Tecnotree sijoituskohteena

Onhan tuo Inderesin sivuilta löytyvä omistajalistaus tosiaan harhaan johtava, varsinkin kun sen alla on teksti: Omistajatiedot ovat edellisen kuukauden viimeiseltä päivältä.

Ja nyt ilmeisesti onkin vuodelta 2019 ainakin Luminosin osalta?

@MoneyWalker Holdingsin tietokannassa on luultavasti jotain häikkää tuon osalta. Laitan sinne viestiä tästä niin saadaan tuo selvitettyä.

36 tykkäystä

Hei! Laitoitko sinne viestiä. Onko tullut vastausta.

2 tykkäystä

Terve @PikkuElli ja @MoneyWalker ,

Tosiaan tieto oli vuodelta 2019 ja Holdings on nyt päivittänyt tiedon heinäkuulle 2020. Kuten näkyy meidän sivuilla omistus on nyt 18,57 % (aik. noin 22,5 %). Eli valitettavasti tuo omistus ei vieläkään täysin ajan tasalla. Holdings ei pystynyt vielä päivittämään tuota nykyhetkeen, sillä omistusosuuden muutoksesta ei ole aikoinaan tullut liputusilmoitusta. Koska kyseessä on hallintarekisteri heidän on ilmeisesti vaikea selvittää tarkkaa omistusta, sillä omistusta voisi periaatteessa siirtää hallintarekisterien välillä. Mutta luottaisin tässä tilanteessa kuitenkin yhtiön omaan omistajaluetteloon, jossa kyseessä olevan hallintarekisterin omistus on toukokuun lopulla ollut 12,95 %. Myös tuossa hiljattain pidetyssä Danske Bankin Small ja Mid Cap sijoittajaesityksessä (joka taisi olla linkattuna myös tänne) yhtiö oli ilmoittanut Luminoksen omistuksen pyöristettynä 13 %:iin.

18 tykkäystä

Maksumuurin takana. Nordean suositus: Lisää

" Vanhan sijoitusviisauden mukaan ostolaidalla kannattaa olla, kun yhtiön toiminnasta parhaiten perillä oleva sisäpiiri painaa ostonappia. Signaali ei ole kuitenkaan täysin selvä, sillä myyjänä toimii hallituksen puheenjohtajan paikkaakin pitävä Fitzroy Investments Limited .

Kaikesta huolimatta osaketta ei voi pitää erityisen kalliina, vaikka ensimmäisen osavuoden tulos olikin pehmeä. Liikkeissä on kuitenkin hyvä olla tarpeen vaatiessa nopea, jos pehmeys jatkuu myös seuraavina osavuosina. Nykyisen tiedon valossa ostaminen vaikuttaa myyntiä houkuttelevammalta vaihtoehdolta."

41 tykkäystä

@Eemeli_Oikarainen , vastaan itselleni. Olisi kyllä hyvä saada tähän selkoa, jotta Inderesin raportteja lukiessaan tietää, kuinka Inderes on laskenut ROI-%:n.

Inderesin käyttämä ROI%-kaava Q&A-artikkelin mukaan Viisi sijoittamisen tunnuslukua ROE ROI Gearing Omavaraisuusaste EBIT

(Nettotulos + rahoituskulut + verot) / keskimääräinen sijoitettu pääoma (=oma pääoma plus korolliset velat)

Eemelin esittämä Miksi ROIC:lla on väliä?

@Roni_Peuranheimo ja @Atte_Riikola, missä kohtaa olen laskenut ROI-% eri tavalla kuin Inderes? Tässä on esimerkkinä Tecnotree. https://www.inderes.fi/fi/system/files/company-reports/yhtiopaivitys_tecnotree_020522.pdf
kuva

Käytin kaavaa: ROI-% = (Nettotulos + rahoituskulut + verot) / (oma pääoma + korolliset velat)
Laskennassa käytin kyseisen vuoden lukuja tuloslaskelmasta ja taseesta. Olisiko pitänyt käyttää pääomille vuoden alun ja lopun keskiarvoa?
kuva

8 tykkäystä

Terve @MoneyWalker

Laskemme ROI-%:n juuri niin kuin aavistelitkin, eli pääomalle käytetään kahden vuoden keskiarvoa. Muilta osin laskutapa on ilmaisemasi kaavan mukainen. Tuloslaskelma kertoo kuinka paljon tulosta yritys tekee vuoden aikana, kun taas tase mittaa yrityksen taloudellista tilaa tiettynä ajankohtana. Pääoman tuottoa mitatessa käytetään siten vuoden aikana taseessa ollutta keskimääräistä pääomaa (keskiarvo kahdelta vuodelta). Tämä uskoakseni selittää eron sinun laskelmiisi.

13 tykkäystä

Kiitos @Roni_Peuranheimo nopeasta vastauksesta. Jokin ei vielä täsmää. Esimerkiksi vuoden 2021 ROI-% = (18,4+2,2+3,1) / ((19,9+67,7+19,8+2,8) / 2) = 43,0%

Inderesinraportissa 46,8%
kuva

1 tykkäys

Näin nopealla tutkailulla uskoisin, että laskelmassasi nuo korolliset velat ovat väärin.

Tecnotreen TP 2021 mukaan korolliset velat ovat seuraavat:

Loput laskelmassasi olevat velat näyttäisi pitkälti olevan verovelkoja, vuokrasopimusvelkoja yms, jotka eivät lähtökohtaisesti ole korollisia. Tuolla oikaisulla päästään Indereksen kanssa samoihin lukemiin ROI:n suhteen

6 tykkäystä

Kiitos @Mr_Jones :star_struck: Jättämällä “Muut pitkäaikaiset velat” pois pääsin kahden merkitsevän numeron tarkkuudella samaan kuin Inderes, joten nyt tiedän kuinka Inderes laskee ROI:n :blush:

Näin Tecnotree sijoittuu vertailussa Inderesin mallisalkkuyhtiöihin. ROI-% 2022e on joukon toiseksi paras. Ennustettu rahavirtakaan ei ole muista kasvuyhtiöistä poiketen pahasti takapainotteinen. Korkojen noustessa takapainoinen rahavirta on sijoittajien inhokki.

kuva

Jätin rahasammot pois vertailuista, koska niille en löytänut raporteista sopivaa dataa :grin:

75 tykkäystä

Pystyisiköhän joku kysymään Tecnotreeltä suoraan, mikseivät anna ohjeistusta liiketoiminnalleen? Asiaa yrittänyt kerran sähköpostin kautta kysyä, muttei vastausta kuulunut. Olisiko jollain paremmat yhteydet yhtiöön päin?

Tätäkin asiaa jo pyydetty analyytikolta osarivideoiden yhteydessä kysyttävän, muttei ainakaan ole omiin silmiin syytä löytynyt.

44 tykkäystä

Tarkoitus jutella toimarin kanssa pian joten voin nostaa asian esille :+1:

142 tykkäystä

Moi,

milloin puhelu on tarkoitus järjestää ja milloin mahdollisesti saa kuulla sen sisällöstä?

11 tykkäystä
12 tykkäystä

Menee hieman ohi aiheen mutta on karmean näköistä kun yritetään laskea verrokkiryhmien p/e-luvun KESKIARVOA. Hälytyskellojen pitäisi aina soida kun ylipäätään mistään osamääristä yritetään laskea keskiarvoja.

Inderesin vuoden 22 ennusteella Efekten p/e on muuten 570, joten näiden verrokkien p/e keskiarvo olisikin reilusti yli 100. Mutta mistä se kertoo? Ei yhtään mistään, koska on yksinkertaisesti matemaattisesti väärin laskea p/e-luvuista keskiarvoja. Indereskin sortuu ainakin joissain raporteissaan samaan. Mediaanit riittäisivät varsin hyvin yksinään.

29 tykkäystä

Vaikea ottaa kantaa tuohon laskentatapaan, kun ei ihan osaamisaluetta. Minusta kuitenkin isompi asia on itse uutinen. Iso maailmanlaaja sijoitussivusto suosittelee yritystämme sijoituskohteeksi! Hieno juttu :slight_smile: Ja jos heillä nuo kaavat käytössä, niin why not.

1 tykkäys

“suosittelee”.

Tuon sivuston toimintatapa on bottailla kaikista maailman tickkereistä “juttua” jotka pohjautuu teknisistä luvuista tehtyihin laskelmiin. Näin saadaan paljon Google-baitteja joihin tickerillä firmasta juttuja hakevat sijoittajat iskevät kiinni ja klikkaavat. Joo, teoriassa botin löytämä numeroiden näyttämä “hyvyys” voi olla ihan todellista, mutta en usko että kukaan ihminen on tähän juttuun edes koskenut.

37 tykkäystä

Jos katsot laajemmin tämän SimplyWallstreeten ” tavoitehintoja. niin huomaat, että likimain kaikissa teknoissa heillä on ”tavoitehinta” n.2x nykyhinta. Syy lienee siinä, että hinnoittevat kaikki osakkeet ikään kuin ne olisivat Jenkki- osakkeita.

1 tykkäys

Vuoden 2006 Tecnotreellä ei ole juuri tekemistä nykypäivän Techotreen kanssa. Aika iso käänne tapahtui 2016, kun tappiollisen Tecnotreen toimitusjohtajaksi nimitettiin Padma Ravichander.
Wikipediassa on historian perustiedot Tecnotree wikipedia

30 tykkäystä

Miksi yhtiö on syklinen? Mihin väitteesi perustuu, ettei rahat tuloudu yritykselle?

Olisi hyvä ottaa yhtiöstä selvää ennen kuin kirjoitellaan tänne asiasisällöltään turhia viestejä

16 tykkäystä