä 24kk aikaa löytää sopiva kohdeyritys ja saada yhdistymissopimus (definitive merger) toteutettua.

SPAC lähtee liikkeelle Unit -kaupalla, jotka yritys laittaa julkiseen kaupankäyntiin. Unitissa on mukana warrant (tai yleensä sen osa) ja common share (osake). Warrantit tuottavat siis käyttöpääoman yhdistymisen toteuttamiseksi.

Unitit saa halutessaan jaettua warranteiksi ja osakkeiksi oman välittäjän kautta. Tämän osalta pitää vielä varmistaa, miten toimii eri välittäjien osalta muualla kuin USA:ssa. Itsellä ei vielä näistä käytännön kokemusta.

Warrantit voidaan muuntaa kohdeyrityksen osakkeiksi yhdistymisen jälkeen. Jos sopivaa kohdeyritystä ei löydy tyypillisen 2 vuoden määräajan puitteissa, niin warrantit raukeavat arvottomina. Niissä siis on huomattava riski.

Yksi hienous sijoittajan kannalta on kuitenkin osakkeet, jotka toimivat kuten mikä tahansa muukin osake, eli niillä käydää kauppaa pörssissä. Ennen yhdistymistä hinta pysyy kuitenkin tyypillisesti 10$ pinnassa. Tämä siitä syystä, että osakkeen omistaja voi pyytää rahastoa lunastamaan osakkeensa rahasto-osuudella (redemption rights). Tyypillisesti tämä on 10$ + kertynyt korko, joka käytännössä antaa pohjan osakekurssille. Peruutusoikeus on kuitenkin vain yhdistymiseen asti, jonka jälkeen apupyörät otetaan pois ja markkina-arvo määräytyy yrityksen arvostuksen mukaan. Tässä on myös mahdollisuus pienellä arbitraasikaupalle tai vapaan pääoman lähes riskittömään talletukseen potentiaalisella arvonnousulla, kts. linkki alempaa.

Lähdetietoa, mistä pääsee tutustumaan asiaan:

Mikä SPAC on? Youtube -video:

Ja lisää selvitystä esim. Accelerate Shares -sivulla:

Näillä on myös ETF-rahasto, joka hyödyntää SPACien mahdollista arbitraasia ja kurssinousuja. En tunne tarkemmin, mutta sivuilta löytyy tietoa.

Listaus meneillään olevista SPAC-listautuneista yrityksistä, SPAQtrAQ Google Sheets: SPACtrAQ_20210110 - Google Sheets
Lähde:
https://spactraq.com/

Reddit - paljon keskustelua ja myös spekulaatioita sekä huhuja eri yhdistymisistä:

SPAC -uutiset, SEC filings jne

32 tykkäystä

Toteutettuja yhdistymisiä tai vielä työn alla, joissa olen ollut mukana:

tästä koko kiinnostukseni asiaan lähti liikkeelle, kuten varmaan monella muullakin.
$VTIQ VectoIQ Acquisition Corp. - Nikola

Spartan Energy Group $SPAQ - Fisker Automotive

Graf Industrial Corp ($GRAF) - Velodyne Lidar (etäisyystutkat itseajaviin autoihin, robotteihin jne).

Collier Creek Holdings ($CCH) - UTZ (100-vuotias snack-valmistaja)

HL Acquisition Corp ($HCCH) - Fusion Fuel (Portugalilainen vihreän vedyn tuottaja)

Lisäksi vielä julkaisemattomia, joissa positiot:
$NFIN Netfin Acquisition Corp

$FEAC Flying Eagle Acquisition Corp

$HCAC Hennessy Capital Acquisition Corp IV

$KCAC.U Kensington Capital Acquisition Corp.
Ensimmäiset Unitit, käytännön tutustumisena, että miten toimii tässä tapauksessa Mandatumin kautta käsittely.

Lisäksi pientä lyhyttä kauppaa $SHLL Tortoise Acquisition Corp, joka yhdistymässä Hyliion kanssa.

Edit: lisätty IPO -tiedotteet muutamiin

12 tykkäystä

Hyvä avaus. Joko tuo Spartan keissi on varmistunut? Eli Fisker siinä, mutta koskas se merge on,? Ja jossakin oli juttua, että VW olisi mukana? Pitääkö paikkansa?

Spartan Energy Acq… $SPAQ ja Fisker yhdistyminen on alustavasti Q4:lla. Alustava aiesopimus on tehty ja yleensä johtaa yhdistymiseen asti. Toki jos mutkia tulee matkaan, niin mahdollisuus on peruakin vielä.

Fisker haluaisi käyttää VW:n MEB -alustaa pohjana. Prototyypit on valmistettu sille ja VW on myös sitä julkisesti ollut myymässä - sopivaa maksua vastaan tietysti :grin:
Sinänsä Fiskerille varmasti kokonaisuutena edullisempi vaihtoehto ja kurssi raketoi hyvin todennäköisesti, jos sopimus julkaistaan. Jos taas ei, niin sitten mennään syvälle, näin itse tuon näkisin.

Siis Fisker ei omanaan pärjäisi ilman VWn alustaa? Outoa.
Toisekseen, mitä etulyöntiasemaa tai muuta valttia Fiskerillä on versus esim. Volvoon, Polestsriin, Teslaan ym sähköautovalmistajiin? Lähinnä, että onko jo myöhässä pelissä. Huono mainehan tuolla on entuudestaan, sijoittajat muistanevat ongelmat menneestä.

1 tykkäys

Made In Finland :stuck_out_tongue:

Kyllä Fisker varmaan pärjäisi omillaankin, mutta sitten tie olisi pitkä. Kun alusta on jo valmiina, niin laskevat varmaan, että X miljoonaa nyt on halvempi kuin Y+Z+Å miljoonaa pari vuoden jaksolla. Ei auton alusta noin keskimäärin ole mikään myyntivaltti, oli se sitten kenen tahansa valmistama. Ainoastaan Porschella on maine oman erityisen hyvän alustan kehittämisestä. Ja arvaas kenen kanssa Volkswagen yhdistyi 2012 :smiley: (tai no, volkkari on Porschen emoyhtiö nykyisin).

1 tykkäys

En toisaalta keksi syitä olla käyttämättä VW alustaa, jos saa valmiiksi toimivan aihion. Ford lähtenyt myös mukaan ja tuskin jää viimeiseksi Here's what Ford's electric SUV based on VW's MEB platform might look like | Electrek

Fiskerillä 1,1b käteistä mergerin jälkeen, VW yhteistyö (jos/kun julkistetaan virallisesti) ja ainakin suht. kilpailukykyinen hinnoittelu Ocean SUV:lle ~30k $ veroedun jälkeen. Tarjoavat myös leasing optiota.

Kirjoitin jo toiseen ketjuun, että itselleni tässä diilissä vaikuttaa eniten Apollo Global Management:in mukana olo. Sieltä löytyy rahat ja muskelit viedä tämä homma maaliin ja tuoda markkinoille pelkästään sähköautoja tarjoava brändi.

Tuollainen originaali Fisker Karma pyörii ainakin Espoon suunnilla - komea on peli, täytyy myöntää.

Ymmärtääkseni Fiskerin jäänteet myytiin Kiinaan, jossa siitä muodostui Karma Automotive (tjsp.) ja uusi Fisker on kokonaan uusi yritys. Vaikkakin saman kaverin tekosia.

Tuolta saisi ikioman Fiskerin, alle 60k. Peräti 2 kpl:
https://www.nettiauto.com/fisker/vaihtoautot?id_country[]=73

Kamuxilla ei oo :frowning:

1 tykkäys

$HCCH HL Acquisition Corp ja Fusion Fuel on julkaisemassa mergerin, SEC filing menossa tällä viikolla tämän uutisen mukaan.

Tämä oli jo esillä Spekulaatio-osakkeet -ketjussa, mutta laitetaan tännekin.

Sen verran huomiona, että SPAC -mergereissä kansainväliset yhdistelmät eivät saa niin paljon kiinnostusta kuin US-sisäiset. Ainakin Kiina-kytkökset voivat olla haastavia.

EU/Portugali Fusion Fuel osalta voi olla samoin, vaikka muuten osuukin trendeihin ja EU + Portugali tukee vetyä reippaalla kädellä.

3 tykkäystä

$NFIN Netfin Acquisition Corp ja Triterras, definitive agreement pitäisi tulla heinäkuun aikana, itse merger Q3:lla

https://www.globenewswire.com/news-release/2020/06/29/2054726/0/en/Netfin-Acquisition-Corp-Announces-Non-Binding-Letter-of-Intent-to-Combine-with-Triterras-a-Leading-Fintech-Company-Focused-on-Global-Trade-and-Trade-Finance.html

"The parties intend to execute a definitive agreement in July, with a closing expected in the third quarter of 2020. "

Tämäkin on kansainvälinen projekti, Triterras in singaporelainen yhtiö.
Siitä huolimatta aika paljon ollut esillä keskustelupalstoilla.

1 tykkäys

Triterrasin ja NFIN:n johtoportaassa olevat Rick Maurer ja Srinivas Koneru ovat työskennelleet yhdessä aikaisemmin. Lisää luottoa diilin valmistumiselle myös. Ilmesesti myös jenkkilässä nämä warrantit sun muut nousseet hinnassaan. On kyllä mielenkiintosta, vaikka hinta ei juurikaan ole liikkunut.

Tätä kohdetta en varmaan lähde myymään uutisten tullessa, sen verran on potentiaalia.

CCH; n kanssa ehkä päädyn myymään osan kun julkaisu tulee, mutta ajatuksissa jättää suurinosa vielä pitkään pitoon.

Samoilla ajatuksilla, mutta positioiden tämän hetken koosta johtuen toisin päin

UTZ on yrityksenä luottoa historiaan peilaten ja huomioiden CCH:n kurssin vakauden 13,5-14$ välillä, näin on myös yleisemmin ajatus. Pitkään pitoon osinkoja ja arvonnousua odotellessa.

NFIN on liian isolla painolla pitkään pitoon, osa lähtee mergerin julkaisussa. ~30-50% jäänee odottamaan.

Myös GRAF / Velodyne Lidar on näillä näkymin jäämässä pidempään pitoon. Tein tällä jo hyvää tiliä nousussa ja treideillä, nykyinen positio on helposti “talon rahoilla pelaamista”. Vielä harkinnassa, potentiaalia ainakin pitäisi olla.

1 tykkäys

Onko @kettunen tutustunut SOAC. Grafin hylättyä purecyclen on huhuja liitetty että mahdollisesti tulisi soacin kautta. Huom siis huhuja. Siirsin vähän rahaa tuohon koska ei voi paljoa hävitäkkään ja uppside on iso jos tulee purecycle. Tässä vähän tietoa.

Hyvä nosto, SOAC on tullut vastaan muutaman kerran, kun olen yrittänyt päästä muista perille.
En tarkemmin ollut vielä tutustunut, mutta seurantalistalla oli kyllä.

GRAF oli tosiaan Purecyclen kanssa huhuissa. Purecycle sai kuitenkin pääomaa bond-markkinalta, joten en sen pohjalta akuuttia listautumistarvetta näkisi. Ei tosin sulje pois, mutta huomioitava kuitenkin

Sinänsä SOACin kohdealat ovat kiinnostavia ja varmasti herättää kiinnostusta. Aikataulu mainittu Q4-2020 / Q1-2021, jos tuosta materiaalista voisi jotain päätellä. Kohdeyrityksen julkaisuaika alkaisi olla melko lähellä sen pohjalta.

1 tykkäys

Seurantaerä löytyy SOACia, tarttunut pilkkiin $9,90. Laitoin joskus kuukausi sitten tuon pilkin, kun vilkaisin pikaisesti esittelytekstit.

1 tykkäys

Varsin riskitön sijoitus :grin:

Pitipä sitten laittaa samoin tein Mandatumiin avauspyyntö, kun ei ollut vielä kaupankäynnin kohteena.
Näitä on tullut puolen tusinaa pyydettyä avaamaan muutaman viikon sisään. NONissä näyttäisi löytyvänkin jo.

1 tykkäys

Nonista ostettu. Mandatumille nämä tulee niin hitaasti, että tulee yleensä ostettua ekat Nonin kautta.

Mandatumille avaukset on saanut 2-3 päivässä, kun pyyntö kiertää Saxo Bankin kautta.

Mutta siitä syystä muutama SPAC lojuu muuten melkein kokonaan tyhjennetyllä NON AOT:lla…
Mandatumille liian pieniä tai matala likviditeetti - tai ei vaan ollut vielä auki oston hetkellä.

Esim: Apex Technology Acquisition Corporation (APXT)

Apexilla pitäisi olla kohtalon hetki lähellä, IPOsta on pari vuotta.

Edit: Otetaanpas takaisin, siis vuosihan tuosta vasta on… Toinen vuosi siis vielä aikaa ja valinnanvaraa kohdeyrityksissä ainakin tarpeeksi. Softaa, teknologiaa, alustaa jne.

Saa nähä, löytääkö Apex mitään. Tosin voivat pidentää aikarajaa. Pikkupositio sitäkin salkussa.