Taaleri sijoituskohteena

Saulin olettamus perustunut käsittääkseni (korjatkaa Sauli tai joku muu, jos olen väärässä) isoilta osin siihen, ettei Taalerille sopivaa ostettavaa ole mielinmäärin tarjolla - ainakaan järkevää hintaan kun markkinatilanne on mitä on… Ulkomailta saattaa löytyä jotain, mutta ne ovat itselleni tuntemattomia vesiä. Yritysostoja toivoisin itse, mutta ei vuolas osinkovirtakaan maailmanloppu ole kun omat Taalerit on nykyisin OSTilla.

Laajassahan on näin sanottu:

Arviomme mukaan
tämä pääoma tullaan käyttämään puoliksi
yritysjärjestelyiden sekä lisäosinkojen kesken.
Odotamme yhtiöltä keväältä 2022 vielä euron
osakekohtaista lisäosinkoa (+0,40e perusosinko) ja mikäli pääomalle ei löydy järkeviä
investointikohteita, tullaan keväällä 2023 jälleen
näkemään kohtuullinen lisäosinko.

3 tykkäystä

Viikonloppulukemiset tarjoaa Nordea (Taalerin maksamana), eli analyytikkoseurannan aloitus:

11 tykkäystä

Nopealla vilkaisulla aika samanlaisia johtopäätöksiä ja arvostusperusteita kuin Saulilla. Sinänsä hyvä, että analyysien määrä kasvaa, mutta palaa niihin jo jonkin verran rahaakin, kun Taaleri maksaa Danskelle, Inderesille ja Nordealle.

Toivottavasti analyysit saavat myös lisää näkyvyyttä, muutkin kuin Inderesin. Kuinka moni huomasi, että Danske nosti 5.11. Taalerin fair value -arviota eurolla? Minä huomasin nyt. Kurssiin se ei vaikuttanut sitä eikä tätä, toisin kuin pienetkin muutokset Inderesin näkemyksessä.

1 tykkäys

Olet @Sereno oikeassa, tässä casessa pidä olisi todennäköisesti oikea suositus tällä hetkellä. Tätä keskustelua pidä-suosituksen ympärillä on käyty säännöllisesti, mutta olemme aina lopulta päätyneet siihen, että pidä-suositus ei ole sijoittajien kannalta optimaalinen. Meillähän ei tosiaan ole mitään insentiiviä saada porukkaa käymään kauppaa ja pidä-suositus voisi omalta osaltaan vähentää tätä, joka olisi hyvä asia. @Kalle92 on tässä ihan asian ytimessä taas siinä, että isoimpia pelkoja pidä-suosituksessa on se, että siitä tulee uusi vähennä (kuten tällä toimialalla on historiassa ollut). Lisäksi kuten olen aiemmin sanonut, niin tuo pidä on kyllä melkoinen “compounder-killeri”.

Voisin taas nostaa tämän pidä-keskustelun pöydälle talon sisällä ja hakea tähän sparrausta myös yhteisöltä. Palataan tähän asiaan toisessa ketjussa :slight_smile:

10 tykkäystä

1. Miten voidaan antaa positiivinen tulosvaroitus, jos ei ole ohjeistusta?

Jos yhtiön numerot poikkeavat paljon markkinoiden ennusteista, niin tämä voi laukaista tarpeen tulosvaroituksen antamiselle. Tässä ei sinänsä ole mitään ihmeellistä ja menee ihan pörssin sääntöjen mukaan.

Miten voidaan antaa positiivinen tulosvaroitus, jos ideana on tulouttaa jo tienattuja tulospalkkioita?

Kyllähän nuo tuottikset ovat ihan normaaleja tuottopalkkioita/myyntivoittoja. Wanhojen tuulirahastojen tuottikset ovat merkittävästi aiempia odotuksia korkeammat (liittyy aiemmin tehtyyn rahoitusjärjestelyyn). Tuo 3-4m sisältää kyllä paljon muutakin kuin Inderesin. Tuo Inderesin osuus on itseasiassa aika pieni. Isompi rooli on aiemmin ilmoitetulla Oima Oy:n myynnillä (entinen Suoratyö). Lisäksi en yllättyisi että sieltä vielä saataisi joku muu pienempi irtaantuminen loppuvuoden aikana.

Muistuttaisin tässä siitä, että näillä tuottiksilla/myyntivoitoilla on aika vähän merkitystä yhtiön käypään arvoon :slight_smile:

7 tykkäystä

Kuten @lettumaha tuossa aiemmin kertoikin, niin minun on vaikea nähdä että yhtiö saisi tuon kaiken pääoman investoitua. Pitää muistaa, että yhtiö on aiemmasta poiketen antanut aika tiukat raamit tuolle pääoman käytölle ja se on pakko sijoittaa nykyliiketoimintaan. Tuolta sektorilta en vain oikein näe, että Taaleri löytäisi järkevää ostettavaa isommassa mittakaavassa. Näin ollen jäljelle jää vain pääoman palauttaminen omistajille.

Tuo Nordean analyysi vaikuttaa oikein laadukkaalta ja suosittelen lämpimästi lukemaan myös sen. Yleisesti ottaen suosittelen seuraamaan/lukemaan myös noita muita tarjolla olevia analyysejä ihan kaikissa yhtiöissä, sillä useampi näkemys on aina parempi kuin yksi :slight_smile:

12 tykkäystä
11 tykkäystä

S-Pankin tuoreesta sijoituskatsauksesta Lippo Suomisen näkemyksiä:

"Sijoittamisen tavoitteena on tuottojen saaminen, ja kun niitä ei ainakaan korkomarkkinoilta ole luvassa, sijoittajat etsivät tuottoja muualta. Tästä vuodesta ensi vuoteen jatkuvia sijoitustrendejä onkin vaihtoehtoisten sijoituskohteiden lisääminen ja vastuullisuuden korostuminen. Osakepainoja on jo nostettu, joten nyt halutaan tuottoja muista lähteistä. Voittajia ovat tässä tilanteessa esimerkiksi erilaiset kiinteistösijoitukset (asuntojen lisäksi halutaan muitakin vaihtoehtoja) ja private equity -sijoitukset.

Suuri tuotto ei ole enää ainoa asia, jota sijoituksilta halutaan hinnalla mitä hyvänsä. Vastuullisuudesta on tullut sijoituksissa yhä enemmän arkipäivää, ja se ohjaa yhä useampia sijoittajia. Uusimpana trendinä on lisääntynyt vaikuttavuus, jossa sijoittaja haluaa, että hänen sijoituksellaan on maailmalle positiivinen jalanjälki. Tällä saralla kehitys onkin lupaavaa, sillä markkinoilla on tarjolla yhä enemmän erilaisia tuotteita, jotka tuoton lisäksi tarjoavat mahdollisuuden vaikuttaa myönteisesti yhteiskunnan kehitykseen."

9 tykkäystä

Oi kumpa Taaleri vain osaisi viestiä ja kuuluttaa maailmalle paremmin loistavan menneen ja tulevan vastuullisuustrendin ytimessä olevan (uusiutuvan energian) trackinsä, tiiminsä pätevyyden ja olemassa olevat aihionsa. Kukaan ei tule kotiovelta hakemaan vaikka omistajat ja johto kuinka näin itse uskoisivatkin ja tässä tapauksessa ulkoisen sijoittajaviestinnän ytimessä pitäisi olla jo tehdyt toimenpiteet (Tuulivoima vuodesta 2010) ja nyt pöydällä olevat aihiot. Tällä hetkellä muut sekundäärisemmät toimijatahot (Ålansbanken jne) vievät imagopeliä 100-0 uusiutuvassa energiassa, tai ainakin viestinnässä antavat mielikuvia paremmuudestaan/edelläkävijyydestään, sillä välin, kun Taaleri toimii ja tekee isoja tekoja taustalla. Tämä on asia, jota olen ihmetellyt pidemmän aikaa niin kotimaisella kuin kansainvälisellä tasolla Taalerin sijoittaja- ja mediaviestinnässä. Tämä menee pian siihen kategoriaan —> ”suomalainen insinööri rakensi maailman parhaan tuotteen, josta kukaan ei tiennyt tai tullut teknologiakylästä sitä hakemaan. Ruotsalainen insinööri oli sillä välin jo myynyt tuotteen, tarinan ja mielikuvan maailmalle.”

12 tykkäystä
11 tykkäystä

Analyytikon lyhykäinen kommentti Aktian ja Taalerin uuteen asuntorahastoon liittyen. :point_down:

“Uusi Asuntorahasto VIII on ensimmäinen Taalerin ja Aktian yhteistyörahasto, ja se käynnistää toimintansa ensi vuoden alussa. Rahasto keskittyy rakentamaan laadukkaita ja energiatehokkaita vuokrakohteita Suomen suurimpiin kasvukohteisiin.”

6 tykkäystä

Huomenna olisi sitten tarjolla Taaleri&Aktia duettoa 07.45 alkaen: Aktia & Taaleri Q4’21-tuloslive 16.2. noin kello 7.45 | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus

Ennakkokommentti löytyy täältä:

Keskeiset pointit huomista ajatellen:

Tulos on suunnilleen tiedossa, lähinnä kiinnostaa mitä omaisuuseriä sieltä on Q4:llä myyty sekä uuden johdon kommentit salkun tyhjennyksen aikataulusta.

Pääomarahastoissa operatiivinen kehitys ollut suunnilleen linjassa odotuksiin. Uuden johdon kommentit kasvun kiihdyttämiseksi ovat hyvin relevantteja (arvioni mukaan tämä oli tärkein syy tj vaihtoon).

Garantia tekee tosi kovan tuloksen ja sen pitäisi jakaa Taalerille isot osingot

Odotamme 1,0 euron lisäosinkoa ja 0,40e perusosinkoa. Taalerilla on hyvin varaa tuohon 1e/osake lisäosinkoon ja meidän on edelleen vaikea nähdä, että koko rahasäkki saataisi töihin nykyliiketoimintaan. Lisäosinkoon liittyy toki epävarmuutta, koska yhtiö ei itse ole kovinkaan selvästi kommunikoinut ylimääräisen pääoman käyttöä.

All in all mielenkiintoinen raportti tiedossa!

19 tykkäystä

Vieläkin ihmetyttää Robinin kohtalo. Eiköhän nämä tulosluvut ole vielä Robbanin perintöä omalta osaltaan?

No niin, nyt on uusi kippari päässyt ääneen.

Kulu"ylitykset" ilmeisesti kertaluonteisia, tj vaihtoon liittyvät kulut melko isoja.

Garantialla men ihan mukavasti taas.

Omas salkus saa Taaleri pysyä isohkolla painolla.

3 tykkäystä

Vakuuttava kokemus uudella toimarilla ja etenkin kommentit makrosta oli mielenkiintoisia ja antoi erittäin asiantuntevan kuvan.

@Sauli_Vilen herkuttelit kommentilla “kunnes toisin todetaan” Garantian kohdalla. Haisteletko, että voisi tapahtua joitain liikkeitä? :slightly_smiling_face: Minulle jäi myös sellainen kuva lisäosingon suuruudesta sekä kommenteista, että ehkä kaikkia varainhoitoliikentoiminnasta saatuja varoja ei jaettaisiinkana pois. Mitä olet mieltä? Voisko olla mahdollista, että niitä sijoiteltaisiin omiin rahastoihin? Toi “talent density”-kommentti oli mielenkiintoinen ja viittaisi johonkin tällaiseen?

Laittelet näitä varmaan raporttiin, mutta ehkä aktiiviset foorumilaiset ansaitseen hieman alkupaloja! :grin:

Edit/lisäys. Melko kallista puuhaa tosiaan tollainen toimarin vaihto. Siinä oletetaan uuden toimarin tuovan reilusti lisäarvoa.

9 tykkäystä

Luetaan sitten täältä. Nopeaa toimintaa!

https://www.inderes.fi/fi/odottavan-aika-pitka-4

2 tykkäystä

Joo tuo makrokommentti oli kyllä mielenkiintoinen. Teki mieli sanoa “kerro vielä lisää” :slight_smile:

Ei ole mitään erityistä riidiä, että jotain olisi tapahtumassa. Päin vastoin, nyt kun Garantia on saatu ihan hurjaan iskuun ja Garantia jakaa Taalerille kovaa kassavirtaa (2021:15 MEUR). Miksi sitten jatkuvasti kyselen ja pallottelen tällä Garantian roolilla? No siitä yksinkertaisesta syystä, että Garantialla ei ole mitään synergioita Taalerin ydintoimintaan ja siitä, että en ole ollenkaan varma antavatko markkinat Garantialle täyden arvon osana Taaleria. Lisäksi Taalerin omistajilla ymmärretään omistaja-arvon päälle ja tässä mielessä mitään henkisiä blokkeja Garantian irtaantumiselle ei varmasti ole. Jokainen voi itse miettiä, että minkä hintalapun antaisitte Garantialle: 2021 PTP 22 MEUR, 2017-2021 keskiarvo tulos 14 MEUR, 2017-2021 keskimääräinen maksutulon kasvu 14%, 2021 osinko 15 MEUR. DCF-mallilla saadaan varovaisilla oletuksilla tuo 176 MEUR ja ei tarvi mitään amerikantemppuja tehdä, että tuo arvo nousee yli 200 MEUR. Teoriassahan yksi polku voisi olla Garantian listaaminen jakautumisen kautta. Garantia saisi pörssistä “oikean arvon” ja myös Pääomarahastot olisi helpompi arvottaa itsenäisenä liiketoimintana. Tätä olen spekuloinut ennenkin, mutta nyt tämä olisi varmasti realistisempaa kuin aiemmin johtuen Taalerin tarinan etenemisestä (fokus pääomarahastoihin, pois konglomeraatista) ja Garantian hurjan hyvä kehitys. Tosiaan selvyyden vuoksi totean, että yhtiö ei ole vihjannut mitään tähän suuntaan ja tämä on ihan meikämandoliinin spekulaatiota :slight_smile:

Sitten tuosta Pääomarahastojen kasvattamisesta yrityskaupoilla. Kyllähän Taaleri varmasti haluaisi kiihdyttää tuota kasvua yrityskaupoilla ja tämä olisi enemmän kun perusteltua (Pääomarahastojen ylösajo on tosi pitkissä puissa orgaanisesti). Ongelmana on se, että noiden vaihtoehtoisten managerien hinnat on tosi kovia ja siellä on vaikea löytää mitään järkevää ostettavaa. Suomessa en Dasoksen lisäksi edes keksi mitä merkittävämpää Taaleri edes voisi ostaa. Jotain tosi pientä toki voi aina löytyä, mutta niihin menevä raha on miljoonia, ei kymmeniä. Näin ollen pidän edelleen todennäköisimpänä, että yhtiö palauttelee tuota pääomaa ulos. Meillä on kahdelle seuraavalle vuodelle 0,50e/v lisäosinkoa ja näiden jälkeenkin taseessa on 50 MEUR käteistä. Toki kiva jos löytävät tälle jotain fiksua käyttöä, mutta todennäköisyydet ovat kyllä sitä vastaan.

Btw, kun alttimanagerien valuaatioista oli puhe, niin ohessa tuore transaktio missä ostokohde hinnoiteltiin +5%/AUM hinnalla: Schroders to buy renewable investor Greencoat for $473 mln | Reuters

23 tykkäystä

Pitäisikö rapsassa olla osinko 1,2€ kun on 1,4€?

Kiitos huomiosta, korjataan :slight_smile:

2 tykkäystä