USA:n presidentinvaalit 2024

Taitaa USA olla menossa kohti kaaosta vaikka Trump oikeuden päätöksellä estyisi asettumasta presidentin virkaan,taitaa kaikki republikaaniehdokkaat olla valmiita armahtamaan Trumpin jos pääsevät tilalle ja presidentiksi.Oikein järkevän oloista tulevaisuuden kuvaa ei saa aikaiseksi jos Biden häviää vaalit.Pahin tapahtuu jos senaatti ja edustajainhuonekin saa republikaanienemmistön,silloin on sekopäillä melko rajaton valta amerikassa,pahalta kyllä vaikuttaa tällä hetkellä maan tulevaisuus demokratiana.

10 tykkäystä

Senaatissa toki onneksi hieman joillain GOP:n jäsenillä järkeä päässä, jotta homma ei ihan mene hurjaksi. Taitaa siellä ainakin toistaiseksi Trumpistit olla vähemmistössä.

1 tykkäys

Ongelmana on ettei Trump ja MAGApoppoo välitä tuon taivaallista onko joku laillista tai ei. Lähinnä sen vastutustuksen pitää tulla kuvernööreiltä, joilla on kansalliskaartit komennossaan. Trump saa kommenneltua MAGAväkeään, mutta armeija ei saa toimia maan sisällä.

Vähän nyt rajaa. Jos maan haluaa totalitaristiseksi, niin se vaatii aina voimaa. Eli pitäisi saada poliisi, oikeuslaitos ja armeija käytännössä homman taakse ja kuten yllä todettiin, niin tällainen lainsäädäntö ei ole käytännössä mahdollista Yhdysvalloissa. Toki voi ajatella, että asian voi tehdä laittomasti, mutta silti nuo tahot tarvitsee puolelleen.

Jos Yhdysvalloissa presidentti voisi halutessaan siirtää maan diktatuuriin, niin se olisi jo varmaan tapahtunut. Voidaan olla montaa mieltä siitä, että yrittikö/yrittääkö Trump murtaa demokraattisen oikeusvaltion totalitarismiksi, vai onko kyseessä vain hänelle tyypillinen tyhjä mölyäminen. Niin tai näin, niin hän sai aikaiseksi muutaman kylähullun ottamaan kuvia hallintorakennukseen. Siitä on vielä jonkin verran matkaa vallankaappaukseen.

7 tykkäystä

Näyttää Hillary olevan samaa mieltä Trumpin vaarallisuudesta USAn demokratialle,vaikka onkin piikki Trumpin lihassa on tuossa ajattelemisen aihetta tulevaan kehitykseen,pitää ymmärtää että Trumpistit ovat valmiita tekemään kaikkensa saadakseen omat sekopäiset suunnitelmat läpi.

6 tykkäystä

Eilen oli Yhdysvalloissa veteraanipäivä. Se on merkittävä asia maassa, jossa palveluksessa olevia sotilaita kunnioitetaan. Useissa paikoissa saa sotilasalennuksen näyttämällä palveluskorttia. Yhteisöissä järjestetään tapahtumia, joissa veteraaneja palvellaan ja kunnioitetaan. Kun joku kertoo olevansa palveluksessa, useimmiten kanssaihmisten reaktio on “Thank you for your service”. Kansakunta kunnioittaa sotilaitaan.

Ainakin suurimmalta osin.

Tämä ei ole pelkkää bravadoa. Trump todella tarkoittaa, mitä sanoo. Hänelle armeijalla on välinearvo, mutta ne ihmiset ovat merkityksettömiä.

“A person that thinks those who defend their country in uniform, or are shot down or seriously wounded in combat, or spend years being tortured as POWs are all ‘suckers’ because ‘there is nothing in it for them,'” Kelly said of Trump. "A person that did not want to be seen in the presence of military amputees because ‘it doesn’t look good for me.’

Useat tahot ovat arvioineet Trumpilla olevan patologinen narsistinen persoonallisuushäiriö. Tämä on mahdollista, sillä hän tekee kaikista asioista itseään koskevia. Ja narsistin on mahdotonta ymmärtää sitä, että joku voisi uhrata itsensä toisten edestä.

Trump’s understanding of concepts such as patriotism, service, and sacrifice has interested me since he expressed contempt for the war record of the late Senator John McCain, who spent more than five years as a prisoner of the North Vietnamese. “He’s not a war hero,” Trump said in 2015 while running for the Republican nomination for president. “I like people who weren’t captured.”

Trump remained fixated on McCain, one of the few prominent Republicans to continue criticizing him after he won the nomination. When McCain died, in August 2018, Trump told his senior staff, according to three sources with direct knowledge of this event, “We’re not going to support that loser’s funeral,” and he became furious, according to witnesses, when he saw flags lowered to half-staff. “What the fuck are we doing that for? Guy was a fucking loser,” the president told aides…

Meidas Touch on Yhdysvaltalainen organisaatio, joka pyrkii edistämään demokraattisia arvoja. Alla on kokoelma Trumpin sanomia asioita ja erään meidän kaikkien tuntemamme henkilön lauseita. Joku voisi pitää tätä rinnastusta halpana provosointina, mutta tätä arvioidessanne, miettikää, kuka sanoo tällaisia asioita? Miksi?

21 tykkäystä

Trumpissa minua ihmetyttää se, että miten ihmiset eivät näe hänen täydellistä tunnekylmyyttään - hänestä ei (ainakaan minulle) välity minkäänlaista normaalia “ihmislämpöä”. Minun on vaikea esim. kuvitella häntä kenenkään hyvänä ystävänä ja neuvonantajana. Ja sitten häntä pidetään miljoonien ihmisten keskuudessa jonain pelastajana ja USAn toivona.
Disclamerina todettakoon, että ehkä olen vain omassa kuplassani.

20 tykkäystä

Trumpissa minua ihmetyttää se, että miten ihmiset eivät näe hänen täydellistä tunnekylmyyttään - hänestä ei (ainakaan minulle) välity minkäänlaista normaalia “ihmislämpöä”.

En tiedä, että teenkö oikeaa tulkintaa, mutta tämä on minusta vähän väärin aseteltu kysymys, tai siinä oletetaan, että ihmiset tekevät valinnan äänestyksestään sen perusteella, miten “lämpöinen” ehdokas on. Lisäksi pitäisi aina verrata vaihtoehtoon, eli esimerkiksi Bidenia on vaikea pitää kovin erinomaisena ehdokkaana, mutta se ei tarkoita, etteikö hän voisi olla paljon Trumpia parempi vaihtoehto. Eli ei ole väliä, onko vaihtoehto hyvä vai huono, vaan onko se parempi vai huonompi kuin vaihtoehto.

Itseä Trump-ilmiö kiinnostaa, koska ei ole mielenkiintoista pohtia, miten itseni kaltaiset ihmiset ajattelevat, koska sen kyllä tiedän. On paljon mielenkiintoisempaa koittaa järkeillä, että mikä ohjaa päätöksiä, jotka eroavat todella paljon omista. Trump pitää mielestäni ajatella nimenomaan vaihtoehdoksi nykymenolle. Riippumatta siitä, pystyykö Trump lunastamaan lupauksiaan, niin hän on profiloitunut ja hänet nähdään ns. vakiintuneen valtavirran vaihtoehtona.

Kärjistäen, jos ajatellaan Suomen presidentinvaaleja, niin Rehn, Urpilainen, Stubb, Haavisto ja ehkä jopa Aaltola ovat tavallaan hyvin samanlaisia ehdokkaita. Kaikki tuntuvat olevan aika tyytyväisiä siihen, millainen maa Suomi on ja millaisia asioita on viime aikoina tehty. Näkemyseroja toki on, mutta ne ovat melko mietoja. Moni äänestäjä on samaa mieltä ja aika moni sanoo ihan suoraan, että ensin katsotaan ehdokkaista ne, jotka ovat “riittävän edustavia ja uskottavia” ja sitten ruetaan katsomaan nyansseja, joihin kuuluu varmaan tuollaiset, että: “Kuinka lämpimältä ehdokas vaikuttaa?”, “Olisiko ehdokas hyvä tyyppi?”, jne. ja valitaan hyvien ehdokkaiden joukosta paras ja äänestetään sitä (tai sitten taktikoidaan, mutta kuitenkin).

Yhdysvalloissa on ihan eri tilanne. Toki 2-puoluejärjestelmä vielä kärjistää asetelmaan, mutta on sielläkin ollut vaaleja, joissa on vastakkain kaksi maltillista ehdokasta. Oletan, että vaikka joku Clinton - Dole on voinut olla sellainen vaali, missä tällaisia asioita on mietitty. Nyt on kuitenkin ollut selkeästi vastakkain Biden (jatketaan niitä asioita, mitä tähänkin asti sillä tavoin, kuin tähänkin asti) ja Trump (nykymeno on perseestä ja tehdään kaikki eri tavalla). Kun vedetään suuria jakolinjoja, niin ei millään muulla ole enää väliä.

Ajatellaan vaikka, että Suomen presidentinvaaleissa olisi vastakkain kaksi ehdokasta, joista toinen on sitä mieltä, että erotaan EU:sta välittömästi. Toinen ehdokas sitten kuka tahansa näistä nykylinjan vetäjistä. Ei tuossa vaiheessa kovin moni ajattelisi, että kuinka hyvin ehdokas puhuu, miltä hän näyttää, onko lämmin tai muuta, vaan valinta tehtäisiin sillä perusteella, että: “Haluanko, että Suomi eroaa välittömästi EU:sta, vai en?”, kaikki muu muuttuu toissijaiseksi.

14 tykkäystä

Maksumuurin takana.

8 tykkäystä

Tuosta oli aiemmin juttua CNN:llä. https://edition.cnn.com/2023/11/11/politics/robert-kennedy-rfk-2024-election-outcome/index.html

Tuossa ehkä olennaista:
The Times/Siena polls were notable, of course, because they sent some Democrats into a tizzy and some Republicans into euphoria earlier this week. Trump came in with a higher share of the vote than Biden in five of these states among registered voters and in four of them among likely voters.

If the final results matched those polls, Trump would win the election.

But when Kennedy was introduced as an option among likely voters, Trump was ahead of Biden in only two states (Georgia and Nevada). His 5-point leads in Arizona and Pennsylvania disappeared into ties. Biden held a well-within-the-margin-of-error edge in Pennsylvania, while the two were tied in Michigan.

Put another way, a clear Trump polling lead became a jumbled mess with no clear favorite to win in the Electoral College thanks to Kennedy. Both Biden (34%) and Trump (36%) were south of 40% in an aggregate across the six states.

8 tykkäystä

Efekti on tuo kun äänestäjät etsivät vähiten huonoa vaihtoehtoa.

Näyttäisi olevan liikkuvien äänestäjien keskuudessa RFK > Trump > Biden. Toisaalta koska vaalijärjestelmä on mikä on, gallupit voivat keikahtaa äänestyspäivänä koska porukat voivat katsoa “ok, RFK ei voi voittaa, jos äänestän häntä, se sataa Bidenin laariin, joten nokasta kiinni pitäen Trump”.

2 tykkäystä

Demokraateilla on enemmän osavaltioita saletissa koska heillä enemmän ääniä. Rebublikaanit ovat viime aikoina paremmin saanut optimoitua vaalimatematiikkaa ja sitä kautta hiuksen hienoja voittoja. Mustan hevosen tuominen kisaan sotkee herkän ja liian tiukalle viritetyn taktiikan.

2 tykkäystä

Edellisessä postauksessani koostin Trumpin autoritaarisia taipumuksia ja asioita, joita hän on sanonut. Minulta jäi huomiotta yksi hänen lupaamistaan toimenpiteistä, jotka kuulostavat kovin tutuilta: Keskitysleirit.

Former President Donald Trump is plotting an intense crackdown on immigration if he is elected to a second term next year — including rounding up undocumented immigrants and holding them in large detention camps as they wait to be expelled from the country, according to a report.

Näihin eivät joutaisi pelkästään rajan yli laittomasti nyt tulevat, vaan myös ns. Dreamerit, eli lapsena laittomasti vanhempiensa mukana maahan saapuneet. Tämä olisi mahdollista heti DACA -käytännön kumottua. Päätös koskisi n. 800 000 alaikäisenä Yhdysvaltoihin laittomasti saapunutta henkilöä.

Trump määräsi DACA:n lopetettavaksi 2017, mutta päätös haastettiin oikeuteen ja eri oikeusasteissa Trumpin määräys kumottiin. Tällä kertaa.

In making the announcement, then Attorney General Sessions stated that the Trump Administration was ending the DACA program. This decision meant that over time, 800,000 young adults brought to the U.S. as children who qualify for the program, would become eligible for deportation and lose access to education and work visas.

Mutta jäisikö niiden käyttö DACA:aan ja muihin laittomasti maassa oleviin henkilöihin? Kun olet perustanut keskitysleirejä, joihin saa laitettua useita miljoonia henkilöitä, tyhjenevätkö ne nopeasti? Entä kun väki pikku hiljaa vähenee sieltä, jätetäänkö ne tyhjiksi? Ei. Niihin luultavasti laitetaan vankeja Yhdysvaltojen täpötäysistä vankiloista. Republikaanien radikaalit leikkaukset ohjelmiin, jotka ovat sosiaalipalveluiden ja vähävaraisten tukemiseen tarkoitettuja, saavat luultavasti aikaan tilanteen, jossa useidne ihmisten mahdollisuudet saada elantoa rehellisesti, vähenevät rajusti. Niinpä linjasto köyhyydestä vankiloihin kiihtyy. Leireille on aina tarvetta.

Medialla on Yhdysvalloissa vielä tehtävää. Onko muutokselle riittävästi aikaa?

It’s now clearer than ever that Trump, if elected, will use the federal government to go after his political rivals and critics, even deploying the military toward that end. His allies are hatching plans to invoke the Insurrection Act on day one.

Trump’s threats to democracy? That’s a harder story to tell. Harder than “Joe Biden is old”. Harder than: “Gosh, America is so polarized.”

Journalists need to figure out a way to communicate it – clearly and memorably.

9 tykkäystä

Kinkkinen on USA:n pressatilanne jos 50% Bidenin äänestäjille on suurempi motivaatio estää Trumpin paluu kuin varsinaisesti Bidenin valinta.

Kylläpä maailman menestynein kansakunta on taas ajanut itsensä umpikujaan.

Eipä siinä, voihan moni sanoa samoin myös Suomenkin pressanvaalien toisella kierroksella.

USA:n vaalit ovat alle vuoden päästä, 5.11.2024. Jos Biden ei jaksa niin Demokraateille tulee kiirus koska esivaalikierrokselle ei ole aikaa.
Ehdokas vahvistetaan vasta 19-22.8.2024 pidettävässä puoluekokouksessa.

Jos Trumppi joutuu tyrmään tai ei muuten voi olla ehdokkaana niin Republikaaneilla tukena on esivaalikierros, pressakandi valitaan puoluekokoussa heinäkuussa

5 tykkäystä

Noissa laittomien siirtolaisten massakarkotuksissa olisi hyvin vakavia seurauksia USAn elinkeinoelämälle. Moni pienipalkkainen ala pyörii hyvin suurelta osalta näiden laittomien siirtolaisten varassa esimerkkeinä vaikka maatalous, elintarviketeollisuus, ravintolat, lähettipalvelut ja kodin/lastenhoitajat. Nuo alat voisivat mennä aika lailla kehnoon kuntoon tuon operaation jälkeen.

Eiköhän Trump ja hänen yrityksensäkin ole käyttäneet laittomia siirtolaisia hyvin paljon.

11 tykkäystä

Kalifornian kuvernööri Gavin Newsom näkyvästi esillä Xin vierailun aikana. Elättelen edelleen toiveita että Biden luopuisi ja Newsom tilalle. Ei mikään täydellinen tyyppi ja Kaliforniassa luonnollisesti paljon ongelmia, mutta voittaisi lievässä kognitiivisessa alamäessä olevan Trumpin ensi syksyn väittelyissä mennen tullen, ja amerikkalaisten kyllästyminen eläkeikäisiin huippupoliitikkoihin henkilöityisikin vain Trumpiin.

33 tykkäystä

Republikaanien poliittinen toimija on saanut tuomion välitettyään Venäläistä alkuperää olevia varoja Donald Trumpin 2016 vaalikampanjaan. Trump armahti hänet ollessaan presidentti toisista talousrikoksista, mutta nyt saatu tuomio on tullut nimenomaan vuoden 2016 toiminnasta.

En usko tällä olevan vaikutusta Trumpin nykyiseen vaalikampanjaan, sillä aiemmat Venäjä kytkökset eivät ole hänen suosiotaan horjuttaneet kannattajakunnan keskuudessa.

A Republican political strategist was convicted of illegally helping a Russian businessman contribute to Donald Trump’s presidential campaign in 2016.

Jesse Benton, 44, was pardoned by Trump in 2020 for a different campaign finance crime, months before he was indicted again on six counts related to facilitating an illegal foreign campaign donation. He was found guilty Thursday on all six counts.

Samaan aikaan edustajainhuoneen puhemies Mike Johnson miettii seuraavaa siirtoaan. Vastoin kaikkia odotuksia, Johnson sai tiistaina äänestykseen valtionhallinnon rahoituksen jatkamisesta. Tämä oli mahdollista, koska hän teki saman kuin McCarthy: Äänestykseen tuli lyhytaikainen jatkorahoituspaketti ilman myrkkypillereitä. Tämä meni läpi suurimmalta osin demokraattien äänillä ja tuttuun tapaan Republikaanien äärilaita äänesti esitystä vastaan.

On Tuesday, Speaker of the House Mike Johnson cleared his first major hurdle as the chamber’s new leader: passing a temporary spending bill to avert a shutdown and keep the government funded through the beginning of next year.

Johnson failed to win over enough of his more hardline conservative colleagues to pass a rule, and he was forced to move the bill “under suspension,” a maneuver that required the package to win the support of a significant number of Democrats. In the end, Glassman said, Johnson found himself making the same trade-off that got his predecessor, former Speaker Kevin McCarthy, booted from the job: swapping conservative votes for Democratic support to keep the government open.

Tällä on merkitystä jatkon kannalta. Edustajainhuoneessa on nyt kaksi kertaa mennyt läpi rahoituksen jatkoesitys demokraattien äänillä ilman konservatiivien omia kylkeen liimattuja esityksiä. Republikaanit eivät kykene saamaan äänestykseen sellaista esitystä, jota kaikki republikaanit tukisivat. Äärilaidalle ne ovat liian mietoja ja keskustan kulkijoille liian äärimmäisiä. Niinpä esitys toisenta jälkeen on käytännössä vanhan rahoituspaketin jatkamista ilman mitään muutoksia, sillä jos Yhdysvaltojen hallinto sulkeutuu Republikaanien vuoksi, he kärsisivät siitä poliittisesti. Republikaaneilla on siis käytännössä enemmistö vain nimellisesti, mutta käytännössä he voivat jatkaa vain edellisen demokraattijohtoisen edustajainhuoneen rahoituspäätöksiä ilman muutoksia.

Matt Glassman: I think it’s a victory for Johnson in the sense that he did the same thing that McCarthy was trying to do on Sept. 30, except he’s not gonna lose his job. So at that minimum level of what you’re trying to achieve as a speaker — which is pass appropriations bills and not get axed by a resolution to vacate the chair — then yes, I think it’s a victory. He has somehow calmed down the right wing of the conference such that they’re willing to kick and scream — and maybe not vote for things — but they aren’t so mad at him that they’re going to try and yank him out of the speakership.

Toistaiseksi Republikaanien äärilaita ei ole vielä äänestänyt Johnsonin erottamista puhemiehen tehtävästä luultavasti vain siitä syystä, että he itsekin tietävät kuinka naurettavaa olisi, että puolue erottaa kaksi puhemiestä lyhyen ajan sisään siksi, että se sai pidettyä valtion hallinnon auki. Lisäksi, ei ole ollenkaan varmaa, että uudeksi puhemieheksi olisi enää halukkaita, kun ensimmäisen äänestyksen jälkeen saa kenkää tehtävästä.

On mielenkiintoista seurata, miten Johnsonin ura puhemiehenä jatkuu. On arvoitus, pysyykö hän pestissä pidempään kuin McCarthy, jonka 269 päivän mittainen ura puhemiehenä oli kongressin kolmanneksi lyhin. Näistä kahdesta lyhyemmän uran tehneestä puhemiehestä toinen kuoli virassa ja toinen palveli kongressin viimeisenä päivänä, kunnes uudet edustajat astuivat virkaan ja valitsivat uuden puhemiehen.

The only two congressmen whose speakerships lasted fewer days than McCarthy’s are Michael Kerr – who died in office in 1876 – and Theodore Pomeroy – who served for only the last day of the 40th Congress, in 1869.

20 tykkäystä

Donald Trump lupaa toimia heti presidentiksi päästyään.

Garry Kasparov. Hän ei puhu Trumpista, mutta siitä, mitä diktaattori puhuvat.

Kasparov on ollut Putinista oikeassa 90-luvulta saakka. Hän ymmärtää kuinka diktaattorit toimivat. Häntä kannattaa kuunnella.

19 tykkäystä

Nikki Haley on kerännyt uusia lahjoittajia toisilta, kuin mitä menettänyt muille, Ranaswarny samoin.

Menettäjinä mm deSantis

Trumppi fifty-sixty

9 tykkäystä

Kiitospäivä on Yhdysvalloissa suuri tapahtuma. Ihmiset ilmaisevat tällöin kiitollisuuttaan perheelle ja ystäville. Viettävät aikaa yhdessä ja iloitsevat siitä kaikesta hyvästä, jota ovat saaneet kokea.

Joe Biden

Ja sitten on heitä, jotka eivät ole saaneet tarpeeksi… :roll_eyes:

19 tykkäystä