Tesla - Johtava tulevaisuuden autovalmistaja? (Osa 2)

Entä ominaisuudet, onko niistä mitään luotettavaa tietoa?

En sanoisi full denial. Eiköhän odoteta ensin, että puheille löytyy katetta. 4680 tuotanto on lähes joka kvartaali ollut kymmenien prosenttien kasvussa, uutta parempaa versiota ollaan oltu juuri ottamassa tuotantoon , uuden dry cathode linjaston avajaisia juhlittu yms.

Näin Musk kuvaili battery dayssa 2020 4680 linjaston kehitysvauhtia:

There’s a clear path to success, but a ton of work between here and there. But this is a really profound improvement. Again, for people that know battery manufacturing, this is gigantic. We’ll probably be on machine revision six or seven by the time we do large scale production. The rate at which the machines are being improved is extremely rapid. Literally every three or four months, there’s a new rev.

Tuotantotavoitteet olivat tällaisia

And then long-term, we’re expecting to make on the order of a 3000 gigawatt hours or three terawatt hours per year. I think we’ve got a good chance of achieving this actually before 2030, but I’m highly confident that we could do it by 2030.

Tänä vuonna jädään alle tuhannesosaan tavoutteesta.

10 tykkäystä

Ja vielä yksi lainaus vuoden 2020 battery daysta

I would say it’s probably about a year before we get to the 10 gigawatt hour annualized rate with the pilot plant. And this is just a pilot plant. The actual production plants will be more on the order of maybe 200 gigawatt hours, maybe more over time.

Eli Fremontin pilot plant piti tehdä vuonna 2021 10 GWh, Austin ja Berlin valmiina molemmat 200 GWh.

2024 ehkä tehdään 3 GWh.

En siis tuulettaisi vielä, vaikka Tesla jälleen kerran lupailee läpimurtoa.

6 tykkäystä

Sun täytyy ymmärtää, että tuo kuivaprosessi on 4680 akun isoin mullistus. Se poistaa akun valmistuksesta monta vaihetta ja nopeuttaa sitä merkittävästi, tuoden merkittäviä kustannussäästöjä. Sitä on yrittänyt pelkästään akkuvalmistukseen keskittyneet yhtiöt kehittää onnistumatta siinä. Tai siis ovat onnistuneet labraolosuhteissa, mutta eivät viemään sitä massatuotantoon. Tesla näyttäisi nyt onnistuneen siinä, pitkän kehitystyön tuloksena. Vaikka se ei ratkennutkaan ihan niin nopesti, kuin Tesla aiemmin toivoi. Koskaan aiemminhan Tesla ei ole sanonut, että se on nyt ratkaistu ja otetaan massatuotantoon ajankohtana X. Nyt on. Akun ominaisuuksissa on otettu steppejä eteenpäin, mutta ei kuitenkaan kokonaan ratkaistu dry puolta. Uusi parempi versio (4680 Gen 2) on jo otettu käyttöön. Siinä parempi energiatiheys ja muita parannuksia. Dry process akku lienee siten 4680 Gen 3.

Niin kauan kuin teknologia ei ole valmis ja akku on kalliimpi valmistaa kuin kolmansien osapuolien akut on ostaa, ei varmaan ole järkevää skaalata tuotantoa? Eikö se ole aika yksinkertaista bisneslogiikkaa?

Nyt kun teknologia on valmis ja skaalaamiskelpoinen myös kustannusnäkökulmasta, voidaan alkaa seuraamaan miten se kasvaa. Jätit sopivasti tuosta lainauksestasi sen 100 GWh alkutavoitteen, joka Battery Dayssa oli se primääritavoite. Nythän Larsin antamista luvuista voidaan laskea, että jo Q2 run rate oli 9 GWh (ts. sun laskelma on muutenkin väärin). Ollaan siis jo 1/10 alkutavoitteesta ennen, kun edes aloitetaan varsinainen dry 4680 skaalaaminen.

Tuollaisille 10v päähän annetuille kunnianhimoisille tavoitteille voi viitata kintaalla. En usko Teslan valmistavan 20 miljoonaa autoa enkä usko Optimuksen nostavan markkina-arvoa 30 biljoonalla. Enkä usko Teslan valmistavan 3000 GWh akkuja. Mutta uskon, että tulevaisuus voi olla aivan hemmetin kirkas Teslalle ja sen eri segmenteille, joissa koko ajan otetaan teknologisia harppauksia eteenpäin.

16 tykkäystä

Tuli tälläinen vastaan LinkedIn:ssä.

Tesla palkkaa 30 prosessihenkilöä 4680 tuotannon laajennuksia operoimaan.
Tämä siis tarkoittaa, että siellä on uusia tuotantolinjoja valmiina käyttöön.
Ei vaikuta siltä, että oltaisiin kuoppaamassa yhtään mitään vaan päinvastoin.

image

13 tykkäystä

Lokakuussa 2022 oltiin 4GWh tahdissa ja nyt sitten 9GWh tahdissa, mutta jostain syystä autoihin niitä saatiin vuonna 2023 alle 1GWh:n edestä ja 3GWh edestä tänä vuonna.

Ja kuinka monta GWh:ta on valmistettu dry cathode prosessilla, joka Jukan mielestä nyt on ratkaistu ongelma? Vastaus on: ainoastaan demoakkuja.

Ja mihin Kato Roadin 10GWh vuosituotanto menee? Oikeasti siellä ei ole merkittävää tuotantoa.

7 tykkäystä

Varmaan aika pointless edes vastata enää sinulle, kun et tunnu tajuavan. Sanon sen nyt kuitenkin viimeisen kerran: millään aiemmalla run ratella ei ole mitään merkitystä, jos ei ole skaalaamiskelpoista tuotetta. Nyt Teslan sanojen mukaan on, vaikka et sitä uskokaan. Voit sitten tulla pätemään, jos käy ilmi, ettei dry cathode ollutkaan ratkaistu. Muutoin tuo räksytys alkaa näyttämään aika tyhmältä.

Liitän tähän vielä kuvankin Cybertruckista, jossa tuo teknologia on sisällä. Tosin et varmaan sitäkään usko.

14 tykkäystä

Mutta eikö sillä ole merkitystä, kuinka hyvin Teslan aiemmat lausunnot ovat osoittautuneet paikkansa pitäviksi?

Yritin lainauksilla osoittaa, että se mitä Tesla lupaa, ei välttämättä toteudu. 2022 ei oltu 4GWh vauhdissa vaikka Tesla niin väitti. Dry cathode linjasto ei ollut käytössä, vaikka Tesla siitä kuvia osariinsa liitti.

Nythän Moravy vain lupaili: We’re on track for production launch on Q4.

Vedät mutkat suoraksi, jos tuon lausunnon perusteella julistat dry cathode prosessin ratkaistuksi, varsinkin ottaen huomioon Teslan historian 4680 akkujen kanssa.

21 tykkäystä

Kadyrov kertoi saaneensa Muskilta Teslan kyberkuorma-auton (tass.ru)

Koko juttu konekäännöksen läpi niin ei tarvi tuon vuoksi mennä .ru sivulle:

" Tšetšenian johtaja Ramzan Kadyrov kertoi saaneensa Teslan toimitusjohtajalta Elon Muskilta Cybertruck-sähköisen lava-auton ja testanneensa sitä.

"Saimme Teslan kyberkuorma-auton arvostetulta Elon Muskilta. Testasin mielelläni uusia laitteita ja varmistin henkilökohtaisesti, että ei ole sattumaa, että sitä kutsutaan “kyberpedoksi”, Tšetšenian johtaja kirjoitti [Telegram-kanavallaan] ja lisäsi, että auto lähetetään NVO-vyöhykkeelle, jossa se on kysyntää erinomaisten ominaisuuksien ansiosta.

Kadyrov kutsui myös Muskin vierailulle Groznyiin."

Jaa, on tuosta Reutersillakin: Russia’s Kadyrov equips Tesla truck with machinegun for war | Reuters

3 tykkäystä

En tosiaan itsekään ymmärrä miten voisin ajatella jotain tuollaista näiden lausuntojen jälkeen:

Cole Otto - Senior Manufacturing Engineer, 4680 Cell Development
Introducing the first-ever Dry Cathode Cybertruck! In July, we kicked off vehicle testing with our groundbreaking in-house dry cathode 4680 cells. This is a significant milestone in advancing both technology and cost efficiency

Lars Moravy , VP of Vehicle Engineering at Tesla
We’ve built our first validation Cybertruck with dry cathode process made on our mass production equipment, which is a huge technical milestone and we’re super proud of that. We’re on track for production launch with dry cathode in Q4, and this will enable cell cost to be significantly below available alternatives, which was the original goal of the 4680 program.

Tekisi mieli kysyä osaatko englantia, mutta kysynkin etkö vain halua ymmärtää sitä?

En ymmärrä mitä luulet voittavasi sillä, että kyseenalaistat sen mitä Q2 callissa sanottiin. Todennäköisesti vain näytät idiootilta siinä vaiheessa, kun dry 4680 rullaa tuotantolinjoilta Q4 aikana. Pahimmassa tapauksessa uudessa teknologiassa tulee vielä joku uusi viivytys viimeisissä testeissä ja se saadaan tuotantoon esim. seuraavassa kvartaalissa. Sillä ei ole käytännössä mitään merkitystä sijoituscasen kannalta. Pullonkaula viime vuodet on ollut massavalmistusmenetelmä, joka varmuudella näyttää nyt olevan ratkaistu.

Muistan samalla miksi en jaksa juuri tänne enää kirjoitella, kun homma menee aivan alatasoiseksi väittelyksi siitä ymmärtääkö lukemaansa tai uskooko mitä johto sanoo jo olevan ratkaistu.

Ehkä voit jatkaa nyt vaikka FSD:n dissaamista siihen asti, kunnes olet senkin kanssa väärässä?

19 tykkäystä

Ketju oli reilun viikon hiljaa, kunnes herätit sen alla olevalla avauksella. Avaustapa ei varmasti vaikuta, miten keskustelu lähtee siitä jatkumaan? Jos haluaa parempaa keskustelua, kannattaa siihen ehkä panostaa itsekin. Tätä typerää touhua on täällä molemmilta puolilta.

48 tykkäystä

:joy::joy::joy: et usko itsekään että näemme q4 tätä… ehkä q1 tai joskus.

Tässä on teslan kanssa tottunut siihen että kun annetaan päivämäärä , niin se on aika liukuva käsite.
8.8 piti olla iso päivä viimeksi. Ei ollut .

Ettei mee ihan offttopick niin aika lailla kurssi menee ylös ja alas. Toki näillä että tulee sitä ja tätä saadaan puhuttua kurssia ylös. Oma usko alkaa olemaan loppu tähän. Mitä fsd videoita kattelee niin osittain menee ihan jees. Ja osittain sitten ihan persiilleen .

Lienee vielä 5v odottelua ennen kuin on oikeasti toimiva… ja Suomen talveen 100 vuotta

15 tykkäystä

Mitähän tässä nyt tarkoitetaan tuotannolla puolin ja toisin? kuivan katodin tuotantoa, 4680 kennojen tuotantoa kuivalla katodille, 4680 kuivan katodin akkupakettien tuotantoa vai cybertruckien tuotantoa näillä akkupaketeilla?

Lainaan uudelleen tätä Jukan laittamaa Larsin viestiä jossa sanotaan, että Tesla on jo rakentanut auton suuren volyymin tuotantolinjalla valmistetuilla dry cathode 4680 kennoilla.

Lars Moravy , VP of Vehicle Engineering at Tesla
We’ve built our first validation Cybertruck with dry cathode process made on our mass production equipment, which is a huge technical milestone and we’re super proud of that. We’re on track for production launch with dry cathode in Q4

Heillä on siis suuren volyymin kuivan katodin tuotantolinja valmis ja he ovat tehneet sillä tuotantoa lopputuotteen validointia varten mikä on pakollinen osa lopputuotteen launchia.
Ei näitä voi vain pakata cybertruckkiin vaikka ne toimii yksittäisten purkkien tasolla ja cybertruckitkin liukuu pitkin maanteitä.

Minun ymmärrykseni mukaan kuivan katodimateriaalin ja 4680 kennojen ja akkupakettien tuotannot ovat valmiita, validoituja ja käytössä.

Tällä hetkellä on jäljellä enään lopputuotteen eli cybertruckin validointi uudella teknologialla.

2 tykkäystä

12 tykkäystä

Eihän tuossa media (Tass) valehdellut, vaan Kadyrov joka on kertonut medialle virheellistä tietoa.
Tai, noh, jotku mediat ovat voineetkin valehdella jos ne ovat väittäneet Kadyrovin puheita todeksi, Tass on vain uutisoinut mitä Kadyrov on kertonut.

8 tykkäystä

Minua kiinnostaa mistä @MiamiFan oli saanut tiedon tähän 4680-patterien kuivaprosessivalmistuksen “hylkyyn” ja 4680 olevan floppi vai oliko tämä oma päätelmä vain siitä koska aikataulut eivät pitäneet paikkaansa mitä kerrottiin battery day:ssa? Olisihan tämä iso ja negatiivinen uutinen että 4680 olisi kuopattu kokonaan :sweat_smile:

1 tykkäys

Kun Drew Bsligno lähti, luin että takana oli dry coating prosessin hylkääminen, jota Drew ei halunnut. Väärä huhu selvästi. Prosessia ei ole hylätty.

Se onko 4680 patteri floppi vai ei, sen saatte itse arvioida. Sanon sitä flopiksi, koska tavoitteet olivat:

  • 54% increase in range
  • 69% decrease in investment per GWh
  • 56% decrease in battery cost per KWh
  • 10% reduction in mass ( with structural pack)
  • 100GWh production capacity by 2022.
  • 3 TWh by 2030

Tänä vuonna akkuja valmistuu ehkä noin 3GWh. Range ei parantunut lainkaan, massa ei pienentynyt. Muita kohtia en osaa arvioida.

Toki 4680 v3 voi tuoda parannuksia.

13 tykkäystä

Kiina-Teslat saavat kilpailijoitaan SELVÄSTI pienemmät tullit. Neuvotteluvoimaa ja Muskeleita löytyy.

EU to propose new duty of 9%, instead of 20.8%, on Tesla cars made in China -Mlex - https://www.reuters.com/business/autos-transportation/eu-propose-new-duty-9-instead-208-tesla-cars-made-china-mlex-2024-08-20/

11 tykkäystä

Kova juttu jos 9% tulee voimaan.
Teslalla on nyt 20,8% lisätulli päällä Lokakuuhun asti ja siitä eteenpäin mennään viisi vuotta komission päätösten mukaisilla tulleilla.

Massiivinen kilpailuetu Model 3:lle ja uusille halvemmille malleille.

These provisional duties will apply as of 5 July 2024, for a maximum duration of four months. Within that timeframe, a final decision must be taken on definitive duties, through a vote by EU Member States. When adopted, this decision would make the duties definitive for a period of five years.

5 tykkäystä

Robotaksiin liittyen Waymo laajentaa. (Tiedossa on että kun Tesla julkaisee omansa se ottaa heti koko markkinan ja voitollisesti)

https://x.com/TechFundies/status/1825949020201824710