Viime aikoina paljon keskustelua on pyörinyt esimerkiksi sähköautovalmistajien Nikolan ja Fiskerin ympärillä. Nikola vietiin pörssiin VectoIQ Acquisition Corp. ($VTIQ) -nimisen SPACin toimesta. Yhdistymisen jälkeen $VTIQ tikkeri muuttui $NKLA’ksi ja kaupankäynti jatkui Nikola Corporation -nimellä.
SPACit yhdistetään usein ns. hype-osakkeisiin, joita osa onkin. Mukana on kuitenkin pitkään toimineita yrityksiä, kuten UTZ (100-vuotias jenkkiyritys, suurimpia snack-valmistajia), joka on menossa pörssiin SPACin kautta, Collier Creek Holdings ($CCH) -yrityksen toimesta.
Toiveena olisi saada SPACien osalta keskustelua, mikä toimii ja mikä ei sekä mahdollisista uusista yhdistymisistä ja SPAC IPOista. Jonkin verran näistä on ollut Spekulaatio-osakkeet -ketjussa asiaa, mutta näistä voisi saada jutun juurta erikseen.
Mistä siis on kyse?
SPAC eli Special Purpose Acquisition Company on yhteisnimitys yrityksille, jotka keräävät huomattavan summan rahastoon, tyypillisesti 50M$-1000M$ välillä. Tällä rahoituksella on tarkoitus ostaa osuus yksityisestä yrityksestä ja viedä se julkiseen pörssiin.
Miksi yritys valitsee SPAC mergerin normaalin IPOn sijaan?
SPAC on nopeampi, hallinnollisesti kevyempi ja usein edullisempi tapa toteuttaa listautuminen, kuin perinteinen IPO. Kerättävä rahamäärä on valmiiksi sovittu rahastoidun pääoman pohjalta.
SPACien määrä on huomattavassa kasvussa
lähde: Blank-check IPO proceeds hit new record in 2019 as Wall Street buys in | S&P Global Market Intelligence
Toimintaperiaate:
SPAC -yritys kerää rahastoon rahoituksen yritysostoa varten. Rahasto suljetaan yhdistymiseen saakka ja käyttöpääoma hankitaan warranteilla. Perustajat laittavat lisäksi omaa pääomaa mukaan, jolloin oma lompakko on myös mukana pelissä.
SPACilla on yleensä 24kk aikaa löytää sopiva kohdeyritys ja saada yhdistymissopimus (definitive merger) toteutettua.
SPAC lähtee liikkeelle Unit -kaupalla, jotka yritys laittaa julkiseen kaupankäyntiin. Unitissa on mukana warrant (tai yleensä sen osa) ja common share (osake). Warrantit tuottavat siis käyttöpääoman yhdistymisen toteuttamiseksi.
Unitit saa halutessaan jaettua warranteiksi ja osakkeiksi oman välittäjän kautta. Tämän osalta pitää vielä varmistaa, miten toimii eri välittäjien osalta muualla kuin USA:ssa. Itsellä ei vielä näistä käytännön kokemusta.
Warrantit voidaan muuntaa kohdeyrityksen osakkeiksi yhdistymisen jälkeen. Jos sopivaa kohdeyritystä ei löydy tyypillisen 2 vuoden määräajan puitteissa, niin warrantit raukeavat arvottomina. Niissä siis on huomattava riski.
Yksi hienous sijoittajan kannalta on kuitenkin osakkeet, jotka toimivat kuten mikä tahansa muukin osake, eli niillä käydää kauppaa pörssissä. Ennen yhdistymistä hinta pysyy kuitenkin tyypillisesti 10$ pinnassa. Tämä siitä syystä, että osakkeen omistaja voi pyytää rahastoa lunastamaan osakkeensa rahasto-osuudella (redemption rights). Tyypillisesti tämä on 10$ + kertynyt korko, joka käytännössä antaa pohjan osakekurssille. Peruutusoikeus on kuitenkin vain yhdistymiseen asti, jonka jälkeen apupyörät otetaan pois ja markkina-arvo määräytyy yrityksen arvostuksen mukaan. Tässä on myös mahdollisuus pienellä arbitraasikaupalle tai vapaan pääoman lähes riskittömään talletukseen potentiaalisella arvonnousulla, kts. linkki alempaa.
Lähdetietoa, mistä pääsee tutustumaan asiaan:
Mikä SPAC on? Youtube -video:
Ja lisää selvitystä esim. Accelerate Shares -sivulla:
Näillä on myös ETF-rahasto, joka hyödyntää SPACien mahdollista arbitraasia ja kurssinousuja. En tunne tarkemmin, mutta sivuilta löytyy tietoa.
Listaus meneillään olevista SPAC-listautuneista yrityksistä, SPAQtrAQ Google Sheets: SPACtrAQ_20210110 - Google Sheets
Lähde:
https://spactraq.com/
Reddit - paljon keskustelua ja myös spekulaatioita sekä huhuja eri yhdistymisistä:
SPAC -uutiset, SEC filings jne