USA:n presidentinvaalit 2024

:popcorn:

Popcorn-myyjien osakeet nousussa. Jos ei muuta, niin sirkushuveja tiedossa.

Mä vaan en saa päähäni mahtumaan kuinka amerikkalaiset vielä kerran nostavat tämän klovnin presidentikseen. On veivattu, väännetty, käännetty, teilattu, naulattu, haukuttu, eikun saaga elää ja voi hyvin. Kai se on pakko alkaa uskoa, että maailma tulee tuhoutumaan by D Trump…

9 tykkäystä

Kesti hetken löytää dataa GOPn väittelystä. Eka löytyi vain paljon saastaa eli juttuja jossa toimittaja kertoo kuka hänen mielestään voitti. En ymmärrä miksi noita epäuutisia julkaistaan. No datan perusteella meni kuten kuvassa

Pekka Kallioniemi julkaisi hetki sitten paljon suosiota saaneessa #vatniksoup -sarjassaan koosteen Vivek Ramaswamy:stä.

Yllättävän sopiva sijoitusfoorumille muutenkin… unohtamatta tietenkään päivän teemaksi noussutta keskustelua ylenpalttisesta positiivisuudesta. :slight_smile:

Ramaswamy is a stock promoter, which basically means that he promotes stocks and then allegedly performs a so-called “pump and dump” scheme.

@MattGertz concluded his “get rich quick” scheme neatly: first, find a firm with hedge fund/VC money, then buy a patent for a…

4 tykkäystä

Olin varma, että olin nähnyt Trumpin mug shotin häijyn katseen jossain aiemmin. Hain sellaista kuvaa aamulla netistä mm. hakusanoilla “devil stare”. Olin myös varma, että olin nähnyt jollain fiktiohahmolla pienet töpösarvet vastaavalla posella.

Tämän lähteen mukaan kyseessä onkin “Kubrick stare”, jota Kubrick käytti tehokeinona elokuvissaan vakuuttamaan yleisön roolihahmon mielenhäiriön huipusta. Ok, ostan tämän selityksen.

26 tykkäystä

Rohkeaa väittää yhdysvaltalaisten tukeutuvan Trumpiin. Rebublikaaneja suosiva vaalijärjestelmä takaa sen, että Trumpista voi tulla presidentti vaikka hän ei saisikaan suurinta osaa äänistä. Eiköhän näin käynyt viime voitossakin. Kouluttamattomat, omassa kuplassaan elävät yhdysvaltalaiset äänestävät kyllä Trumpia, mutta ovatko he oikea kuva Yhdysvalloista. Itse miellän suurten kaupunkien asukkien
ajatusmaailman lähemmäksi eurooppalaisten vastaavaa ja samalla omaa ajatusmaailmaa. Jos jollekin jenkki on se punaniska joka ajelee F150:llä pitkin oman kuntansa teitä ja ei juuri koskaan poistu omia kulmiaan pidemmälle, niin sitten ymmärrän Trumpin olevan se “oikea” vaihtoehto. Paraneeko punaniskan elämä siltikään, en tiedä.

4 tykkäystä

Tiedä häntä kuinka varteenotettava ehdokas tämä Ramaswany on, mutta onhan tämä hätkähdyttävää minkälaista ajattelua jopa toisen suurpuolueen pressakandidaateilta löytyy.

Eli Venäjä voisi pitää miehittämänsä alueet ja sanktiot pois, Ukraina ulkona Natosta, kunhan Venjä ei sotilaallisesti kaveeraa Kiinan kanssa :crazy_face:. Hyvä diili joita Venäjä luonnollisesti kunnioittaisikin.

12 tykkäystä

Viidestä gallupien perusteella varteenotettavimmasta ehdokkaasta vain Biden tukee Ukrainan pyrkimyksiä saada siltä vallatut alueet takaisin. Muut neljä:

  • Trump: Sota ei ole USA:n keskeisin intressi, mutta sen täytyy päättyä, ja minä voisin pakottaa osapuolet rauhansopimukseen 24 tunnissa.

  • Ramaswamy: Lue yltä.

  • DeSantis: Alueellinen konflikti, ei USA:n keskeinen intressi.

  • Kennedy: ”He [Putin] negotiated — two times he agreed to agreements. He agreed to the Minsk Accord, and then he agreed in 2022 to an agreement that would’ve left Ukraine completely intact. It was us who forced Zelensky to sabotage that agreement. It was already signed. So, you know, the Russians were acting in good faith. … So, no, I think we’re the ones who have not been acting in good faith.”

Kennedy on demokraateissa pahasti sivuraiteilla, joten jos Bidenille tulee äkillinen este ehdokkuudelle, puolue yrittää varmasti saada ehdokkaaksi normaalin demokraatin ja blokata Kennedyn. Mutta jos republikaanit voittaa, presidenttinä on käytännössä varmasti anti-Ukraina-linjaa vetävä MAGA-siiven poliitikko. Samalla vankka Ukrainan tukija, senaatin republikaaniryhmyri Mitch McConnell luultavasti sysätään syrjään. Tällöin Ukrainan mahdollisuudet jatkaa varmaan murenevat.

Arvioiden mukaan on ihan kolikonheitto, kumpi puolue voittaa. Putinin elämän tärkein kolikonheitto.

17 tykkäystä
3 tykkäystä

Suorastaan uskomatonta, että Venäjä on saanut “istutettua” neljä omaa henkilöään USA:n pressanvaaleihin. Eivätkä ehdokkaat enää edes peittele sitä, vaan kertovat asian suoraan. Ja yhteiskuntakin on saatu polarisoitua ja sekoitettu siihen malliin, että asiaa pidetään jotenkin hyvänä ja omana (varsinkin) republikaanipiireissä. Venäjä tuskin uskalsi toivoa edes villeissä unelmissaan, että tämä puoli muiden asioihin sekaantumisesta menisi näin hyvin. Jos perinteisellä sodankäyntipuolella on ryssitty, niin vakoilu/vaikuttamispuolella ollaan ylitetty tavoitteet.

Jos 20 v sitten joku olisi väittänyt, että pian republikaanien presidenttiehdokkaat ovat Venäjän puolella, niin hullujenhuoneelle olisi joutunut.

Surullista, niin surullista. :expressionless:

23 tykkäystä

Tämä oli hyvä linkki. Näyttää siltä, että - sikäli kun Trump on vaalipäivänä vielä ehdokkaana - seuraavista vaaleista on myös tulossa äänestys, jossa mitataan, kumpaa ehdokasta valtaosa inhoaa vähemmän.

Siinä tapauksessa, että Trump on linnassa ja oikeusasteet toteavat, että hän ei voi perustuslain mukaan olla ehdolla, all bets are off -tilanne tulee eteen. On täysin mahdollista, että nykyisistä GOP:n kandidaateista joku nousee Bidenin tilalle.

Trump on melkoisen epäsuosittu

Ja niin on myös Joe Biden

Tästähän tulee analogia siihen, jos Suomessa on ensi keväänä toisella kierroksella Stubb ja Haavisto, kumpaa Perussuomalaiset inhoavat vähemmän nostaakseen hänet presidentiksi?

2 tykkäystä

Tähän vastaus on mielestäni ilmiselvä. Vaikea nähdä että Haavistoa juuri kukaan persu äänestäisi. Al-Hol tapaus jo yksinään sellainen tahra jota ei varmasti ole unohdettu. Tästä johtuen betsasin Stubbin voiton puolesta kun Unibet antoi 3.5 kertoimen.

Jos oikein katsoin niin Trump johtaa noissa gallupeissa 9-3 Bidenia. Pahoin pelkään että oikeustoimet vaan kasvattaa Trumpin suosiota ja saa väen aktivoitumaan, eli äänestämään Trumpin puolesta.

1 tykkäys

Tämän mukaan ehdokkuudelle ei ole esteitä, että kaikki voi vain pitää hatuistaan kiinni:

“What if he’s elected with a case still in progress? Again, no one knows, particularly when it comes to the New York and Georgia cases. In the two federal cases, a likely outcome would be that a Trump-appointed attorney general would withdraw the charges.”

“The Justice Department does not indict sitting presidents, a policy outlined in a 1973 memo, during the Nixon era.”

“Like so much else here, this would be legally untested, and it is impossible to say what the Supreme Court would do if the question reached it.
In its Clinton v. Jones ruling in 1997, the court allowed a lawsuit against President Bill Clinton to proceed. But that case was civil, not criminal, and it was filed by a private citizen, not by the government itself.”

Ja edelleen tuon mukaan presidentiksi valituksi tuleminen olisi aika vahva “vapaudu vankilasta” kortti, koska vankilasta käsin ei voi hoitaa presidentin normaalia työtä. Toki olisi mahdollista, että varapresidentti ottaa ohjat, mutta Trumpin kansansuosion huomioiden se on epätodennäköistä. Trump voisi myös teoriassa joiltain osin armahtaa itse itsensä mikäli tulee valituksi.

Korkein oikeus ratkaisee monessa asiassa ja siellä demokraatit ovat vähemmistönä.

2 tykkäystä

Lainaan tähän itseäni. Yksi Trumpia koskevista syytekohdista on vallankaappausyritys. Yhdysvaltojen perustuslain 14 lisäyksen kappale 3 toteaa, että sellaiseen tekoon syyllistynyt ei voi olla missään liittovaltion tai osavaltion virassa teon jälkeen.

Tästä asiasta käydään Yhdysvalloissa keskustelua ja kaikki eivät ole yksimielisiä siitä, estäisikö Trumpin tuomio vallankaappausyrityksestä hänen toimimisensa presidenttinä. Ongelmallisen asiasta tekee sen, että:

a) ko. perustuslain kohta ei vaadi tuomiota teosta, vain sen, että sellaiseen on syyllistytty
b) Tuomioistuimet eivät välttämättä tuomitse Trumpia vallankaappausyrityksestä, vaan mahdollisesti “kiihottamisesta”, tms.
c) Mikä tahansa tuomio hänelle tulee, siitä valitetaan aina korkeimpaan oikeuteen saakka, mikäli he päättävät ottaa valituksen käsittelyyn.
d) Kumpikin osapuoli vääntää mahdollisen tuomion sellaiseen muotoon, jossa toisen mukaan perustuslaki estää ja toisen mukaan se ei sovellu tähän tilanteeseen ja käsissä voi olla perustuslaillinen kriisi, mikäli Trump tuomitaan, mutta samalla on republikaanien ehdokkaana, kuten nyt hyvin todennäköiseltä näyttää

Mitä liittovaltio ja osavaltiot tekevät, mikäli Trump tuomitaan vallankaappausyrityksestä, oikeus toteaa hänen olevan ehdokkaaksi kelpaamaton perustuslain nojalla ja republikaanijohtoiset osavaltiot kieltäytyvät estämästä hänen presidenttiehdokkuuttaan, vaan pitävät hänet listoilla?

Overall, it seems to us to be quite clear that the specific series of events leading up to and culminating in the January 6, 2021 attack qualifies as an insurrection within the meaning of Section Three: “concerted, forcible resistance to the authority of government to execute the laws in at least some significant respect.”

Ongelman pihvi ilmenee tässä. Perustuslain näkökulmasta Trump on diskualifioitunut jo ehdokkaana. Tuomio asiasta vahvistaisi tämän juridisesti. Trump ei luopuisi ehdokkuudesta, vaan ajaisi kannattajansa tilanteeseen, jossa liittovaltio voisi joutua ottamaan kantaa, ovatko Trumpin kannattajat ja hänen tukijansa kapinoitsijoita, kun tuomiosta huolimatta ajavat häntä presidentiksi?

Enforcing the 14th Amendment to disqualify Trump is not a partisan issue, and abiding by the Constitution shouldn’t be one. As Baude and Paulsen point out in their paper, Section 3 is a simple, binding part of the Constitution, just like other qualifications for office, and the fact that enforcement may be complicated doesn’t relieve anyone of the obligation to follow it.

Ensi vuonna tulemme luultavasti näkemään Yhdysvalloissa sellaista puhetta ja toimintaa, jota ei ole nähty sitten sisällissodan päättymisen vuonna 1865.

10 tykkäystä

Tässä yksi syy miksi en usko Trumpin saavan tuomiota. Miten todistat että vaalit ovat rehelliset. Se on mahdottomuus johon Trumpin puolustus voi aina vedota, vaikka kaikki tietää että vaalit on rehelliset.

Trumpin neuvonantajista osa sanoi että hävisit vaalit ja sillä selvä, mutta osa sanoi päinvastaista. Näistä puheista on julkisia tallenteita ja tähän puolustus vetoaa. Trump sanoo tehneensä vain sitä mitä osa neuvonantajista väitti vaaleissa tapahtuneen.

Trump on narsistinen sekopää josta valitettavasti taitaa tulla seuraava Yhdysvaltain presidentti.

1 tykkäys

Liiankun tasaiselta näyttää, mutta niin se tuppaa näyttämään Trumpin ja Bidenin kisoissa. (Kuvio realclearpolitics.com)

Nuo oikeusjutut eivät tuo haittaa Trumpin esivaalikannatukselle, mutta varsinaisissa vaaleissa hän tarvitsisi myös sitoutumattomien äänestäjien tukea, ja se tulee jatkossa olemaan tiukassa.

Trumpin valinnan todennäköisyyttä tulla valituksi vuonna 2024 en halua arvata, mutta tällä hetkellä se on kuitenkin selvästi alle 50 %, väitän.

Ennen kuin aletaan saada osavaltiotason gallupeista yhteenvetoja (esim. fivethirtyeight.com), nuo yleiset gallupit ovat aikamoista hakuammuntaa. Vaa’ankieliosavaltioiden tilanne tarvitaan, että voidaan arvioida mitään tarkempaa.

9 tykkäystä

By Barton Swaim

From the mo­ment Don­ald Trump won the pres­i-dency in 2016, his crit­ics on the left have be­wailed the over­whelm­ing sup-port he re­ceives from evan­gel­i­cal Chris­tians. How could those who claim to es­teem tra­di-tional moral val­ues—monogamy chief among them—sup­port a pro­fane lib­er­tine like Mr. Trump? The im­plicit charge was that so­cially con­ser­v­a­tive Chris­tians cared more about po­lit­i­cal ends than about moral val­ues. But the charge was spe­cious. Their po­lit­i­cal ends were per­fectly con­sis­tent with the val­ues they pur­ported to hold, even if the agent through whom they sought to pro­mote those val­ues (Mr. Trump) didn’t ex­hibit them. And any­way I’m not sure what choice so­cially con­ser­v­a­tive re­li­gious vot­ers had on Elec­tion Day in 2016. Were they sup­posed to vote for Hillary Clin­ton?

  • The idea that lust for power ex­plains evan­gel­i-cal sup­port for Mr. Trump is one form of a larger ac­cu­sa­tion lev­eled by lib­er­als and pro­gres­sives against Re­pub­li­cans in the Trump era. Every time a Re­pub­li­can praised the 45th pres­i­dent, it was an in­di­ca­tion of the par­ty’s “fealty” or “near-to­tal fealty” or “to­tal fealty” to the pres­i­dent. And every time a Re­pub­li­can can­di-date took Mr. Trump’s view on a sub­ject, it was an in­stance of the pres­i-dent’s “grip” or “iron grip” or “death grip” on the GOP.

  • *What­ever may be said about the GOP’s so­lic­i­tous at­ti­tude to Mr. Trump dur­ing the years of his pres­i­dency, it com­pares fa­vor­ably with the left’s omertà in the face of Pres­i­dent Biden’s ob­vi­ous men­tal in­fir­mity, in­com­petence and what ap­pears to be a his­tory of self-en­rich-ment.

By

Mr. Swaim is an editorial page writer for the Journal.

Venäjä ei ole ainoa taho, jolla on intressejä vaikuttaa Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin. Saudit pitäisivät Trumpista huomattavasti enemmän presidenttinä. Voisikohan korkeampi polttoaineen hinta laskea Bidenin mahdollisuuksia seuraavaan pestiin?

Jared Kushnerin rahasto sai 2 miljardin dollarin sijoituksen Saudeilta Trumpin presidenttikauden jälkeen. Mitähän he ovat saaneet vastineeksi?

10 tykkäystä

Länsimaisissa kulttuureissa on eroja. USA:ssa on tärkeää korostaa maskuliinisuutta ja voimaa. Tämä ajatusmaailma puetaan usein huumorin viittaan, mutta takana piilee myös totuus. Maskuliinisuus kulminoituu tietenkin Donald Trumpissa, mutta Joe Biden pelaa samaa peliä.

Ihan hauska mukihan tuo on, mutta en oikein osaa kuvitella tuollaista Suomen presidentinvaalikrääsän myyntinaulaksi tai yhdenkään ehdokkaan mainostamaksi.

6 tykkäystä
9 tykkäystä