Lindex Group (Stockmann Group)

Juuri näin ja en usko että yli 5 vuoden takaisinmaksu olisi mennyt hallituksessa läpi. Vaikkakin poistoja tulee lisää niin kassavirran pitäisi parantua.

3 tykkäystä

Isossa kuvassa hienoa, että Stocka saatiin Inderesin seurantaan, vaikka analyysin maalaama näkymä ja loppupäätelmät tuskin aiheuttaa välittömiä riemunkiljahduksia omistajissa.

Selasin pitkän läpi, en vielä perusteellisesti, mutta pääpiirteitä katsoen.

  • Lindexin tuloskuntoa ja kasvupotentiaalia on haarukoitu pitkän ajan keskiarvoista ja 2021-2022 aikaiselle hyvälle suorituskyvylle ei juuri anneta painoarvoa, vaan se tulkitaan enemmän väliaikaisena, josta otetaan tulevina vuosina selkeää takapakkia.
  • Logistiikkakeskuksen investoinnille ei juuri anneta arvoa tai uskota sen luovan merkittävää synergia/kasvupotentiaalia. Investoinnin vaikutus tulevaan osingonmaksukykyyn (heikentävä) todetaan. Itselleni jäi vaikutelma ajatuksesta, että investointi enemmän tuhoaa kuin luo omistaja-arvoa, mikä viittaisi myös siihen, että analyytikko ei täysin luota firman arviointikykyyn tehdä tuottavia investointeja.
  • Makrotalouden aiheuttamat haasteet (inflaatio, kohonneet kustannukset, negatiiviset valuuttakurssimuutokset, heikentyvä kysyntä) uskotaan osuvan Lindexiin lujaa. Tuotteiden hinnankorotusmahdollisuuksiin suhtaudutaan epäillen.
  • Hyviä nostoja ja yksityiskohtia, esim. vuokrakustannusten ilmoittamistapa tuloslaskelmassa

Analyysi vaikuttaa yhtä perinpohjaiselta, kuin kaikki Inderesin analyysit.
Itse omistan stockkaa, koska olen antanut merkittävää painoarvoa 2019 jälkeen tapahtuneelle hyvälle vaiheelle liiketoiminnassa, jossa mittarit ovat osoittaneet ylöspäin. Saneerauksen päättyminen voi aikanaan mahdollistaa myös arvoa luovia katalyyttejä. Aika näyttää, onko kyseessä yhtiöllä ollut vain väliaikainen hyvä vaihe (2021-2022). Jos näin, sijoituksen odotusarvo ei näytä erityisen hyvältä. Mutta katselllaan nyt rauhassa, pystyykö yhtiö haastamaan hyvällä tavalla ennustuksissa olevan riman, jota ei ainakaan ole asetettu yltiöpäisen korkealle.

Editointi: jos osakekohtainen tulos olisi tänä vuonna 30 snt ja ensi vuonna 17 snt (=ennuste), niin 12 kuukauden tavoitehinnaksi 2 € / PE lähes 12 kuulostaa aika korkealta firmalle, jolla tulos sulaa alta, ja joka ei maksa osinkoa. Markkinat hyväksyy tällä hetkellä kertoimeksi noin puolet tuosta, vaikka tuloksellisesti meno on ollut hyvää.

15 tykkäystä

Timon lista ostanut eilen salkkuunsa Stockmannia, vahva ajuri ylöspäin tämä ja edes vähän piristää synkeää aamua :wink: :+1:

8 tykkäystä

Jos Lindexillä on ollut väliaikainen hyvä vaihe 2021-2022, luulisi markkinassa olleen väliaikaista ylimääräistä buustia.

@Rauli_Juva No ovatko Lindexin lähimmät kilpailijat myös kasvaneet ja olleet normaalia kannattavampia 2021-2022?

10 tykkäystä

Kehoitan vielä vertaukseksi kuuntelemaan johtaja Jarin sanoman, etenkin Lindexin osalta. “Liiketoiminnan kasvu” tulee vahvasti esille monesta näkökulmasta. Tässä digitaalisuus ja investoinnit logistiikkakeskukseen.
Eihän maailmanvalloitus tapahdu yhdessä tai kahdessa vuodessa, se ollee selvää.Mutta jos johtaja Jari lukee Indersin analyysin, mitä lienee ajatellut ?
Tietysti johtajien pitää puhua valoisasta tulevaisuudesta ja kannustaa yritystä tehtyjen suunnitelmien suuntaan.Analyytikot heidän tehtävänsä on heittää kylmää vettä sijoittajien niskaan.

6 tykkäystä

Happamalta tuntuu maistuvan Indereksen analyysi Stockasta. Tulee väistämättä mieleen vuoden takainen tilanne SSH:n osalta. Varsinkin Kauppalehden keskustelupalstalla mollattiin analyytikkoa oikein olan takaa. Nyt olemme SSH:n suhteen viisaampia. Tulevaisuus näyttää kuinka Stockan käy.

4 tykkäystä

Raportissa on kerrottu nuo viimeaikojen vahvan tuloksen/marginaalin ajurit (meidän mielestä) eli:

Tämä johtuu osittain erittäin korkeasta tulostasosta vuosina 2021-22, jota ajoi nähdäksemme 1) kysynnän hyvä palautuminen koronan jälkeen, 2) korona-aikana neuvottelut kiinteiden kulujen säästöt (vuokrat ja henkilöstö) / koronatuet ja 3) USD:n heikentyminen, joka laski hankintakuluja 2021 ja
H122. Valuuttavaikutusta korosti se, että Lindex ei yrityssaneerauksen takia pystynyt suojaamaan
lainkaan USD-positiotaan huhtikuun 2020 ja syksyn 2021 välillä.

Ihan suoria kilpailijoita johon voisi marginaalikehitystä verrata ei nähdäkseni ole, esim. H&M toimii niin eri markkinoilla ja marginaalit liukuneet alas vuosia, joten niiden vertaaminen yksittäisinä vuosina Lindexiin ei mun mielestä kerro paljon. Yllä olevista kohdista 3) on täysin vain Lindexiä koskeva ja ollut käsittääkseni bruttomarginaalin suhteen aika tärkeä tekijä.

10 tykkäystä

Kyllähän yhtiöstä tuotettujen analyysien lukeminen kuuluu ilman muuta johtajan työlistalle, parhaimmillaanhan analyysi voi jopa tukea päätöksentekoa ja antaa uutta näkökulmaa. Ammattimaisesti tuotettu, kuitenkin yhtiötä ulkopuolisin ja objektiivisin silmin tarkkailevan analyytikon kommentit voivat selkiyttää moniakin asioita johdolle. Missään nimessä liian ruusuisen kuvan maalaaminen yhtiöstä ei kuulu analyytikon tehtäviin. Sen, varsin lyhyen seurantajakson ajan, jonka Rauli on Inderesillä ollut, olen huomannut, että myös kurssit tottelevat aika hyvin Raulin asettamia tavoitehintoja ja hän ei suinkaan ole ainoa kyseisiä yhtiöitä seuraava analyytikko. Toki vuosi 2022 ja edeltävät pari vuotta ovat kuin yö ja päivä ja hieman karhumaisempi näkemys on juuri nyt paikallaan, taantumapelkojen, kuluttajien ostovoiman ja voimakkaan korkojen nousun takia, puhutaanhan nyt 12 kuukauden tavoitehinnoista. Moni asia voi olla eri tavalla vuoden päästä.

9 tykkäystä

@Arimatti_Alhanko, näetkö lisäarvoa teoreettisella Lindexin eriyttämisellä siinäkin tapauksessa, että eriyttäminen tapahtuisi vasta monien vuosien kuluttua seuraavan nousukauden yhteydessä? Vaikuttaako tuo @Rauli_Juva:n kommentti aikaisempaan näkemykseesi lisäarvosta?

4 tykkäystä

Mielestäni harvinaisen hyvä raportti.

Kannattaa kyllä lukea ajatuksella tuo rapsa läpi ja käydä mielessään läpi ne fundamentit mitä siellä on käyty läpi. Johtopäätökset näistä fundamenteista voi ja kannattaa tehä itsenäisesti.

Esimerkiksi allekirjoittanut ei ollut tajunnut, että oikaistusta EBIT:istä puuttui vuokrat. Omissa mekaanisissa raapusteluissa pelkästään tämä yksityiskohta tiputtaa valuaatiota heti vähintään 25% ja ei-mekaanisesti ajateltuna vielä enemmän, koska heikentää spinnimahiksia merkittävästi.

Tehääs kysely

Olitko tajunnut että vuokria ei ole mukana oikaistussa EBIT:issä?
  • joo
  • en
  • katson vain tulokset / kannattavuus ei ollut osa sijoituspäätöstä / en ole tutkinut yhtiötä

0 äänestäjää

7 tykkäystä

@Emma_Kuusinen ja @Rauli_Juva keskustelivat Stockmannista. :slight_smile: :point_down:t3:

14 tykkäystä

Tätä aihetta on tässä ketjussa kyllä käsitelty lukemattomia kertoja, eli kaikki jotka ovat ketjun lukeneet tietävät tämän:

Esim:

Tässä vielä kerran tiivitys miten nuo accounting-pellet ovat typerillä päätöksillään tuloslaskelman pilanneet:

image

Muutoksella ei ole kassavirtavaikutusta eikä siksi myöskään vaikutusta yhtiön arvoon. Mikäli IFRS 16 -tavalla laskettuna saat yhtiölle pienemmän arvon vuokravelkojen vuoksi, on laskuissa virhe.

18 tykkäystä

Kiitos @Rauli_Juva että vastailet täällä kysymyksiin raporttiisi liittyen. Minusta yhtä erästä tärkeää asiaa ei ole kuitenkaan nostettu esille tässä kannattavuuskeskustelussa: nimittäin Lindexin taannoinen strategiauudistus.

Tämä strategiauudistus on nähdäkseni osaltaan parantanut huomattavasti Lindexin kannattavuutta viime vuosina. Siksi en täysin ymmärrä, miksi odotat Lindexin kannattavuuden heikkenevän vanhoille tasoille. Vielä kun ottaa huomioon Lindexin suhdannekestävyyden, jonka pitäisi olla erinomainen.

Oletko siis @Rauli_Juva sitä mieltä, että tämä strategiauudistus tulee vielä epäonnistumaan/on epäonnistunut?

Itse mestari @Pohjolan_Eka meinasi ainakin aikoinaan, että vanhojen lukujen tuijottelu on täysin turhaa.

10 tykkäystä

Mielenkiintoista tosiaan kuinka moni ketjua lukeva ei ole lukenut ketjua. :joy:

9 tykkäystä

Voiko tässä siis syyttää itsensä sijaan sitä että yksityissijoittajat eivät ole ymmärtäneet oikaistusta liiketuloksesta vielä neljäsosan menevän todellisuudessa molokin kitaan :smiley: Ainakin välittäjädatan perusteella yksityissijoittajapainotteista myyntiä, yli 70%:ssa kaikista kaupoista tänään NON-myyjä :nerd_face:

5 tykkäystä

Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä rakentavaa väittelyä @Arimatti_Alhanko ja @Rauli_Juva välillä. Tämä on kuin palkintohärkä samassa karsinassa verenhimoisen harmaakarhun kanssa :smiley:

Odotan että kumpikin heittää hanskat jäihin ja lyöntejä vaihdetaan hyvässä hengessä :triumph:

6 tykkäystä

Korjataan ensin faktat, tämä on suoraan raportista:

“Lindexin oikaistu liikevoitto on vuosina 2009-21 vaihdellut 16 – 80 EUR välillä ja vastaavasti marginaali 2,7 % ja 13 % välillä (viimeiseltä 12 kuukaudelta luvut ovat vieläkin paremmat). Näiden keskiarvot samalta ajalta ovat noin 45 MEUR ja 7,5 %”

Meidän ennuste 2023-25 on 10-11% marginaali ja noin 70 MEUR tulos eli aika reilusti yli historiallisen tason niin marginaalin kuin absoluuttisen tuloksen suhteen. Vähän turhaan tässä on tehty tulkinta, että pidän Lindexiä jotenkin huonona, en suinkaan. Susanne & co. on tehnyt erinomaista jälkeä yhtiössä viime vuodet, kysymys on vain siitä että meidän mielestä 2021-H122 on poikkeuksellisen kova marginaaliltaan. Kuten rapparissakin kirjoitan, meidänkin ennustama taso on edelleen Lindexin historiaan ja kilpailijoihin nähden tosi hyvä.

Olen kyllä myös eri mieltä siitä, että historiallisten lukujen tuijottelu olisi turhaa. Lindexin liiketoiminta on monella tapaa ollut 15 vuotta Stockmannin alla aivan samaa kuin nykyäänkin toki verkkokauppa on kasvanut.

Suhdannekestävää Lindex lähtökohtaisesti on, tosin nykyisen kaltaista ostovoiman laskua ei ole aikapäiviin nähty joten esim. finanssikriisiin vertaaminen tässä tapauksessa ei ole oikein. Mutta isolta osin meidän Lindex-näkemyksessä on kyse marginaalin normalisoitumisesta eikä niinkään liikevaihdon heikkenemistä, ei siellä toki semmoista kasvuakaan ole mitä osa tuntuu odottavan.

Tämä on toiveikas esitys, että tulos ennen veroja olisi sama IAS 17 ja IFRS 16, pätee kylläkin jos vuokravelat eivät ole kovin isoja. Kun Stocka siirtyi IFRS 16 käyttöön, nettotulos laski 9 MEUR. IFRS 16 säännöt kiinteistön myynnin ja takaisinvuokrauksen suhteen kuitenkin sotkevat pakkaa lisää ja tällä hetkellä Stockan nettotulos taas on IFRS 16-kirjanpidolla parempi kuin IAS 17 (ja IAS 17 vastaa siis kassavirtoja melko hyvin). Ja tämähän ei ole millään muotoa firman vika että raportointi tältä osin on näin sekavaa, kirjanpitosäännöt vain on tämmöset. Voisihan firmakin asiaa tietysti enemmän avata, mutta toivottavasti tämän suhteen meidän raportista on apua.

14 tykkäystä

Kyllä, tuo IFRS 16 ja sen soveltaminen täysin tarkkaan kirjanpitosääntöjen mukaisesti on yksi helvetti, mutta perussijoittajalle tämä ymmärryksen taso riittää aivan mainosti. Onneksi tuloslaskelma on ihmisen keksimä sosiaalinen konstruktio, jolla ei normaalitilanteessa sinänsä pitäisi olla merkitystä yhtiön arvoon, että miten siellä on lottorivit arvottu, muuten kuin tietysti sijoittajien ja analyytikkojen päässä. Kassavirta on kuningas.

9 tykkäystä

Jep kyllä tuosta on näemmä ollut useampaankin kertaan puhetta ja tuon pystyy päättelemään helposti jos olis IFRS16 hyppysissä niinkuin pitäisi olla jos tätä alaa haluaa vakavissaan harrastaa - vaan eipä ollut :slight_smile:.

Mutta pointtina vaan, että mielestäni analyysin arvo on luetella fundamentteja koherentissa muodossa. Yleensä vahvuutena on vapaus suhteessa yhtiön viralliseen raportointiin, mutta tässä tapauksessa siihen voi myös lukea selkeyden. Vastaavasti päinvastoin analyysin arvo ei mielestäni ole niin paljoa niissä johtopäätöksissä eli tavoitehinnassa jne… muuten kuin yhtenä mittatikkuna omalle analyysille.

Noh, suurempi synti sijoiittajalle foorumilla liian vähäisen roikkumisen sijasta on osaamattomuus alan standardeista.

3 tykkäystä

Kiitos @Rauli_Juva hyvästä rapsasta. Kaikki liikkuvat osat saatu nätisti selkeään pakettiin. Ja hyvä saada maata jalkojen alle ja näen tämän hyvänä pohjana keskusteluille.

Pari kysymystä/huomiota:

  • Oliko luvuissa oletettu, että dollarin vahvuus jatkuu näin poikkeuksellisellä tasolla (lähes pariteetissa) tästä eteenpäin? Viimeiset 10 vuotta liikuttu esim. EUR/USD osalta keskim. karkeasti 1,20 vaihtosuhteessa.
  • Ja oletko Lindexin 2023 ja 2024 marginaaleihin tehnyt oletuksia suotuisampien hankintahintojen suhteen, joissa valuuttavaikutus olisi saatu edes jollain tasolla neutralisoitua?
  • Oliko Lindexin luvuissa huomioitu säästöt vuokrakuluissa uuden logistiikkakeskuksen valmistuttua? Sain rapsasta kuvan, että logistiikkakeskuksella on vain negatiivinen vaikutus (syö kassan ja lisää kuluja).
8 tykkäystä