SSAB - Ruotsin teräsjätti

1Q2022 consensus oli 6,576 mrd SEK, toteuma 8,162 mrd SEK…

9 tykkäystä

Outlook: toimitukset ja hinnat nousevat, mutta myös raaka-aineet viiveiden kautta. Saisivat laskea itse näitä paremmin auki…

8 tykkäystä

Jostain syystä SSAB:n johto tykkää antaa epäselviä ohjeistuksia ja varovat kaikkia sanallisia viestejä joita voisi tulkita selvästi positiivisiksi :smiley: Mitä nyt historiaa katsoo, niin aina kun ovat ohjestaneet sekä toimitusmäärien että hintojen nousua niin lopputuloksena on ollut odotukset ylittävä tulos. Ja onhan se niin, että kun nämä kaksi komponettia kasvavat niin vipu tulokseen on suuri. Vaikka siellä kustannusten nousu lyö vastaan niin minä näen 2Q ohjeistuksen melkein kuin posarina :smiley:

13 tykkäystä

Q1 oli paljon vahvempi kuin Q4 mutta tuo sama outlook taulukko oli Q4 raportissa maltillisempi etenkin odotettavien hintojen osalta. Q2 on jo kuukausi kulunut eli hintatasosta heillä pitäisi olla aika tarkka tieto.

Eli voiko tästä laskea että Q2 paranee Q1:seen verrattuna yhtä paljon tai enemmän kuin Q1 parani Q4 verrattuna. :astonished:

Q4 raportista siis:
image

5 tykkäystä

En osaa ottaa kantaa, mitä yhtiö tarkoittaa ohjeistuksessaan, mutta tämän hetken teräksen spot-hinnat näyttävät kyllä olevan matkalla stratosfääriin Q2:n aikana. Katsotaan jääkö tämä nykyinen hintapiikki spot-markkinoilla kuinka lyhytaikaiseksi ja jos, niin mille tasolle hinnat alkavat loppuvuonna normalisoitumaan. Ja lisäksi, kuinka paljon SSAB:n sopimushinnat tulevat spot-hintojen perässä. Ei tämä kuitenkaan huonolta näytä juuri nyt, jos vain miilut saadaan pysymään pystyssä SSAB:lla.

10 tykkäystä

Viesti yhdistettiin ketjuun: Ostin/myin juuri äsken -ketju (Osa 4)

OP - Q1/2022 Tuloskausi: SSAB:lta erittäin vahva tulos

6 tykkäystä

En pitänyt analyysia kovin hyvänä. Periaatteessa autoteollisuuden komponenttipulasta johtuva “heikko” signaali käännettiin siihen että tulosura kääntyy laskuun. Saahan sitä niin arvioida mutta perusteet oli vaan aika heikot ja hintoja tukevia tekijöitä ei käsitelty mitenkään (eli sitä ettei teräksen tuonti Ukrainasta tai Venäjältä palaudu kovin nopeasti edes siinä tapauksessa että sota loppuisi).

Edit: lisäksi olisi ollut kiva tietää mistä seuraavat varastojen täydennyksiä johon viittasi. Eli joku lähde tai sitten olisi todennut että se on op:n hiha-arvio.

9 tykkäystä

OP teki tänään ennuste- ja suositusmuutoksen:

Tavoitehinta nousi 65 SEK → 67 SEK, 6,30 € → 6,50 €

Vähennä → Lisää

“Teräsmarkkinoilla ollaan lähellä syklin huippua ja tulosura kääntyy ennusteemme
mukaan laskuun tämän vuoden jälkimmäisellä puoliskolla.”

8 tykkäystä

Tällaista EU.ssa valmisteilla:

“Euroopan komission ehdottama hiilirajamekanismi leikkaisi neljänneksellä mekanismin alaisten tuotteiden tuontia rajamekanismin takaisista maista Suomeen. Merkittävimmät vaikutukset osuisivat raudan, teräksen ja lannoitteiden tuontiin, erityisesti Venäjältä ja Kiinasta.”

"Hiilirajamekanismiin liittyvä raportointi on tämänhetkisen suunnitelman mukaan tarkoitus käynnistää jo vuonna 2023. … Selvityksen mukaan mekanismi hyödyttäisi teollisuussektoreita, jotka valmistavat sen alaisia tuotteita sekä niitä, jotka tuottavat merkittävässä määrin välituotteita mekanismista hyötyville sektoreille. Muu teollisuus sen sijaan kärsisi mekanismista kohonneiden tuotantokustannusten seurauksena. "

10 tykkäystä

Teräsfirmat jatkavat kovaa tuloksentaontaa: ArcelorMittal jymäytti myös ennusteet ylittävän tuloksen, mutta sitten tulevat huonot uutiset: yhtiön mukaan kysyntä taittuu tänä vuonna, voipa jopa laskea julmetunmoiset -1%.

ArcelorMittal tekee muuten sen mitä muidenkin teräsfirmojen pitäisi tehdä: laittaa osan massiiviseksi paisuneesta kassastaan osakkeiden takaisinostoon ja siten tukee pörssikurssia = mahdollistaa omistajille tuottoa. Monella on varmasti salkut miinuksella alkuvuoden pörssilaskun vuoksi, joten osakkeiden suoralla myynnillä voi välttää osingoista automaattisesti menevän veron, ja lisäksi myynnin voi ajoittaa itselle suotuisimpaan ajankohtaan. Eikä ole pakko myydä lainkaan jos vain haluaa holdata. Win-win-win.

SeekingAlpha

ArcelorMittal posts strong Q1 beat but sees global steel demand slipping…

9 tykkäystä

But making it is an incredibly polluting process, with the industry responsible for 8% of the world’s CO2 emissions. Addressing those emissions is one of the most pressing and difficult challenges of the global energy transition.

“With the success of the HYBRIT project, SSAB CEO Martin Lindqvist has set the company on perhaps the most aggressive decarbonization plan in the industry.”

10 tykkäystä

Eipä ole SSAB ole yksin halpojen P/E-kertoimien ja kursseja korkeampien tavoitehintojen kanssa terässektorilla

6 tykkäystä

Mainio juttu. Vielä kun olisi jaksanut laittaa taulukkoon kaikki tunnetuimmat tersyhtiöt ja p/e:t mukaan ni olis ollut aivan loistava.

Onkin pitänyt kysyä palstalta neuvoa:

  1. Mistä olisi luotettavin seurata teräksen markkinahintoja?

  2. Kohdan 1 markkinahintoja seuratessa onko jotain mitä SSAB:n kannalta kannattaa ottaa erityisesti huomioon? Siis että joku tietty teräslaatu vaikuttaa enemmän kuin joku toinen?

4 tykkäystä

SSAB: FIRE AT PRODUCTION PREMISES IN LULEÅ - MEDIA

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) A fire has occurred at one of SSAB’s production premises in Luleå. Aftonbladet reports with reference to the newspaper NSD. According to information, it is burning in a rubber conveyor belt. The rescue service has sent twelve fire trucks.

SSAB: TO EARLY ASSESS FINANCIAL IMPACT FIRE IN LULEÅ

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) The financial impact that the fire in the steel manufacturer SSAB’s production premises in Luleå may have is far too early to assess at present. This is what SSAB’s press manager Mia Widell tells Nyhetsbyrån Direkt. “There is a fire on the conveyor belt between the steelworks and the lime kiln and extinguishing work is underway right now. We do not know right now when the fire started,” she says. Affected staff have been evacuated, Mia Widell emphasizes. At the scene of the fire, SSAB has a blast furnace and steelworks. SSAB Luleå employs approximately 1,100 people, according to the company’s website. At the plant, ore-based steel is made from iron ore pellets.

6 tykkäystä

Kylläpä tuntui mukavalta, kun Ruotsin pääministeri Andersson kehui Ruotsalaista teollisuutta ja teknologiaa valkoisessa talossa ja Biden vaikutti olevan innoissaan erityisesti fossiilivapaasta teräksestä.

8 tykkäystä

Kyselit SSAB:sta ja teräksen hinnan seurannasta,

Päämarkkina-alueet:

Liikevaihdot 1Q2022:

Hintakalvo 1Q2022 osarista

Teräksen hinnan seurannasta:
-itse katson sieltä sun täältä nähtävää satunnaistietoa
-Steelbenchmarkerin sivustolta näkee 2 kertaa kuussa datasarjaa
-aika samannäköistä käyrää sieltä tulee niin Europe HRC kuin US Plate
-hyvä huomata, että SSAB:n osarin käyrä päättyy maaliskuuhin kun ao käyrässä on mukana toukokuu
-Eli US plate on pitänyt pintansa kun taas Europe HRC on lerpsahtanut
-SSAB:lla on tuntematon määrä vuosisoppareita, ja kaiketi tuo Special Steel puoli erityisesti koostuu vuosisopimusasiakkaista
image

http://steelbenchmarker.com/history.pdf

11 tykkäystä

Ja sitten sananen kilpailijoista Amerikan mailta. Goldman Sucks heiluttelee teräsfirmojen kursseja: mm US Steel 5% laskussa, kun GS laski tavoitehintaa.

Eipä olisi iso yllätys, jos SSAB ja Outokumpu saisivat myös tavoitelaskuja osakseen. Tänään TV-uutisissa kerrottiin, että isojen kodinkoneiden ostot vähentyneet mm. inflaation takia. Rakentamisen hidastumisesta on myös merkkejä, ja autokauppa on jo hyytynyt monessa maassa selvästi. Toisaalta, sotateollisuus tulee tarvitsemaan paljon lisää terästä, eli ainakin SSABlla tehtaan piiput hehkuvat punaisina jatkossakin, oletan.

4 tykkäystä

Meps taitaa olla järkevin paikka seurata teräksen hintakehitystä:

Ongelma on, että ilmaiseksi tuolta ei saa mitään. Teräksen ostajat ja myyjät käyttävät Mepsin arvioita perustellakseen hintojen nousuja ja laskuja.

Kuuntelin eilen esityksen SSAB:n Hybrit hankkeesta. Haasteita siinä on energian saatavuuden kanssa, mutta muuten operaatio vaikuttaa aikatauluineen mahdolliselta toteuttaa.

10 tykkäystä

Ensimmäinen fossiilivapaasta teräksestä valmistettu kone ulos liukuhihnalta, kun vain 10 kk:ta aikaa ensimmäisestä valmistetusta fossiilivapaasta teräserästä :clap:

Ja lisää tulossa:

8 tykkäystä