Ulkomaisten osakkeiden verotus

Yrityksen tilille tulleista saksalaisista osingoista on näköjään peritty veroja ankarimman kautta :anguished:

Tämä 94% veroaste ei taida nyt olla aivan verosopimusten mukainen.
Edit. Lisäksi osingon määrä näyttäisi olevan väärin. Pitäisi olla 0,75€ per lappu eikä 0,21€ :man_facepalming:

11 tykkäystä

Nordnet vastasi viestiini kymmenessä minuutissa ja selvitti asian tunnissa :ok_hand:
Jostain syystä osinko tulee kahdessa erässä ja huomenna näkyvä isompi tilitys menee 0-verolla.

6 tykkäystä

Nämä ovat outoja, myös yhden ranskalaisen ja ruotsalaisen puljun kanssa osingot samalla tavalla…

Sopinee tähän ketjuun, liittyy dollareilla tehtyyn optiokauppaan ja dollari-euro valuuttakonversioon jota verottaja vaatii.

Esim. myin 10.8.2021 put-option expiry 20.8.2021. Myymisestä saa preemiota dollareina, joka pitää konvertoida verotukseen euroiksi.

Eli 10.8.2021 sain “luovutusvoittoa”. Luovutushinta: 25$ miinus luovutuskulu: 1,06$ = luovutusvoittoa 23,94$. Optio raukesi 20.8.2021.

1. Kumman päivän kurssin perusteella teen valuuttakonversion? Myyntipäivä 10.8. vai raukeamispäivä 20.8?
Arvelen, että 10.8 jolloin pätäkkä on saatu.

2. Mikä seuraavista pitää konvertoida ja ilmoittaa? Luovutushinta (25$) vai luovutusvoitto (23,94$)? Vai molemmat luovutushinta sekä luovutuskulu (1,06$)?
Arvelen että luovutushinta koska option preemiosta vähennettään hankintameno-olettama eikä kulua, koska hankintamenokulua ei ole ollenkaan.

Miksi kysyn
Shittiä tästä tekee että välittäjä (IBKR), ei tarjoa mitään raporttia jossa olisi tarvittava arvo:
Myyntipäivän 10.8.2021 euroihin valuuttakonvertoitu luovutushinta.

Sen sijaan löytyy 10.8. ja 20.8. EUR valuuttakonveroitu LUOVUTUSVOITTO molempien päivien kurssien mukaan.

Pistetääs tännekin, kun koskee myös tätä ketjua:

Sain aamulla OP:n pääkonttorista vastauksen viestiin kanadalaisista osingoista. Kertoivat, että kanadalaiset (= pääkonttori Kanadassa) osingot pitäisi toimia oikein OP:ssa eli ulkomaan veroa menisi 15 % maksutapahtumassa ja loput sitten Suomen verotuksessa normaalitapaan. Aiemminhan nuo eivät ole toimineet täysin oikein ja veroa on pidätetty liikaa ja se olisi pitänyt hakea takaisin Kanadan verottajalta.

5 tykkäystä

Oma kokemus OP ja Ålandsbanken ja molemmissa menee oikein. Op:sta yllä olikin vahvistus. Ainoa ero noilla kahdella, että Ålandsbankeniin tulee maksupäivänä ja Op:ssa sit joskus ilman logiikkaa.

Erinomaista. Itsellä salkut sekä Nordnet että OP joista jälkimmäiseen oon rakentelemassa osinkosalkkua REIT:istä koska halvemmat ostohinnat mitä NN. Siispä True north commercial entistä tarkempaan seurantaan ja mahollisesti sormet osta-napille lähipäivinä… :slight_smile:

1 tykkäys

Miten norjalaisten osakkeiden verotus menee NN:ssä?

Norjan saa toimimaan kun on yhteydessä Norjan verottajaan. Linkki löytyy, jostain foorumilta, mutta lisään tähän, kun löydän sivuston.

Edit. Norjan osinkoverotuksen voi hakea etukäteen oikeaksi ja myös takautuvasti. Etukäteen tehtävä joutuu uusimaan määräajoin. Ohjeita linkistä.

3 tykkäystä

Kiitos linkistä. Pitää yrittää väsätä hakemus. Kovin äkkiä ei rahat palaudu, käsittelyaika tosi pitkä

“Due to a large number of received refund applications, the case processing time is currently up to 24 months. The processing time may vary depending on the number of applications we receive at any given time, the need for verifying documentation and the collection of any additional information.”

1 tykkäys

Onko kenelläkään kokemusta USA:n puolelta Limited Partnership -yhtiöistä, joita löytyy ainakin midstream-öljyfirmoista? Esimerkkeinä vaikka EPD ja MMP.

Jos olen oikein ymmärtänyt, niin nämä voivat vähän REIT:ien tyyliin jakaa ison osan tuloksestaan osinkoina ulos ilman veroseuraamuksia. Mutta ainakin Jenkeissä nämä pitää ilmoittaa verottajalle omalla lomakkeella (K-1).

Osaako joku sanoa, että pystyykö näitä perus-härmäläinen omistamaan ilman mitään erikoisia kikkailuja ja maksamalla pelkät lähdeverot? Vai pitääkö pelätä, että muutaman vuoden päästä USA:n verokarhu ja SWAT potkaisevat oven sisään ja raahavat hölmistyneen insinöörin Guantanamoon jäähylle?

http://www.peilimaa.com/posts/mlp-osakkeet/

Muistaakseni verotus menee ylläolevan linkin kuvailemalla tavalla korkeammalla verolla koska LP/MLP-yhtiöt eivät kuulu verotussopimuksen piiriin. Nordean puolella ei ainakaan pysty ostamaan ET tai EPD, Nordnetissä en ole kokeillut.

1 tykkäys

Kiitoksia vastauksesta :slight_smile:

Uskoisin, että täältä löytyy viisautta seuraavaan ihmetyksen aiheeseeni:

Hallinnoimallani AOT:lla on ollut Saksaan listattuja ETF-osuuksia, jotka ovat maksaneet osinkoja. Näistä osingoista Nordnet ei ole perinyt lainkaan ennakkoja. Nyt tässä mietin, että mistä se johtuu ettei ennakoita peritty, ja tuleeko tästä vielä jotakin veroja maksettavaksi… ETF:n hallinnoijan viralliselta sivulta kävin katsomassa, että Nordnetin tilille kilahtanut summa on exact sama kuin minkä ETF ilmoittaa jakaneensa, joten vaikuttaisi siltä ettei Saksankaan päässä ole peritty ennakkoa?!

  • Onko ETF:t Saksassa kenties vapaita osinkoveroista?
  • Suomen verottaja tulisi varmaan silloinkin myöhemmin perimään vielä omansa verotuksen yhteydessä (eli sen 25,5%, mikä Suomessa on tapana periä), koska Suomessa ei ainakaan verovapaita?
  • Yksi vaihtoehto lienee myös, että iShares ilmoittaa sivulla ennakon jälkeisen summan, mutta enpä sitten tiedä mistä löytäisin tiedon mikä osingon määrä on oikeasti ollut ennen veroja, tähän en oikein usko…

Koitan tässä vain luovutusvoittoverotusta optimoida, ja laskeskella tuleeko noista vielä jotain veroja…

Ruotsalaisista osingoista on peritty 15% ennakko, tämähän lienee mennyt ihan verotussopimuksen mukaisesti, eli kaikki verot pitäisi olla maksettu eikä näistä ole mitään tulossa takaisinkaan?

Kiitos jo etukäteen :slight_smile:

Suomen verottaja vie tuosta vielä siivun päältä, niin että verot yhteensä vastaavat kotimaisia osinkoveroja.

1 tykkäys

Kiitos linkistä. Pitääkö tuohon lomakkeeseen hakea leimallekirjoitus Suomen verotoimistosta vai saammeko veroviranomaiselta jonkun todistuksen?

En tuota ole vielä tarvinnut tehdä, koska luovuin norjalaisista osakkeista, joten ei ole tietoa.

Onkos foorumilla VinaCapital Vietnam Opportunity Fund omistajia? Kyseessä Vietnamiin sijoittava sijoitusyhtiö, jonka pääkonttori on Guernsey saarilla. Yhtiö maksaa noin 3% osinkoa kahdessa erässä. Onko tietoa peritäänkö osingoista lähdeveroa vai meneekö veroitta, kuten Brittiosakkeissa? Tämähän olisi osakesäästötille hyvä lappu, jos osingot tipahtaa perille veroitta.

Tuolta löytyy maiden väliset verosopimukset.

Tämän perusteella näyttäisi, että lähdeveroa ei mene.