Titanium - Kasvun toista tukijalkaa etsimässä

Voihan se olla, että yksittäinen viesti on viimeinen niitti satunnaisille myyntipäätöksille. Isossa kuvassa foorumin viestien tai analyytikoiden analyyseilla ei taida olla suurtakaan merkitystä kurssikehitykselle. Inderesin mallisalkkuun on esimerkiksi yritetty poimia parhaimpia osakkeita, joiden tuotto on ollut viimeisen 3 vuoden aikana -26%. Muutenkin voidaan nähdä, että tavoitehinnat ja analyysit seuraavat yleensä kurssikehitystä eikä toisinpäin.

2 tykkäystä

Aika heikoissa kantimissa on jos pelätään kriittisiä kommentteja näin paljon

12 tykkäystä

Toivottavasti, aika hyvin on kuitenkin laskut osuneet tämän “analyytikon” jälkeisiin kirjoituksiin. Sattumaa toki varmaankin… Nimimerkki luotu pelkästään Titaniumin palstalle negatiiviseen sävyyn kirjoitteluun.

Virallinen analyytikko kuitenkin kommentoi että ehkä ennusteissa pieniä laskupaineita mutta suurempaa dramatiikkaa tähän ei liity. Aika kovasti otti kurssi kuitenkin osumaa, parhaimmillaan näköjään yli -10% ja päätyen karvan alle -8% päivään.

alustavasti tulosennusteissamme on pieniä laskupaineita. Suurempaa dramatiikkaa tähän ei kuitenkaan liity, etenkin kun lasku kohdistuu vähemmän arvokkaisiin ei-jatkuviin palkkiohiin.

1 tykkäys

Onko iso kurapositio Titaniumissa, vai miksi nimimerkki analyytikko ei saisi kirjoittaa negatiivista tekstiä kyseisestä yhtiöstä? Voi olla, että kyseisellä nimimerkillä on parhaiten näkemystä ja mielenkiintoa Titaniumiin vrt. muut osakkeet, jolloin kirjoittaa vain siitä. Saahan sitä tutkia vaan yhtä osaketta ja kirjoittaa vaan siitä jos siltä tuntuu.

Itse olen meinannut ostaa Titaniumia takaisin ja analyytikko97:n hyödyllisten kirjoitusten ansiosta olen malttanut mieleni ainakin toistaiseksi.

7 tykkäystä

Tämähän on erinomainen uutinen, jos pitää titaniumia hyvänä sijoituksena. Mun puolesta kaikkia mun omistuksia saa “vetää” alas → saan lisää hyviä yhtiöitä halvemmalla

ps. kritiikki nyt lähtökohtaisesti sijoitushommista tärkeintä. En tee mitään tiedolla siitä että sijoittamani yhtiö on hyvä, tiesin sen jo siinä vaiheessa, kun ostin sitä. Toisaalta jonkun kritiikistä voi taas löytää jotain, mitä ei ole itse tullut ajattelleeksi ja sitä kautta voi tehdä sijotuksen mielekkyyden uudelleen arviointia.

8 tykkäystä

Olen omistanut Titaniumin 2017 annista saakka. Vuosien osinkojen jälkeen maksanut varsin hyvin itseään takaisin, joten lähes ilmainen sijoitus itselleni tällä hetkellä.

Mielenkiintoista on että “analyytikko” on nyt seitsemän pörssivuoden jälkeen löytänyt firmassa valuvian. Itse mielummin uskon ihan oikeiden analyytikoiden näkemyksiä, mutta sehän on toki jokaisen oma näkemysasia. Myös Inderes päivittää näkemyksensä yhtiöstä lähiaikoina.

Kommenttina vielä sijoituspäätöksiin foorumi keskustelujen pohjana. Uskonpa kuitenkin että suurin osa voi nostaa käden pystyyn, että johonkin sijoituspäätöksiin on jollain lailla palstakirjoittelut vaikuttanut. Itse löysin aikoinaan mm Revenion 2013, Incapin 2015, Digian (kun Qt oli vielä mukana) 2015 palstakeskustelujen perusteella tutkaan ja päätynyt onnellisesti näitäkin osakkeita ostamaan. Aikamoiset tuotot olisin missannut ilman palstakeskustelujen virikkeitä.

3 tykkäystä

Tuossa Titaniumin “varoituksessa” ei ole mitään sellaista joka ei olisi käynyt ilmi H2 katsauksesta. Ja markkina on sen hinnoitellut jo osakkeeseen joka on tullut sieltä 17e->n.12e alas.

H2 kirjoiteltiin että palkkiotuottojen pehmeys osui tulokseen ja nimenomaan hoivan tuottosidonnaiset. Myöskään mitäään uusia ei ole rakennettu eli transaktiot myös jäähyllä.

Kulutaso on pitänyt ja tiedotteen mukaan sitä on odotettavissa myös jatkossa.

Ajurihan tähän tilanteeseen on noussut korkotaso ja se toimii katalyyttinä myös toiseen suuntaan. Ainakin Titaniumin tiedotteiden sekä julkisuudessa tapetilla olevien SOTE-sotkujen ja väestön ikäjakauman perusteella on odotettavissa että hoivapalveluiden investointitarve on suuri ja aika siihen alkaa olla otollinen.

Tuli nyt vaan mieleen että toimitusjohtajan vaihdos on ovella ja ehkäpä tämä varoitus liittyy myös jollain tavalla siihen. Pääsee sitten uusi toimari vetämään hommaa puhtaalta pöydältä ja näyttämään että kurssi saadaan taas kohti koilista.

Vaikka tavoitehintaa lasketaan alaspäin niin nykyinen kurssi tulee olemaan kyllä enemmän kuin hyvin jiirissä sen kanssa. Itselleni nämä on paikkoja lisätä omistusta.

17 tykkäystä

Inderes laskee Titaniumin tavoitehinnan 12 euroon.



:gem: :

6 tykkäystä

Ei mitään dramatiikkaa kun tavoitehintaakin vain vaivaiset 20% tiputettiin. Alkaako dramatiikka vasta 50% kohdalla?

2 tykkäystä

Tämä oli analyytikon heitto… jokseenkin hiukan outo verrattuna yhtiöpäivitykseen: Ja tässä kirjoitetaan myös tuosta yli 50% liikearvopoistoista oikaistuun liikevoittomarginaaliin pyrkivän kannattavuustavoitteen yhtiö puolestaan arvioi saavuttamansa. No juu tämä yli 50% on yhtiön arvio.

image

4 tykkäystä

Analyytikoiden aamukommentit:

Olemme laskeneet Titaniumin lähivuosien tulosennusteita 13–18 %:lla. Suurin selittävä tekijä ennustelaskujen taustalla ovat Hoivarahaston laskeneet tuottopalkkioennusteet. Odotamme edelleen Hoivarahastolta pieniä tuottopalkkiota lähivuosilta, kiitos vahvojen historiallisten tuottojen, mutta taso on murto-osa huippuvuosista. Olemme myös nollanneet tuottopalkkiot Baltia-rahaston osalta kumulatiivisen tuoton ollessa selvästi aitakoron alapuolella.

5 tykkäystä

Ei suurempaa dramatiikkaa ja ”alustavasti tulosennusteissamme on pieniä laskupaineita”. Pienet laskupaineet olivat lopuksi -20%.

Ikävästi Inderesin tavoitehinnat ovat ruvenneet seuraamaan kurssimuutoksia monessakin yhtiössä.

18 tykkäystä

3 vuoden pohjat… Aika mukava pulkkamäki…
Täytyy kaivaa kuvetta. Karkeasti neljä vuotta sitten saanut tähän hintaan👍

2 tykkäystä

Jännä homma, että analyytikot eivät anna osingoillekaan enää juurikaan painoarvoa. Titaniumissa tulos oikeasti kilahtaa omistajien kassaan. Aika harvasta Hesulin yhtiöstä voi sanoa samaa.

1 tykkäys

Osinko ei periaatteessa ole omistajille ylimääräistä rahaa, vaan osa yhtiöistä sijoittaa sen mielummin itse tulevaisuuden kasvuun kuin jakaa omistajille. Täten sen ei pidäkään liikaa vaikuttaa yhtiön arvoon analyytikkojen kohdalla.

Itse näkisin, että sijoittajat pelkäävät nyt mahdollista lunastusaaltoa Titan kiinteistörahastoista. Tämä on ihan perusteltu huoli, jos tuotot painuvat pakkaselle näissä rahastoissa. Niin kauan kuin tuotto on vähintään nolla, niin tuskin kovin isoja lunastuksia tulee.

5 tykkäystä

Kunnon pulkkamäki Titaniumilla kyllä menossa. Ihan osinkohaukkailuna alkaa kyllä jo kiinnostus heräämään, kun lähestytään 10€ maagista rajaa.

Tuolla on ikävän näköinen gappi odotellut sulkemista jo vuodesta 2020, eli käytäisiinköhän tuokin vielä sulkemassa :thinking:

Päivä ja viikkotasolla ollaan jo kunnolla ylimyytyjä.

7 tykkäystä

Osinkohaukkailussa on se huono puoli että ei ole kristallipalloa. Voihan yhtiö lopettaa osingonmaksun perustuen huonoon taloustilanteeseensa?

2 tykkäystä

AUM on kasvanut vuodesta 2017 noin 450 milj. eurosta 1,7 miljardiin. On tullut uutta rahastoa jne. Eli kasvettu on ja samanaikaisesti maksettu huippuosinkoa. Mielestäni hyvä yhtiö ja hyvä bisnes on sellainen, joka kasvaa ilman, että omistajilta tarvitaan jatkuvasti lisäpääomaa.

Ei kai ne kiinteistörahastojen arvonmuutokset nyt miinukselle mene, kun EKP johtajienkin suulla puhutaan jo kesällä alkavista koronlaskuista?

6 tykkäystä

Tämä on releventti asia Titaniumin osalta tämä potentiaalinen lunastusaalto erityisesti Hoivasta ja osakesijoittajan potentiaaliset riskit siihen liittyen. Nythän Hoivan tuottokehitys on paperilla kaikkien aikojen huipussaan, kun samaan aikaan koko muu kiinteistömarkkina on nousseen korkomarkkinan ja kustannustason myötä melkoisessa kurimuksessa mikä näkyy aivan kaikkialla. Se on hyvin ristiriitainen asia ja tähän liittyy kriittisyys kiinteistöarvioitsijaan ja sen objektiivisuuteen, joka Titaniumin tulisikin paikata ja palauttaa sijoittajien luottamus siltä osin (tätä yhtiö ei tunnu haluavan tehdä). Pitäisin itse melko hämmentävänä mikäli rahastosijoittajat eivät isossakin määrin annetuilla nykyhinnoilla lunastaisi rahastosijoituksiaan pois ja tekisi jotain muuta niillä varoilla tässä tilanteessa. Ainakin sellaisen riskin mahdollisuus on hyvin varteenotettava.

Esimerkiksi S-Pankki joutui keskeyttämään Asuntorahastonsa lunastukset, koska niitä tuli liian paljon rahaston kokoon nähden, ja sijoittajien on ylipäätään vaikea saada rahojaan sieltä tällä hetkellä ulos (lunastuksia tullut peräti 12 % rahaston nettoarvoon nähden): S-Pankki Asunto Erikoissijoitusrahaston lunastuksia rajoitetaan osuudenomistajien ja rahaston etujen turvaamiseksi

Sitten Titaniumin pitäisi ehdottomasti olla avoin ja reilu sijoittajiaan kohtaan sen suhteen miten nämä paljon puhutut tuottosidonnaiset lasketaan, jotta sekä rahastosijoittajat että yhtiön osakesijoittajat voivat niistä olla kärryillä ja tehdä omia päätelmiään miten haluavatkaan. Nyt tämä kaikki on täydellisessä pimennossa. Euroopan tasolla arvopaperiviranomaiset sanovat ohjeissaan rahastojen tuottosidonnaisten palkkoiden avoimuudesta muun muassa seuraavasti:

  1. Tarjousesitteessä sekä tarvittaessa kaikissa esitietoasiakirjoissa sekä markkinointiaineistossa on esitettävä selkeästi kaikki tarvittavat tiedot, jotta sijoittajat pystyvät ymmärtämään kunnolla tulosperusteisen palkkion mallin ja laskemismenetelmän. Näihin asiakirjoihin täytyy kuulua kuvaus tulosperusteisen palkkion laskemismenetelmästä sekä erityinen viittaus muuttujiin ja päivään, jona
    tulosperusteinen palkkio maksetaan. Tämä ei vaikuta muihin täsmällisempiin vaatimuksiin, jotka esitetään erityisessä lainsäädännössä tai määräyksessä. Tarjousesitteessä on oltava konkreettisia esimerkkejä siitä, miten tulosperusteinen palkkio lasketaan, jotta sijoittajat pystyvät ymmärtämään paremmin tulosperusteisen palkkion mallin. Tämä pätee erityisesti, jos tulosperusteisen palkkion mallin perusteella tulosperusteisia palkkioita voidaan veloittaa myös silloin, kun arvonkehitys on negatiivista.

  2. Avaintiedoissa on annettava selkeästi kaikki tiedot, joita tarvitaan selittämään tulosperusteisen palkkion olemassaolo, maksun veloittamisen perusta ja se, milloin maksua sovelletaan, KIID-asetuksen 10 artiklan 2 kohdan c alakohdan mukaisesti. Jos tulosperusteiset palkkiot lasketaan arvonkehityksen perusteella viiteindeksiin vertaamalla, avaintiedoissa ja tarjousesitteessä on annettava viitearvon nimi ja esitettävä aiempi arvonkehitys siihen verrattuna.

6 tykkäystä

Moikka,
Tarkoitus oli tuolla aamarissa olleellaa ”ei-dramatiikkaa” sanamuodolla korostaa sitä, että kyseessä on kuitenkin tuottiksista tulevaa ennusteiden laskua eikä jatkuvista palkkioista. Mutta ei ollut paras sanavalinta, tästä olen samaa mieltä.

Huomattaisin, että Titaniumin case on mennyt jonkin verrankin heikompaan suuntaan tässä alkuvuoden aikana. 2024 ja 2025 tulosennusteet ovat laskeneet 15 ja 17 MEUR:sta nykyisiin 11 ja 12 MEUR:oon, eli luokkaa 25-30%. Eli ihan kohtuullinen osa kurssilaskusta selittyy tällä.
Myös arvostus on laskenut jonkin verran (24e ja 25e P/E-kertoimet laskeneet ~15 %) ja tässä on hyvä pohtia, että onko Titaniumin riskitasossa tapahtunut muutoksia? Mielestäni riskitasoon liittyen argumentteja löytyy molempiin suuntiin. Tuloksen mixin selvä parantuminen on ehdoton plussa, kun jatkuvien palkkioiden osuuden kasvun myötä tulos on aiempaa ennustettavampi. Toisaalta kiinteistörahastoihin liittyvä yleinen epävarmuus painaa vaakakupissa toisella puolella paljon ja Hoivarahaston riippuvuudesta tuleva riski nostaa väistämättä myös päätään. Vaikka Titanium onkin selvinnyt nykyisestä rytäkästä todella hyvin, olisi Hoivarahaston isommat lunastukset yhtiölle katastrofaalisia. Esimerkiksi eQ:n Yhteiskuntakiinteistön lunarien volyymi tuli itselle täysin puun takaa ja ne olivat hyvä muistutus, että lunarien ennustaminen on vaikeaa. Tämä on riski mitä sijoittajat ovat kantaneet alusta asti Titaniumissa, koska Hoivan osuus palkkioista on niin dominoiva. Luonnollisesti tähän riskiin liittyvä epävarmuus on nyt enemmän tapetilla, kun tulikuumassa nollakorkomarkkinassa.
Vaikka Titaniumin uusmyynti on kestänyt suhteellisesti ja absoluuttisesti tosi hyvin, niin se on kuitenkin ollut odotuksia vaisumpaa ja kyllähän tuo kiinteistörahastojen elpyminen on meidän papereissa valunut kokoajan kauemmas (niin Titaniumilla kuin koko sektorilla). Eli summa summarum, eilistä raporttia printatessa kyllä tuo arvostustason pieni lasku oli meidän mielestä ihan perusteltua nykyisessä ympäristössä. On selvää, että nykyinen arvostus näyttäisi huomattavasti houkuttelevammalta, jos 1) tulos kasvaisi ja 2) lunaririski olisi hälventynyt, mutta näitä saadaan todennäköisesti odottaa ainakin alkuvuoteen. Raportissa toimme tätä potentiaalia esiin näin:

image

Tuosta varoituksesta vielä, mielestäni tuo @Tunturisusi ajatus on ihan looginen. Yhtiön ei olisi ollut pakko antaa negaria (taloudelliset tavoitteet eivät ole virallinen ohjeistus), mutta kyllähän nykyjohto teki tosi reilusti uudelle johdolle, että siivosi pöydän tältä osin ettei uuden toimarin ensitöikseen tarvitse vetää vanhoja tavoitteita vessasta alas. Uusi tj pääsee aloittamaan puhtaalta pöydältä ja syksyllä sitten strategia + uudet taloudelliset tavoitteet.

Viikonloppuja kaikille! :wave:

47 tykkäystä